Preko višjega zavedanja telesa se bolj čutimo in tako pravilneje zadovoljimo svoje potrebe. Znanje za razumevanje neprijetnosti, ko jih začutimo pri povečanju stika s sabo, nam omogoča, da se ne ustrašimo lastne resničnosti, shranjene v telesu in podzavesti.

Dolje navedene programe vode AEQ učitelji raznih stupnjeva.

Učenje AEQ metode i  izvođenja AEQ vježbi na internetnim programima  pod vodstvom  AEQ učitelja još je zadovoljnije, učinkovitije i ugodnije od samostalnog učenja kod kuće. Na njima naučite razumjeti značenje tjelesnih osjeta, upoznajete i obnavljate osjećaj za sebe. Povećavate kontrolu nad tijelom i razumijevanje veza između uma i mišića.

Za odgovarajući učinak programa važno je da učitelj ima dovoljno vremena i pažnje za sudionike. Uloga i zadatak učitelja su dvojaki: voditi sudionike ispravno i biti u stanju protumačiti značenje fizičkog iskustva i riječi izgovorene za svaku osobu po potrebi.

Samo razumijevanje onoga što osjećamo ključno je za uspjeh upravljanja kroničnom boli, pa se AEQ pristup temelji na isprepletanju učenja kroz teoriju i praksu. Sljedeća jednako važna uloga učitelja je promatrati stav sudionika i tolerirati stres koji on ili ona osjeća kroz vježbe i pažnju koju on ili ona ulaže u vježbu. Učitelj promatra odnos ega prema tijelu kroz izvođenje vježbe.

Često vidim tvrdoglavost, mržnju, otpor i žurbu, što je nepotrebno u ovim vježbama i podsvjesno utječe na pretjerani stres izazvan izvođačem AEQ vježbe. Takav odnos ego-tijelo također je glavni uzrok kronične boli i nerealne dobrobiti, što većinu sudionika dovodi na AEQ programe. Ako je količina stresa prevelika, a time i premala pažnja, savjetujem sudionika s posebnim pristupima kako promijeniti stav prema vježbi, zašto se to događa te značenje i ulogu boli.

AEQ metodom ništa se ne postiže potiskivanjem i prisiljavanjem. Cilj nam je osjetiti izvedbu, a ne samu izvedbu kao rezultat. Razumljivo je da kao utemeljitelj AEQ metode osobno vrlo dobro znam, razumijem i kroz vlastitu praksu osjećam učinak vježbi koje vodim. Stoga, promatrajući sudionike i razumijevajući razloge promatranoga, mogu pomoći u postizanju maksimalne koristi od vježbi i pravila korištene AEQ metode.

Sudionici se ne mogu vidjeti, ali istodobno imaju iskrivljene osjećaje iz tijela i vrlo često se dogodi da zaključe da su u pravom položaju, a u stvarnosti nisu. Samo pravilnim poravnavanjem tijela osoba može osjetiti tok uzbuđenja i osjećaja od glave do pete.  Voditelj programa ističe svrhu svake vježbe i ciljeve koje vježba može postići u promjeni tjelesnih osjeta.

AEQ vježbe razlikuju se od ostalih vrsta vježbanja i osmišljene su kako bi pomogle sudionicima da se opuste i predaju nestvarnom egu tijela, umjesto da grade mišićnu snagu i izdržljivost kako bi savladali sebe.

AEQ vježbama, posebno onima za smanjenje stresa, postižu smanjenje krutosti tijela. To također mijenja stav, razumijevanje i poštovanje unutar izvođača / učenika, što dovodi do bolje komunikacije um-tijelo. To smanjuje sukobe između uma i tijela koji su osnova za bol, ozljede, trošenje i bolesti.

Na programu se možete osjećati pomalo mentalno umorno, ali opušteno, živahno i uzrujano, jer je razumijevanje obrazaca najbolji protuotrov za strah od budućnosti, zbog čega se naježimo. Disanje je lakše, oči su sjajnije, boja lica je živopisnija, a osjećaj dodira sa zemljom istinskiji.

Unutrašnji osječaj je realniji i olakšava utvrđivanje što je previše, a što premalo. To je temelj zrelosti i mudrosti koji vam omogućuju da se kvaliteta našeg života s vremenom podiže, a ne pada.

APRIL 2024

2-tjedni online program za poboljšanje kvalitete disanja

5-tjedni online program AEQ metode za uklanjanje kroničnih bolova i problema

4-tjedni online program za izlazak iz kroničnih bolova

Jure Koščak, učitelj AEQ metode 1. stupnja

Nakon što sam završio tri različita AEQ programa, odlučio sam se prijaviti na seminar za učitelje AEQ prvog stupnja. Osjetio sam da je vrijeme za dodatno usavršavanje znanja i iskustva u području AEQ-a. Svaki od programa na kojima sam sudjelovao...

PROČITAJ VIŠE

Jure Brekalo, Učitelj AEQ metode 1. stupnja

Sve više shvaćam da se nijedna stvar u životu ne dogodi  slučajno, a ni moji problemi,  vezani uz herniju diska, nisu bili slučajnost. Riječ 'slučajnost' koristimo kada nemamo informacija o uzrocima i ta riječ je samo poseban oblik shvaćanja posljedica onoga što nam...

PROČITAJ VIŠE

Sonja Gerkman, učiteljica AEQ metode 1. stupnja

Izuzetno me je dugo vuklo prema obuci za učitelja AEQ metode prvog stupnja, jer sam željela produbiti svoje znanje o AEQ metodi i istražiti je još dublje. S druge strane, osjećala sam strah, jer biti učitelj znači prenositi znanje drugima, a ta ideja mi nije baš...

PROČITAJ VIŠE

Ivana Herceg, Učiteljica AEQ metode® 1. stupnja

Kroz dolgoletni rad na sebi, s pomočjo raznih metod in tehnik, doživela sam številne pozitivne spremembe. Mnoge spoznaje so mi odprle osebne potenciale, ali so me hkrati postavljale v neki vid nemoči. Most, ki je obstajal med moje novice in podsvijesti, ni imel kapacitete podpreti stvarne spremembe, ki jih je...

PROČITAJ VIŠE

Lana Bauman, učiteljica AEQ metode 1.stupnja

Prošlo je gotovo godinu dana od završenog seminara, a ja i dalje učim svakodnevno. AEQ metoda ne nudi rješenja preko noći i znanje se ne stječe brzo. Na seminaru dobivamo veliku količinu novih informacija, neke su šokantne, a druge prosvjetljujuće...

PROČITAJ VIŠE

Gregor Marinšek, učitelj AEQ metode 1. stupnja

Odlučio sam prisustvovati seminaru za učitelja AEQ metode prvog stupnja kao nastavak četiri AEQ programa. Želio sam nadograditi svoje znanje. Prednosti seminara su mnogobrojne. Prvi put sam se upoznao s važnošću kretanja i koliko mogu naučiti o sebi...

PROČITAJ VIŠE

Monika Adler, učiteljica AEQ metode 1. stupnja

Sada sam već godinu i pol upoznata s AEQ metodom i njezinom filozofijom. Aleševa razumljiva objašnjenja, koja su bila potkrijepljena njegovim iskustvom slabog kontroliranja svog svjesnog kretanja tijekom aktivne terapije, omogućila su mi da počnem shvaćati...

PROČITAJ VIŠE