Bioterapeut Marjan Ogorevc o kliničkoj somatici

Aleša Ernsta sam upoznao tražeći način kojim ću opustiti trajno ukočene mišiće leđa koji su mi povremeno uzrokovali probleme. Unatoč jogi, thai-chiu, masažama i redovitoj tjelovježbi, nisam našao način da ih trajno opustim. Čak i redovito prakticiranje pranayame i meditacije, s izuzetkom privremenog opuštanja, nije imalo trajan učinak.

Kada mi je Aleš predstavio metodu kliničke somatike koja se bavi kroničnom mišićnom ukočenosti, nastalom kao reakcija na stres ili traumu, shvatio sam da mi problem uzrokuje senzorno-motorna amnezija. I kod mene je bila prisutna kronična mišićna ukočenost, koju sam pripisivao starenju i pretjeranim fizičkim naporima. No, starenje tu ne igra ulogu, jer mišićni refleksi postaju navikom zbog onoga što radimo u životu. Ono što se smatra posljedicom starenja zapravo je posljedica senzorno-motorne amnezije koja se javlja zbog nagomilanog stresa i ozljeda. Kronična mišićna ukočenost, koja vremenom postane prirodno stanje imuna je na lijekove, a nisam je mogao ukloniti ni manualnom terapijom.

Na zanimljiv i nenametljiv način, u skladu sa načelom „uzmi ili ostavi“, Aleš mi je najprije približio teorijski dio kliničke somatike i pokazao set vježbi, koje sam izvodio dva puta dnevno slijedećih tjedan dana. Nastavili smo dalje, iz tjedna u tjedan sa sve više vježbi. Unatoč činjenici što sam, kao bioterapeut, u 25 godina rada upoznao mnoge metode i bio svjedokom čudesnih promjena kod sebe i drugih, rezultat vježbi kliničke somatike me iznenadio. Desio mi se tzv. „Aha!“ moment, kada se čovjek osjeti prosvijetljenim i više nema potrebu za pitanjima. Bio sam naviknut na takve momente. Ponajprije, kada sam kao atletski trener otkrio i shvatio teoriju treniranja dr. Bondarchuka, koju sam kao nacionalni trener atletske discipline doveo u Sloveniju. Po njoj je trenirao i bacač Vlado Klevo, prvak Jugoslavije, a kasnije Primož Kozmus, kasnije olimpijski i svjetski prvak.

Slijedeće otkriće bila je karmička dijagnostika kao nadgradnja bioterapije, koja ozdravlja sve, a ne samo simptome. Nakon što otkrijete uzrok problema i uspješno ga uklonite , time omogućujete trajno poboljšanje i izliječenje. Međutim, važno je da pojedinac shvati da to mora učiniti on sam i da nitko drugi to ne može osim njega samoga, bez njegovog aktivnog sudjelovanja i traženja stvarnih uzroka. Samo takav način omogućuje promjene u načinu života, tijelu i samoozdravljenje.

I na kraju, zadnja čudesna spoznaja za mene je učinkovitost kliničke somatike. Mišićnu napetost i ukočenost tijela teško je ukloniti pomoću fizioterapeuta, masera ili, pak, joge i meditacije. Bez poznatog uzroka ne možemo ići naprijed niti postići trajan napredak. Klinička somatika govori o senzorno-motornoj amneziji, karmička dijagnostika pak o promjenama kodiranja programa u mozgu, nastalih nakon traume ili stalnih napetosti i ukočenosti. Somatske vježbe vraćaju kontrolu nad mišićima i pokretima sa velikom amplitudom. Ta filozofija mi je vrlo bliska jer sam nešto slično radio sa atletskim sportašem Primožem Kozmusom. Vježba se zove meditacija tehnike.

Pri izvođenju vježbi kliničke somatike osvijestio sam da je uzrok moje ukočenosti trauma koju sam doživio kao član podmorničke posade pred 40 godina, kada sam umalo izgubio život. Trauma koja je, po kliničkoj somatici, prouzročila refleks crvenog svjetla. Mučile su me jake migrene, koje sam uspješno uklonio karmičkom dijagnostikom. Sve dok nisam susreo kliničku somatiku nisam bio svjestan da su ostale posljedice, kao ukočenost mišića. Sada razmišljam koliko bi bolji bili rezultati mojih sportaša da sam u trenažni proces dodao i vježbe kliničke somatike. Znam i da, iako uklonimo uzroke problema na duhovnoj razini, potrebno je pobrinuti se i za posljedice na tijelu. Klinička somatika to omogućuje na lak način. Preporučujem je svima koji imaju problema sa leđima i kretanjem. Posebice rekreativcima i vrhunskim sportašima kojim pruža dodatnu vrijednost, kako nadići granice fleksibilnosti i poboljšati opuštenost tijela. Pomoću kliničke somatike poboljšati će tehnički model svoje sportske discipline, s manje utrošene energije za postizanje boljih rezultata., manje ozljeda, i što je najvažnije, biti zdravi nakon aktivne karijere. Više zadovoljstva znači više energije, bolje i zdravije odnose.

Marjan Ogorevc, atletski trener i autor priručnika za samopomoć

Aleša Ernsta sam upoznao tražeći način kojim ću opustiti trajno ukočene mišiće leđa koji su mi povremeno uzrokovali probleme. Unatoč jogi, thai-chiu, masažama i redovitoj tjelovježbi, nisam našao način da ih trajno opustim. Čak i redovito prakticiranje...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: