Sada znam, da samo kada su svi svjetovi uređeni možemo govoriti o istinskoj slobodi.

Moja stara prijateljica me je dovela do Aleša – bol u vratu. Znala sam, da je to rezultat skolioze, no kako su mi liječnici već u mladosti rekli, da je to neizlječiva bolest, nekako sam je prihvatila. Sve dok bol nije postala nepodnošljiva. Nikada neću zaboraviti dan, kad sam pisala Marjanu Ogorevcu u suzama zbog boli, zamolivši ga da mi preporuči dobrog kiropraktičara. Bio je kratak i izravan: “Vesna, vjerujem da će AEQ metoda, koju izvodi Aleš Ernst, biti prava stvar za tebe.” Od tog dana je prošlo devet mjeseci, i sada znam, da je to bio najbolji savjet kojeg sam ikada dobila u svom 44-godišnjem životu, jer se je moj život od tog dana obrnuo naopako.

Zapravo život mi se je počeo postavljati na noge jer je bio u osnovi u slijepoj ulici gotovo od mog rođenja. I najgori dio bilo je to što nisam bila ni svjesna toga. Vjerovala sam, da je moja skolioza nasljedna i da nema mnogo veze s mojim osjećajima, mislima i djelovanjem. Rekli su mi, da je moja kralježnica navodno zakrivljena zbog nasljednog faktora, brzog rasta i teške školske torbe. A fizioterapeuti su dodali, da bih trebala biti aktivna u sportu i da ne bi bilo grijeha, da ponekad uzmem lijekove protiv bolova, kada bol postane neizdrživa. Ali nikad se nije govorilo o povezanosti s emocijama ili, ne daj Bože, traumama.

Bila sam iznenađena kad mi je Aleš oslikao takvu vezu između traume, uma, mišića i kostiju. Sa zanimanjem sam apsorbirala svaku njegovu riječ, sasvim novi svijet mi se počeo otvarati. Najbolje kod njegovih objašnjenja bilo je to, da je mogao svaku svoju izjavu dokazati s tako razigranom lakoćom, što je tako značajno za njegovu retoriku. Nema mistike, nema tapkanja u magli; kod Aleša ima svako pitanje i svoj odgovor. Kada odlučite sastaviti slagalicu prema AEQ metodi®, možete biti sigurni, da vas negdje čekaju svi nedostajući komadići, ali na vama je ako ih odlučite upotrijebiti. Trebalo mi je samo nekoliko posjeta da shvatim, na koliko komadića je slomljena slika mog života; komadi su bili posvuda, samo ne tamo gdje bih trebali biti. Razgovori su mi pomogli, da dobijem cijelu sliku koja mi je bila skrivena do tog trenutka. Samo bol je upozoravala na tu sliku.

Postajalo mi je jasno što se događalo u mojem djetinjstvu, što me je dovelo do skolioze i mehanizama, koje sam razvila kako bih mogla održavati svoje stanje. Počela sam razumjeti više ili manje bolne situacije, s kojima sam se susrela tijekom godina, i moje odnose. Aktivne terapije i svakodnevno vježbanje AEQ vježbi “otključala” sam svoje mišiće, koji su bili napeti, zategnuti desetljećima – stanje poznato kao amnezija mišića. Istovremeno su se počele i moje potisnute emocije oslobađati.

U praksi to znači plač, plač i još jednom plač. Međutim, plakanje me nije uplašilo jer sam se već prije nego što sam upoznala Aleša bavila s alternativnim metodama liječenja. Štoviše, plač je bio dobrodošao jer je pod Alešovim vođenjem još bio “siguran”. Ono što je bilo drugačije od prije je bilo to što sam počela razumjeti svaku suzu, što ju je uzrokovalo i zašto, a to se mi čini vrlo važnim jer mi daje osjećaj, da imam kontrolu. To je upravo ono što mi je nedostajalo kod metoda alternativne medicine – imati kontrolu nad situacijom dok se suočavam mojim sjenama unutarnjih dubina; imati jasan cilj ispred sebe i istodobno sva potrebna znanja i razumijevanje kako ga postići.

Nije bilo lako prevladati otpor koji se pojavljivao svaki put kad sam se odlučila misliti, osjećati i djelovati izvan starih uzoraka. Bilo je teško, jer je bilo mnogo lakše skrenuti pogled nego gledati u svoju tamu. No, kako god teško bilo, bilo je i spontano i neizbježno. Trebalo mi je nekoliko mjeseci vježbanja, da počinjem osjećati svoje tijelo i kao rezultat toga i moje stvarne potrebe i želje. Postupno su padale i moje maske; maske koje sam upotrebljavala za sebe i za druge. Što više je bio uređen moj emocionalni i mentalni život, to više je bio uređen i moj vanjski život. Neki su se ljudi povukli, a ja sam odmaknula druge. Prestala sam raditi puno stvari jer sam shvatila, da me ne čine sretnom. Radost je postala moj stalni suputnik i nadam se da ćemo jednog dana biti najbolje prijateljice. Sada znam, da se ne mogu osloniti na zvijezde, karmu, sudbinu ili sreću.

Rezultati će biti tamo gdje ću usmjeravati svoju pozornost, vrijeme i energiju i bit će u korelaciji s količinom uložene pozornosti, vremena i energije.

Kad se osvrnem shvaćam, da AEQ metoda® podučava nešto veće, važnije – uči me kako živjeti. Pažnju obraćam na sve što radim, baš kao i kako izvodim pokrete u AEQ vježbama. Radim sa svjesnošću i osjećajem, u pravoj količini, bez žurbe i nikad silom. Naučila sam kako je život lijep i lakši, ako pronađeš svoju ravnotežu i ostati u njoj. Naučila sam da razmislim prije nego što djelujem, razmatrati prije donošenja odluke. Konačno sam se naučila, bez grižnje savjesti, odložiti teret, kojeg sam nosila toliko godina. Ali najviše sam naučila slušati svoje tijelo, koje je oduvijek govorilo sa mnom. Sad ga jasno razumijem kada me upozorava na bol, a to se danas rijetko događa. I zato što razumijem, mogu prihvatiti i promijeniti situaciju.

Aleš, izuzetno sam ti zahvalna što si mi pokazao, kako sa AEQ vježbama upravljati svoje svjetove: emocionalnim, mentalnim i fizičkim. Sada znam, da samo kada su svi svjetovi uređeni možemo govoriti o istinskoj slobodi.

Vesna Žist, Napulj, Italija

Moja stara prijateljica me je dovela do Aleša - bol u vratu. Znala sam, da je to rezultat skolioze, no kako su mi liječnici već u mladosti rekli, da je to neizlječiva bolest, nekako sam je prihvatila. Sve dok bol nije postala nepodnošljiva. Nikada neću zaboraviti...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: