AEQ I SPORT

OD PREŽIVLJAVANJA DO ŽIVLJENJA ILI KAKO MI JE METODA AEQ SPASILA ŽIVOT

Prošla je godina od mog zadnjeg posta na blogu, i to s dobrim razlogom. Nisam imao pojma o čemu bih pisao: treniranje, prehrana, utrke. Postoje tisuće biciklista koji iz dana u dan rade isto što i ja.

Tijekom prošle godine mogli ste me malo bolje upoznati. Mali uvid u moj život, patnju, borbu protiv poremećaja prehrane, pozitivan test na virus i pokušaj povratka biciklizmu.

Dobio sam samo ono što sam želio vidjeti. Još se mnogo toga događa, i do ovog ljeta nisam imao pojma što je to. Nisam imao odgovore, samo pitanja.

Zašto mi se događa toliko nepravde, nesreće i nasilja? Zašto ne mogu razgovarati s drugim ljudima i osjećati se ugodno u njihovoj blizini? Zašto mi je teško iskreno se izražavati o svojim osjećajima?

S godinama su se stvari toliko pogoršale da nisam mogao tražiti pomoć. Bio sam usamljen u svojoj borbi. Bio sam i jednočlan tim u biciklizmu. Nisam bio u mogućnosti polagati testove tjelesnih funkcija na sveučilištu, pa sam kupio potrebno i sam obavio testove da bi shvatio što nije uredu.

PREBERI VEČ »

KAKO PRONAĆI MENTALNU SNAGU POTREBNU ZA TRČANJE

Kada se traži razlog nedostatka motivacije za trčanje, potrebno je dobro razumjeti ulogu odnosa input-output, koji je usađen duboko u naš limbički sustav.

Odnos između ulaza i rezultata definira učinkovitost radnje ili odluke i određuje naš odnos prema ishodu. Dovoljno visoka učinkovitost za život bila je presudna za opstanak u prošlosti i razvoj ljudske vrste. Evolucija i entropija brišu neučinkovite sustave i podižu učinkovitije. Učinkovitost pokreta bila je ključna za preživljavanje. Stoga se još učinkovitije kretanje osjeća ugodno i dobro, a neučinkovito kao neugodno i bolno. Kako dijete odrasta, ono uči biti uredno i time poboljšava svoju učinkovitost. Kad je dovoljno učinkovit da se nosi s trenutnim zahtjevima i opterećenjima, znatiželja ga tjera naprijed.

Učinkovitost je osnova za život bez bolova i omogućuje nam učinkovito smanjenje entropije. Promatrajući i poboljšavajući učinkovitost, stvaramo uvjete za život, rast i radost.

PREBERI VEČ »

LIJEČENJE OZLJEDE I NJIHOVA PREVENCIJA

U liječenju i smanjenju vjerojatnosti ponavljanja ozljede u AEQ metodi vrijedi pravilo da se kretanje prvo mora normalizirati, zatim optimizirati i na kraju poboljšati. Sama ozljeda koja se dogodila u sportu ukazuje na nedostatak koordinacije, neprilagođenost i neučinkovitost pokreta, što bi bilo optimalno za određeni sport. Neću zaboraviti poznatog vrhunskog alpskog skijaša koji je zbog nesnosnih bolova u koljenu aktivno učiti AEQ metodu. Cipele je mogao vezati samo ako je kleknuo, nije mogao ustati iz klečećeg položaja bez pomoći ruku, ali to ga nije spriječilo da skija po najtežim terenima. Nažalost, imam mnogo takvih klijenata. Mogu podići 200 kilograma, ali ne mogu bezbolno obući čarape.

Kod takvih ozljeda, pogotovo ako se ponavljaju, uvijek postoji snažan nepravilan obrazac kretanja, a trup i udovi nisu povezani u pokretu. Učitelj AEQ metode prvo utvrđuje stvarna stanja motoričke inteligencije i integriteta. Određuje gdje je prisutna senzorno-motorička amnezija i kronička nesposobnost dovoljne promjene nivoa mišićnog tonusa. Možemo uočiti različitu lakoću rotacije nogu ili ruku, nejednaku sposobnost naginjanja zdjelice, različito držanje tijela i oblik tijela dok ležimo ili stojimo. Sve su to znakovi blokada kretanja i nepravilnog tonusa.

