AEQ Sport

Sportaši moraju razumjeti i osjetiti svoje tijelo na potpuno drugačijoj razini od prosječne osobe ako žele uspješno napredovati, stalno i što je najvažnije, bez ozljeda. AEQ metoda nudi novi način napredovanja u sportu: eksponencijalni rast poboljšanim prevođenjem informacija iz glave u mišiće te osjećaj i svjesnost vašeg tijela.

Modro = parasimpatične živčne poti

Rdeče = simpatične živčne poti
Vir: Wikipedija

Kako vam AEQ metoda može pomoći u sportu?

Bolja aktivacija parasimpatičkog načina funkcioniranja autonomnog živčanog sustava kod sportaša poboljšava njegovu regeneraciju. Istodobno bih racionalnije koristio svoju raspoloživu energiju, a AEQ metoda® zna načine i vježbe koji to omogućuju.

Činjenica je da mlađe generacije sve teže napreduju i ostaju neozlijeđene zbog smanjene sposobnosti koncentracije, jer je današnji trening prevelika sila. Nedostaje vam posvećenost motoričkoj inteligenciji, koja bi bila prikladno osposobljena za prirodno povećanje snage i brzine bez neželjenih posljedica, i razumijete jednaku važnost emocionalne stabilnosti i inteligencije. Pretjerano se oslanjate na tablice postignuća i mjerenja, ali ne pitajte se kako se osjećate i što osjećate.

Ako mislite da bi napredak u gore navedenom olakšao i poboljšao vaša sportska postignuća, pozivam vas da razmotrite sve mogućnosti metode AEQ® koju sam godinama razvijao.

Kako AEQ metoda može pomoći u sportu?

Bolja aktivacija parasimpatičkog načina funkcioniranja autonomnog živčanog sustava kod sportaša poboljšava njegovu regeneraciju. Istodobno bih racionalnije koristio svoju raspoloživu energiju, a AEQ metoda® zna načine i vježbe koji to omogućuju.

Činjenica je da mlađe generacije sve teže napreduju i ostaju neozlijeđene zbog smanjene sposobnosti koncentracije, jer je današnji trening prevelika sila. Nedostaje vam posvećenost motoričkoj inteligenciji, koja bi bila prikladno osposobljena za prirodno povećanje snage i brzine bez neželjenih posljedica, i razumijete jednaku važnost emocionalne stabilnosti i inteligencije. Pretjerano se oslanjate na tablice postignuća i mjerenja, ali ne pitajte se kako se osjećate i što osjećate.

Ako mislite da bi napredak u gore navedenom olakšao i poboljšao vaša sportska postignuća, pozivam vas da razmotrite sve mogućnosti metode AEQ® koju sam godinama razvijao.

AEQ metoda u vezi sa sportom

Ovaj put se posvećujem sportu. Posebni program prilagođen je znanju, vještinama i potrebama sportaša. Posvetio sam ga uspješnijem i pravilnijem vođenju i radu s rekreativnim i profesionalnim sportašima svih generacija. Osnova je somatski model razmišljanja prilagođen sportu koji sam razvio u radu sa sportašima, prvo za brže uklanjanje ozljeda, a kasnije i za lakše i pouzdanije postizanje željenih rezultata.

Metoda omogućuje ponovno učenje čovjekova primarnog prirodnog opažanog pokreta, što poboljšava samosvijest i podiže učinkovitost u kretanju, što je najvažniji čimbenik uspjeha sportaša. Osoba koja pati od kronične ili akutne boli u mišićima ili poremećaja kretanja i asimetrije uči promatrati, mijenjati i kontrolirati neuromuskularne sustave svog tijela. I sam sam nadopunio nalaze kliničko-somatskih metoda, ažurirao ih i poboljšao.

Ova vrsta obrazovanja ulazi u područje koje znanost i zdravstvo još uvijek ne pokrivaju na zadovoljavajući način. Naime, ublažavanje, uklanjanje boli i opuštanja te poboljšanje funkcije mišića i živčanog sustava ključni su za zdrav život. Pomažu u glatkom kretanju. AEQ metoda® seže do korijena većine kroničnih bolova u mišićima, koji se mogu ukloniti samo izmijenjenom senzorno-motornom petljom. To se može postići samo bez neprikladnih nuspojava kroz razumijevanje koje će promijeniti rad mozga. Ne samo da šalju impulse u tijelo, oni se također reprogramiraju pomoću AEQ metode®, koja je važna u liječenju nedostataka i neučinkovitih obrazaca funkcioniranja živčano-mišićnog i koštanog sustava. To je put ka optimizaciji mišićnog tonusa, intermuskularne koordinacije, energetskih sustava i koordiniranog funkcioniranja svih dijelova sustava koje nazivamo soma; čovjek nije stroj, već tijelo vođeno umom.

Većina sportaša već u djetinjstvu razvija snažno odvajanje tjelesnih osjeta i svijesti, što im omogućuje da osjećaju manje boli. Stoga su bolji, brži i konkurentniji od svojih vršnjaka, brzo napreduju na početku karijere. Ali taj se napredak odvija samo do određene faze, jer su potisnuli percepciju vlastitih osjećaja. To ih sve više ograničava; češće obolijevaju, ozlijeđuju se, upadaju u razne faze pretreniranosti / izgaranja. Uz sve to, razvoj njihove emocionalne inteligencije. AEQ metoda®, koju sam nadopunio za sportske trenere, osmišljena je da eliminira ovo razdvajanje. Omogućuje kontinuirani napredak tijela i uma, podiže red i učinkovitost. Izbjegavamo nepotrebno preopterećenje, koje donosi bol i ozljede. Kao trener, više ćete razmišljati o tome koliko su vaši zahtjevi realni.

