KRONIČKE BOLESTI I STANJA

Odvojenost

Iako čovjek ima istu osnovnu tjelesnu građu i funkciju kao ostali sisavci, on je jedini sisavac koji je savršeno uravnotežen u uspravnom držanju.

Osnova za to povećana uloga i snaga mišića stražnjice. Uspravno držanje izložilo je svijetu njegove ranjive dijelove tijela ( trbuh, vrat, međunožje). Tako izložen počeo je postajati svjesniji osjećaja i razvijati sposobnost njihovog izražavanja. Istovremeno, prednji su udovi dobili drugačije značenje i svrhu. Promatrate li violinistu kako svira, čini se kako njegove ruke imaju svoj život. Čovjek svojim rukama duguje visoko razvijenu funkciju dodira, koja je vrlo važna u percepciji stvarnosti i najviše utječe na razvoj i funkcioniranje uma.

Pročitaj više »

SUZBIJANJE BOLI DONOSI SAMO VIŠE BOLI

Samo ustrajno, svjesno, pažljivo i znatiželjno istraživanje i pronalaženje jednostavnijeg načina za izvođenje pokreta i učinkovito izražavanje osjećaja uklanja bol i mijenja razmišljanje.

Senzorna motorička amnezija i nedostatak vremena tjeraju ljude da usmjere pažnju na budućnost ili prošlost.

Samo ustrajno, svjesno, pažljivo i znatiželjno istraživanje i pronalaženje jednostavnijeg načina za izvođenje pokreta i učinkovito izražavanje osjećaja uklanja bol i mijenja način razmišljanja. Svjesna kontrola i povećanje učinkovitosti; počinjemo ispravnije koristiti vlastitu energiju i vrijeme.

Pročitaj više »

KAD SE JAVI NEPOZNATA BOL

KAD SE JAVI NEPOZNATA BOL

Razlog bolnog kretanja je nedostatak reda, kontrole i loša osjetljivost, na što nas tijelo upozorava.

Istodobno, možemo početi shvaćati koliko je naš stav prema bolu pogrešan. Glavna posljedica smanjenja važnosti učenja, kao i vremena koje provodimo u životnom učenju i istraživanju, jest smanjenje sposobnosti produljenja mišića.

To ubrzava smanjenje koordinacije skraćivanja i produljenja mišića kada izvode određeni pokret. Dakle, postupno se povećava poremećaj kretanja, rada, a time i života. Poremećaj dovodi do neučinkovitosti i sve više utječe na naše dobrobiti i sposobnosti.

Pročitaj više »

DIJAGNOZA: SUMNJA NA ANKILOZANTNI SPONDILITIS

Već duže vrijeme patim od bolova u leđima. Danas postajem svjestan da sam ih uspijevao utišati, iako to ne znači da nisu bile prisutne.  Kroz učenje AEQ metode® spoznajem da kada sam pokušao osluhnuti bol i leđima uspio sam osluhnuti samog sebe.

Bol je tijekom života dolazila u različitim intervalima, a zatim bi nestala. Puno sam se bavio sportom i tijelo mi je bilo snažno, ali su mišići koji su najvažniji bili vrlo slabi jer sam sportu pristupao na pogrešan način.

Prije dvije godine bolovi su bili toliko nepodnošljivi da ih nije bilo moguće ušutkati. Javljali su se uglavnom noću (u lumbalnom dijelu i križima), a preko dana se još i moglo izdržati. Osobni me liječnik uputio Pojavljale su se na rentgen, pregled krvi i MRI. Pregled krvi je pokazao pozitivan HLA-B27, a MRI potvrdio sumnju na ankilozantni spondilitis. Izraz koji teško možete zapamtiti, a još teže izgovoriti.

Pročitaj više »

SVOJSTVA BOLI I KRONIČNE BOLI

Akutna bol upozorava nas na ozljedu ili bolest slanjem signala u mozak.

