UČESTALA PITANJA

Često postavljana pitanja o AEQ metodi

Bit AEQ sistema je postupno uklanjanje unutarnje odvojenosti koja se razvija zbog prijenosa obrazaca i reakcija iz okoline u naš središnji živčani sustav. To se stvara zbog nemogućnosti utjecaja na okolinu tijekom djetinjstva kada ona štetno djeluje na nas i time nam onemogućuje podizanje razine homeostaze. Stoga nemamo drugog izbora nego preuzeti ili razviti odvojenost u sebi kako bismo spriječili odvojenost okoline od nas što dugoročno dovodi do kroničnih stanja jer nismo dovoljno svjesni stanja nosimo u našim tijelima, iako su ta stanja dovoljno jaka, da bismo ih trebali biti svjesni. Na taj način nije moguće postići odgovarajuću visoku razinu homeostaze i učinkovitosti rada koja bi omogućila odgovarajuću regulaciju akutnih problema i time spriječila nastanak kroničnih stanja.

AEQ koristi sva tri osnovna temelja ljudskog bića kao cjeline. Snažnije povezuje svijest, podsvijest i tijelo. Povećava utjecaj tijela na funkcioniranje uma, na misli, odluke i postupke. Na taj način lakše i jasnije utvrđujemo što radimo dobro, a što ne, te u proces odlučivanja pridodajemo tijelo koje je nositelj radnji te bi stoga trebalo značajno utjecati na odluke. Dugoročno odgovarajuće učenje o AEQ metodi dodaje iznimno važan sastojak svakodnevnom životu; tijelo.

AEQ se najbolje uči kroz online programe i individualni tretman kod AEQ učitelja. Online programi omogućuju najučinkovitije postupno učenje teorije i AEQ vježbi, a individualni tretman nadopunjuje naučeno u programima i stvara holistički pristup koji omogućuje promjenu kroničnih stanja.

AEQ sistem omogućuje učenje potrebno za promjenu funkcioniranja neuromuskularnog sustava, čime možemo pozitivno utjecati na kronična stanja. Kronična stanja nastaju kada ne možemo pravilno uređivati akutna stanja. To znači da niste u stanju osjetiti i utvrditi izvor problema kako bi razvili učinkovito rješenje za njega. Kronična stanja nastaju kada problem rješavamo na evidentno neučinkovit način, a toga nismo svjesni. Bespomoćno tražimo rješenja izvan sebe i uglavnom se fokusiramo na ublažavanje ili tretman potpore. Međutim, takav odnos dugoročno ne otklanja kronična stanja, već ih jača i proširuje.

Specifični pogled i odnos prema kroničnim stanjima čine učenje o AEQ metodi također je posebnim jer se ono temelji na učenju i samostalnom upoznavanju AEQ vježbi. Na taj način razumijemo i osjećamo nepotrebnu napetost mišića i ukočenost tijela te ih učimo smanjiti. Time se povećava utjecaj tijela na našu svijest, što omogućuje i povećanje utjecaja svijesti na tijelo. Na taj način postupno smanjujemo nemoć utjecaja na povišene napetosti koje stvaraju uvjete za kronične upale i dominantno simpatično stanje.

Učenje AEQ metode omogućuje promjene u većini kroničnih stanja i zahtijeva odgovarajuću odlučnost te vrijeme i strpljenje u bavljenju samim sobom.

AEQ učitelji su podijeljeni na različite razine kompetencija koje određuju na koji će vas način poučavati AEQ te na različita područja specijalizacije (metoda, disanje, odnosi)

Učitelji 1.stupnja podučavaju osnove negativnog utjecaja senzomotorne amnezije na vas i podučavaju AEQ vježbe usmjerene na veću opuštenost i bolju percepciju preopterećenosti.

Učitelji 2.stupnja podučavaju osnove o tome kako emocije utječu na tijelo i um, kako potisnuti i zadržani osjećaji i emocije utječu na držanje, pokrete i ponašanje, te podučavaju AEQ vježbe veće složenosti i težine koje pokreću fizičke i emocionalne reakcije. Omogućuju nam da shvatimo da u sebi imamo mnoge stvari koje inače ne osjećamo, ali koje ipak utječu na naše misli, odluke i postupke.

