AKTIVNO UČENJE

Ovdje metodu učite kroz osobni kontakt s učiteljem metode AEQ razine 5, koji je osposobljen za aktivan rad za stolom putem posebnih protokola tijekom kojih izvodite vođene pokrete i na taj način uklanjate senzornu amneziju i tako povećavate sposobnost svjesne percepcije stvarnog stanja tijela.

Aktivno učenje AEQ metode pri Ernst Alešu, avtorju AEQ metode, AEQ dihanja in AEQ odnosov

Svrha učenja je zaustaviti vaše specifične obrasce kronične napetosti mišića. Prvo ćete ih osvijestiti i osvijestiti, a zatim će vas učitelj naučiti kako prekvalificirati mozak da mijenja naredbe i opustiti bolne mišiće te znati ispravnije prilagoditi njihovu duljinu i funkcionirati. Postat ćete sposobniji za samokontrolu, ispravno i neovisno prilagođavanje položaja tijela, pokreta i stresa. Na svakom sastanku usredotočujemo se na vaše specifično stanje, ponašanje, povijest bolova u mišićima i obrasce kretanja. Budući da aktivna terapija uključuje tjelesno vježbanje, potrebna je široka, udobna odjeća (traperice, poslovna odjeća i suknje nisu prikladni).

Učenje započinje razgovorom: učitelj pronalazi najjače podsvjesne obrasce. Istodobno se dogovaraju o AEQ protokolu, koji ovisi o trenutnom stanju klijenta, njegovim uvidima stečenim u prethodnom učenju i blokadama koje on ili ona opaža tijekom izvođenja vježbi kod kuće. Učitelj joj pomaže – vodi je rukama, a kasnije kontrolira ispravnost pokreta. Pokreti su spori, uz pomoć nastavnikova dodira klijent sve više osjeća koliko je manjkav svjestan pokreta i motoričkih sposobnosti tijela. Naime, razlika između pokreta koji osoba izvodi i pokreta koji je željela izvesti posljedica je utjecaja senzorno-motoričke amnezije na t. ja petlja povratne sprege osjetilnih pokreta. Osjećaj nesavršene kontrole koju osjeća klijent, kao i nelogično otkucavanje pri polaganom otpuštanju napetih mišića podsjeća svjesni dio mozga da se više usredotoči na tijelo i kretanje i stekne više senzornih informacija, povećavajući na taj način kontrolu i time poboljšavajući pokret. Učiteljev dodir olakšava i usmjerava pažnju na prava mjesta, a njegov glas omogućuje pravilno izvođenje pokreta, preusmjeravajući tako kontrolu osjetilnog pokreta na pravi put.

Pokreti se kombiniraju u obrazac pokreta koji ponavlja jedan ili više somatskih refleksa. Klijent uči osjećati, rekreirati, a zatim ostavlja reflekse kada im nisu potrebni, povećava se kontrola nad vlastitim pokretima, napušta nesvjesne obrasce kretanja. To je posebno važno jer pokret definira ponašanje i jer je u djetinjstvu potrebno prilagoditi ponašanje zahtjevima i očekivanjima okoline i snažno blokirati određeno kretanje kako bi se postiglo drugačije ponašanje.

 

Aktivno učenje omogućuje klijentu da sam prepozna i odabere je li refleks potreban i prikladan u određenom trenutku ili je to stari obrazac koji je trenutno neprimjeren, pa čak i štetan. Samo aktivno učenje daje klijentu znatno jači osjećaj promjene. Čineći to, shvaća koliko je snažan utjecaj uma na našu dobrobit i našu sposobnost mijenjanja naizgled nepromjenjivih navika. Na taj način klijent može osjetiti i razumjeti uzroke i posljedice svog trenutnog stanja. Nauči mijenjati okolnosti u kojima se nalazi i tako si daje priliku za drugačiji rezultat i drugačiji osjećaj, iako već dugi niz godina ima određeni problem. Ako je uzrok problema u trenutnim okolnostima neispravna napetost mišića, aktivnim učenjem možemo je brzo promijeniti u pravu, pogotovo jer jasnije i razumljivije opažamo da je nešto normalno, nepotrebno i da je razlog kroničnim stanjima.

i čak ne razlikuje jesu li naredbe dobre ili “loše”. Međutim, na stanje mišića uvelike utječe prošlost u obliku promijenjenog ponašanja i izmijenjenih obrazaca kretanja koji drže određene mišićne skupine u stalnom kontrakciji od podsvijesti i fascije. Aktivno učenje uključuje i rad učitelja na fasciji prema AEQ metodi, gdje on otkriva područja fascije koja su stisnuta i suha s posebnim pristupima i razumijevanjem protoka impulsa, energije i osjeta. Ovaj postupak također može biti vrlo bolan i odvija se na goloj koži. Pristup se koristi u težim slučajevima senzomotorne amnezije koja je posljedica snažnih promjena u ponašanju uslijed emocionalne traume, gdje fascija pomaže u održavanju određenih ponašanja, iako je u potpunoj suprotnosti s onim što osoba stvarno želi izraziti.

Tijekom aktivnog učenja klijent nauči jednu ili dvije AEQ vježbe koje stvaraju novostečeno znanje i kontrolu, a zatim svakodnevnim svjesnim ponavljanjem i razvojem složenosti pokreta dublje utrljavaju to znanje i osiguravaju trajnu promjenu senzorno-motoričke veze između tijela i uma. Pritom učvršćuju nove obrasce kretanja i ponašanja. Sve se teže vraćamo starim navikama, ali isto tako odmah osjećamo jesmo li aktivirali stari obrazac koji nam daje svjestan izbor: ostati u njemu ili otići.

živi sadašnjost s istom prošlošću i tako se formira drugačija budućnost. Svi klijenti koji dolaze na aktivno učenje nezadovoljni su trenutnom situacijom i boje se budućnosti ako se nešto ne promijeni. Aktivno učenje AEQ metode omogućuje racionalnu i tijelom koordiniranu promjenu ponašanja, a time i promjenu radnji koje određuju i omogućuju promjene, povećavajući tako vjerojatnost da postižemo ono što želimo.

Prilikom svakog posjeta naučit ćete i naučiti odgovarajuće AEQ vježbe koje zatim izvodite kod kuće. Svakodnevna vježba od 30 do 40 minuta i istraživanje pokreta ojačat će nove uvide koje ćete steći tijekom aktivnog učenja. Ovo je recept za ublažavanje kronične boli i za obnavljanje stanja u kojem se bol više ne vraća.

Prvi posjet učitelju 5. stupnja uključuje:

Svaki sljedeći posjet učitelju 5. stupnja uključuje:

Zbog velikog interesa, trenutno razdoblje čekanja na početak ciklusa posjeta (5-10 terapija u tri do šest mjeseci) je 6 mjeseci.

Za dogovor o aktivnoj terapiji ili učenju AEQ metode na daljinu pišite na mail info@aeq.si

Učenje AEQ metode® na daljinu

Učenje na daljinu moguće je putem Face time-a, FB video chat-a ili ZOOM aplikacije

U slučajevima kada aktivna terapija ili osobni kontakt nisu potrebni da bi se i dalje napredovalo u razumijevanju AEQ metode®, prikladni su odnosi uma i tijela, učenje putem video veze ili telefonskog razgovora.

Na taj način razjasnite pitanja i nedoumice do kojih dolazite redovitim izvođenjem AEQ vježbi® i promjenom karaktera i obrazaca kretanja. To eliminira potrebu za vožnjom na terapiju u Brežice, što omogućuje smanjenje troškova i uštedu vremena s istim pozitivnim učinkom zajedničkog rada.

 

To vam omogućuje da znatno duže čekate rok učenja, što omogućuje brži napredak.

Nejasnoće često nisu toliko velike da zahtijevaju vrijeme cijele terapije (90 minuta), pa je i učenje na daljinu moguće u kraćim intervalima, što omogućuje veću učinkovitost vašeg vremena.

Rad putem video veze također je prikladan za razjašnjavanje i dopunjavanje nejasnoća ispravnog izvođenja AEQ vježbi® (u ovom slučaju, prilikom naručivanja sastanka, navedite da želite pregledati pravilno izvođenje vježbi kako biste dobili upute o pravilnom postavljanju kamere i okruženju za dobro izvršenje vježbe).

Video chat je također pogodan za pregled / konzultacije prije prvog aktivnog terapijskog posjeta u fazi pregovora i određivanje najprikladnijeg pristupa učenju AEQ metode®, kao i u složenijim slučajevima (skolioza, teške autoimune bolesti …) prilikom dogovora putem e-pošte ili telefona nije prikladno ili nije dovoljno precizno.

30 minut 50 €
60 minut 100 €
90 minut 140 €

Kao da sam upravo izašao iz matrice te je kraj mene Morpheus, Aleš Ernst.
Bolovi u tijelu su nestali.
Primjetio sam da su mi mnoge vjezbe bile lakse i bezbolnije
Ovo istraživanje je tek počelo, a ima veliku perspektivu u mojem sportskom i privatnom životu.
Radujem se danu kada ću moći reći da je ta mora, koja se s razlogom dogodila, iza mene.
U mojih 32 godine proteklog života glavnu je riječ vodila kronična bol u leđima.
Rješenje sam pronašla u AEQ kliničkoj somatici
Zadovoljstvo mi je pomoći mladima u očuvanju lakoće pokreta i udružiti je sa muškom snagom i željom za pobjedom.
Mnenje o AEQ metodi® Tadej Paščinski, Kranj
Aleša poznajem od 1998 kada sam kupio kod njega u Brežicama svoj prvi “skupi” bicikl.
Pokrete koje izvodim u samom treningu izvodim efikasnije, lakše, uz manju potrošnju energije.
Bioterapeut Marjan Ogorevc o kliničkoj somatici
Metoda pristupa i vježbi me iznenadila na mnogo načina i iz najneočekivanijih strana.
Nema dana da te se ne sjetim.
Život bez bolova danas za mene je pravo čudo

