ALEŠ ERNST

autor AEQ metode i AEQ disanja

Rođen sam 3. Listopada 1971., živim u Brežicama i imam dvoje djece. Samostalni sam poduzetnik od 1993., bivši vlasnik trgovine biciklističkom opremom i autor AEQ metode. U dijetnjstvu sam imao dosta motoričkih poteškoća, problema sa stabilnosti i mobilnosti. Bicikl sam naučio voziti sa 15 godina, no ubrzo vrlo intenzivno, da bih počeo sudjelovati i u biciklističkim maratonima. Sve vrijeme radio sam i kao serviser bicikala, što sam vremenom usavršio kao jednu od neprepoznatljivijih usluga u Posavini, ali i Hrvatskoj.

Aktivno sam se bavio biciklizmom, trčanjem, plivanjem i dizanjem utega. Vremenom se razvila bol u lijevom kuku, sve do nesnošljivosti. Napominjem da mi je u djetinjstvu dijagnosticirana kraća desna noga, što je imalo za posljedicu slabije razvijenu desnu stranu tijela. Zbog sve većih bolova prestao sam biciklirati i posvetio se dizanju utega i kettlebellu. Stekao sam certifikat, te se usmjerio učenju klijenata pravilnom radu i gibanju tijela pod opterećenjem. Istovremeno sam počeo opažati nedostatke vlastite mobilnosti i probleme klijenata kao posljedicu rada sa utezima i biciklizmom. Istezanje (stretching) nije bitno mijenjalo mobilnost, teškoće su se ponavljale, a trud uložen u njihovo uklanjanje slabo vraćao. Potražio sam medicinsku pomoć, no obrazloženje uzroka nesnosnih bolova i ponuđena rješenja nisu mi zvučali uvjerljivo. Fizikalna terapija, jačanje mišića, rad sa elastičnim trakama, masaže, kiropraktika i satovi meditacije nisu urodili plodom, a ja sam navikao na život u bolovima.

Kasnije, kada sam vlastitom inicijativom počeo detaljnije istraživati o mogućim uzrocima problema koji sam imao, naišao sam na tumačenje djelovanja tijela i uma u svjetlu „somatike“ Thomasa Hanne i vidio moguće rješenje svojih tegoba bez invazivnih zahvata na tijelu. Čitajući knjigu Marthe Peterson i kontaktirajući je polako sam shvaćao pravi uzrok kraće noge i trajne boli u lijevoj nozi. Već nakon nekoliko dana izvođenja vježbi osjetio sam nevjerojatno poboljšanje i htio sam više. Uslijedilo je učenje kliničke somatike od Marthe Peterson i ostalih stručnjaka tog područja. „Somatski pogled“ na djelovanje uma i tijela omogućio mi je bolje shvatiti uzroke problema koji su me mučili dugi niz godina.

Učinke vježbi kliničke somatike vježbi na neuro-mišićni sustav imao sam priliku promatrati u godinama rada sa mojima klijentima. Aktivni terapije sa somatskim vježbama su rezultirale u značajnim promjenama i poboljšanju života za mnoge od mojih klijenata, ali nažalost, blagotvorni učinci trajali su samo nekoliko mjeseci. Na kraju su se vratili na prethodno stanje i izvode vježbe samo povremeno, kada bol postaje previše uznemirujuća.

Kada sam proučavao različita područja fizike i ljudskog gibanja, sve više sam shvaćao koliko se život promijenio u posljednjih nekoliko desetljeća, postao je puno brži, a time se smanjila i sposobnost ljudi, da se koncentriraju i prilagođuju, a to je omogućila tehnologija. Za takav život je potrebno puno energije, ali i aparati koji rade umjesto nas te nam ušteđuju vrijeme. Dok koristimo naše vrijeme racionalno, kada je u pitanju korištenje naše energije situacija je druga. Naše tijelo se je tijekom evolucije i borbe za opstanak razvijalo u uvjetima nestašice hrane i borbi za energiju. Vrijeme nije bilo bitno, međutim, danas živimo kao da oduvijek vozimo po brzim autocestama, što nam omogućuje, da uštedimo vrijeme, ali istodobno to znači i veću potrošnju goriva (energije) i potrošnja općenito. Također se i prilagodljivost kao područje manipulacije smanjuje kad se dogodi nešto nepredvidivo. Kada trebamo skrenuti sa autoputa na makadam i voziti polako postajemo zbunjeni i nesigurni. U stresu smo, iako smo preživjeli milijune godina, te se čak i razvijali u neprilagođenoj, neprijateljskoj okolini.

''Kad moramo skrenuti s autoceste na makadamsku cestu i voziti polako, zbunjeni smo i nesigurni.
Gotovo pod stresom, iako smo kao vrsta preživjeli milijune godina
i evoluirali u neprilagođenom neprijateljskom okruženju.''

Aleš Ernst

Smatram da nas brzina ubija doslovno ili neizravno, čini nas napetima, tvrdima i krutima. Postoji bol koja upućuje na neučinkovitost. Osnovna svrha AEQ metode® je odvojiti vrijeme za promatranje onoga što radimo i tražiti bolje rješenje s povećanom pažnjom.

''Bolje je rješenje kada uz manje napora (energije) radimo isto ili više nego prije.
Drugim riječima: dobro razmislite, učinite to jednom.
Kao da skrećete s autoceste na poligon.''

Aleš Ernst

Dublji pogled na somatiku kroz moj vlastiti razvoj

Pristup i stavovi Thomasa Hanne u vezi s procesima zacjeljivanja za rješavanje posljedica stresa i traume svakodnevnog života koji se odvijaju u našim tijelima jedinstveni su čak i po današnjim standardima, a kamoli za društvo u vrijeme kada se Hanna počela baviti somatikom.

Njegova predavanja daju nam opsežni uvid u djelovanje njegova uma i u njegovu svakodnevnu inspiraciju. Mislim da nas je neprestano pokušavao povezati sa samom suštinom koja nas čini ljudima, podsjećajući nas što znači biti čovjek.

To je, međutim, nešto što današnje društvo općenito napušta, posebno bi se medicinske profesije mogle kritizirati zbog toga što nas premalo tretiraju kao prema pojedinačnim ljudskim bićima, a previše kao dio statistike za planiranje određene doktrine. Thomas Hanna otišao je još dalje, vidjevši pred sobom ne samo osobu, već osobu koja potječe od atoma od prije tisućljeća. Hanna je gledao iz čega smo evoluirali, što smo doživjeli i podnijeli – vidio je konačni proizvod ispred sebe. Razumio je zašto su tražili njegovu pomoć ili savjet. Znao je da razlozi naše boli ili problema proizlaze iz našeg nasljednog materijala, emocionalnog stanja i okoline, što je za mene ključno postignuće u razumijevanju čovjeka.

Liječenje i briga o ljudima u našem društvu deseterostruko se poboljšali, znanstveni napredak bio je izuzetno brz, ali razumijevanje čovjeka kao cjelovitog živog sustava nije napredovalo, već upravo suprotno. Liječnici nas gledaju na vrlo specifičan, izoliran način, medicina se bavi samo činjenicama određene bolesti koje su očite kod pacijenta. Najčešće su to, između ostalog, i problemi s leđima. I dok odlučuju kako operirati kralježnicu, mišiće, ligamente i tetive, oni prepisuju lijekove protiv bolova i protuupalne lijekove koji otupljuju bol i mijenjaju funkciju mozga kako bi nakon toga mogli osjetiti i prenijeti različite neurološke informacije.

U usporedbi s tim, Hanneina alternativna metoda vrlo je osnovna metoda liječenja. Naravno, medicinska je industrija inteligentna i nevjerojatno prodorna, naravno spašava živote, ali ne istražuje nehirurške putove liječenja ili puteve bez lijekova.

 

Moje osobno iskustvo odražava gornju izjavu i stoga je također moje mišljenje. Od 23. do 39. godine imao sam stresan posao s puno obaveza, puno sam radio i opuštajući se ujutro i navečer vikendom, a tijekom praznika uglavnom je značilo biciklizam. Trenirao sam biciklizam sam ili u društvu. Ako na ovo razdoblje gledam sa svojim trenutnim znanjem, znam da si nisam dopustio ni trenutka mira ili opuštanja, iako sam u to vrijeme razmišljao drugačije. Ukratko, nisam bio u kontaktu sa sobom, sa svojim somovima. Deset do četrnaest sati radnog dana utjecao je na moje zdravlje, a imao sam stalne, rastuće bolove u lijevom kuku i nozi.

To je trajalo oko 10 godina. Vozio sam bicikl i istezao se kao i uvijek, ali više nije išlo. Kako su bolovi postajali sve jači, a posljedice sve neugodnije, pribjegavao sam raznim oblicima pomoći, poput sportske masaže, kiropraktike, refleksologije, reikija i akupunkture. Sve su metode imale svoje prednosti i sve su mi pomogle da se opustim, ali njihov je učinak uvijek bio kratkotrajan.

Somatiku sam počeo učiti putem bloga Dana Johna, zatim sam također prisustvovao prvoj radionici Marthe Peterson u Europi i tako sam prvi put barem približno osjetio kako je to biti pojedinac, osoba, soma. Istodobno, shvaćam što sve svoje godine radim svom tijelu. Kažnjavao sam se u teretani utezima, prisiljavao se voziti bicikl, radio sam u svojoj trgovini cijeli dan, preuzeo sav radni stres, a onda ustanovio da zbog svega toga više ne mogu ni disati i hodati pravilno.

Shvatio sam da smo puno više od fizičkog tijela i da dane provodimo ne razmišljajući ni o svom mentalnom zdravlju. I počeo sam shvaćati da neću dopustiti nikome da radi sa mnom onako kako sam radio sa sobom. Tako sam polako usvojio drugačiji pogled i počeo se ponašati i kretati drugačije; i od tada se više nisam osvrtao. Jednog dana učenja somatike i tri aktivne terapije kod Marte u Frankfurtu, sve je to učinilo više za mene od svega što sam prije probao i na tome sam ne samo vječno zahvalan, već poštujem i metodu Thomasa Hanne. putovi i metoda dalje se razvijali. Baš onako kako je Hanna želio.

 

Na predavanjima Thomas Hanna tvrdi da smo svi somovi. Sva živa bića su somovi i svi imaju unutarnju svijest o sebi. I sama sam izgubila unutarnju svijest ili barem kontakt s njom i nisam jedina u takvoj dilemi. I u ovom je trenutku Hannin rad od velike važnosti jer nas podučava samosvijesti na način koji nitko drugi nije koristio. Usavršio je pristup Moshe Feldenkraisa; potiče nas na istraživanje slobode koja je dio naše some.

Hannova predavanja vode kako se ponovno povezati i osloniti na unutarnju svijest. Sve se događa od samog početka vremena, što je vrlo važno, jer nas somatika uči da se moramo vratiti osnovama i ponovno naučiti kretanje, povezati se s vlastitim osjećajima, naučiti sve što smo znali kao djeca i što Smatram da je vrlo važno naučiti tko smo i odakle dolazimo – kako smo se našli u datoj situaciji. Odavde možete početi otkrivati kako napredovati.

Thomasova filozofija je presudna za naše obrazovanje u ovom području, jer nas uči da svijet vidimo onakvim kakav on vidi, da ljude vidimo onakvima kakvima ih on vidi, kao neke. Istinsku čaroliju somatike primjećujemo tek kad razumijemo ovaj koncept, a ako namjeravate u budućnosti nastaviti obrazovanje za AEQ učitelja, također morate poštivati njezinu filozofiju. Slušajući predavanja, naučite razumjeti kako ključni elementi kao što su sloboda, naš mozak, naše mentalno stanje i naš način razmišljanja doprinose tjelesnom zdravlju. Naime, sudjelovanje nije u tome da budete prisutni na radionici pokreta i jednostavno podignite i spustite lakat nekoliko puta prije nego što nastavite sa sljedećom lekcijom. Potrebnu promjenu stvara svjesno kretanje, dovoljno dobar osjećaj svih dijelova mišićnog sustava, učenje usporavanja kretanja, kontroliranje pokreta, a zatim odmaranje i disanje. Filozofija također prihvaća svijest da je vjerojatno nesreća koju ste imali u dobi od tri godine kriva za šepanje ili je nedovršena žalost zbog tragičnog događaja najvjerojatniji razlog nagiba vašeg tijela naprijed, kao da podsvjesno želi sebe zaštititi. Filozofija somatike također je razumijevanje da mozak kontrolira sve na temelju osjećaja iz tijela, bili mi toga svjesni ili ne, te da imamo dio mozga koji je stariji od nas ili naše fizičke dobi i da ovaj dio mozga može odrediti vašu osobnost. u većoj mjeri nego što ste spremni priznati. Živi smo i zbog ovog dijela mozga, jer on također regulira naše disanje i probavu hrane, a zatim postoje i drugi dijelovi koji nam pružaju ravnotežu (uz uho) koji nam omogućuju da budemo jednaki drugima i da funkcioniramo poput drugih.

 

Zbog takvog se razumijevanja klinička somatika, kao i njezin nasljednik, AEQ metoda, razlikuje od ostalih metoda, niti jedna joj nije slična i nitko tako duboko ne zalazi u čovjeka. Primjerice, angažiranje osobnog trenera koji će vam pomoći da dobijete mišićnu masu, oblikujete tijelo ili izgubite višak kilograma pomoći će vam u postizanju cilja, ali zanemarit će glavni sustav odgovoran za izvođenje vježbi – mišićni živčani sustav.

Većina trenera potisnut će vas do vaših krajnjih mogućnosti, ali neće obraćati pažnju na poboljšanje veze između mozga i mišića.

Mogu vam dati još primjera, pogotovo jer sam četiri godine predavao vježbe u kettlebellu i u svojim sam skupinama imao sportaše koji su bili okretni i brzi u svom sportu, činili su se vrlo snažnima, ali ako bi se prebrzo naklonili, do npr. uzeli bocu vode, mogli bi biti toliko teško ozlijeđeni da nekoliko tjedana nisu mogli trenirati ili se natjecati. Ozljede su rezultat zategnutih mišića, koji su rezultat zanemarivanja uzroka ukočenosti i nedostatka napora da se stanje popravi. Polaznici su skupina ljudi koji vole šokirati i pozirati, pokazuju fleksibilnost tijela – djeluju opušteno i okretno, ali u stvarnosti neke vježbe imaju statistički vrlo visok udio ozljeda. Vidim ljude koji nemaju znanje, zanemaruju filozofiju sporta, joge ili tai chi-ja. I ja sam pripadao ovom društvu. Natječemo se sa sobom i drugima, idemo u krajnosti i osjećamo se kao da nismo dobili ništa zauzvrat za sav svoj trud. Kad ne možemo bez poteškoća ponoviti pozu ili vježbu koju smo radili dan prije, smatramo je neuspjehom. Thomas Hanna rekao je da some postoje u vrijenu i stoga nije potrebno da ponavljate ono što ste mogli učiniti jučer, jer će okruženje i uvjeti biti drugačiji, a some različite – za mene je to temeljni razlog za razumijevanje i vježbanje i razvoj Hannine filozofije.

Zamislite da imate aktivnu terapiju s klijentom koji nije svjestan vlastitog tijela i koji uopće ne zna da bi ga trebali pokušati biti svjesni. Kreće se poput lutke i odgovara na svaku vašu uputu. Ne zna zašto kukove pomiče gore-dolje, samo ih pomiče. Somatsko je odvojen, nefokusiran. Stoga je kod poučavanja AEQ metode najvažnije na odgovarajući i razumljiv način predstaviti njezine principe, što će klijentu pomoći da shvati što zapravo želite od njega.

Ukratko sam pokušao pokazati fizički aspekt AEQ metode, ali postoje i psihološke koristi. Prema knjizi Bessle Van Den Kolk, tijelo ima na umu somatske pokrete i njihove koristi za naše mentalno zdravlje. Opisuje da su svi događaji i traume koje doživimo u životu zarobljeni u našim tijelima, mišićima i umovima dok ne upotrijebimo učinkovitu metodu oslobađanja zarobljene neiskorištene energije emocija stvorenih tim događajima. Ti se događaji i traume kreću od vrlo stravičnih, poput borbe u ratu, seksualnog zlostavljanja, fizičkog zlostavljanja, do nesreća koje su fizički utjecale na tijelo, kao i svakodnevnog stresa.

Traume ostaju zarobljene u tijelu i uzrokuju kaos i napetost dok ih ne oslobodite. Utječu na funkcioniranje vašeg središnjeg živčanog sustava, mozak se umara, iscrpljuje, a sve to utječe na kvalitetu vašeg života. AEQ metoda pruža sustav za oslobađanje tih naprezanja. Napetost uzrokovana neželjenom traumom više se oslobađa svakim izvršenjem pokreta prema AEQ logici i počinje nestajati. Pojavljuje se novi osjećaj svijesti o vlastitom tijelu, razina energije raste i možemo se početi baviti traumom i na emocionalnoj razini.

Moje dosadašnje iskustvo i moje rastuće znanje o Thomasovim učenjima i dodavanje vlastitih uvida za daljnje poboljšanje njegove metode, kao i redovito izvođenje AEQ vježbi potpuno su promijenili moj pogled na druge ljude i sebe. Prije sam preuzimao tuđe brige, sada to više ne radim. Moja najrazornija osobina bila je natjecati se sama sa sobom do kraja svojih moći, sada ni to više ne radim i to je bila vjerojatno najveća promjena, ali i najlakša, jer sam imala sigurnost da ovdje postojimo u trenutku da naše jučerašnje sposobnosti nisu nužno i danas i da je to u redu i prihvatljivo.  AEQ metoda je najbolje što trenutno možete učiniti. Postao sam tolerantniji i bolje razumijem traume drugih i više na svoje ne gledam kao na slabost.

Čast mi je što sam mogao steći ovo znanje i što sam ga mogao razumjeti i poboljšati, ali istodobno sam vrlo zadovoljan što sam dio zajednice koja s takvom strašću stječe iskustvo i znanje i širi ga među ljudima koji to žele. trebaju im sve više i više.

 

Kako doći do nas?

GPS:
degrees (DD.dddddd°) 45.912765, 15.592775
degrees and minutes (DD°MM.mmm’) N 45 54.766, E 15 35.566
degrees, minutes and seconds  (DD°MM’SS.s”) N 45 54 46, E 15 35 34

Upozoravam kupce vođene GPS navigacijom da paze da ih ne odvezu do Dobova, gdje postoji ulica vrlo sličnog naziva (Ulica bratov Gerjovič). Ako imate problema s GPS navigacijom koja vas vodi doDobove, unesite adresu: Ulica Kozjanskih Borcev 18, Brežice (gostionica na Mesaru), koja je vrlo blizu našeg objekta. Google i Apple mape mogu nas pronaći bez problema, a Garmin s tim ima velikih problema 🙂

Lokacija

Aleš Ernst, klinična somatika in diferenciacija s.p.
Ulica bratov Gerjevič 1A,
8250 Brežice

Kontakt

Za pomoć i dodatne informacije pišite na adresu e-pošte: info@aeq.si