DOMAČE ZADAČE UČITELJA

Vedrana Pavlič Greblo, učitelj AEQ metode 1. stupanj – Entropija i starenje

Entropija: težnja sistema da sam od sebe pređe u stanje veće neuređenosti. Prirodna sila koja svaki organizirani sistem dovodi u stanje potpune neorganiziranosti, kaosa. Čovjek je svojim rođenjem dobio savršen stroj na korištenje – tijelo. Kako bi što bolje funkcionirao, svaki stroj treba stalno održavanje. Kvalitetno održavanje znači i manje entropije.

Povezanost tijela i svijesti odnosno dobra komunikacija tijela i uma omogućava bolju uređenost života na fizičkoj, emocionalnoj i društvenoj razini. Održavanje dobrih odnosa na poslu, u obitelji, s partnerom, prijateljima, kao i sa samim sobom važno je da se čovjek dobro osjeća. Dugotrajna neuređenost u nekom od navedenih segmenata rezultirat će bolovima, bolešću ili ozljedama.Entropija (neuređenost, kaos) je neizbježna i njena krajnja točka je smrt. Zvuči fatalno i demotivirajuće, međutim dobra vijest je da entropiju možemo usporiti i time si značajno povećati kvalitetu života. Kako? Tako da svakodnevno učimo, istražujemo, ispitujemo, koristimo maštu kako bi nam dnevna rutina bila što zanimljivija i učinkovitija. Tako da izdvojimo vrijeme i naučimo kako se ponašati da sa što manje utrošene energije dobijemo što bolji rezultat bilo u sportu, na poslu ili u međuljuskim odnosima.

Pročitaj više »

Vedrana Pavlič Greblo, učitelj AEQ metode 1. stupanj – Što učitelj AEQ metode može napraviti za svoje klijente?

Kao novopečeni učitelj AEQ metode prvog stupnja, želim ukratko objasniti bit AEQ metode i dubinu koju ona nudi osobi koja trpi kronične bolove i nikad nije čula za AEQ, osobi koja možda ima otpor prema nekonvencionalnim načinima rješavanja kroničnih bolova, s namjerom da ju zaintrigiram da ju isproba.


Zavisno od stupnja edukacije AEQ metode, učitelj svojim klijentima može na različite načine pomoći. Prvenstveno im može pomoći da pronađu uzrok nastanka bolova i kroničnih mišićnih ukočenosti a zatim i da se bolna stanja dugoročno poboljšaju.

Učitelj AEQ metode prvog stupnja svoje će klijente voditi kroz AEQ vježbe s naglaskom na bolje razumijevanje vlastitog tijela kroz izvođenje pokreta. Uz jasno vođenje vježbi, klijent će primjetiti kolika je usklađenost između praćenja uputa i pokreta koji se u konačnici izvede. Što je neusklađenost veća, veća je i senzorno motorna amnezija (SMA) koja je većinski krivac za kronične bolove.

Pročitaj više »

Darko Blagojević, učitelj AEQ metode 1. stupanj-Posljedice različite usmjerenosti primarnog fokusa u sportovima trčanja i hodanja

Trčanje i brzo hodanje su na prvu vrlo su slični sportovi. Cilj sportaša je doći što brže do od starta da cilja krećući se isključivo na nogama. Međutim ta dva sporta razlikuju se drastično u pristupu kako se do cilja dolazi, a njihovo promatranje i proučavanje može nas puno naučiti o razlici između ova dva pristupa. Jedan pristup podrazumijeva više razumijevanja i znanja, a drugi pristup se oslanja na više volje i truda.

U brzom hodanju koristi se pristup razumijevanja jer taj sport podrazumijeva stroga pravila kretanja i tehniku. Takav pristup zahtjeva više vremena uloženog u razvijanje razumijevanja te dizanje učinkovitosti tehnike, jer podizanje samo truda automatski kvari tehniku te trkač izlazi iz okvira dozvoljenih pokreta.

Pročitaj više »

Staša Šimunović, učitelj AEQ metode 3. stupanj- Kronični bolovi

Kako i zbog kojih razloga nastaju kronični bolovi? Koja je njihova funkcija?  Jesu li nam potrebni? Jesmo li ih na bilo koji način (svojim postupcima ili ponašanjem) mogli izbjeći?

Zašto se događa da netko bez obzira na bolan i/ili nepravilan položaj tijela ne osjeća prevelike bolove?

Jedan od mogućih razloga, zbog kojega dolazi do kroničnih bolova, jest ozljeda ili trauma koja je uzrokovala akutnu bol,  a zatim je neuspješno odnosno nedovoljno uspješno sanirana.  Ukoliko je ozljeda uredno izliječena i u potpunosti se povratila funkcija ozlijeđenog dijela tijela, osoba može normalno funkcionirati. No ako ozljeda nije uredno sanirana i  osoba se nije vratila u simetrično i uspravno držanje, prilikom hodanja ili stajanja ti će akutni bolovi prijeći u kroni

Pročitaj više »

Darko Blagojević, Učitelj AEQ metode 1. stupnja – Efikasnosti neefikasnost

Prije nego što sam došla na prvo individualno učenje AEQ metode, mislila sam da ću tamo naučiti neke vježbe koje ću redovito raditi nekoliko mjeseci i da će moja kronična nedefinirana tjelesna bol biti smanjena ili čak nestati. Nakon nekoliko godina polakog upoznavanja metode, mogu reći da nisam pogriješila. Moja misija bila je potpuno iluzorna. Nikad nisam zamišljala da ću iči tamo gdje definitivno ne želim biti.

Pročitaj više »