Gledajući prije par tjedana jedan podcast,gdje je rečeno da Matrix nije film već dokumentarac,odlučio sam ga pogledati po prvi put. Svi koji su ga gledali znaju tko je Morpheus, a tko Neo. Nedugo zatim kod nas u Movement Centaru organiziran je…

Sa vježbama kliničke somatike prvi puta sam se susrela u listopadu prošle godine na radionici u Nabrežini. Najizraženije boljke u tom času osjećala sam na probavi i svojevrsnoj okorjelosti pri hodu. Sve to, uz razne više ili manje intenzivne bolove…

Tada sam, zahvaljujuci svakodnevnom radu za racunalom, dugim periodima sjedenja, stresu i redovitim bolovim u ledjima, odlucio da uvedem zdravije rutine u svoj zivot i da se vise posvetim vjezbanju sa kettlebeom i jacanju “core”-a.  U iducih dvije…

Kao fitnes trener koji priprema sportaše i rekreativce, uvijek težim novim znanjima, boljim metodama. Ciljevi su uvijek isti – zdravlje, sportske performanse, estetika, a da sve skupa bude zanimljivo i da se čovijek može baviti sportskom aktivnošću cijeli život.

Ni sama ne znam odakle početi. Prije svega dozvolite da Vam se zahvalim, za korisne savjete i vjeru u pozitivan ishod, što ja sama nisam imala. Stanje se vidno poboljšalo. Prije nekoliko mjeseci kada je nekoliko trkačkih koraka izazvalo vrlo bolne posljedice…

Život mi se iz aktivnog promijenio u pasivni. Trpjela su sva područja; karijera, sportski život, društveni i privatni. Došla sam u fazu kada me je za dobro jutro pozdravljala samo jaka bol u leđima, koja se je kroz dan samo pojačavala. Često mi nije…

Šport je vrlo bogat emocijama. Zahtijeva predanost, smirenost, organiziranost i istovremeno snažnu osobnost, stabilnost i samosvijest. Budući da danas živimo u varljivom svijetu koji je u svakom trenutku određen rokovima često se dešava da u toj zbrci izgubimo…

Sve brojnijoj skupini sportaša, koji pri postizanju i održavanju vrhunske forme uspješno koriste AEQ Kliničku somatiku, ove godine se pridružio i veslač Vid Oštrbenk iz Čateža ob Savi. Nakon lanjske ozljede imao je znatne poteškoće i bolove desne strane leđa.

S veseljem mogu reći da sam super. Uživam u zasluženom odmoru nakon položenih ispita. Upravo se vraćam s izleta u Budimpeštu i Bratislavu. Prehodala sam oko 60km u nekoliko dana (telefon mi pozadinski mjeri dnevnu aktivnost što sam primijetila…

Od tada sam nebrojeno puta bio kod njega u trgovini, kupio ni sam ne znam koliko bicikli i opreme. Tako smo prije par godina u nekim pričama u trgovini se dotakli teme treninga, problema, bolova. Tad me je Aleš pozvao da dođem jednom do njega…

Prije dolaska na bilo koji seminar, dosta vremena provedem proučavajuci po znanstvenoj/stručnoj literaturi tematiku onoga što će se na seminaru ili praktičnoj radionici učiti i raspravljati. To mi omugućava bolje razumijevanje i spajanje gradiva u jednu cjelinu.

Aleša Ernsta sam upoznao tražeći način kojim ću opustiti trajno ukočene mišiće leđa koji su mi povremeno uzrokovali probleme. Unatoč jogi, thai-chiu, masažama i redovitoj tjelovježbi, nisam našao način da ih trajno opustim. Čak i redovito prakticiranje…

Prije koju godinu sam u emisiji na Rubu Znanosti prvi put slušala Aleš Ernesta kako objašnjava mehanizme djelovanja našeg tijela, svijesti i podsvijesti i razloge nastanka senzorno motorne amnezije. Sjećam se da me to dosta zainteresiralo s obzirom…

Uvijek nešto eksperimentiram, vježbam, krećem se a sve završi sa tobom. Ti si mi na neki način mjerilo a i poticaj da idem dalje i dalje…Nekad mi postane teško, pogotovo u trenutcima kad stvari budu nejasne, komplicirane, naporne.

Prošlo je godinu dana od mog prvog odlaska u Sloveniju kod Aleša Ernsta na aktivnu terapiju AEQ metodom. Još od ranog djetinjstva imam blagu skoliozu te vidljivu asimetriju ramena na što nikad nisam obraćao posebnu pozornost…