ALEŠ ERNST

autor AEQ metode i AEQ disanja

Zovem se Aleš Ernst, rođen sam 1971. godine. S partnericom Vesnom i sinovima Klemenom i Domenom živimo u Brežicama. U djetinjstvu sam zbog slabo razvijene desne strane tijela imao značajnih problema s motorikom, stabilnošću i pokretljivošću. To je imalo veliki utjecaj na mene jer su me vršnjaci ismijavali zbog čega sam se potpuno izolirao. Slobodno vrijeme provodio sam tako da sam puno čitao. Potreba za čitanjem proizlazila je i iz odnosa okoline prema meni u tom razdoblju jer sam često čuo i osjetio da od mene neće biti ništa jer sam spor, nespretan i povrh svega površan. S druge strane, i odsustvo oca, koji je napustio majku dok je još bila trudna sa mnom, jako je utjecalo na mene. Zbog nedostatka samopouzdanja, bicikl sam naučio voziti tek s petnaest godina, no ubrzo nakon toga, počeo sam se intenzivno baviti biciklizmom i također sam počeo sudjelovati na biciklističkim maratonima.

Iako sam imao puno posla u svom poduzeću, slobodno sam vrijeme provodio aktivno, vozio sam bicikl, trčao, plivao i dizao utege. Danas shvaćam da me je na to natjerala mržnja koju sam u sebi razvio zbog nemoći u djetinjstvu. Ta se bespomoćnost zadržala sve do odrasle dobe kad sam je uspio prevladati, ali tek pomoću AEQ metode. Mržnja koju sam imao bila je dovoljno jak izvor energije da izgradim uspješan posao od nule, a uz to još znatno previše trenirao. S vremenom se u lijevom kuku razvila bol koja se razvila u nešto nepodnošljivo. Zbog sve jačih bolova prestao sam voziti bicikl i prebacio se na dizanje utega i posebnih utega koji se zovu kettlebell. Stekao sam odgovarajuće certifikate i podučavao klijente pravilnom radu i kretanju pod opterećenjem. Istodobno sam počeo primjećivati ​​nedostatke vlastite mobilnosti. Bolovi u kuku, koji su se u početku smirili kad sam prešao na drugi sport, s vremenom su se vratili. To me je natjeralo da potražim liječničku pomoć, ali ni objašnjenje uzroka nesnosne boli ni ponuđena rješenja nisu me uvjerili. Fizikalna terapija, jačanje mišića, rad s elastičnim trakama, masaže, kiropraktika i sati meditacije nisu imali značajnijeg učinka. Jednostavno sam morao prihvatiti bol kao konstantu u svom životu, ali nikad se nisam pomirio s tim.

Od 23. do 39. godine imao sam stresan posao s puno odgovornosti. Radio sam puno, a opuštanje ujutro, navečer, vikendom i tijekom praznika uglavnom je značilo vožnju biciklom. Gledam li na ovo razdoblje sa sadašnjim spoznajama, znam da si nisam mogao priuštiti ni trenutak mira ili opuštanja, ili – drugačije rečeno – nisam bio u kontaktu sa sobom, sa svojom somom. Radno vrijeme od deset do četrnaest sati učinilo je moje zdravlje sve lošijim. Rezultat je bila stalna i sve jača bol u lijevom kuku i nozi, a nije bilo vremena za rad na poboljšanju učinkovitosti korištenja svog vremena, energije i emocija. Nije patilo samo moje tijelo, nego i moja obitelj.

Godine 2003., zbog prerane smrti Vesnine majke, počeo sam shvaćati da se dobrobit i zdravlje ne podrazumijevaju, što me potaknulo na čitanje literature i knjiga u vezi s funkcioniranjem ljudskog tijela, uma i mozga te načinima za promjenu oblika i funkcioniranja tijela. Vesna je sve više zalazila u nefizički dio čovjeka i proučavala funkcioniranje osjećaja, emocija, psihologije, odgoja i ponašanja.

'''Kada trebamo s autoceste skrenuti na makadamski put i voziti polako, zbunjeni smo i nesigurni.
Gotovo pod stresom, iako smo kao vrsta preživjeli milijune godina
te se razvijali u neprilagođenom neprijateljskom okruženju.''

Do 2011. godine proučio sam dosta literature napisane o tijelu i načinima kako poboljšati funkcioniranje tijela i otkloniti probleme i neravnoteže u njemu. To mi je djelomično pomoglo da smanjim kronične probleme, ali nikad da potpuno popravim situaciju, prije svega da stvorim mir i opuštenost kako u sebi tako i u okolini. Iako sam to silno želio i trudio se za to, situacija se samo pogoršavala, tjerajući me u beznađe i predaju pred vremenom i životom.

Tek kasnije, kada sam počeo dublje ulaziti u moguće uzroke nemogućnosti otklanjanja boli, naišao sam na objašnjenja funkcioniranja tijela i uma u svjetlu somatike Thomasa Hanne. Pronašao sam moguće rješenje za svoje probleme bez invazivnih zahvata u tijelu. Čitajući knjigu Marthe Peterson i dopisujući se s njom, polako sam shvaćao što je pravi razlog moje kraću desnu nogu i zašto imam tako uporne bolove u lijevoj nozi. Nakon samo nekoliko dana izvođenja osnovnih vježbi, primijetio sam nevjerojatan napredak. Htio sam više. Studirao sam kliničku somatiku kod Marthe Peterson i uspješno je završio, a paralelno sam studirao i kod drugih stručnjaka iz srodnih područja. Somatski pogled na funkcioniranje uma i tijela postupno mi je omogućio da pronađem bolje objašnjenje za uzroke problema koji su me mučili. S druge strane, shvatilo sam što mi moja obitelj govori kada me upozorava na neželjene posljedice mojih odluka i postupaka.

''Bolje rješenje je ono gdje uradimo isto ili više s manje truda (energije) nego prije.
Drugim riječima: dva put razmisli, jednom uradi.
To je poput skretanja s autoceste na poligon.''

Sa somatikom sam shvatio da smo puno više od samog fizičkog tijela i provodimo dane  ne razmišljajući o svom mentalnom zdravlju. Zbog toga sam shvatio da nikome neću dopustiti da se prema meni ponaša onako kako sam se ja ponašao prema sebi. Također sam sve više shvaćao što mi je Vesna htjela reći. Zato sam polako usvojio drugačiji pogled i počeo se drugačije ponašati, a samim tim i kretati.

Četiri godine usavršavanja kako bi postao učitelj kliničke somatike dalo mi je dovoljno širine i dubine razumijevanja te discipline da sam to mogao uspješno koristiti za pomoć klijentima koji su tražili rješenje za kroničnu bol i bolesti zglobova i skeleta. Tisuće klijenata koje sam podučavao kliničkoj somatici da razumiju zašto pate od kronične boli, i tisuće aktivnih procesa s njima otvorili su mi mogućnost da utvrdim što funkcionira u kliničkoj somatici, a u isto vrijeme otkrijem koji su njezini nedostatci  koji onemogućuju cjelovit i dugotrajan utjecaj primljenih znanja i osjećaja na klijenta radi trajnog otklanjanja kroničnih stanja.

Somatika mi je dala priliku da upoznam drugačiji pogled i stav u sebi. Postupno samo došao do spoznaje da sam prije sam sebe doživljavao previše mehaničkim i nedovoljno živim. Na svoje sam probleme gledao kao na probleme koje sam rješavao u servisu s pokvarenim biciklima, jer mi je taj pristup bio blizak i odlično sam ga savladavao. Ali nažalost nije išlo kako sam zamišljao. Očaj i depresija omogućili su mi da pročitam Marthinu knjigu na prilično prihvatljiv način. U napisanom sam vidio dovoljno logike da sam odlučio pokušati. Nikad se nisam vratio starom načinu života.

Stoga sam razdoblje nakon 2011. godine posvetio proučavanju somatskih pristupa te razmišljanju i učenju kliničke somatike. Svemu tome dodalo sam već stečena znanja u vezi s onim što sam onoga trenutka proučavao, dodavši ujedno i Vesnine stavove. U međuvremenu sam promatrao reakcije i učinke kod klijenata. Postupno smo jačali novi model razmišljanja koji je tijekom godina sazrio u holistički pristup. Nazvali smo ga AEQ metoda (AEQitas). S vremenom smo uvidjeli ograničenost objašnjenja da je samo senzomotorna amnezija odgovorna za kronična stanja, dok smo istovremeno razvijali koncept emocionalne zrelosti kao one vrijednosti i sposobnosti koja utječe na sva područja našeg života, a prije svega određuje kako ćemo živjeti.

Emocionalna zrelost po AEQ metodi sve je detaljnije i korisnije otkrivala na kojim područjima smo dobro, a na kojima ne. Puno je lakše shvatiti da nismo dovoljno emocionalno zreli i učinkoviti na nekom području da bismo više problema rješavali nego stvarali. Ako to ne možemo učiniti, sve smo bespomoćniji u tom aspektu života, što nas tjera na razvoj senzomotorne amnezije, senzomotornog otuđenja i senzomotorne iluzije. Od više tisuća klijenata koje sam podučavao AEQ metodi dobio sam potvrdu koncepta koji im je bez iznimke omogućio postupno uklanjanje kroničnih stanja. Ali to su uspjeli samo oni koji su bili u stanju imati odlučnosti, predanosti i strpljenja potrebne da postupno svjesno mijenjaju svoje ponašanje, poštujući pravila po kojima funkcionira svijest, podsvijest, autonomni živčani sustav i tijelo.

Daljnji razvoj AEQ metode diktirao je korona virus koji je preko noći radikalno promijenio živote velike većine ljudi. Takvi ekstremni događaji uvijek otkrivaju mnogo više dubine nego što je moguće otkriti u normalnim vremenima. Upravo je korona dala Vesni ideju o vođenju online programa. Prije sam imao vrlo jak otpor prema svemu tome jer sam bio uvjeren da je za učenje AEQ metode potreban osobni kontakt, stoga nikada nisam bio sklon takvom programu. Promjena u mom stavu prema online učenju dogodila se u trenutku kada sam, zbog zatvaranja društva, sve više podučavao putem interneta jer druge mogućnosti nije bilo.

Stoga sam bio primoran upoznati, razvijati i usvojiti sve učinkovitiji način rada s klijentima što mi bez Vesnine pomoći, usmjeravanja i savjeta ne bi u potpunosti uspjelo. Postupno sam prešao s višesatnih radionica na višetjedne svakodnevne programe, što je izazvalo najveće promjene kod tadašnjih klijenata. Trebalo nam je dosta mjeseci da shvatimo zašto online programi pomažu u otklanjanju kroničnih bolesti puno bolje od pristupa kojima sam podučavao AEQ metodu prije korone.

Godine 2014. odlučili smo da moram napisati knjigu o kliničkoj somatici. Već sam imao dovoljno iskustva te pozitivne prakse, dakle, smatrao sam da će knjiga biti dobro napisana da pomogne onima koji ne mogu doći do mene. Nakon godine dana stvaranja sadržaja nastala je knjiga Lako od kronične boli – klinička somatika koja je sadržavala detaljno objašnjenje stanja senzomotorne amnezije te razloge i uzroke najčešćih kroničnih stanja s kojima sam se susretao u svom radu. Osmislio sam opise vježbi za najprikladnije učenje iz knjige bez prisutnosti učitelja kliničke somatike. Knjigu sam objavio u vlastitom izdanju 2015. godine, a 2018. dopunio i ponovno tiskao. Odaziv čitatelja bio je pozitivan jer su uz pomoć knjige mnogi čitatelji ublažili kronična stanja i pravilno koristili kliničku somatiku za poboljšanje vlastitog stanja. Knjiga je prevedena na hrvatski jezik 2019.

Paralelno s razvojem AEQ metode odvijao se i razvoj procesa osposobljavanja učitelja AEQ metode. Ubrzo su neki klijenti prepoznali korisnost i učinkovitost mog pristupa i željeli učiti na razinama prikladnim za daljnje učenje drugih klijenata. Trebalo mi je nekoliko godina da osjetim dovoljno profesionalizma i zrelosti te prije svega odgovornosti prema edukaciji učitelja AEQ metode, iako smo Vesna i ja od početka znali da dugo vremena neću moći sam pomagati klijentima i biti jedini koji podučava AEQ. Tako već sedmu godinu obučavam nove učitelje AEQ metode i za to vrijeme obučio sam više od 120 učitelja. Većina redovito podučava i pomaže drugima u liječenju kroničnih bolesti, a pritom se usavršavaju, jačaju svoju samosvijest i razumijevanje utjecaja fizikalnih zakona na život. AEQ je zauvijek promijenio živote svih koji su pohađali edukacije.