PREBERI VEČ »

TRKAČI, SLUŠAJTE SVOJ POKRET I TIJELO!

Trkači bi trebali promatrati svoja kretanja i naučiti otkrivati ​​promjene koje im se događaju dok se kreću. To bi olakšalo utvrđivanje uzroka boli ili ozljede.

Svjesno provjeravamo držanje i način sjedenja, hodanja i trčanja. Neke pokrete koje neprestano izvodimo nesvjesno i automatski također bismo trebali osvijestiti kako bismo ih lakše ispravili. Opet, druge pokrete izvodimo aktivno – u sportu i rekreaciji ili na poslu (rad u proizvodnji, nekoliko sati sjedenja za računalom, duga vožnja …) – oni zahtijevaju više naše energije, a više energije znači više odgovornosti, a time i više pažnje. Međutim, više energije kod sportaša ne mora povećati pažnju na to kako tu energiju koristi.

Redovita svjesna provjera pokreta izuzetno je važna za održavanje učinkovitosti i nužna za njezino povećanje. Svijest o pokretu i njegova kontrola omogućuju eleganciju, lakoću, manje napora. Ako je manje napora, može biti i više pokreta – govorimo o racionalnosti ili pravilu manje za više. Ulazna energija je manja, a učinak veći. Sustavi koji rade po ovom principu rade bolje i manje se troše dok oni koji ne povećavaju učinkovitost imaju suprotnu sudbinu.

 

PREBERI VEČ »

POGLEDAJTE KAKO DIŠETE I ZNAT ĆETE TKO STE

Disanje kroz nos zagrijava i vlaži zrak te sprječava isušivanje sluznice, uklanja značajnu količinu patogena i podiže koncentraciju dušikovog oksida u plućima i krvi.

Natjecanje nije vrijeme za sportaša da se usredotoči na to koliko dobro ili loše diše jer bi trebao biti potpuno usredotočen na natjecanje.

Kada vježbate, radite manje naporne vježbe i druge normalne aktivnosti, dišite na nos.

Sportaši koji su odlučni pobijediti ili se baviti sportom kako bi zadovoljili želju za prestižem ili smirili unutarnje napetosti, učinit će sve što je potrebno za pobjedu. Promijenit će se uz napornije treninge koji rezultiraju neugodnim ili bolnim tjelesnim senzacijama.

PREBERI VEČ »

O ZNAKOVIMA DA NAŠA VJEŽBA NIJE ZDRAVA

Naša svijest često koristi pretjerivanje u pokretu za preusmjeravanje emocionalne energije u pokret, kojim ne reguliramo odnose koji nas opterećuju. Rađa se umjetno zadovoljstvo koje nas dovodi do odlaganja.

 

Kao bića slobodne volje, gotovo uvijek imamo izbor usporiti, regulirati i podići svoju „somu“ boljom suradnjom, razumijevanjem i poštovanjem između tijela i svijesti.

 

Zaradi pomanjkanja časa in prevelikega osredotočenja na tehnologijo in odvisnosti od nje smo vedno slabši v razumevanju samega sebe in postajamo vse bolj odvisni od strokovnjakov ali aplikacij, od katerih pričakujemo, da nam povedo, kaj je narobe z nami.

 

Žal pa ne obstajata ne program niti naprava, ki bi lahko pokazala ali izmerila, kaj in kako čutimo sebe v svojem telesu.

 

Posledično je verjetnost, da si s športom zdravje dolgoročno slabšamo, zelo velika. Tako ni nepričakovan rezultat raziskave v kateri so leto dni spremljali 60 tekačev – ugotovili so, da je 39 od njih razvilo 55 poškodb.

PREBERI VEČ »

KOJI JE MOJ PRAVI SPORTSKI CILJ?

Kako to saznati – s kvalitetnom vezom u nama samima i sposobnošću prihvaćanja osjećaja i uvida čak i kad su u suprotnosti s našim planovima i željama.

Jasno je da za bolje morate izaći iz svoje zone udobnosti i nadići svoje trenutne mogućnosti, ali ne uvijek i ne pod svaku cijenu.

Činjenica je da sportaši sve teže napreduju i ostaju neozlijeđeni zbog smanjene sposobnosti koncentracije, jer se današnji treninzi odvijaju preteško. Nedostaje posvećenost motoričkoj inteligenciji, koju bi sportaš trebao prikladno trenirati za prirodni porast snage i brzine bez nuspojava i razumijevanja jednake važnosti emocionalne stabilnosti i inteligencije za zdravo napredovanje prema postavljenom cilju.

PREBERI VEČ »

KONTROLA EGA

Što je ego? Ego nam omogućuje da promijenimo svoju okolinu kako bismo udovoljili svojim potrebama i željama ili nas prilagodio svojoj okolini.

Život je dugo i sve više otuđen od tijela i prirodnih zakona i pravila po kojima tijelo mora funkcionirati. Stoga se sa sve više i više prepreka suočavamo u sve manje i manje vremena i potreba za prisutnošću ega postaje sve učestalija – pa ego preuzima glavnu ulogu u sustavu tijela-podsvijesti-svjesnom.

Ego je stanje svijesti koje nastaje kad se prepreka pojavi i omogućuje nam da je prevladamo ili zaobiđemo. Tada usmjeravamo svijest u suženo stanje i mijenjamo funkcioniranje uma kako bismo usmjeravali funkcioniranje tijela i stvaramo odgovarajući pritisak i pokrete potrebne za reguliranje neravnoteže i povećanje homeostaze – tako da opažamo osjećaje zadovoljstva i konstatiramo da smo dobro.

PREBERI VEČ »

OBRASCI MIŠLJENJA TIJEKOM VJEŽBANJA

Suština priče je da, bez obzira na to koliko je snažan napor, ako je u pogrešnom smjeru, neće donijeti željene ili planirane rezultate.

Uz previše neželjenih rezultata, ozljeda i brzih promjena raspoloženja, kroničnog umora i emocionalne nesposobnosti da se nosimo s poremećenim međuljudskim odnosima, moramo se iskreno pitati i tražiti odgovore zašto vježbamo ili treniramo na ovaj način.

Poznata zen priča govori o majstoru koji tijekom razgovora sa studentom uzima ciglu i počinje je snažno polirati. Kad ga učenik pita što radi, majstor odgovori: “Izrađujem ogledalo.”

PREBERI VEČ »

NASTUP U SPORTU

NASTUP U SPORTU

Kao dugogodišnji vlasnik trgovine biciklima, često sam sa svojim klijentima mogao promatrati posljedice pogrešnog pristupa sportu i pogrešnog motiva za uspjeh u sportu. Trkač je većinu vremena želio kupiti bicikl za rasterećenje koljena i tetiva, kao što mu je savjetovao – prijatelj, ortoped, fizioterapeut … – da vozi bicikl barem nekoliko dana u tjednu, umjesto da trči. Istodobno, trkač kaže da je posljednjih godina imao sve više problema s bolovima i ozljedama te da je sve teže održavati razinu rezultata koja odgovara njegovoj ambiciji ili planu. Obično je kupovao cestovni bicikl kako bi održavao kondiciju. Poslije je većina prelazila s trčanja na biciklizam, trčanja je bilo sve manje, biciklizma sve više. Odnos prema tijelu, međutim, ostao je nepromijenjen.

Problemi s tetivama i koljenima polako su se zamjenjivali problemima s kukovima, leđima i rukama. Bilo je potrebno promijeniti položaj na biciklu i voziti brdski ili treking bicikl. Pređenih sati i kilometara bilo je sve manje, problema sve više. Problemi su se obično pripisivali starenju ili neadekvatnoj tjelesnoj strukturi, a rjeđe neodgovarajućem stavu prema kretanju i pogrešnom motivu. Sve je teže bilo zadržati postignutu razinu, jer se pogoršavala koordinacija funkcioniranja tijela i svijest o tome što cijelo tijelo čini kako bi postiglo postavljene ciljeve. Iskrivio je respiratorni ritam i smanjio respiratornu učinkovitost, povećao napetost mišića, što je pomoglo zatamniti pravo stanje tijela.

PREBERI VEČ »

AEQ METODA I TRČANJE

Svaki trkač trebao bi svladati svijest o kretanju i događajima u svom tijelu.

To znači da bi trebao neprestano promatrati, naučiti percipirati i razumjeti promjene koje mu se događaju u pokretu. To bi olakšalo utvrđivanje uzroka boli, ozljede i tako je spriječilo, istodobno bi ga sve ovo dovelo do boljeg rezultata.

Normalno funkcioniranje tijela zahtijeva od svjesnih da svjesno provjere držanje tijela i način sjedenja, hodanja i trčanja. Neke pokrete koje neprestano izvodimo nesvjesno i automatski također treba redovito promatrati i ispravljati. Opet, druge pokrete izvodimo aktivno – u sportu i rekreaciji ili na poslu (iza pokretne trake, nekoliko sati sjedenja za računalom, duga vožnja …) – za to je potrebno više naše energije, a više energije znači veću odgovornost, što zahtijeva više pažnje. Međutim, svi možemo previše često vidjeti da više energije kod sportaša ne povećava pažnju na ono što s tom energijom izvode.

Redovita svjesna provjera pokreta izuzetno je važna za održavanje učinkovitosti i nužna za njezino povećanje. Svijest o pokretu i njegova kontrola omogućuju eleganciju i lakoću te manje napora. Ako je manje napora, može biti i više pokreta – govorimo o racionalnosti ili pravilu manje za više. Ulazna energija je manja, a učinak veći. Sustavi koji rade po ovom principu rade bolje i manje se razgrađuju (štete), dok oni koji ne povećavaju učinkovitost imaju suprotnu sudbinu.

PREBERI VEČ »

POVRATAK I ODRŽAVANJE VRHUNSKE FORME

Uzrok gubitka superiornog oblika

S povećanjem fizičkih sposobnosti povećava se uporaba automatizacije, s više automatizacije smanjuje se svjesna kontrola nad kretanjem. Manje svjesna kontrola pokreta smanjuje osjećaj i kontrolu mišića i propriocepciju tijela. Stoga se povećava podsvjesna kontrola nad mišićima, a time i sve veća i trajnija napetost tih mišića. To povećava umor, osjećaj slabosti i lošiju koordinaciju pokreta, kao i suradnju između agonista i antagonista.

To smanjuje učinkovitost pokreta kao i kretanje u cjelini. Sportaš koristi sve više energije za isti pokret. Smanjuje se sposobnost koncentracije, brzina percepcije i vrijeme reakcije na promjene koje zahtijevaju svjesnu reakciju. Neko vrijeme smanjenje učinkovitosti uspješno se zamjenjuje s više kondicije, snage, vježbanja, refleksnih reakcija i kompenzacije kroz sve veću zlouporabu zglobova i mišićnih skupina u rukama, nogama i vratu.

PREBERI VEČ »

RAZLIKA IZMEĐU ISTEZANJA I PRODUŽAVANJA MIŠIĆA

Središnji živčani sustav nadzire funkciju mišića signalima koji do njega pristižu iz mišića. Kada se krećemo mozak iz tijela konstantno zaprima informacije o stanju u tijelu i okolini. Na temelju tih podataka oblikuju se zapovijedi koje u putuju u mišiće motoričkim dijelom živčanog sustava. Ta senzorno-motorna povratna petlja nam omogućuje pomicanje tijela i izvršavanje željenog/potrebnog  kretanja. Kroz odrastanje učimo izvoditi sve složenije pokrete, a time i učinkovitije te u to ulažemo (prvenstveno kroz igru) većinu svojeg vremena i pažnje. Postupno razvijamo inteligenciju kretanja koja prvenstveno ovisi o okruženju u kojem živimo i navikama koje uslijed zahtjeva okoline stječemo i razvijamo.

Osoba koja živi u okruženju velike neuređenosti (divljina), niže mogućnosti multitaskinga, a visoke ovisnosti o vlastitom tijelu zbog preživljavanja imati će znatno veću fleksibilnost i inteligenciju kretanja. Njeni su zglobovi manje potrošeni, a kronične bolesti rjeđe nego kod osobe koja živi u uređenom okruženju (grad) i razapeta je između brojnih zadataka a da se i ne treba boriti za golo preživljavanje.

PREBERI VEČ »

PRETJERANO TRENIRANJE SPORTAŠA TAKOĐER UTJEČE NA PRAVILNO DISANJE

Ako je cilj sportaša ili pobjeda protivnika ili se sportom bavi zbog ugleda ili, pak, kako bi smirio unutarnje napetosti, on će učiniti sve što je potrebno kako bi postigao taj cilj. Pogledajmo kakvim je opasnostima izložen i kako im se može suprotstaviti pomoću pravilnog disanja.

