Zahvaljujem se Alešu na pomoći pri svladavanju moje nesretne sezone, jer sam, unatoč ozljedama, osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu.

Sezona 2015. započela je dobrim zimskim pripremama i napretkom.

Krajem veljače, nažalost,sve je pokvarila neočekivana bol u koljenu. Kako je to bilo netom prije prve utrke na Cipru, prekinula sam s treninzima, no odmaranje nije pomagalo. Povratkom kući, u Sloveniju, obišla sam nekoliko liječnika čije su se dijagnoze razlikovale. Disciplinirano sam se držala medicinskih uputa i redovito pohađala terapije. Oporavak je bio minimalan i vrlo spor. U međuvremenu me na FB našao gospodin Aleš i ponudio mi svoju pomoć.

Otišla sam u Brežice bez pravog saznanja što me čeka jer nisam znala što znači klinička somatika, ali kad vas bol slomi i promijeni život i sportska očekivanja, spremni ste na sve… Na prvoj terapiji shvatila sam da je to drugačiji pristup uklanjanju bolova – uklanja se uzrok koji dovodi do bolova.

Moj je problem izvirao iz asimetrije u funkciji tijela – mišići jedne strane tijela bili su puno jači od onih na drugoj – a pri simetričnom gibanju tijela na biciklu cijelo tijelo mora biti ravnomjerno opterećeno pri svladavanju sile na pedalama i držanju volana. Aleš mi je pokazao somatske vježbe i kojima sam polako vratila svoje tijelo u pravilan položaj i simetrija mišića se popravila. Bol u koljenu je polako nestajala i počela sam normalno trenirati.

Vježbama KLINIČKE SOMATIKE posvetim 15-20 minuta dnevno, nakon treninga i prije odlaska na spavanje. Umor nakon treninga je manji, a ponajviše osjećam opuštenije tijelo. Tijekom sezone stigla me je još jedna ozljeda – pad na nacionalnom prvenstvu i napuknuto rebro – što sam, također, lakše prebrodila vježbama kliničke somatike.

Zahvaljujem se Alešu na pomoći pri svladavanju moje nesretne sezone, jer sam, unatoč ozljedama, osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Isto tako, postala sam svjesna brige za svoje tijelo s rezervom, koje ću, nadam se pomoću kliničke somatike iskoristiti nadolazeću olimpijsku 2016. sezonu!

BLAŽA KLEMENČIČ – vozačica brdskog biciklizma

Krajem veljače, nažalost,sve je pokvarila neočekivana bol u koljenu. Kako je to bilo netom prije prve utrke na Cipru, prekinula sam s treninzima, no odmaranje nije pomagalo. Povratkom kući, u Sloveniju, obišla sam nekoliko liječnika čije su se...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: