OSNOVE AEQ METODE

Što je AEQ metoda®?

Prvi korak ka promjeni je samosvijest. Promatrajte sebe: svoje misli, strahove, uvjerenja, navike, postupke, a također i svoju neaktivnost. Većina nas vjeruje da svoj život usmjeravamo samo sami, vlastitim odlukama. Je li to stvarno tako? Rekao bih ne. Ovisno o tome koliko smo duhovno razvijeni, možda ćemo moći svakodnevno donijeti bilo kakvu odluku koja bi u potpunosti izrazila da smo jasno svjesni svog puta i sebe u sadašnjem trenutku. Uglavnom se ponašamo poput robota, samodostatnog, automatski programiranog, pod taktikom starih navika razvijenih od reakcija na emocionalne događaje iz prošlosti. Što utječe na naše fizičko stanje – kroničnu bol, kao i na naše mentalno stanje – depresija, tjeskoba, bijes, emocionalna nestabilnost.

Učeći AEQ metodu®, učimo svjesno djelovati. Svijest treniramo kao promatrača vlastitih misli, što omogućuje ostvarenje naših odluka i radnji podržavajući naše ciljeve i želje.

AEQ metoda® tako uči samosvijesti i kontroli pokreta, razmišljanja i djelovanja, vraća sposobnost upravljanja mišićima, tijelom, vlastitom voljom i razmišljanjem. Nudi originalan način opuštanja mišića, koji također ima učinak ublažavanja stresa.

Izuzetno je važno razviti sposobnost osjećaja vlastitog tijela. To se može poboljšati i održavati pomoću AEQ vježbi®. Samosvijest je izuzetno ugodna, čak i narcisoidna; pazite na sebe, svjesnim umom nadgledate funkcioniranje svog tijela. Tko sam ja da budem toliko važan, važan? Jednako smo važni kao i ljudi oko nas koje bismo trebali poštovati ili voljeti kao i sami sebe. Pa razmislimo o sebi i nastojmo dublje upoznati sebe i njegovati duhovnog istraživača u sebi.

Ali ovdje je uvijek naše tijelo koje nas vodi na put istraživača. Nešto nas boli ili jednostavno nismo dovoljno opušteni u vlastitom tijelu i osjećamo se kao da nas zatežu određeni pokreti i pokreti. Već dugo se više ne znamo kretati s punom svjesnošću, pa osluškujemo pokrete i promatramo ih, kretanje je za nas nešto samo po sebi razumljivo, radimo stvari koje ne zahtijevaju pretjeranu pažnju ili kontrolu. Možemo kontrolirati i poboljšati ono čega smo svjesni; ako treniramo svjesnost, možemo puno bolje kontrolirati misli, riječi, postupke i kretanje!

 

Somatskim istraživanjima i metodom AEQ ne samo da koordiniramo svoje kretanje, već i poboljšavamo učinkovitost svog funkcioniranja i života.

Kad treniramo samosvijest, živimo punim plućima, jer ćemo se najvjerojatnije postupno odreći beskorisnih i / ili štetnih navika – i mentalnih i fizičkih. Naš će odgovor biti prikladniji, koristeći naše novootkrivene potencijale. Čovjeka oblikuje nasljedni materijal, primarna obitelj i društvo. Uvjerenja, navike, obrasci ponašanja i razmišljanja i informacije trebali bi nas voditi u našoj budnosti: budno pratimo svoja unutarnja zbivanja i postupke! To će olakšati utvrđivanje koji teški obrasci koje tako vjerno provodimo uopće nisu potrebni. Jednom kad smo svjesni posljedica loših navika, možemo ih odlučiti promijeniti. Vjerovanja i postupci koji se podudaraju s našim željama i namjerama podržati će nas u postizanju bolje kontrole tijela i uma. Postajemo snimatelj, a ne snimka, sadržaj u čaši, ne u čaši. Ne želimo biti softver, već organsko računalo koje procjenjuje i modificira te poboljšava softver na njemu kako bi funkcioniralo bolje i bolje u cjelini.