Sportaši koji imaju namjeru pobijediti protivnike ili se sportom bave kako bi zadovoljili želju za prestižem ili da smire unutarnje napetosti učinit će sve potrebno za pobjedu. Mijenjat će se napornim treninzima čija su posljedica neugodni ili bolni fizički osjećaji. Ravnoteža između vježbanja i treninga bit će narušena, a podizanje napora neće biti u skladu s porastom učinkovitosti gibanja. Zbog vjerovanja da je bol potvrda napornog truda i odlučnosti, ona neće biti upozorenje na neprimjerenost pristupa već garancija da je na pravom putu. Osvrne li se na ostale vidi da rade na isti način i da je taj način normalan te ga stoga niti ne mijenja. Posljedice u obliku kroničnih bolova, istrošenosti i ponavljajućih ozljeda čine se kao sastavni dio sporta unatoč činjenici da sport treba biti zdrav duh u zdravom tijelu. Potreba super ega je prevelika, a utjecaj tijela na um preslab.

PREBERI VEČ »

RAZUMJETI BOL

Mnogo nas iz dana u dan živi s boli koju ne znamo prevladati. Možda zauzima malen i neznatan dio naših misli kojem je podređen cijeli naš život.

Znamo li što je to bol?

Složiti ćemo se svi da je to nešto čega bismo se rado riješili. No, pogledajmo odakle dolazi i što nam pokušava reći. Pogledajmo što od nje možemo naučiti.

PREBERI VEČ »

AEQ METODA® I KRETANJE

Svaki bi čovjek morao biti svjestan kretanja svoga tijela. To znači da bi svakodnevno trebao promatrati način na koji se kreće i naučiti se zapažanju promjena koje mu se dešavaju pri kretanju, te ih svjesno mijenjati na bolje. Na taj bi način lakše dokučio uzrok bolova, čak i spriječio njihovu pojavu, a sve bi dovelo do boljeg kretanja općenito.

Pokrete koje često radimo, a koji posljedično tome postanu nesvjesnima i automatskima, moramo redovito zapažati i ispravljati. Kao i pokrete koje radimo aktivno – u sportu i rekreaciji, ili pri obavljanju profesije (rad na proizvodnoj traci, višesatno sjedenje za monitorom računala, duga vožnja…), koji zahtijevaju više naše energije i pažnje. Redovito svjesno provjeravanje kretanja je od iznimne važnosti za održavanje njegove učinkovitosti i njenog povećanja. Takva svijest o pokretu kao kontrola omogućuje eleganciju i lakoću, te manje napora. Ukoliko je napora manje, kretanja je više – govorimo o racionalnosti i pravilu „manje je više“. Utrošak energije je manji, a učinak veći. Povrh toga, što je i najvažnije, takvo nam kretanje pruža više zadovoljstva, pa ga stoga i radije izvodimo.

PREBERI VEČ »

MOJ SE AUTOMOBIL KREĆE BOLJE OD MENE

Čitajući test novog automobila koji se upravo pojavio na tržištu, vidio sam očiti trend koji je vrlo zabrinjavajuć. Iako je tehnologija u automobilima neprestano napredovala tijekom posljednjih 50 godina, učinkovitost kretanja i samosvijest ljudi stalno se pogoršavala. Ljudska učinkovitost i pouzdanost postaju obrnuto proporcionalne učinkovitosti i pouzdanosti automobila.

Prije pola stoljeća, čak i u odrasloj dobi, ljudi su se kretali relativno lako i učinkovito, a liječnička pomoć uglavnom im je bila potrebna zbog ozljeda na radu. Tadašnji automobili bili su glasni, rastrošni i nepouzdani, vlasnik auta bio je i njegov mehaničar. Za vožnju je bilo potrebno više vježbe, znanja, iskustva, osjećaja i razmišljanja, manje bolova u leđima i vratu, a manje se raspravljalo o išijasu, bolovima u vratu i leđima i ramenima. Danas je upravo suprotno. Automobili su postali pouzdani, ali istodobno su njihovi motori i sistemi nepropusna i ne može ih servisirat nestručnjak. Potrošnja i buka su niži, povećava se udobnost i oprema vozila. Za vožnju je potrebno sve manje znanja, osjećaja, vježbanja i razmišljanja. U međuvremenu su ljudi u zrelim godinama uglavnom glomazni, spori. Kreću se bez mekoće i bez užitka. Bolovi u mišićima i zglobovima postali su im vjerni pratilac.