Ponekad ozljeda utječe i na naša tjelesna tkiva i na neurone u našem sustavu boli, uključujući i one u našem mozgu i leđnoj moždini, i tako uzrokuje neuropatsku bol. Pojavljuje se uslijed djelovanja neurona koji čine svojevrsnu kartu boli u našem mozgu. Određena područja u našem mozgu za obradu informacija predstavljaju vanjske površine našeg tijela i nazivaju se moždane mape. Kad tijekom aktivne vježbe pomičemo dio tijela, aktivira se određeni dio mape mozga koji predstavlja taj dio tijela. Te su mape površinskih dijelova našega tijela topografski organizirane, što znači da su susjedna područja tijela općenito također locirana jedno uz drugo u mozgu. Kada se neuroni na našim kartama boli prejako povežu zbog kroničke prirode povrede ili promjene, neprestano pokreću lažne uzbune i navode nas da vjerujemo kako je problem još uvijek u našem tijelu, ali u stvarnosti je njegov uzrok tada u mozgu. Tijelo je odavno zaraslo, a sustav boli je i dalje aktiviran. Akutna bol dobila je zagrobni život – postala je kronična bol.

Pročitaj više »

SMANJENJE ZAKRIVLJENOSTI I UKLANJANJE SKOLIOZE

Iako je u nekim slučajevima skolioza povezana genetskim naslijeđem, okolina je vrlo važan faktor idiopatske skolioze. Okolina se ovdje ne odnosi na vodu i šume oko nas već na stres koji nas okružuje i koji obično uzrokuje razvoj ovog stanja.

Uzroci
Osnovni princip djelovanja ljudskog sustava je sljedeći:
⦁ Naš mozak kontrolira mišiće na temelju osjećaja koji iz tijela pristižu u mozak.
⦁ Mišići su pričvršćeni na kosti.
⦁ Kosti se kreću zbog rada mišića; kada se mišić skrati (zgrči) ili produži (istegne) pomiče se kost na koju je taj mišić pričvršćen (osim pri pojedinim procesima bolesti kao što je dječja paraliza gdje se kosti nikad ne pomiču neovisno o mišićnom radu).
⦁ Naš mozak na stres iz okoline reagira napinjanjem mišićnih skupina u pojedinačnim uzorcima.

Skoliozu obično uzrokuju fizičke ili emocionalne ozljede u razdoblju djetinjstva ili na prijelazu u tinejdžersko razdoblje života. U klijenata sa skoliozom često nailazim na jake emocionalne traume u djetinjstvu koje su morali zatvoriti u mišićni oklop unutar sebe, a koji je služio kao privremena karantena. Takav mišićni oklop istovremeno povećava otuđenje tijela i uma te negativno utječe na emocionalnu ravnotežu djeteta, što se kasnije na prijelazu u adolescenciju lako razvije u snažne asimetrične tonuse gornjeg dijela torza te povlači kosti i tijelo u tipičnu skoliotičnu zakrivljenost i držanje tijela.

Pročitaj više »

AEQ METODA™ – PRISTUP KA OLAKŠANJU BOLI

AEQ metoda™ je pristup ka olakšanju i liječenju boli baziran na učenju i edukaciji procesa koji omogućuje mišićnu prekvalifikaciju. 

Bolovi i ozljede aktiviraju reflekse čija posljedica su trajno napeti mišići. Pomoću AEQ metoda i vještine kojom nas ona uči ponovno naučimo preuzeti kontrolu nad svojim mišićima i pokretima. Trebamo, dakle, djelovati na razini mozga.

Pročitaj više »

KRONIČNI BOLOVI ZBOG ZUBA VREMENA

Kronične bolove ljudi uglavnom pripisuju zubu vremena i izgovaraju se starenjem.

AEQ metoda™, metoda nježnih pokreta, nikako ne priznaje takvu tezu, te ću na radionicama pojasniti kako terapeuti AEQ metode poteškoće pri kretanju povezujemo s tzv. senzorno-motornom amnezijom. Glavni razlog kroničnih bolova je postepeni gubitak osjećaja vlastitog tijela što je posljedicom manjih ili većih ozljeda, stresa, briga, štetnih vanjskih utjecaja i pogrešnih uvjerenja, koji nas ometaju u lakšem djelovanju i bivanju.

Mišići su uslijed senzorno-motorne amnezije navikli biti napetima i takvima ostati bez obzira što ih pokušavamo opustiti. Problem je, naime, što ih ne opuštamo svjesno. Uobičajeni načini poput istezanja, masaže, kiropraktike i drugih manualnih terapija i lijekova za suzbijanje boli ne pomažu dugoročno.

Pročitaj više »

OZLJEDE U SPORTU

Sport: red, pravila i preciznost

Važnost reda, pravila i usklađenosti može se bolje razumjeti uspoređivanjem sličnih sportova, poput trčanja na velike daljine i brzog hodanja.

Ozljede trčanja su uobičajene i očekivane. Trkači obično prerano završe karijeru i često trpe bol čak i kada ne trče. Učestalost ozljeda je niža kod brzih hodača.

Pravila trčanja ne zahtijevaju dobru kontrolu nad izvođenjem pokreta, ali kretanje se regulira putem od početka do cilja, ispravnim startom, naporom, izdržljivošću i snagom. Većina vjeruje da trčanje ne zahtijeva ni posebno učenje. Trkač većinu svog vremena posvećuje izdržljivosti i brzini. To se prvenstveno povećava stvaranjem bolje tolerancije na bol kao sastavnim dijelom treninga i utakmica. Nema dovoljno svjesnog poboljšanja vještina i povećanja znanja. Profesionalnost je ograničena na kontrolu krvi i urina.

Pročitaj više »

BOLNA MENSTRUACIJA, NJEN IZOSTANAK I REFLEKS CRVENOG SVJETLA

Zbog bolnih menstruacija (dismenoreja) povremeno pati 50 do 90 posto žena. Menstrualnu bol uzrokuju grčevi maternice slični onima koji se javljaju pri porođaju.

Maternicu konstantno prate blagi grčevi kojih žena nije svjesna, no postaju jači prilikom menstruacije, dok su najsnažniji tijekom porođaja. Tijekom tih kontrakcija grče se krvne žile što uzrokuje kratkotrajni prekid dotoka krvi u stijenku maternice. Budući pri tome tkivo ne dobiva hranjive tvari i prije svega kisik, dolazi do aktivacije i otpuštanja tvari koje uzrokuju bolove. Tijelo istovremeno oslobađa specifične hormone prostaglandine, koji uzrokuju još jače kontrakcije, a time i bolove. Svrha grčeva tijekom menstruacije jest ljuštenje unutarnje sluznice stijenke maternice da bi nastala nova, spremna za prihvat oplođenog jajašca. Ukoliko ne dođe do oplodnje ciklus se kroz mjesec dana ponavlja. Da li je bol tijekom menstruacije normalna često je pitanje među ženama. Ona se često iz trbuha širi u donji dio leđa i noge i obično je najizraženija prvog dana menstruacije, a zatim slabi. Grčevi traju obično jedan dan, no ponekad i duže.

Pročitaj više »

KONTROLA MIŠIĆA

Glavna svrha učenja bolje kontrole mišića je postizanje majstorstva. Kontrola mišića uključuje mnogo više od pukog poboljšanja sposobnosti mišića da se steže. Uključuje povećanje sposobnosti opuštanja (produljenja) mišića, što je jednako važno kao i njihovo stezanje. Omogućuje poboljšanje selektivne kontrole nad mišićima i posljedično razvoj i poboljšanje selektivne upotrebe mišića potrebnih za izvođenje pokreta na najprikladniji način (agonist / antagonist).

To povećava energetsku učinkovitost na dvije razine. Na prvoj razini energija za kontrakciju usmjerena je samo na agoniste, na drugoj razini oslobađamo mišiće, koje bi u tom istom pokretu trebalo produljiti kako bi se postiglo uredno, ispravno majstorsko izvođenje pokreta. Tako povećavamo učinkovitost pretvorbe energije u rad i na taj način smanjujemo entropiju.

Kontrola mišića pruža fizičku kontrolu, što je važan čimbenik uspjeha u svim natjecateljskim sportovima, kao i u drugim područjima. Uspjeh u sportu temelji se na sposobnosti tijela da radi ono što želimo ili trebamo. Kontrola mišića i tijela tajna je uspjeha i osnova vještina koje zahtijevaju visoku koordinaciju.

Pročitaj više »

GLAVOBOLJA

Postoje tri glavne kategorije glavobolje: napetosna glavobolja, sinusna glavobolja i migrenska glavobolja. sve tri vrste glavobolje uzrokuju dvije vrste stanja koja utječu na mišićnu napetost: trauma i stres.