Istina, genetika može igrati ulogu, a mogu biti i duhovni aspekti, ali većina onoga što vas je oblikovalo dolazi iz vjerovanja, oponašanja i informacija drugih ljudi.

Kao što je spomenuto, uvjerenja nisu nužno ispravna ili pogrešna, istinita ili lažna, ali bez obzira na njihovu vrijednost, vjerovanja kruže i putuju iz generacije u generaciju dok ne dođu i do vas. Jednom kad to znate i osjetite posljedice pogrešnih navika, možete svjesno odlučiti napustiti sva uvjerenja i postupke koji ne podržavaju vaše želje i zamijeniti ih vjerovanjima koja će vam pomoći u postizanju bolje kontrole nad tijelom i umom.

Zapamtite da misli vode ka osjećajima, one do djela, a akcije do rezultata.

AEQ metodom® sigurno, nježno, racionalno i dugoročno uklanjamo uzroke kronične boli.

Riječ je o obrazovnom procesu, kojim se ‘prekvalificiramo’ i svjesno mijenjamo svoje ponašanje, držanje i kretanje. To je aktivna, a ne pasivna metoda, to je uspješan način senzorno-motoričkog organskog učenja koji nas uči uklanjanju uzroka većine kroničnih bolova u mišićima i ograničenja pokreta u životu.

AEQ metoda® stvorena je nadogradnjom kliničke somatike (od lat. Clinice, znanost o liječenju kreveta i gr. Sôma, tijelo) je proučavanje some, gdje soma nije samo način na koji svoje tijelo doživljavamo u prvom licu, već i , kako ga kontroliramo. Soma je skup senzorno-motoričkih funkcija, od kojih su neke svjesne i namjerne (djeluju pod utjecajem naše volje) i mi smo ih naučili, dok su druge one koje smo naučili kao djeca, a zatim zaboravili.

Uzrok stanja kronično napetih mišića je gubitak svjesnog osjećaja i kontrole nad mišićnim tonusom. Gubimo sposobnost zaustavljanja pokreta u bilo kojem trenutku i učinimo nešto sasvim drugo. Ovo je stanje uzrokovano senzomotornom amnezijom koja se razvija kao posljedica ozljeda, navika i izloženosti stresu. Mišići su se navikli biti napeti zbog senzomotorne amnezije, a zatim to i ostaju, bez obzira kako ih pokušavali opustiti. Istezanje, masaža, kiropraktika ili lijekovi protiv bolova dugoročno ne pomažu. Ako želimo riješiti probleme, prvo moramo osjetiti mišiće koji su naučili biti napeti kao nepotrebno napeti i naučiti kako ih opustiti.

AEQ Method® poznaje rješenja za promjenu kontinuirane i nepotrebne napetosti mišića. Omogućuje im promjene u našem mozgu ili živčanom sustavu te kontrolu nad mišićima i kretanjem. Zbog senzomotoričke amnezije, mozak ne osjeća kontrakciju i jednostavno zaboravlja kako opustiti ugovoreni mišić kada njegova napetost i kontrakcija nisu potrebni.

Iako većina metoda ublažavanja boli pokušava eliminirati bol u određenom dijelu tijela (vrat, bokovi, leđa …), AEQ metoda® razumije da je bol u tijelu samo sastavni dio šireg obrasca naše disfunkcije. Ti obrasci odražavaju naše karakteristične odgovore na stres, koji uključuju kontrakciju mišića. Osjetilno-motorička amnezija (možemo koristiti i izraz senzorno-motorna amnezija) i disfunkcije koje ona uzrokuje očituju se u tri posebna cjelovita obrasca kretanja koja se nazivaju refleks zelenog svjetla (samo naprijed), refleks crvenog svjetla (zaustavi se, vrati se natrag ) i refleks traume (zbog ozljede).