PREBERI VEČ »

Gibanje v središču telesa mora biti učinkovito

Od rojstva naprej se učimo usklajene porazdelitve dela mišic med gibanjem. Ta usklajenost je evolucijsko pogojena. Ob rojstvu je vsakomur dodeljen določen potencial in otrok se ob gibanju nenehno uči kakovostnega nadzora nad mišicami in napreduje v okviru zmožnosti. Ker je njegova mišična moč še nerazvita, izkorišča druge danosti, kot je mišična usklajenost, s katero doseže želeni cilj.

 

Boljša koordinacija večjega števila mišic nam omogoči večjo učinkovitost, kar občutimo kot prijetno. Nasprotno pa manj učinkovito gibanje, ki je posledica slabše koordinacije, občutimo kot neprijetno, in če traja dlje, postane boleče. Če opazujemo otroka, je očitno, da se ta pri učenju novih gibov ravna po načelu prijetnega. Če je gibanje neprijetno, želi ali spremeniti ali prekiniti to dejavnost. Ker pa prijeten občutek temelji na učinkovitosti, se potrudi, da razmeroma hitro usvoji usklajenost mišic za določen gib. Zato je otroško gibanje lahkotno, igrivo in že na pogled prijetno, kar pri odraslih vidimo redko.

PREBERI VEČ »

NAUČIMO MIJENJATI SVOJE OBRASCE KRETANJA

Razmislite o tome, kako bi šetali, da nas u lijevo stopalo ubode pčela. Bi li obje noge opteretili jednako, ili bi možda lijevu nogu “štedjeli” i pri tom više opteretili desnu.

Ozljede bitno utječu na ustaljene obrasce kretanja: da se izbjegne bol, pokrete prilagođavamo jer ne želimo opterećivati bolne dijelove tijela. Na engleskom se to kaže “favoring an injured area”. To dovodi do lošeg držanja, što rezultirala gubitkom slobode kretanja ili, drugim riječima, ubrzanog starenja. U tom se trenutku odlučimo zadržati u prilagođenom – krivom – stanju, ili početi vježbati i ustrajati unatoč boli. Ali svaka vježba neće donijeti olakšanje.

Općenito je prihvaćeno da kretanje jača postojeći uzorak kretanja. To znači da vježbanje nakon ozljede jača uzorak nepravilnog kretanja koji je nastao kao posljedica ozljede. Tonus oštećenih mišića postaje jači pa kontrakcije preostalih mišića koji štite ozlijeđeno područje postaju jače. Kad nakon ozljede jačamo mišiće, posljedično time povećavamo bol. Zato poslije vježbanja ozlijeđeno područje, nakon razdoblja privremenog poboljšanja, postaje ponovno bolno pa je vježbanje potrebno prilagoditi ili ga čak prekinuti. To se događa pri konvencionalnom pristup treningu.

PREBERI VEČ »

OZLJEDE U SPORTU

Sport: red, pravila i preciznost

Važnost reda, pravila i usklađenosti može se bolje razumjeti uspoređivanjem sličnih sportova, poput trčanja na velike daljine i brzog hodanja.

Ozljede trčanja su uobičajene i očekivane. Trkači obično prerano završe karijeru i često trpe bol čak i kada ne trče. Učestalost ozljeda je niža kod brzih hodača.

Pravila trčanja ne zahtijevaju dobru kontrolu nad izvođenjem pokreta, ali kretanje se regulira putem od početka do cilja, ispravnim startom, naporom, izdržljivošću i snagom. Većina vjeruje da trčanje ne zahtijeva ni posebno učenje. Trkač većinu svog vremena posvećuje izdržljivosti i brzini. To se prvenstveno povećava stvaranjem bolje tolerancije na bol kao sastavnim dijelom treninga i utakmica. Nema dovoljno svjesnog poboljšanja vještina i povećanja znanja. Profesionalnost je ograničena na kontrolu krvi i urina.

PREBERI VEČ »

POKRET JE ZASNOVAN U SMJERU OD SREDIŠTA TIJELA PREMA EKSTREMITETIMA

Promatrajući strukturu tijela, oblik zdjelice i položaj najsnažnijih mišića u središtu tijela možemo uvidjeti da pokret nastaje u središtu tijela i širi se dalje prema ekstremitetima. 