Trauma i stres mogu dovesti do napetosti mišića, koja je najveći uzrok glavobolja.

Sve tri vrste glavobolje se obično mogu otkloniti s učenjem AEQ metode™. Ostatak ovog članka bavi se mehanizmima napetosne, sinusne i migrenske glavobolje te utjecajem opuštenih mišića poslije terapije na jačinu i učestalost glavobolje.

Imajte na umu da glavobolje koje proizlaze iz drugih ozbiljnih stanja kao što su tumor mozga ili encefalitis ne spadaju ni u jednu od tri gore navedene kategorije, te se stoga sljedeći članak ne odnosi na takve situacije.

Pročitaj više »

BOLOVI U STOPALIMA, KUKOVIMA I KOLJENIMA

Stopalo i kuk su uvijek međusobno paralelni. Zašto?

Zato jer se koljeno, koje se može kretati naprijed-nazad, ne može saviti u bilo koji drugi kut. Iz toga proizlazi da ako okrenete stopalo lijevo ili desno, koljeno se neće pomjeriti, zaključano je. Pomjeriti se mora kuk. Dakle, ako želimo slobodno micati i pomjerati stopalo moramo biti sposobni slobodno okretati i pomjerati kuk. No, nažalost, kuk je s tijelom povezan preko velikih mišića trupa i kralježnice, a kralježnica se sastoji od 24 kralješka od kojih se svaki okreće i pomiče. I što više osjećamo, kontroliramo i što smo svjesniji micanja trupa i leđa, to slobodnije i pravilnije možemo okretati stopala. Ako to pogledamo s druge strane – što manje osjećamo leđa, što je lošija gibljivost trupa, što smo više zategnuti, to su (zbog svega nabrojanog) kukovi tvrđi i ne fleksibilniji, a noga i stopalo manje slobodni, manje učinkoviti, manje prikladni za obavljanje svakodnevnih radova i zadataka.

Pročitaj više »

BOLESTI RAČUNALNE GENERACIJE

Kao terapeut svakodnevno radim s ljudima čije zanimanje zahtijeva svakodnevno, pogrbljeno osmosatno sjedenje za računalom.

Većina kaže da je vrlo teško sjediti uspravno cijelo to vrijeme, te se, prije ili kasnije, uhvate nagnutima prema naprijed sa glavom daleko ispred ostatka tijela. Takav, svakodnevno uvjetovan položaj polako, ali neizbježno mijenja tijelo, te uzrokuje bolest; kod liječnika ćemo najčešće čuti da se radi o degenerativnim promjenama diskova u kralježnici

Pročitaj više »

BOL U VRATU I POVIŠE NJE

Za razumijevanje boli i ukočenosti vrata potrebno je znati da osobama s ukočenim vratom nije ukočen vrat već tijelo.

Vratni kralješci su dio kralježnice, na što prilikom razmišljanja o izvoru bolova u vratu često zaboravljamo. Ukoliko ne možete ili ne znate pravilno pomicati preostali dio kralježnice tada se i vrat čini ograničenim i napetim. Kada isto naučite i kada vam tijelo u pokret s lakoćom uključi cijelu kralježnicu moći ćete konstatirati; „hmm, moj vrat postaje mekši“. To znači svjesnu upotrebu znatno većeg dijela tijela. Javlja se osjećaj veće inteligencije vlastitog tijela što sa sobom nosi bistroumnost. Tako je i vaša kontrola nad pokretima i cjelokupnim kretanjem sve veća, svjesnija, pokreti postaju prirodnijima, no primjećujete da biste mogli učiniti još i više.

Pročitaj više »

Išias

Iako većina ljudi ishijas smatra bolešću, zapravo se tu radi o ishialgiji, sindromu mišićnog spazma ( grč ) koji zbog pritiska na ishijatični i živac uzrokuje bol i niz njome povezanih problema. Ishijas karakterizira žestoka, probadajuća bol u stražnjici ( obično na samo jednoj njenoj strani ), te se proteže kroz stražnju stijenku bedra ( stražnja loža ) duž noge u stopalo.

Osjećaj koji se pri tom javlja jest žarenje u slabinskom dijelu leđa ( lumbalno ), te se širi preko stražnjice duž stražnjeg dijela noge prema stopalu tako da imamo osjećaj užarenog kabla u nozi. Pojavi ishijasa obično prethodi i prati je bol u lumbosakralnom dijelu kralježnice ( slabinski i trtični dio ). Uslijed jačeg pritiska može doći i do potpune neosjetljivosti i tuposti tog područja, a može doći i do potpunog izostanka boli.

Pročitaj više »

BOLOVI U LEĐIMA

Pribjegavanju aktualnim metodama otklanjanja boli u leđima većina onih koji pate od te vrste boli može posvjedočiti o puno utrošenog vremena i puno neugode, te još više boli prilikom pokušaja da se te boli riješe.  
Možda ste već iskušali fizioterapiju, masažu, kiropraktiku, tehnike istezanja, akupunkturu, raznorazne lijekove protiv boli ili čak operativni zahvat, no niti jedna od nabrojanih metoda vam nije dugoročno pomogla.

AEQ metoda™ osigurava dugotrajno i znanstveno utemeljeno rješenje za bol u leđima.

Izobrazba jest najbolji način za demistificiranje gotovo svakog problema. Što više znamo o samom sebi to smo si sposobniji sami i pomoći.

Pročitaj više »

POGRBLJENO DRŽANJE

Među stručnjacima lokomotornog sustava i terapeutima vlada uvjerenje da su za pogrbljeno držanje tijela krivi preslabi mišići leđa.

Međutim, pravi razlog tome su obično prenapeti mišići prednje strane tijela. To je navika, naučena kroz prekomjernu i prečestu aktivaciju tih mišića uslijed stresa, dugog sjedenja i gledanja u ekran.

Primjeren način vraćanja pravilnog držanja jest učenje i otklanjanje nekontrolirane aktivacije mišića prednje strane tijela. Povratkom sposobnosti njihovog opuštanja smanjuje se potreba za pretjeranom aktivacijom mišića leđa, kojima lako održavamo pravilno držanje. Samo svjesnim nadzorom možemo otkloniti podsvjesnu napetost prednjeg dijela tijela.

Pročitaj više »

REHABILITACIJA OZLJEDA I AEQ METODA™

Nesreća nikad ne odmara, kaže poslovica. Iznenadni i nepredvidivi događaji mogu lako biti uzrokom ozljede – sve od uganuća, modrica, rana i sličnih lakših ozljeda do onih ozbiljnijih koje nam zauvijek obilježe život.

Pri rehabilitaciji, glavnina pozornosti je usmjerena ka liječenju i vraćanju funkcije tjelesnih struktura u prvobitno stanje, onoliko koliko je to moguće. Liječenjem i skrbi o ozljedama i ranama bavi se traumatologija. Traumatolozi ozljede saniraju po doktrini i u tome su često vrlo uspješni, čak i u slučaju vrlo ozbiljnih ozljeda koje su, u ne tako dalekoj prošlosti, za pacijenta mogle biti kobne. Statistika pokazuje da ozljede danas predstavljaju jednu petinu svih bolesti

Pročitaj više »

Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis jedna je od najčešćih tegoba u trkača. Definira ga probadajuća bol u dnu unutarnje strane pete koja se često širi preko luka stopala u nožni prst. Dolazi kao posljedica ozljeda plantarne fascije, vezivne strukture koja se proteže od pete prema prstima i podupire luk stopala. Uzroci upale su učestalo hodanje, trčanje i dugotrajno stajanje na tvrdoj podlozi, sport (odbojka, rukomet, nogomet, atletika), skraćen mišić koljena, nefleksibilna Ahilova tetiva, spušteno stopalo.

Pročitaj više »

OZLJEDE I TRAUMA REFLEKS

Ozljeda se može pojaviti kao posljedica udarca ili pada.