Učitelji 3. stupnja poučavaju dubljem razumijevanju funkcioniranja neuromuskularnog sustava te uz protokole na stolu uvelike povećavaju svijest o unutarnjoj povezanosti tijela i važnosti pravilne koordinacije mišićne napetosti i opuštanja mišića. Omogućuju značajnu promjenu ukočenosti mišića što na taj način utječe na ukočenost ponašanja i mišljenja. Emocionalna zrelost učitelja omogućuje dublje uvide u slabosti koje uzrokuju kronične upale te utjecaj na stvaranje novih pristupa i svjesnu promjenu ponašanja od obrazaca koji uzrokuju i održavaju kronična stanja na druge bolje i učinkovitije odgovore i radnje koje smanjuju kronična stanja.

Učitelji 4. stupnja podučavaju dublje razumijevanje utjecaja tijela na funkcioniranje autonomnog živčanog sustava, podsvijesti i inzule te utjecaj starijih moždanih struktura na svjesni dio živčanog sustava. Dakle, omogućuju vam da postupno mijenjate podsvjesne obrasce zbog kojih zaglavimo u destruktivnim ponašanjima iz kojih ne znamo izaći, ali nas drugi iz njih ne mogu izvući. Protokoli koje podučavaju zahtjevniji su za klijenta i otkrivaju bespomoćnost u odnosima i unutarnje blokade u cjelovitom izražavanju snažnih emocija čitavog tijela. Pri učenju, po potrebi, koriste AEQ fasciju koja omogućuje dubinsko opuštanje napetosti zarobljene u fasciji, što dodatno podiže emocionalnu zrelost i time omogućuje implementaciju boljih rješenja za probleme koje ne znamo ili ne možemo riješiti.

  • 22 opisa somatskih pokreta sa slikama
  • detaljno objašnjeni razlozi za nastanak senzomotorne amnezije
  • prezentirane metode i preporučene vježbe te njihov redoslijed za što učinkovitije otklanjanje kroničnih bolova i tegoba
  • AEQ klinička somatika i somatski pokreti opisani u knjizi ublažavaju i otklanjaju kronične bolove i probleme u blažim oblicima

Više o knjizi možete pronaći OVDJE

AEQ zahtijeva određeno vrijeme i fokus na sebe i naše ponašanje. Na taj način postupno možemo shvatiti zašto se nalazimo u kroničnim stanjima. Stoga složenost učenja AEQ pristupa u potpunosti ovisi o složenosti i uzrocima kroničnog stanja i trenutnim odnosima u okolini, koje na nas svjesno ili nesvjesno utječe. Osnovni uvjet za učenje AEQ metode je odvajanje vremena i pažnje koje možemo posvetiti samo sebi. Samo tako ćemo upoznavati povezanost između svjesnog i tjelesnog. Nedostatak sposobnosti usmjeravanja svijesti na tjelesne senzacije i pokrete najčešći je uzrok kroničnih stanja, tako da je pronalaženje vremena i pažnje najveći izazov za svakoga tko počinje učiti AEQ.

Postupno povećanje unutarnjeg kontakta često donosi novu privremenu prepreku na putu izlaska iz kroničnog stanja. Privremeno pogoršanje dobrobiti koje je rezultat boljeg osjećaja sebe i manje napetosti mišića, a one zbog toga manje blokiraju bolove u pojedinim dijelovima tijela. Ovo se stanje često pojavljuje u rješavanju jačih kroničnih stanja radeći s učiteljima više razine i u biti se radi o apstinencijskoj krizi oslobađanja od kronične ukočenosti koja nam je omogućila da živimo na neučinkovit način, a da te neučinkovitosti nismo ni bili svjesni. 

Kompatibilnost drugih pristupa s AEQ određena je osnovnim uvjetima koji određuju učinkovitost AEQ pristupa.

Oni su:

  • Više osjećaja tijela u svijesti
  • Svijest i razumijevanje uloge vremena u životu i ponašanje
  • Svijest i razumijevanje unutarnje povezanosti i utjecaja odvojenosti unutar sebe na kronična stanja
  • Bolja percepcija kada idemo u previše ili premalo
  • Uloga vremena i pažnje u sposobnosti učenja AEQ pristupa, a time i učinak AEQ na kronična stanja

Ako drugi pristupi održavaju ili čak poboljšavaju gore navedene uvjete, onda su oni u skladu s AEQ pristupom. Ako ih AEQ pristupom smanjuju ili kompliciraju njihov utjecaj na nas, tada nisu u skladu. U ovom slučaju, potrebno je odgoditi AEQ učenje za kasnije ili privremeno napustiti ove pristupe.

