AKTIVNO UČENJE

Ovdje metodu učite kroz osobni kontakt s učiteljem metode AEQ razine 5, koji je osposobljen za aktivan rad za stolom putem posebnih protokola tijekom kojih izvodite vođene pokrete i na taj način uklanjate senzornu amneziju i tako povećavate sposobnost svjesne percepcije stvarnog stanja tijela.

Aktivno učenje AEQ metode® s učiteljem 5. razreda

Svrha učenja je zaustaviti vaše specifične obrasce kronične napetosti mišića. Prvo ćete ih osvijestiti i osvijestiti, a zatim će vas učitelj naučiti kako prekvalificirati mozak da mijenja naredbe i opustiti bolne mišiće te znati ispravnije prilagoditi njihovu duljinu i funkcionirati. Postat ćete sposobniji za samokontrolu, ispravno i neovisno prilagođavanje položaja tijela, pokreta i stresa. Na svakom sastanku usredotočujemo se na vaše specifično stanje, ponašanje, povijest bolova u mišićima i obrasce kretanja. Budući da aktivna terapija uključuje tjelesno vježbanje, potrebna je široka, udobna odjeća (traperice, poslovna odjeća i suknje nisu prikladni).

Učenje započinje razgovorom: učitelj pronalazi najjače podsvjesne obrasce. Istodobno se dogovaraju o AEQ protokolu, koji ovisi o trenutnom stanju klijenta, njegovim uvidima stečenim u prethodnom učenju i blokadama koje on ili ona opaža tijekom izvođenja vježbi kod kuće. Učitelj joj pomaže – vodi je rukama, a kasnije kontrolira ispravnost pokreta. Pokreti su spori, uz pomoć nastavnikova dodira klijent sve više osjeća koliko je manjkav svjestan pokreta i motoričkih sposobnosti tijela. Naime, razlika između pokreta koji osoba izvodi i pokreta koji je željela izvesti posljedica je utjecaja senzorno-motoričke amnezije na t. ja petlja povratne sprege osjetilnih pokreta. Osjećaj nesavršene kontrole koju osjeća klijent, kao i nelogično otkucavanje pri polaganom otpuštanju napetih mišića podsjeća svjesni dio mozga da se više usredotoči na tijelo i kretanje i stekne više senzornih informacija, povećavajući na taj način kontrolu i time poboljšavajući pokret. Učiteljev dodir olakšava i usmjerava pažnju na prava mjesta, a njegov glas omogućuje pravilno izvođenje pokreta, preusmjeravajući tako kontrolu osjetilnog pokreta na pravi put.

Pokreti se kombiniraju u obrazac pokreta koji ponavlja jedan ili više somatskih refleksa. Klijent uči osjećati, rekreirati, a zatim ostavlja reflekse kada im nisu potrebni, povećava se kontrola nad vlastitim pokretima, napušta nesvjesne obrasce kretanja. To je posebno važno jer pokret definira ponašanje i jer je u djetinjstvu potrebno prilagoditi ponašanje zahtjevima i očekivanjima okoline i snažno blokirati određeno kretanje kako bi se postiglo drugačije ponašanje.

 

Aktivno učenje omogućuje klijentu da sam prepozna i odabere je li refleks potreban i prikladan u određenom trenutku ili je to stari obrazac koji je trenutno neprimjeren, pa čak i štetan. Samo aktivno učenje daje klijentu znatno jači osjećaj promjene. Čineći to, shvaća koliko je snažan utjecaj uma na našu dobrobit i našu sposobnost mijenjanja naizgled nepromjenjivih navika. Na taj način klijent može osjetiti i razumjeti uzroke i posljedice svog trenutnog stanja. Nauči mijenjati okolnosti u kojima se nalazi i tako si daje priliku za drugačiji rezultat i drugačiji osjećaj, iako već dugi niz godina ima određeni problem. Ako je uzrok problema u trenutnim okolnostima neispravna napetost mišića, aktivnim učenjem možemo je brzo promijeniti u pravu, pogotovo jer jasnije i razumljivije opažamo da je nešto normalno, nepotrebno i da je razlog kroničnim stanjima.