U 2019. dovoljno sam dobro proučio ljudsko disanje da dodam novu granu stablu AEQ metode, tj. AEQ disanje. Naime, ono omogućuje razumijevanje i modificiranje disanja kao jedine vitalne funkcije na koju svatko može svjesno utjecati. Davno sam primijetio da gotovo svi klijenti dišu nelogično i ne prilagođavaju svoje disanje stvarnom stanju okoline u kojoj se nalaze ili unatoč tome da je njihovo tijelo opušteno nakon procesa, njihovo disanje i dalje nije usporeno, mirno i duboko. Dugogodišnjim proučavanjem disanja i spajanjem spoznaja raznih stručnjaka sa specifičnim razumijevanjem životnih procesa karakterističnih za AEQ metodu, nastalo je AEQ disanje. To je već tri godine u praksi dokazano da je holistički pristup disanju, koji uključuje stanja senzomotorne iluzije i nedovoljnu emocionalnu zrelost za učinkovito disanje, među najučinkovitijim i omogućuje trajno reguliranje velike većine respiratornih problema koji su označeni kao teško rješivi.

Na temelju razumijevanja uloge emocionalne zrelosti i učinkovitosti, koje se počelo ​​od 2017. godine jasnije razjašnjavati te je konačno sazrelo nakon uvođenja online programa, Vesna i ja formirali smo AEQ odnose. Od tada se primjećuje sve veća potreba za adekvatnim objašnjenjem i učenjem o ulozi odnosa u životu. Cilj je poučiti klijente zašto ih trenutni odnosi ne zadovoljavaju i odakle potječu neprikladni obrasci koji takve odnose stvaraju i održavaju, iako su za njih štetni i nepotrebni. AEQ tako sve više pomaže u reguliranju odnosa između partnera, roditelja i djece, u konačnici i u poslovnom svijetu ili svijetu sporta. Baš kao što AEQ metoda i AEQ disanje omogućuju promjenu odnosa prema sebi, AEQ odnosi omogućuju kontinuirano uređivanje i povećavaju sposobnost za učinkovitije i bolje odnose s drugima.

2021 i 2022. godine proveli smo znanstvenu studiju o utjecaju učenja AEQ metode putem online programa na kroničnu bol. U anketi je sudjelovalo 749 sudionika online programa. Istraživanje je pokazalo statistički značajnu razliku u medicinski neobjašnjivim stanjima (kronična bol) prije i nakon sudjelovanja u AEQ-programima. Dakle, u prosjeku se smanjuje razina kronične boli, što je i glavni cilj sudionika koji od toga dugo pate. Učinak sudjelovanja u AEQ programima vidljiv je nakon mjesec dana, tri mjeseca, šest mjeseci kao i nakon devet mjeseci. Sve što smo Vesna i ja razvili potvrđeno je na objektivan i mjerljiv način. Ostali učitelji AEQ metode u Sloveniji i Hrvatskoj također postižu jednako dobre rezultate.

Sustav AEQ postao je dovoljno razvijen, reguliran i stabilan da se može postupno širiti u inozemstvo, jer raste potreba za pristupom koji može učinkovito objasniti i omogućiti predvidljivo učinkovit utjecaj na kronična stanja. Budući razvoj AEQ pristupa bit će usmjeren u tom smjeru. U svakom slučaju, ima još dosta prostora za napredak u sve tri AEQ grane.

Aktivno učenje AEQ metode

Kako doći do nas?

GPS:
degrees (DD.dddddd°) 45.912765, 15.592775
degrees and minutes (DD°MM.mmm’) N 45 54.766, E 15 35.566
degrees, minutes and seconds  (DD°MM’SS.s”) N 45 54 46, E 15 35 34

Upozoravam kupce vođene GPS navigacijom da paze da ih ne odvezu do Dobova, gdje postoji ulica vrlo sličnog naziva (Ulica bratov Gerjovič). Ako imate problema s GPS navigacijom koja vas vodi doDobove, unesite adresu: Ulica Kozjanskih Borcev 18, Brežice (gostionica na Mesaru), koja je vrlo blizu našeg objekta. Google i Apple mape mogu nas pronaći bez problema, a Garmin s tim ima velikih problema 🙂

Lokacija

Aleš Ernst, klinična somatika in diferenciacija s.p.
Ulica bratov Gerjevič 1A,
8250 Brežice

Kontakt

Za pomoć i dodatne informacije pišite na adresu e-pošte: info@aeq.si