Zbog sve većih problema s ozljedama sve mladih sportaša, vjerujem u uspjeh uključivanja AEQ pristupa u proces treninga. To će vam pomoći da produžite svoj aktivan sportski život te da održite i povećate svoju strast i radost prema sportu.

Objave sportaša koji su uspješno ugradili AEQ u svoj trenažni proces, a također su ga željeli učiniti javnim, mogu se naći ovdje: https://aeqsport.com/pricevanje/. Međutim, ima još onih koji su prepoznali AEQ metodu® kao izvrstan alat za povećanje rezultata, ali je ne žele javno otkriti.

Do sada sam uspješno surađivao s više od 50 vrhunskih sportaša iz različitih sportova, uglavnom iz atletike, skijanja i biciklizma. Jasno vidim rastuće poteškoće sportaša i profesionalnih timova u postizanju vrhunskih rezultata i njihovom održavanju. Česte ozljede postale su neizbježni dio sportske karijere; AEQ metoda® namijenjena je prevenciji i liječenju ozljeda i bolova. Sastavni dio sportske primjene AEQ metode je AEQ disanje koje značajno poboljšava učinkovitost disanja i omogućuje veće opuštanje mišića, a time i bržu i temeljitiju regeneraciju i rehabilitaciju uz bolju izmjenu plinova u mišićima.

U prvi plan i kao polazište stavljam utjecaj sporta i mišićnih blokada na smanjenu respiratornu učinkovitost na seminaru. Nepravilno disanje kod sportaša ide ruku pod ruku s pogrešnim razumijevanjem važnosti treninga i povećava učestalost i težinu ozljeda. Suprotno tome, sustavni trening disanja omogućuje njegovo dugoročno poboljšanje i uspješno uklanja probleme koji nisu regulirani drugim metodama disanja (joga, pilates, … Wim Hof, Buteyko, Oxygen Advantage). Seminar uključuje teoretski dio: razumijevanje disanja i njegovog utjecaja na fizičke i mentalne procese te uloga disanja u stvaranju i kontroli biološke energije; praktično učenje AEQ vježbi disanja i protokola disanja za kontrolu, osvještavanje i smirivanje protoka zraka i normalizaciju izmjene udisanog zraka i plinova u dišnom sustavu; pozabavit ćemo se zabludama i nesporazumima koji prevladavaju u zdravstvu, sportu i mnogim drugim industrijama gdje poučavaju da je jačanje i istezanje mišića put do zdravog disanja.

Naučit ćete o određenom porijeklu i vezama koje vam još uvijek nedostaju u skupu vještina za postizanje vrhunskog procesa treninga. Osjećaji i percepcije su oštećeni zbog senzorno-motoričke amnezije, čega sportaš nije svjestan, tehnologija ne pokazuje, a trener ne percipira jer nema ovu vrstu znanja. Dakle, ogromna količina podataka ide u ništa i povećava nagađanja i neprimjerene odluke o tome kako dalje.

Stečena znanja i
vještine omogućuju:

Stečena znanja i vještine omogućuju:

Što naši klijenti misle o AEQ metodi?

Aleš, moj dubok naklon i veliko hvala.

Nakon godina tumaranja po svetu, već pomalo umorna od svega i ne jednom upitana da li je to i dalje moj Put, ono što zaista želim, odlučila sam da savladam jednu od najzahtevnijih ruta za cikloputnike – Pamir hajvej. Nije da se nisam zapitala o ispravnosti...

Read More

Rješenje sam pronašla u AEQ kliničkoj somatici

Šport je vrlo bogat emocijama. Zahtijeva predanost, smirenost, organiziranost i istovremeno snažnu osobnost, stabilnost i samosvijest. Budući da danas živimo u varljivom svijetu koji je u svakom trenutku određen rokovima često se dešava da u toj zbrci izgubimo...

Read More

Moje iskustvo sa somatikom

Sjećam se da sam kod Aleša prvi put došao kako bih kupio nekoliko kettlebella. Praktički me je već s vrata “pročitao” i kasnije u razgovoru napomenuo nekliko detalja vezanih za moju posturu te koje bih probleme mogao imati u budućnosti ako ih već i nemam.

Read More

To nije posao, to je igra pokreta

Godinama sam imala problema s kralježnicom, fizikalna terapija i povremeno vježbanje, uz akutnu bol, imale su tek kratkotrajan učinak. Terapije kod kiropraktičara također nisu imale dugoročnog efekta, bol je još uvijek ustrajala. Moje stanje se još i pogoršalo...

Read More

Čudesno je

Klinička somatika je informacija koja vodi do slobode pokreta. Pokret se intenzivira i korak postaje lakim. Ne moguće je ostati ravnodušan. Somatske su vježbe igra agonista i antagonista, igra mišića akcije i mišića zadovoljstva. Prelijevanje tijela, igra sa...

Read More

Nikola Borić i klinička somatika

Definitivno nije bila namjera, ali ni slučajnost da sam taj dan sa svojim sportašem završio kod dugogodišnjeg prijatelja. Bio je to još jedan dan frustracije i gubitka nade da nema pomoći , kao ni u zadnja 3 mjeseca intenzivnih terapija; masaže, magneta...

Read More

Mnenje o AEQ metodi® Tadej Paščinski, Kranj

S veseljem mogu reći da sam super. Uživam u zasluženom odmoru nakon položenih ispita. Upravo se vraćam s izleta u Budimpeštu i Bratislavu. Prehodala sam oko 60km u nekoliko dana (telefon mi pozadinski mjeri dnevnu aktivnost što sam primijetila...

Read More