Mišiću samom nedostaje pamćenja i ustrajnosti, savršen je sluga, poslušno izvršava naredbe koje dolaze iz mozga i čak ne razlikuje jesu li naredbe dobre ili “loše”. Međutim, na stanje mišića uvelike utječe prošlost u obliku promijenjenog ponašanja i izmijenjenih obrazaca kretanja koji drže određene mišićne skupine u stalnom kontrakciji od podsvijesti i fascije. Aktivno učenje uključuje i rad učitelja na fasciji prema AEQ metodi, gdje on otkriva područja fascije koja su stisnuta i suha s posebnim pristupima i razumijevanjem protoka impulsa, energije i osjeta. Ovaj postupak također može biti vrlo bolan i odvija se na goloj koži. Pristup se koristi u težim slučajevima senzomotorne amnezije koja je posljedica snažnih promjena u ponašanju uslijed emocionalne traume, gdje fascija pomaže u održavanju određenih ponašanja, iako je u potpunoj suprotnosti s onim što osoba stvarno želi izraziti.

Tijekom aktivnog učenja klijent nauči jednu ili dvije AEQ vježbe koje stvaraju novostečeno znanje i kontrolu, a zatim svakodnevnim svjesnim ponavljanjem i razvojem složenosti pokreta dublje utrljavaju to znanje i osiguravaju trajnu promjenu senzorno-motoričke veze između tijela i uma. Pritom učvršćuju nove obrasce kretanja i ponašanja. Sve se teže vraćamo starim navikama, ali isto tako odmah osjećamo jesmo li aktivirali stari obrazac koji nam daje svjestan izbor: ostati u njemu ili otići.

To značajno povećava vezu između uma, tijela i tla, što omogućuje veću emocionalnu zrelost i sposobnost da se drugačije živi sadašnjost s istom prošlošću i tako se formira drugačija budućnost. Svi klijenti koji dolaze na aktivno učenje nezadovoljni su trenutnom situacijom i boje se budućnosti ako se nešto ne promijeni. Aktivno učenje AEQ metode omogućuje racionalnu i tijelom koordiniranu promjenu ponašanja, a time i promjenu radnji koje određuju i omogućuju promjene, povećavajući tako vjerojatnost da postižemo ono što želimo.

Prilikom svakog posjeta naučit ćete i naučiti odgovarajuće AEQ vježbe koje zatim izvodite kod kuće. Svakodnevna vježba od 30 do 40 minuta i istraživanje pokreta ojačat će nove uvide koje ćete steći tijekom aktivnog učenja. Ovo je recept za ublažavanje kronične boli i za obnavljanje stanja u kojem se bol više ne vraća.

 

Prvi posjet učitelju 5. stupnja uključuje:

Svaki sljedeći posjet učitelju 5. stupnja uključuje:

Zbog velikog interesa, trenutno razdoblje čekanja na početak ciklusa posjeta (5-10 terapija u tri do šest mjeseci) je 6 mjeseci.

Za dogovor o aktivnoj terapiji ili učenju AEQ metode na daljinu pišite na mail info@aeq.si

Učenje AEQ metode® na daljinu

Učenje na daljinu moguće je putem Face time-a, FB video chat-a ili ZOOM aplikacije

U slučajevima kada aktivna terapija ili osobni kontakt nisu potrebni da bi se i dalje napredovalo u razumijevanju AEQ metode®, prikladni su odnosi uma i tijela, učenje putem video veze ili telefonskog razgovora.

Na taj način razjasnite pitanja i nedoumice do kojih dolazite redovitim izvođenjem AEQ vježbi® i promjenom karaktera i obrazaca kretanja. To eliminira potrebu za vožnjom na terapiju u Brežice, što omogućuje smanjenje troškova i uštedu vremena s istim pozitivnim učinkom zajedničkog rada.

 

To vam omogućuje da znatno duže čekate rok učenja, što omogućuje brži napredak.

Nejasnoće često nisu toliko velike da zahtijevaju vrijeme cijele terapije (90 minuta), pa je i učenje na daljinu moguće u kraćim intervalima, što omogućuje veću učinkovitost vašeg vremena.

Rad putem video veze također je prikladan za razjašnjavanje i dopunjavanje nejasnoća ispravnog izvođenja AEQ vježbi® (u ovom slučaju, prilikom naručivanja sastanka, navedite da želite pregledati pravilno izvođenje vježbi kako biste dobili upute o pravilnom postavljanju kamere i okruženju za dobro izvršenje vježbe).

Video chat je također pogodan za pregled / konzultacije prije prvog aktivnog terapijskog posjeta u fazi pregovora i određivanje najprikladnijeg pristupa učenju AEQ metode®, kao i u složenijim slučajevima (skolioza, teške autoimune bolesti …) prilikom dogovora putem e-pošte ili telefona nije prikladno ili nije dovoljno precizno.

30 minut 50 €
60 minut 100 €
90 minut 140 €