AEQ metoda je nastala razvijanjem i nadogradnjom kliničke somatike i drugih metoda koje sam upoznao, proučavao i koristio u svom radu. Stečenom znanju dodao sam znanja iz područja fizike, sporta, biologije, psihologije, fascije, disanja, razvoja djeteta i utjecaja roditelja na razvoj osobnosti djeteta. Na taj je način postupno stvoren poboljšan i učinkovitiji pristup, prilagođen današnjim uvjetima, omogućava uređivanje i najtežih posljedica kronično zgrčenih mišića, a naziva se AEQ. Više o nastanku metode možete pronaći OVDJE.

Ovisi o težini i trajanju problema. Promjene možete osjetiti već tijekom programa, na radionici ili nakon aktivnog učenja AEQ metode kod učitelja 3. ili višeg stupnja. Moram naglasiti da je uklanjanje kronično zgrčenih mišića dugotrajan proces jer zahtijeva sveobuhvatnu promjenu funkcioniranja i ponašanja što zahtijeva odgovarajuće vrijeme, upornost i redovitost. Vrijeme, potrebno da se osjete dugotrajne promjene, ovisi o dobi i trajanju boli  koja može biti prisutna godinama ili je još svježa.

Međutim, kako bi postigao promjene u svom životu, svatko si može pomoći znanjem koje stekne učenjem AEQ metode i spoznajama koje AEQ vježbe pružaju. Važan dio toga je učenje pravilnog disanja i drugačije razumijevanje uloge i utjecaja odnosa na nas. Blaža i svježija kronična stanja rješavaju se za nekoliko mjeseci, srednje teška za godinu do dvije, dok je za teža potrebna višegodišnja sustavna promjena kako bi došlo do odgovarajuće promjene za vas i okolinu u kojoj živite. AEQ vam pruža potrebna znanja i objašnjenja te vježbe koje vam to omogućuju. Istovremeno, zbog boljeg osjećaja i razumijevanja sebe, bolje birajte potrebne pristupe koji vam pomažu u izlasku iz kroničnih stanja.

AEQ je od najveće pomoći kod neodređenih medicinskih stanja, kroničnih bolova i kroničnih bolesti kod kojih se ne može utvrditi jasan uzrok.

Uspješno smanjuje psihosomatska stanja koja onemogućuju život bez kronične boli.

Učinkovito pomaže u razumijevanju uloge međuljudskih odnosa u ljudskom funkcioniranju i omogućuje njihovu promjenu, a ta promjena dovodi do smanjenja ovisnosti i kroničnih stanja.

Metoda pomaže kod stanja koja proizlaze iz gubitka sposobnosti opuštanja mišića u meko opušteno stanje kada napetost mišića nije odgovarajuća. Kad se redovito ujutro budite umorniji nego kad ste navečer legli u krevet, trebali biste razmisliti o rješavanju stanja senzomotorne amnezije. Većina kronične boli potječe iz stanja senzomotorne amnezije i iluzije, dok smanjenje tog stanja pozitivno utječe na njihovo uklanjanje.

AEQ metoda

Smanjuje kronična ukočenost mišića i fascija i na taj način smanjuje otpor organizma na prijenos kinetičke energije kroz tijelo. Na taj način kinetička energija impulsa i osjećaja dolazi u autentičnijem obliku i jačeg intenziteta u središnji živčani sustav ili na površinu tijela gdje se može transformirati u kretanje koje omogućuje prijenos kinetičke energije v okolinu, a time i naš utjecaj na okolinu.

AEQ disanje

Poboljšava učinkovitost respiratornog sustava i povećava mogućnost aerobnog stvaranja energije, čime se brže dobivaju veće vrijednosti životne energije, a time i veća potencijalna energija u tjelesnim šupljinama.