Kada predvidimo udarac, instinktivno se okrenemo u suprotnom smjeru što obično rezultira udarcem u bočnu stranu tijela. Bočni se mišići oko mjesta udarca tada refleksno stežu kako bi se zaštitili od spomenutog udarca. Ukoliko je udarac dovoljno jak ili silovit da proizvede svojevrstan šok, to mišićno stezanje, odnosno grčenje može prijeći u naviku. Mozak se, u tom slučaju, ponaša kao da se udarac ili ozljeda još uvijek odvija. Kada obrazac mišićne kontrakcije postane navika, razvija se senzorno – motorna amnezija uključenih mišića. Zaboravljamo ih osjećati i pomicati. Tako, dakle, u slučaju jakog udarca ili težeg pada nehotice razvijemo stečeni trauma refleks. Mišići struka jedne strane tijela zaglave u kontrakciji. Tako napeti mišići struka vuku kuk gore prema rebrima i rebra dolje prema kuku, skraćujući dužinu struka. U to je, do neke mjere uključena i rotacija kralježnice.

Pročitaj više »

BOLOVI I REHABILITACIJA KOLJENA

Bolovi u koljenima, trošenje hrskavice, ozljede meniskusa su vrlo uobičajene.

Među klijentima veliki je broj onih kojima je rješavanje navedenih problema glavni razlog odluke učenja AEQ metode™. Pri većini njih opažam isti uzrok ponavljajućih problema i bolova u koljenima; jaka zategnutost sredine trupa, eng. „core“, jezgra. Taj dio tijela koji povezuje rebra i noge je vrlo jak i rigidan, mišići kao da nisu sposobni za opuštanje. Osnovna funkcija jezgre (corea) je pomicanje prsnog koša i zdjelice u svim smjerovima približno jednako učinkovito.  Mišići, stoga, moraju sposobni za oboje, kontrakciju i relaksaciju, jer jedino na taj način imaju sposobnost usklađenog i učinkovitog pomicanja trupa. Osnovni nedostatak modernog načina života, suvremenog treninga i rehabilitacije jest usredotočenost na jačanje mišića i postignuća temeljena na radu i snazi. U pogledu na čovjeka kao na stroj takav je pristup logičan i pruža dobre kratkoročne rezultate. Dugoročno, međutim, dovodi do progresivne i sve veće zategnutosti tijela i osjećaja sve težeg i ograničenog kretanja.

Pročitaj više »

HALLUX VALGUS

HALLUX VALGUS

AEQ metodom pristupili smo ovom problemu šire i dublje, gledajući u utjecaj podsvjesti na kretanje i držanje. Vjerujemo da je deformacija palca na nozi rezultat dugogodišnjih promjena u obrascima kretanja i stavovima prema okolišu. Savjetujemo promjene kretanja i promišljanje o stavovima prema životu i okolišu.

Definicija valgus deformacije: bolna izbočina koja otežava hodanje. Palac se pomiče prema malim prstima, zglob se zadeblja i nabubri. Početne promjene mogu biti uznemirujuće, ali s vremenom se stanje pogoršava. Na pojavu deformacije utječe nekoliko čimbenika – uključujući nasljednu predispoziciju, jer se češće javlja u nekim obiteljima.

Pročitaj više »

Hernija diska

Što je hernija diska

Intervertebralni disk sastoji se od želatinozne jezgre i vezivnog obruča . Nakon puberteta se, uzimajući u obzir da je disk neoštećen i zbog toga slabije sposobnosti regeneracije, počinju događati degenerativne promjene. Ponajprije se očituju gubitkom vode, a kao posljedica toga smanjuje se visina intervertebralnih diskova, a mogu se pojaviti i pukotine vezivnog obruča. Kroz te pukotine u vezivnom obruču izlazi želatinozna jezgra koja vrši pritisak na pripadajući živac, što se naziva hernija diska.

Prema riječima dr. Vengusta hernija pogađa relativno mlade ljude, najčešće u dobi između 25 i 45 godina starosti. Do hernije dolazi najčešće ujutro kada je pločica (disk) bolje hidratizirana i zbog toga veći volumen. Tada već i jednostavno kihanje ili ustajanje iz kreveta može uzrokovati da želatinozna jezgra prodre kroz pukotinu. Stoga i mikroozljeda ili mikropritisak može uzrokovati pritisak jezgre na živac. Preopterećenje također utječe na povećanu učestalost pojave hernije diska, a osnovni uzrok je genetski čimbenik i slabost vezivnog tkiva.

Pročitaj više »