AEQ Sport

Sportaši moraju razumjeti i osjetiti svoje tijelo na potpuno drugačijoj razini od prosječne osobe ako žele uspješno napredovati, stalno i što je najvažnije, bez ozljeda. AEQ metoda nudi novi način napredovanja u sportu: eksponencijalni rast poboljšanim prevođenjem informacija iz glave u mišiće te osjećaj i svjesnost vašeg tijela.

Kako AEQ metoda može pomoći u sportu?

Bolja aktivacija parasimpatičkog načina funkcioniranja autonomnog živčanog sustava kod sportaša poboljšava njegovu regeneraciju. Istodobno bih racionalnije koristio svoju raspoloživu energiju, a AEQ metoda® zna načine i vježbe koji to omogućuju.

Činjenica je da mlađe generacije sve teže napreduju i ostaju neozlijeđene zbog smanjene sposobnosti koncentracije, jer je današnji trening prevelika sila. Nedostaje vam posvećenost motoričkoj inteligenciji, koja bi bila prikladno osposobljena za prirodno povećanje snage i brzine bez neželjenih posljedica, i razumijete jednaku važnost emocionalne stabilnosti i inteligencije. Pretjerano se oslanjate na tablice postignuća i mjerenja, ali ne pitajte se kako se osjećate i što osjećate.

Ako mislite da bi napredak u gore navedenom olakšao i poboljšao vaša sportska postignuća, pozivam vas da razmotrite sve mogućnosti metode AEQ® koju sam godinama razvijao.

AEQ metoda u vezi sa sportom

Ovaj put se posvećujem sportu. Posebni program prilagođen je znanju, vještinama i potrebama sportaša. Posvetio sam ga uspješnijem i pravilnijem vođenju i radu s rekreativnim i profesionalnim sportašima svih generacija. Osnova je somatski model razmišljanja prilagođen sportu koji sam razvio u radu sa sportašima, prvo za brže uklanjanje ozljeda, a kasnije i za lakše i pouzdanije postizanje željenih rezultata.

 Metoda omogućuje ponovno učenje čovjekova primarnog prirodnog opažanog pokreta, što poboljšava samosvijest i podiže učinkovitost u kretanju, što je najvažniji čimbenik uspjeha sportaša. Osoba koja pati od kronične ili akutne boli u mišićima ili poremećaja kretanja i asimetrije uči promatrati, mijenjati i kontrolirati neuromuskularne sustave svog tijela. I sam sam nadopunio nalaze kliničko-somatskih metoda, ažurirao ih i poboljšao.

  Ova vrsta obrazovanja ulazi u područje koje znanost i zdravstvo još uvijek ne pokrivaju na zadovoljavajući način. Naime, ublažavanje, uklanjanje boli i opuštanja te poboljšanje funkcije mišića i živčanog sustava ključni su za zdrav život. Pomažu u glatkom kretanju. AEQ metoda® seže do korijena većine kroničnih bolova u mišićima, koji se mogu ukloniti samo izmijenjenom senzorno-motornom petljom. To se može postići samo bez neprikladnih nuspojava kroz razumijevanje koje će promijeniti rad mozga. Ne samo da šalju impulse u tijelo, oni se također reprogramiraju pomoću AEQ metode®, koja je važna u liječenju nedostataka i neučinkovitih obrazaca funkcioniranja živčano-mišićnog i koštanog sustava. To je put ka optimizaciji mišićnog tonusa, intermuskularne koordinacije, energetskih sustava i koordiniranog funkcioniranja svih dijelova sustava koje nazivamo soma; čovjek nije stroj, već tijelo vođeno umom.

Većina sportaša već u djetinjstvu razvija snažno odvajanje tjelesnih osjeta i svijesti, što im omogućuje da osjećaju manje boli. Stoga su bolji, brži i konkurentniji od svojih vršnjaka, brzo napreduju na početku karijere. Ali taj se napredak odvija samo do određene faze, jer su potisnuli percepciju vlastitih osjećaja. To ih sve više ograničava; češće obolijevaju, ozlijeđuju se, upadaju u razne faze pretreniranosti / izgaranja. Uz sve to, razvoj njihove emocionalne inteligencije. AEQ metoda®, koju sam nadopunio za sportske trenere, osmišljena je da eliminira ovo razdvajanje. Omogućuje kontinuirani napredak tijela i uma, podiže red i učinkovitost. Izbjegavamo nepotrebno preopterećenje, koje donosi bol i ozljede. Kao trener, više ćete razmišljati o tome koliko su vaši zahtjevi realni.

Zbog sve većih problema s ozljedama sve mladih sportaša, vjerujem u uspjeh uključivanja AEQ pristupa u proces treninga. To će vam pomoći da produžite svoj aktivan sportski život te da održite i povećate svoju strast i radost prema sportu.

Objave sportaša koji su uspješno ugradili AEQ u svoj trenažni proces, a također su ga željeli učiniti javnim, mogu se naći ovdje: https://aeqsport.com/pricevanje/. Međutim, ima još onih koji su prepoznali AEQ metodu® kao izvrstan alat za povećanje rezultata, ali je ne žele javno otkriti.

Do sada sam uspješno surađivao s više od 50 vrhunskih sportaša iz različitih sportova, uglavnom iz atletike, skijanja i biciklizma. Jasno vidim rastuće poteškoće sportaša i profesionalnih timova u postizanju vrhunskih rezultata i njihovom održavanju. Česte ozljede postale su neizbježni dio sportske karijere; AEQ metoda® namijenjena je prevenciji i liječenju ozljeda i bolova. Sastavni dio sportske primjene AEQ metode je AEQ disanje koje značajno poboljšava učinkovitost disanja i omogućuje veće opuštanje mišića, a time i bržu i temeljitiju regeneraciju i rehabilitaciju uz bolju izmjenu plinova u mišićima.

U prvi plan i kao polazište stavljam utjecaj sporta i mišićnih blokada na smanjenu respiratornu učinkovitost na seminaru. Nepravilno disanje kod sportaša ide ruku pod ruku s pogrešnim razumijevanjem važnosti treninga i povećava učestalost i težinu ozljeda. Suprotno tome, sustavni trening disanja omogućuje njegovo dugoročno poboljšanje i uspješno uklanja probleme koji nisu regulirani drugim metodama disanja (joga, pilates, … Wim Hof, Buteyko, Oxygen Advantage). Seminar uključuje teoretski dio: razumijevanje disanja i njegovog utjecaja na fizičke i mentalne procese te uloga disanja u stvaranju i kontroli biološke energije; praktično učenje AEQ vježbi disanja i protokola disanja za kontrolu, osvještavanje i smirivanje protoka zraka i normalizaciju izmjene udisanog zraka i plinova u dišnom sustavu; pozabavit ćemo se zabludama i nesporazumima koji prevladavaju u zdravstvu, sportu i mnogim drugim industrijama gdje poučavaju da je jačanje i istezanje mišića put do zdravog disanja.

Naučit ćete o određenom porijeklu i vezama koje vam još uvijek nedostaju u skupu vještina za postizanje vrhunskog procesa treninga. Osjećaji i percepcije su oštećeni zbog senzorno-motoričke amnezije, čega sportaš nije svjestan, tehnologija ne pokazuje, a trener ne percipira jer nema ovu vrstu znanja. Dakle, ogromna količina podataka ide u ništa i povećava nagađanja i neprimjerene odluke o tome kako dalje.

Stečena znanja i vještine omogućuju:

OD PREŽIVLJAVANJA DO ŽIVLJENJA ILI KAKO MI JE METODA AEQ SPASILA ŽIVOT
Mišljenje o AEQ metodi® Jelena Gracin, Hvar
Stjepan Ostroški, mag.cin., Feričanci, učitelj AEQ metode 2.stupnja

Prošla je godina od mog zadnjeg posta na blogu, i to s dobrim razlogom. Nisam imao pojma o čemu bih pisao: treniranje, prehrana, utrke. Postoje tisuće biciklista koji iz dana u dan rade isto što i ja.

Tijekom prošle godine mogli ste me malo bolje upoznati. Mali uvid u moj život, patnju, borbu protiv poremećaja prehrane, pozitivan test na virus i pokušaj povratka biciklizmu.

Dobio sam samo ono što sam želio vidjeti. Još se mnogo toga događa, i do ovog ljeta nisam imao pojma što je to. Nisam imao odgovore, samo pitanja.

Zašto mi se događa toliko nepravde, nesreće i nasilja? Zašto ne mogu razgovarati s drugim ljudima i osjećati se ugodno u njihovoj blizini? Zašto mi je teško iskreno se izražavati o svojim osjećajima?

S godinama su se stvari toliko pogoršale da nisam mogao tražiti pomoć. Bio sam usamljen u svojoj borbi. Bio sam i jednočlan tim u biciklizmu. Nisam bio u mogućnosti polagati testove tjelesnih funkcija na sveučilištu, pa sam kupio potrebno i sam obavio testove da bi shvatio što nije uredu.

Prije nego što sam došla na prvo individualno učenje AEQ metode, mislila sam da ću tamo naučiti neke vježbe koje ću redovito raditi nekoliko mjeseci i da će moja kronična nedefinirana tjelesna bol biti smanjena ili čak nestati. Nakon nekoliko godina polakog upoznavanja metode, mogu reći da nisam pogriješila. Moja misija bila je potpuno iluzorna. Nikad nisam zamišljala da ću iči tamo gdje definitivno ne želim biti.

Prije nego što sam došla na prvo individualno učenje AEQ metode, mislila sam da ću tamo naučiti neke vježbe koje ću redovito raditi nekoliko mjeseci i da će moja kronična nedefinirana tjelesna bol biti smanjena ili čak nestati. Nakon nekoliko godina polakog upoznavanja metode, mogu reći da nisam pogriješila. Moja misija bila je potpuno iluzorna. Nikad nisam zamišljala da ću iči tamo gdje definitivno ne želim biti.