Podiže svijest o ulozi vremena i njegovom utjecaju na učinkovitost djelovanja. Povezivanje disanja s vremenom (metronom) povećava sposobnost svijesti da prihvati stvarni prolazak vremena i činjenicu da je za svaki rad potrebno odgovarajuće vrijeme te da su poznavanje i odnos prema vremenu te razumijevanje zakona vremena ključni za otklanjanje kroničnih stanja. Kako se fokusiramo na različite vremenske kombinacije u protokolima disanja, to sve više razumijemo. Počinjemo osjećati utjecaj vremena na naše tijelo i dobrobit.

AEQ odnosi

Omogućuje razumijevanje pojma emocionalne zrelosti i učinkovitosti te njihove uloge u reguliranju odnosa u i oko some.

Smanjuje napetost površine tijela i time povećava sposobnost boljeg osjećanja i percepcije utjecaja okoline na nas.

Poboljšava naše razumijevanje događanja u okolini i utjecaja okoline na nas, a ujedno omogućuje jasnije utvrđivanje uzroka emocionalnih reakcija ili njihove odsutnosti te tako nudi mogućnost svjesne promjene stavova i postupnu promjenu u funkcioniranju podsvijesti i autonomnog živčanog sustava.

AEQ vježbe

AEQ vježbe nam omogućuju da se bolje osjetimo, da bolje razumijemo svoje reakcije i odluke te da bolje povežemo svijest i tijelo. Većom povezanošću poboljšava se i sposobnost svijesti da utječe na tjelesne napetosti i njihovo postupno smanjivanje. Na taj način svjesno smanjujemo snagu utjecaja podsvijesti na tijelo i time smanjujemo utjecaj podsvjesnih obrazaca na naše misli, odluke i postupke. Kada spojimo utjecaj AEQ vježbi s objašnjenjima AEQ pristupa, možemo sve preciznije smanjiti negativne utjecaje podsvijesti na naše živote, te promijeniti i zamijeniti beskorisne obrasce boljim i suvremenijim. Smanjenjem prethodno kronično povišene mišićne napetosti povećava se sposobnost spontane i autentične percepcije sebe što također utječe na naše ponašanje, a time i na život.

Individualni tretman u AEQ-u omogućuje učitelju 3. ili 4. stupnja preciznije usmjeravanje pažnje i, zahvaljujući pomoći učitelja, veću spremnost da dublje osjetite sebe te se suočite s kronično zamrznutim dijelovima membrane. AEQ protokoli, koje vi i učitelj izvodite na stolu, povećavaju svijest o tome što se događa u dijelovima tijela koji su u prošlosti bili somatski zamrznuti i otvrdnuti zbog određenih trauma. Više smo svjesni kako tjelesni osjećaji i emocionalna stanja utječu na funkcioniranje uma, odluke i postupke. Individualni tretman je neophodan kod jačih stanja kroničnih grčeva i kroničnih bolesti, jer omogućuje da osjetite ono što ne možete osjetiti AEQ vježbama.

AEQ vježbe nam omogućuju da se bolje osjetimo, da bolje razumijemo svoje reakcije i odluke te da bolje povežemo svijest i tijelo. Većom povezanošću poboljšava se i sposobnost svijesti da utječe na tjelesne napetosti i njihovo postupno smanjivanje. Na taj način svjesno smanjujemo snagu utjecaja podsvijesti na tijelo i time smanjujemo utjecaj podsvjesnih obrazaca na naše misli, odluke i postupke. Kada spojimo utjecaj AEQ vježbi s objašnjenjima AEQ pristupa, možemo sve preciznije smanjiti negativne utjecaje podsvijesti na naše živote, te promijeniti i zamijeniti beskorisne obrasce boljim i suvremenijim. Smanjenjem prethodno kronično povišene mišićne napetosti povećava se sposobnost spontane i autentične percepcije sebe što također utječe na naše ponašanje, a time i na život.

Budući da se radi o dugotrajnom procesu, zahtijeva od nas redoviti rad sa samim sobom pomoću AEQ vježbi, zato što promjene ne smiju nastati brzo, jer na takav način ne dopuštaju promjene u podsvjesnim strukturama i sveobuhvatne promjene ponašanja, kretanja, glasa, pogleda i držanja tijela. Istraživanja su pokazala da vježbe imaju najbolji učinak kada se izvode pažljivo i smireno 4-6 puta tjedno.

AEQ: aequitas je latinski koncept pravde, jednakosti, usklađenosti, simetrije ili pravednosti.