UČESTALA PITANJA

Često postavljana pitanja o AEQ metodi

Metoda AEQ namijenjena je regulaciji amnezije osjetilno-pokreta. Uz njezinu pomoć vraćamo zadovoljavajuću propriocepciju, ali samo ako vježbe izvodimo svjesno i aktivno određeno vrijeme. Propriocepcija pruža svijest o kretanju, držanju i promjenama u ravnoteži, sposobnost tijela da razumije osjećaje položaja. Posebnost AEQ metode je treniranje svijesti o kretanju, koje je iz različitih razloga oslabljeno ili smanjeno. Somatske metode i pristupi razvijeni su zbog potrebe održavanja učinkovitosti kretanja i rada i olakšavanja preživljavanja. Čovjek se uvijek borio za preživljavanje, zato je važno ostati zdrav. Budući da su u većini prisutni dobra propriocepcija i kontrola, sustavi nisu razvili načine za rješavanje gubitka propriocepcije i svjesne kontrole. Njihovo polazište je bilo da osoba u djetinjstvu nauči kako, specifičnim pokretima koji se odvijaju ritualno i određenim redoslijedom, zadržati osjećaj i kontrolu psihofizičkih sposobnosti i u starijoj dobi, izbjegavajući tako većinu bolesti i gubeći učinkovitost dio.

Psihološki odgovori koje u nama pokreću svakodnevni događaji odražavaju se i na tonus mišića. Mekoća, elastičnost i gipkost i učinkovitost nisu samorazumljivo stanje organizma, što prije postanu meta. Pristupamo mu s različitim pristupima i svjesnim odlukama. Postizanje mekoće stoga je svestran i cjelovit rad na sebi. Klinička somatika zasigurno je odgovarajući dio ovih napora da nam pomogne da bolje razumijemo sebe, kao i da lakše osjetimo i razumijemo zlatnu sredinu u svom životu. Kada se uspoređuje AEQ metoda s drugim somatskim sustavima, uglavnom iz Azije, dobro je shvatiti da ispreplitanje tijela, mozga i okoline čini naš ukupni odgovor, a time i odgovor na razne somatske tehnike. To je preplitanje neurofiziološke i simboličke mreže. Prva predstavlja fiziološke i neurološke procese u tijelu i mozgu koji uvjetuju različite reakcije u ponašanju. Druga je simbolička zamišljena mreža u kojoj je pohranjeno sve akumulirano simbolično znanje u obliku znanosti, religije, filozofije. Ovu mrežu oblikuje naše kulturno okruženje koje internaliziramo kroz život i proces učenja u određenom okruženju. U stvaranju simbolički zamišljenog okruženja važnu ulogu igraju konkretna, apstraktna i metaforička jezična značenja koja se povezuju i isprepliću s iskustvom. Naše iskustvo simboličkih značenja orijentalnih vještina stoga je često nejasno, pogotovo ako nemamo učitelja koji može ta značenja prevesti u naš simbolički sustav. Zbog toga metoda AEQ može biti utoliko učinkovitija jer su njezini zahtjevi za kretanjem povezani sa simbolima koji su izrasli iz našeg kulturnog okruženja.

* Propriocepcija je svijest o kretanju iz mišićnih, tetivnih i zglobnih izvora. (Charles Scott Sherrington, 1906)


Najučinkovitije je kod dobrog učitelja s certifikatom AEQ method®, tada je obvezno ponoviti naučeno kod kuće. Moramo redovito raditi vježbe. Na taj način jačamo ispravne obrasce kretanja i stječemo zdrav stav prema tijelu. To sprečava mišiće da se ponovno kontraktiraju i vrate lošim obrascima kretanja.

Budući da je učenje AEQ metode izazovno, preporučljivo je posjetiti učitelja nekoliko puta. Samo na taj način uistinu ćemo osjetiti samosvijest i eliminirati senzornu motoričku amneziju.

Također ćemo se usredotočiti na različita područja na radionicama koje organiziraju učitelji AEQ-a različitih razina. Između ostalog:

• zašto smo počeli čučati i kako to popraviti,
• kako smanjiti bolove u leđima i vratu
• kako poboljšati opću dobrobit i podići životnu energiju,
• kako poboljšati samopoštovanje i samopouzdanje i voditi svoj um i tijelo,
• kako ublažiti i ukloniti bolne, neugodne, neredovite, preduge menstruacije,
• kako poboljšati san
• kako smanjiti kroničnu bol
• vratite pravilno držanje tijela nakon porođaja i uklonite bolove u leđima i nogama
• razumjeti zašto je u sportu i rekreaciji izuzetno važno povećati osjećaj pokreta i kontrolu nad pokretima i zašto uopće poboljšati kretanje.