Osnovna svrha AEQ metode® je povećati urednost u skraćivanju i produljenju mišića koji sudjeluju ili bi trebali sudjelovati u pokretu. Mišići sudjeluju u kretanju na dva načina: skraćivanjem (kontrakcija) i produljenjem (opuštanje). Sa svakim malim pokretom, svi će mišići morati koordinirano raditi i izvoditi pokret uredno i učinkovito. To je moguće samo ako nema senzorno-motoričke amnezije.

Zadatak mozga je usmjeriti mišiće u pravilno kretanje koordinirajući njihovo sudjelovanje u pokretu. Stoga je potreban i dovoljno dobar osjećaj. Mozak tako stvara određeni i nužni red u soma. Prema stupnju uređenosti možemo izvoditi više ili manje složene pokrete. Pokret izvodimo lagano, bezbolno, s ugodnim osjećajem i bez otpora, ako je razina naše urednosti za pokrete dovoljno visoka. Međutim, ako pokret zahtijeva urednost i određeni stupanj kontrole koji naš neuromuskularni sustav ne kontrolira, osjećamo strah, otpor i potrebu da prebrodimo svoje granice kako bismo ionako izveli pokret. To nikad ne vidimo kod djece, jer ne izvode pokrete za koje još nisu pripremljeni, već ostaju na ugodnom području koje im pokazuje granice trenutnog znanja.

Djecu na otkrivanje vještina tjera znatiželja, koja im omogućava da polako postupno povećavaju svoje znanje bez muke i savladavanja sebe. No, usprkos prividnoj sporosti dječjeg pristupa poboljšanju razvoja novih vještina, njegovo učenje dovodi do napretka koji odrasli nisu u stanju postići čak ni marljivošću, trudom i nadvladavanjem sebe.

Problemi kojima se može pomoći učenjem AEQ metode®

AEQ metoda® je učinkovita u ublažavanju i uklanjanju kronične boli i stanja kao što su:

U pocetku sam bio skeptican, ali nakon nekoliko casova sam primijetio da se bolovi smanjuju.
“Nekoliko riječi o mom iskustvu na terapijama kliničke somatike sa Alešom.”
Osjećao sam se kao netko, tko je proveo pola života u potrazi za naočalama, koje su mu cijelo vrijeme sjedile na nosu.
Nevjerojatno!
Zahvaljujem se Alešu na pomoći pri svladavanju moje nesretne sezone, jer sam, unatoč ozljedama, osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu.
To nije posao, to je igra pokreta
Zadovoljstvo mi je pomoći mladima u očuvanju lakoće pokreta i udružiti je sa muškom snagom i željom za pobjedom.
Mišljenje o AEQ metodi® Mišo Maljkovič
Moje osobno viđenje i iskustvo kliničkom somatikom (KS)
Polako sve dolazi na svoje.
Kao da sam upravo izašao iz matrice te je kraj mene Morpheus, Aleš Ernst.
Uz AEQ sve to lakše savladavam, jer navečer kad legnem na pod, već se bolje osjećam
Aleša poznajem od 1998 kada sam kupio kod njega u Brežicama svoj prvi “skupi” bicikl.
Nakon tretmana puno se lakše krećem i treniram i izvodim skijaške pokrete na stazi
Drago mi je, što me je život doveo do Aleša i AEQ kliničke somatike.

Prije sedam mjeseci sam povrijedio donji dio ledja. Osjecao sam jake bolove, prestao sam da se bavim sportom, cak i ustajanje iz kreveta je postalo izazov. Nakom sto mi je dijagnostikovana protruzija diska l5-s1, isao sam na fizikalnu terapiju, kod…

Kao prvo moram napomenuti da sam prije samih aktivnih terapija kod Aleša već razgovarao s njim o suštini cijele priče, odnosno koliko je bitno svjesno raditi pokrete prilikom trčanja, na biciklu ili bilo kojem sportu te u svakodnevnom životu.