AEQ metoda™ mijenja nepravilnosti pokreta u ekstremitetima (vrat, laktovi, ramena, koljena, stopala) utjecajem na i učenjem pravilnih pokreta u središtu tijela (kukovi, leđa, trbuh i torzo). Jedino kada promijenimo osjećaj i kontrolu na središtem tijela, možemo se usredotočiti na ekstremitete i ispraviti postojeće nepravilnosti. Tada, svi ti, jednom naučeni pokreti polako prerastaju u novi uzorak pokreta. Promjene u središtu tijela i pravilniji pokreti pomoći će nam smanjiti postojeće poteškoće ili ih u potpunosti ukloniti.

PREBERI VEČ »

POKRET JE TEMELJEN NA SINERGIJI

Pokret uvijek uključuje aktivnost više mišića. Kontroliran je senzorno-motornim sustavom koji je sinergistički sustav u kojem se mišići koordinirano pomiču.

Agonist, poznat i kao primarni pokretač, je mišić koji određene pokrete može učiniti samostalno, bez pomoći ostalih mišića.

Antagonist djeluje suprotno od agonista i obavlja suprotno kretanje. Normalno i učinkovito kretanje tijela zahtijeva koordinaciju između agonista u kontrakciji i antagonista u relaksaciji. Kada smo odlučni napraviti određeni pokret , obično kontroliramo mišiće koji ga pokreću, a kada kontrahiramo mišić dio mozga (cerebellum) zadužen za nadzor koordinacije, omogućuje relaksaciju antagonista. Od samog početka života učimo uskladiti motoričke uzorke na način koji nam omogućuje korištenje što manje napora za što više učinkovitosti.

PREBERI VEČ »

AEQ DISANJE

Primanje/davanje, otvaranje/zatvaranje, širenje/skupljanje pojmovi su usporedivi s disanjem – udahom/izdahom.

Svrha disanja je što učinkovitija izmjena plinova između zraka i krvi u plućima. Kisik iz zraka, koji je za čovjeka najvažnija tvar, tako postaje dostupan svim tjelesnim stanicama, a stanice u prisutnosti kisika oslobađaju energiju koja je potrebna za funkcioniranje. S druge strane ugljični dioksid se izlučuje iz tijela, što je proizvod staničnog metabolizma. Ako je disanje prikladno, omogućuje ravnotežu u tijelu i homeostazu u stanicama. Kako se osjećamo, kakvo je naše zdravlje, imunološki sustav, stanje uma, kakvi su emocionalni odgovori, sve nabrojano ovisi o kvaliteti disanja.

Ali koja je realna slika disanja u većini slučajeva? Duboko, sporo nečujno trbušno disanje ili diafragmatično disanje više je domena novorođenčadi i male djece nego adolescenata i odraslih. Zašto se javljaju promjene u obrascima disanja?

PREBERI VEČ »

Napredovanje

Od trenutka u kojem ste odlučili promijeniti samoga sebe do trenutka u kojem ste postigli željeno prolazite kroz prijelazno razdoblje. Oscilirate između staroga i novoga. Oscilirate naprijed i natrag između onoga što ste bili i onoga što želite biti i što biste željeli imati. Taj tranzicijski dio procesa je sasvim prirodan i normalan. Često čujem riječi: “…sve to mi je poznato…”.Moj odgovor je “što Vas sprječava?”.

Promjena koja treba biti učinjena i njena provedba u djelo su dva zasebna koraka. Potrebno je vrijeme da u potpunosti prihvatite novo i provedete to u djelo. Sve do tada morate pomno pratiti napore koje ulažete u promjenu. Uzmite si dovoljno vremena pozabaviti se promjenom. Jer potrebno je djelovanje, osobni angažman.

Kao što rekoh, najvažnije je koliko se sami potrudite. U tom prijelaznom periodu pohvalite sami sebe za svaki i najmanji korak naprijed. Ne kritizirajte se i ne osjećajte se deprimirano zbog napravljenog koraka unatrag. Iskoristite svaki alat koji vam je na raspolaganju da biste se pomaknuli od staroga na novo.

PREBERI VEČ »

KONTROLA MIŠIĆA

Glavna svrha učenja bolje kontrole mišića je postizanje majstorstva. Kontrola mišića uključuje mnogo više od pukog poboljšanja sposobnosti mišića da se steže. Uključuje povećanje sposobnosti opuštanja (produljenja) mišića, što je jednako važno kao i njihovo stezanje. Omogućuje poboljšanje selektivne kontrole nad mišićima i posljedično razvoj i poboljšanje selektivne upotrebe mišića potrebnih za izvođenje pokreta na najprikladniji način (agonist / antagonist).

To povećava energetsku učinkovitost na dvije razine. Na prvoj razini energija za kontrakciju usmjerena je samo na agoniste, na drugoj razini oslobađamo mišiće, koje bi u tom istom pokretu trebalo produljiti kako bi se postiglo uredno, ispravno majstorsko izvođenje pokreta. Tako povećavamo učinkovitost pretvorbe energije u rad i na taj način smanjujemo entropiju.

Kontrola mišića pruža fizičku kontrolu, što je važan čimbenik uspjeha u svim natjecateljskim sportovima, kao i u drugim područjima. Uspjeh u sportu temelji se na sposobnosti tijela da radi ono što želimo ili trebamo. Kontrola mišića i tijela tajna je uspjeha i osnova vještina koje zahtijevaju visoku koordinaciju.

PREBERI VEČ »

Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis jedna je od najčešćih tegoba u trkača. Definira ga probadajuća bol u dnu unutarnje strane pete koja se često širi preko luka stopala u nožni prst. Dolazi kao posljedica ozljeda plantarne fascije, vezivne strukture koja se proteže od pete prema prstima i podupire luk stopala. Uzroci upale su učestalo hodanje, trčanje i dugotrajno stajanje na tvrdoj podlozi, sport (odbojka, rukomet, nogomet, atletika), skraćen mišić koljena, nefleksibilna Ahilova tetiva, spušteno stopalo.

PREBERI VEČ »

BOLOVI I REHABILITACIJA KOLJENA

Bolovi u koljenima, trošenje hrskavice, ozljede meniskusa su vrlo uobičajene.

Među klijentima veliki je broj onih kojima je rješavanje navedenih problema glavni razlog odluke učenja AEQ metode™. Pri većini njih opažam isti uzrok ponavljajućih problema i bolova u koljenima; jaka zategnutost sredine trupa, eng. „core“, jezgra. Taj dio tijela koji povezuje rebra i noge je vrlo jak i rigidan, mišići kao da nisu sposobni za opuštanje. Osnovna funkcija jezgre (corea) je pomicanje prsnog koša i zdjelice u svim smjerovima približno jednako učinkovito.  Mišići, stoga, moraju sposobni za oboje, kontrakciju i relaksaciju, jer jedino na taj način imaju sposobnost usklađenog i učinkovitog pomicanja trupa. Osnovni nedostatak modernog načina života, suvremenog treninga i rehabilitacije jest usredotočenost na jačanje mišića i postignuća temeljena na radu i snazi. U pogledu na čovjeka kao na stroj takav je pristup logičan i pruža dobre kratkoročne rezultate. Dugoročno, međutim, dovodi do progresivne i sve veće zategnutosti tijela i osjećaja sve težeg i ograničenog kretanja.

PREBERI VEČ »

Hernija diska

Što je hernija diska

Intervertebralni disk sastoji se od želatinozne jezgre i vezivnog obruča . Nakon puberteta se, uzimajući u obzir da je disk neoštećen i zbog toga slabije sposobnosti regeneracije, počinju događati degenerativne promjene. Ponajprije se očituju gubitkom vode, a kao posljedica toga smanjuje se visina intervertebralnih diskova, a mogu se pojaviti i pukotine vezivnog obruča. Kroz te pukotine u vezivnom obruču izlazi želatinozna jezgra koja vrši pritisak na pripadajući živac, što se naziva hernija diska.

Prema riječima dr. Vengusta hernija pogađa relativno mlade ljude, najčešće u dobi između 25 i 45 godina starosti. Do hernije dolazi najčešće ujutro kada je pločica (disk) bolje hidratizirana i zbog toga veći volumen. Tada već i jednostavno kihanje ili ustajanje iz kreveta može uzrokovati da želatinozna jezgra prodre kroz pukotinu. Stoga i mikroozljeda ili mikropritisak može uzrokovati pritisak jezgre na živac. Preopterećenje također utječe na povećanu učestalost pojave hernije diska, a osnovni uzrok je genetski čimbenik i slabost vezivnog tkiva.

PREBERI VEČ »