OSNOVE AEQ METODE

Što je AEQ metoda®?

Prvi korak ka promjeni je samosvijest. Promatrajte sebe: svoje misli, strahove, uvjerenja, navike, postupke, a također i svoju neaktivnost. Većina nas vjeruje da svoj život usmjeravamo samo sami, vlastitim odlukama. Je li to stvarno tako? Rekao bih ne. Ovisno o tome koliko smo duhovno razvijeni, možda ćemo moći svakodnevno donijeti bilo kakvu odluku koja bi u potpunosti izrazila da smo jasno svjesni svog puta i sebe u sadašnjem trenutku. Uglavnom se ponašamo poput robota, samodostatnog, automatski programiranog, pod taktikom starih navika razvijenih od reakcija na emocionalne događaje iz prošlosti. Što utječe na naše fizičko stanje – kroničnu bol, kao i na naše mentalno stanje – depresija, tjeskoba, bijes, emocionalna nestabilnost.

Učeći AEQ metodu®, učimo svjesno djelovati. Svijest treniramo kao promatrača vlastitih misli, što omogućuje ostvarenje naših odluka i radnji podržavajući naše ciljeve i želje.

AEQ metoda® tako uči samosvijesti i kontroli pokreta, razmišljanja i djelovanja, vraća sposobnost upravljanja mišićima, tijelom, vlastitom voljom i razmišljanjem. Nudi originalan način opuštanja mišića, koji također ima učinak ublažavanja stresa.

Izuzetno je važno razviti sposobnost osjećaja vlastitog tijela. To se može poboljšati i održavati pomoću AEQ vježbi®. Samosvijest je izuzetno ugodna, čak i narcisoidna; pazite na sebe, svjesnim umom nadgledate funkcioniranje svog tijela. Tko sam ja da budem toliko važan, važan? Jednako smo važni kao i ljudi oko nas koje bismo trebali poštovati ili voljeti kao i sami sebe. Pa razmislimo o sebi i nastojmo dublje upoznati sebe i njegovati duhovnog istraživača u sebi.

Ali ovdje je uvijek naše tijelo koje nas vodi na put istraživača. Nešto nas boli ili jednostavno nismo dovoljno opušteni u vlastitom tijelu i osjećamo se kao da nas zatežu određeni pokreti i pokreti. Već dugo se više ne znamo kretati s punom svjesnošću, pa osluškujemo pokrete i promatramo ih, kretanje je za nas nešto samo po sebi razumljivo, radimo stvari koje ne zahtijevaju pretjeranu pažnju ili kontrolu. Možemo kontrolirati i poboljšati ono čega smo svjesni; ako treniramo svjesnost, možemo puno bolje kontrolirati misli, riječi, postupke i kretanje!

 

Somatskim istraživanjima i metodom AEQ ne samo da koordiniramo svoje kretanje, već i poboljšavamo učinkovitost svog funkcioniranja i života.

Kad treniramo samosvijest, živimo punim plućima, jer ćemo se najvjerojatnije postupno odreći beskorisnih i / ili štetnih navika – i mentalnih i fizičkih. Naš će odgovor biti prikladniji, koristeći naše novootkrivene potencijale. Čovjeka oblikuje nasljedni materijal, primarna obitelj i društvo. Uvjerenja, navike, obrasci ponašanja i razmišljanja i informacije trebali bi nas voditi u našoj budnosti: budno pratimo svoja unutarnja zbivanja i postupke! To će olakšati utvrđivanje koji teški obrasci koje tako vjerno provodimo uopće nisu potrebni. Jednom kad smo svjesni posljedica loših navika, možemo ih odlučiti promijeniti. Vjerovanja i postupci koji se podudaraju s našim željama i namjerama podržati će nas u postizanju bolje kontrole tijela i uma. Postajemo snimatelj, a ne snimka, sadržaj u čaši, ne u čaši. Ne želimo biti softver, već organsko računalo koje procjenjuje i modificira te poboljšava softver na njemu kako bi funkcioniralo bolje i bolje u cjelini.

Istina, genetika može igrati ulogu, a mogu biti i duhovni aspekti, ali većina onoga što vas je oblikovalo dolazi iz vjerovanja, oponašanja i informacija drugih ljudi.

Kao što je spomenuto, uvjerenja nisu nužno ispravna ili pogrešna, istinita ili lažna, ali bez obzira na njihovu vrijednost, vjerovanja kruže i putuju iz generacije u generaciju dok ne dođu i do vas. Jednom kad to znate i osjetite posljedice pogrešnih navika, možete svjesno odlučiti napustiti sva uvjerenja i postupke koji ne podržavaju vaše želje i zamijeniti ih vjerovanjima koja će vam pomoći u postizanju bolje kontrole nad tijelom i umom.

Zapamtite da misli vode ka osjećajima, one do djela, a akcije do rezultata.

AEQ metodom® sigurno, nježno, racionalno i dugoročno uklanjamo uzroke kronične boli.