U to vrijeme se događalo previše stvari. Kad sam nakon radionice počeo raditi na sebi uz pomoć SOMATIKE, iznenada sam imao puno posla. Također sam došao do “zanimljivih” saznanja: – ništa nije kao što izgleda. – tijekom vježbanja doživljavao sam…

Nakon jednomjesečnog izvođenja vježbi, odnosno igranja svojim tijelom osjetila sam nadgradnju svega čime sam se sretala do sada; od “dna” do početka rješavanja, kako na duhovnom području (meditacije, REIKI, thetahealing…), tako…

Krajem veljače, nažalost,sve je pokvarila neočekivana bol u koljenu. Kako je to bilo netom prije prve utrke na Cipru, prekinula sam s treninzima, no odmaranje nije pomagalo. Povratkom kući, u Sloveniju, obišla sam nekoliko liječnika čije su se…

Godinama sam imala problema s kralježnicom, fizikalna terapija i povremeno vježbanje, uz akutnu bol, imale su tek kratkotrajan učinak. Terapije kod kiropraktičara također nisu imale dugoročnog efekta, bol je još uvijek ustrajala. Moje stanje se još i pogoršalo…

Sve brojnijoj skupini sportaša, koji pri postizanju i održavanju vrhunske forme uspješno koriste AEQ Kliničku somatiku, ove godine se pridružio i veslač Vid Oštrbenk iz Čateža ob Savi. Nakon lanjske ozljede imao je znatne poteškoće i bolove desne strane leđa.

Kao fizički vrlo aktivan liječnik uvijek sam naglašavao važnost prevencije ozljeda i načina na koji se suočavamo sa stresom. Bliski prijatelj mi je preporučio AEQ Kliničku somatiku za rješavanje nekih fizičkih problema, jer je i sam imao pozitivno iskustvo…

Imam 43 godine i strastveni sam sportaš koji se sportom bavi gotovo svakodnevno (hokej na ledu, jedrenje na dasci, paragliding, biciklizam, tenis…), u bliskoj prošlosti čak sklon i pretjerivanju u istom. U mladosti sam, ali i u zadnjih nekoliko godina…

Da nije bilo Sanjina već bi odustala. Svaki dan s njim radim somatiku i napokon sam došla u fazu da mogu sama popamtiti pokrete i odraditi bez živčanog sloma. Somatika mi je pomogla da shvatim kako trebam život ubaciti u nižu brzinu.

Gledajući prije par tjedana jedan podcast,gdje je rečeno da Matrix nije film već dokumentarac,odlučio sam ga pogledati po prvi put. Svi koji su ga gledali znaju tko je Morpheus, a tko Neo. Nedugo zatim kod nas u Movement Centaru organiziran je…

Kod mene su vidljive promjene u fizičkom smislu, da mi je tijelo mirnije, ali glava puna ko balon. U četvrtak nakon vaj sam imala izrazito puno energije. Do 23.30 sam bila budna, inače sam u 22sata u krevetu. I da bolje spavam. Do pet ili šest ujutro…

Od tada sam nebrojeno puta bio kod njega u trgovini, kupio ni sam ne znam koliko bicikli i opreme. Tako smo prije par godina u nekim pričama u trgovini se dotakli teme treninga, problema, bolova. Tad me je Aleš pozvao da dođem jednom do njega…

Sa Kliničkom somatikom susreo sam se po prvi puta prije par mjeseci kada sam zbog bolova u leđima došao na terapiju kod gospodina Aleša koji me upoznao s kliničkom somatikom. Do tada nisam ništa znao o tome. Nakon tri tretmana primijetio…

Moje ime je Tadej i ja sam alpski skijaš. Moj sportski put je bio bez boli sve do zadnje veljače kad se je tekom treninga veleslaloma pojavila nevjerojatna bol u leđima. Bol je ostala i situacija se malo poboljšala nakon posjeta terapeuta. Međutim, bol se ponovno…