Pronađite najpogodnijeg učitelja na popisu nastavnika AEQ metode®. Kliknite OVDJE za prikaz nastavnika

• 22 opisa somatskih pokreta sa slikama

• Detaljno objašnjeni razlozi za razvoj senzorno-motorne amnezije

• predstavio je metode i preporučene vježbe te njihov redoslijed za najučinkovitije uklanjanje kronične boli i problema

• AEQ metoda® i somatski pokreti opisani u knjizi ublažavaju i u blažim oblicima uklanjaju kroničnu bol i probleme

Osnovni preduvjet za učenje AEQ metode je osigurati vrijeme i pažnju koju možemo posvetiti sebi. Samo ćemo na taj način znati vezu između svjesnog i fizičkog. Nedostatak sposobnosti usmjeravanja svijesti u tjelesne osjete i kretanje najčešći je uzrok kronične boli i njezino

Ponekad određene tjelesne vježbe ne donose olakšanje, pa je korisno isprobati AEQ metodu. Osjetilno-motorička amnezija otežava pravilno izvođenje pokreta. Nepovezanost tijela i uma, međutim, dovodi do čestih pretjerivanja, što sprječava bolju dobrobit i željeno poboljšanje. AEQ metoda omogućuje bolje definiranje istinskog cilja i dinamičku promjenu kroz promjenu i rast omogućavanjem i poticanjem povratka uzajamne harmonije uma i tijela s kojim smo već rođeni. U zapadnim kulturama prečesto zaboravljamo da tijelo nisu samo organi, koža, mišići … Čak ni um ne može predstavljati superiorni aspekt ljudskog postojanja, dok bi mu tijelo trebalo samo služiti. Subjektivni dio čovjeka, predstavljen tjelesnim senzacijama i osjećajima, jednako je važan dio slagalice koji pruža rješenje iz petlje u koju većina nas pada.

AEQ metoda nastala je zbog niske učinkovitosti kliničke somatike i drugih somatskih metoda koje sam učio i proučavao u svom radu kao somatski učitelj. Stečenom znanju dodao sam potrebna znanja iz područja fizike, sporta, biologije, psihologije, fascije, disanja, razvoja djeteta i utjecaja roditelja na razvoj djetetove ličnosti. Novi poboljšani i učinkovitiji pristup, prilagođen današnjim uvjetima, omogućuje upravljanje i najtežim posljedicama kronično skupljenih mišića.

Ovisno o težini i dugotrajnosti problema. Promjene možete osjetiti nakon pravilno izvedene vježbe, u radionici, a još bolje nakon aktivnog učenja AEQ metode od učitelja 3. ili više razine. Međutim, moram naglasiti da je uklanjanje kronično stegnutih mišića dugotrajan proces, jer to zahtijeva promjenu u funkcioniranju cjeline, što zahtijeva odgovarajuće vrijeme i ustrajnost i pravilnost. Vrijeme potrebno za uočene dugoročne promjene ovisi o dobi i trajanju boli, koja može trajati godinama ili biti još svježa.

Međutim, svatko si može pomoći da promijeni svoj život znanjem koje stekne učenjem AEQ metode i uvidima koje pružaju AEQ vježbe. Važan dio njih je naučiti pravilno disati.

Metoda pomaže kod stanja koja su posljedica gubitka sposobnosti opuštanja mišića u meko opušteno stanje kada napetost mišića nije prikladna. Kad se ujutro redovito budite umorniji nego što ste navečer išli spavati, potrebno je razmisliti o suočavanju sa stanjem senzorno-motoričke amnezije. Većina kroničnih bolova potječe iz stanja senzorno-motorne amnezije i njezino smanjenje pozitivno utječe na njihovo uklanjanje.

Učeći razumijevati fizičke i mentalne procese i razloge za razvoj senzorno-motoričke amnezije, povećavamo sposobnost svijesti da mijenja senzorno-motoričke povratne petlje između svijesti i tijela. Kroz AEQ disanje povećavamo snagu osjećaja, volje i energije potrebne za promjenu pokreta i ponašanja. Kroz aktivno učenje i AEQ vježbe smanjujemo razdvajanje između tijela i svijesti koje se pojavilo u prošlosti i rezultiralo gubitkom sposobnosti svjesne kontrole napetosti mišića.

Aktivno učenje s učiteljem 3. ili više razine omogućuje vam preciznije usmjeravanje pažnje. Učimo biti svjesni što se događa u dijelovima tijela koji su se u prošlosti smrzli i stvrdnuli zbog određenih trauma. Kroz posebne protokole uvelike povećavamo svijest i kontrolu nad kretanjem. Bolje smo svjesni kako tjelesni osjećaji i emocionalna stanja utječu na funkcioniranje uma, naše odluke i postupke. Aktivno učenje potrebno je u težim uvjetima kronične zagušenja i kroničnih bolesti.

AEQ vježbe treba redovito izvoditi kako bi se promijenio svjesni stav prema tijelu i kretanju dovoljno često da se oslobodi pretjerana napetost mišića i postupno prenose novi obrasci kretanja i tjelesne reakcije u podsvijest. Na taj način uklanjamo senzornu motoričku amneziju.

AEQ: aequitas je latinski koncept pravde, jednakosti, sukladnosti, simetrije ili pravičnosti.