Riječ je o obrazovnom procesu, kojim se ‘prekvalificiramo’ i svjesno mijenjamo svoje ponašanje, držanje i kretanje. To je aktivna, a ne pasivna metoda, to je uspješan način senzorno-motoričkog organskog učenja koji nas uči uklanjanju uzroka većine kroničnih bolova u mišićima i ograničenja pokreta u životu.

AEQ metoda® stvorena je nadogradnjom kliničke somatike (od lat. Clinice, znanost o liječenju kreveta i gr. Sôma, tijelo) je proučavanje some, gdje soma nije samo način na koji svoje tijelo doživljavamo u prvom licu, već i , kako ga kontroliramo. Soma je skup senzorno-motoričkih funkcija, od kojih su neke svjesne i namjerne (djeluju pod utjecajem naše volje) i mi smo ih naučili, dok su druge one koje smo naučili kao djeca, a zatim zaboravili.

Uzrok stanja kronično napetih mišića je gubitak svjesnog osjećaja i kontrole nad mišićnim tonusom. Gubimo sposobnost zaustavljanja pokreta u bilo kojem trenutku i učinimo nešto sasvim drugo. Ovo je stanje uzrokovano senzomotornom amnezijom koja se razvija kao posljedica ozljeda, navika i izloženosti stresu. Mišići su se navikli biti napeti zbog senzomotorne amnezije, a zatim to i ostaju, bez obzira kako ih pokušavali opustiti. Istezanje, masaža, kiropraktika ili lijekovi protiv bolova dugoročno ne pomažu. Ako želimo riješiti probleme, prvo moramo osjetiti mišiće koji su naučili biti napeti kao nepotrebno napeti i naučiti kako ih opustiti.

AEQ Method® poznaje rješenja za promjenu kontinuirane i nepotrebne napetosti mišića. Omogućuje im promjene u našem mozgu ili živčanom sustavu te kontrolu nad mišićima i kretanjem. Zbog senzomotoričke amnezije, mozak ne osjeća kontrakciju i jednostavno zaboravlja kako opustiti ugovoreni mišić kada njegova napetost i kontrakcija nisu potrebni.

Iako većina metoda ublažavanja boli pokušava eliminirati bol u određenom dijelu tijela (vrat, bokovi, leđa …), AEQ metoda® razumije da je bol u tijelu samo sastavni dio šireg obrasca naše disfunkcije. Ti obrasci odražavaju naše karakteristične odgovore na stres, koji uključuju kontrakciju mišića. Osjetilno-motorička amnezija (možemo koristiti i izraz senzorno-motorna amnezija) i disfunkcije koje ona uzrokuje očituju se u tri posebna cjelovita obrasca kretanja koja se nazivaju refleks zelenog svjetla (samo naprijed), refleks crvenog svjetla (zaustavi se, vrati se natrag ) i refleks traume (zbog ozljede).

Osnovna svrha AEQ metode® je povećati urednost u skraćivanju i produljenju mišića koji sudjeluju ili bi trebali sudjelovati u pokretu. Mišići sudjeluju u kretanju na dva načina: skraćivanjem (kontrakcija) i produljenjem (opuštanje). Sa svakim malim pokretom, svi će mišići morati koordinirano raditi i izvoditi pokret uredno i učinkovito. To je moguće samo ako nema senzorno-motoričke amnezije.

Zadatak mozga je usmjeriti mišiće u pravilno kretanje koordinirajući njihovo sudjelovanje u pokretu. Stoga je potreban i dovoljno dobar osjećaj. Mozak tako stvara određeni i nužni red u soma. Prema stupnju uređenosti možemo izvoditi više ili manje složene pokrete. Pokret izvodimo lagano, bezbolno, s ugodnim osjećajem i bez otpora, ako je razina naše urednosti za pokrete dovoljno visoka. Međutim, ako pokret zahtijeva urednost i određeni stupanj kontrole koji naš neuromuskularni sustav ne kontrolira, osjećamo strah, otpor i potrebu da prebrodimo svoje granice kako bismo ionako izveli pokret. To nikad ne vidimo kod djece, jer ne izvode pokrete za koje još nisu pripremljeni, već ostaju na ugodnom području koje im pokazuje granice trenutnog znanja.

Djecu na otkrivanje vještina tjera znatiželja, koja im omogućava da polako postupno povećavaju svoje znanje bez muke i savladavanja sebe. No, usprkos prividnoj sporosti dječjeg pristupa poboljšanju razvoja novih vještina, njegovo učenje dovodi do napretka koji odrasli nisu u stanju postići čak ni marljivošću, trudom i nadvladavanjem sebe.

Problemi kojima se može pomoći učenjem AEQ metode®

AEQ metoda® je učinkovita u ublažavanju i uklanjanju kronične boli i stanja kao što su:

Metoda pristupa i vježbi me iznenadila na mnogo načina i iz najneočekivanijih strana.
Sve u svemu jako sam zadovoljan i osjećajem nakon utrke.
Aleš, moj dubok naklon i veliko hvala.
Ovo istraživanje je tek počelo, a ima veliku perspektivu u mojem sportskom i privatnom životu.
Osjećam se odlično
Nikola Borić i klinička somatika
Uz AEQ sve to lakše savladavam, jer navečer kad legnem na pod, već se bolje osjećam
Nakon tretmana puno se lakše krećem i treniram i izvodim skijaške pokrete na stazi
“Nekoliko riječi o mom iskustvu na terapijama kliničke somatike sa Alešom.”
Polako sve dolazi na svoje.
Meni osobno je KS donijela svjež vjetar u sportu i životu.
Pokrete koje izvodim u samom treningu izvodim efikasnije, lakše, uz manju potrošnju energije.
Sada znam, da samo kada su svi svjetovi uređeni možemo govoriti o istinskoj slobodi.
Bolovi u tijelu su nestali.
Hvala ti!

Prije koju godinu sam u emisiji na Rubu Znanosti prvi put slušala Aleš Ernesta kako objašnjava mehanizme djelovanja našeg tijela, svijesti i podsvijesti i razloge nastanka senzorno motorne amnezije. Sjećam se da me to dosta zainteresiralo s obzirom…

Nakon dosta mjeseci netreniranja radi razno raznih ozljeda, što padovima što uzrokovanih velikim naporom došao je i red na mene da se konačno popnem na taj montić kako treba. Ovim putem bi se htio zahvaliti Aleš Ernst, AEQ klinična somatika…

Nakon godina tumaranja po svetu, već pomalo umorna od svega i ne jednom upitana da li je to i dalje moj Put, ono što zaista želim, odlučila sam da savladam jednu od najzahtevnijih ruta za cikloputnike – Pamir hajvej. Nije da se nisam zapitala o ispravnosti…

Kao fitnes trener koji priprema sportaše i rekreativce, uvijek težim novim znanjima, boljim metodama. Ciljevi su uvijek isti – zdravlje, sportske performanse, estetika, a da sve skupa bude zanimljivo i da se čovijek može baviti sportskom aktivnošću cijeli život.

Ja sam dobro, hvala! Primjećujem napredak u svemu što radim..Kako je zapao snijeg, prošli tjedan sam nastojao čim više iskoristiti. Na snijegu sam osjetio napredak u obliku mekoće, a tako sam se osjećao i kasnije nakon somatskih vježbi kojima sam se opustio.

Definitivno nije bila namjera, ali ni slučajnost da sam taj dan sa svojim sportašem završio kod dugogodišnjeg prijatelja. Bio je to još jedan dan frustracije i gubitka nade da nema pomoći , kao ni u zadnja 3 mjeseca intenzivnih terapija; masaže, magneta…

Kod mene su vidljive promjene u fizičkom smislu, da mi je tijelo mirnije, ali glava puna ko balon. U četvrtak nakon vaj sam imala izrazito puno energije. Do 23.30 sam bila budna, inače sam u 22sata u krevetu. I da bolje spavam. Do pet ili šest ujutro…

Sa Kliničkom somatikom susreo sam se po prvi puta prije par mjeseci kada sam zbog bolova u leđima došao na terapiju kod gospodina Aleša koji me upoznao s kliničkom somatikom. Do tada nisam ništa znao o tome. Nakon tri tretmana primijetio…

Kao prvo moram napomenuti da sam prije samih aktivnih terapija kod Aleša već razgovarao s njim o suštini cijele priče, odnosno koliko je bitno svjesno raditi pokrete prilikom trčanja, na biciklu ili bilo kojem sportu te u svakodnevnom životu.

Da nije bilo Sanjina već bi odustala. Svaki dan s njim radim somatiku i napokon sam došla u fazu da mogu sama popamtiti pokrete i odraditi bez živčanog sloma. Somatika mi je pomogla da shvatim kako trebam život ubaciti u nižu brzinu.

Tako sam saznala za kliničku somatiku. Prvi je cilj bio da vježbama kliničke somatike uklonimo bol u koljenu, ali sada nakon više od godinu dana mogu reći da mi je KS dala puno više. KS su jednostavne vježbe koje može izvoditi svatko. Ležiš na tlu i…

Prije dolaska na bilo koji seminar, dosta vremena provedem proučavajuci po znanstvenoj/stručnoj literaturi tematiku onoga što će se na seminaru ili praktičnoj radionici učiti i raspravljati. To mi omugućava bolje razumijevanje i spajanje gradiva u jednu cjelinu.

Moja stara prijateljica me je dovela do Aleša – bol u vratu. Znala sam, da je to rezultat skolioze, no kako su mi liječnici već u mladosti rekli, da je to neizlječiva bolest, nekako sam je prihvatila. Sve dok bol nije postala nepodnošljiva. Nikada neću zaboraviti…

Sa vježbama kliničke somatike prvi puta sam se susrela u listopadu prošle godine na radionici u Nabrežini. Najizraženije boljke u tom času osjećala sam na probavi i svojevrsnoj okorjelosti pri hodu. Sve to, uz razne više ili manje intenzivne bolove…

Kliničkom somatikom se u povratku vrhunskoj formi koristi i Mia Radotić, vrhunska hrvatska vozačica cestovnog biciklizma. Nakon težeg pada na prošlogodišnjem La Route de France primijetila je sve veću asimetriju u držanju i kretanju na biciklu, a…