Mnenja udeležencev izobraževanja AEQ metode®

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja 

S kliničkom somatikom sam se upoznala ožujka 2015, zbog bolova u koljenu. Aleš me kontaktirao te mi ponudio pomoć. Svi mi znamo, da kada nas nešto stvarno boli, tada smo spremni učiniti skoro sve. Nisam znala u što se upuštam kada sam se prvi put vozila na svoju aktivnu terapiju. Pričekali su me jednostavni i bezbolni pokreti umjesto bolne terapije za koljeno. Od toga dana su somatske vježbe uključene u mom svakodnevnom životu.

Nakon godine i pol vježbanja somatskih vježbi sam se odlučila sudjelovati na seminaru za učitelje somatskih pokreta po metode AEQ 1. stupnja. Prvi dio radionice mogu opisati samo jednom riječju – super! Aleš nas je polako i pažljivo vodio kroz 12 osnovnih AEQ vježbi u ovih tri dana. Unatoč činjenici, da sam vježbe već znala od prije, te ih redovito izvodila kod kuće, moje znanje je u ova tri dana dobilo novu dimenziju. Rekla bih, da sam napravila korak više.

AEQ somatske vježbe su jednostavne, lake, bezbolne vježbe. Sa savjesnim pokretima usmjeravam moju pažnju u moje tijelo. Sve više sam svjesna sama sebe, svog trenutačnog stanja, i svjesna sam, da sve zavisi od mene i mojih odluka. Sa vježbama osjećam svoje tijelo, držanje tijela, kao i mentalno stanje. Pomažu mi, da kod učenja kako biti ovdje i sada.

Za sada AEQ kliničku somatiku upotrebljavam samo na sebi. Ali želim i pomoći drugima te znanje predavati naprijed. Ali studenti moraju biti spremni izdvojiti vrijeme za učenje i igru. Jer, na kraju, sve uvijek ovisi samo o vama, te od vaših primljenih/propuštenih odluka.

Blaža Klemenčič, Kranj, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.46.19

Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje

Na kliničku somatiku sam naišao kad sam tražio rješenja za moje ukočeno i bolno tijelo koje sam sagradio s dugogodišnjim treninzima u teretani i mojim modelom razmišljanja. Moje prvo rješenje bilo je pohađati fizioterapije. Iako je osjećaj nakon terapija bio bolji, napredak je bio jedva zamjetljiv nakon godinu i pol dana. Tonus mišića još je bio povećan i zbog toga se još uvijek nisam mogao glatko i lako kretati, ali i moji su zglobovi bili nefleksibilni. Zato sam nastavio tražiti druga rješenja.

Tako sam otkrio knjigu Thomasa Hanne Somatika. Osjećao sam olakšanje već nakon prvog vježbanja. Vježbao sam uz knjigu godinu dana, a onda sam želio nadograditi svoje znanje, što me je dovelo do Aleš Ernsta i njegove AEQ metode. Shvatio sam, nakon mog posjeta radionici, da je njegova metoda velika nadogradnja kliničke somatike. S većim razumijevanjem značenja i logike vježbi poboljšao sam svoju učinkovitost kod izvođenja vježbi. Dobivam više u kraćem vremenu, s obzirom na vrijeme i pažnju koju ulažem. AEQ metoda omogućuje mi, da otkrivam i rješavam uzroke boli, a ne samo simptome.

AEQ metoda ističe razumijevanje svijesti, časa, napora i učinkovitosti. Njezin prioritet je postići bolju vezu između tijela i ega. Taj način razmišljanja također je poboljšao moj svakodnevni život, koji je postao više tekuć, lakši, sretniji. Provođenjem AEQ metode možemo promatrati, kako opuštena membrana(tijelo) omogućuje opušteniju unutrašnjost tijela, kao i opuštenije i učinkovitije razmišljanje. Energija, pažnja i vrijeme koje ova promjena donosi mogu se upotrijebiti efikasnije, rezultati su bolji kao i opće zadovoljstvo. Jasnoća izražavanja se također poboljšava vježbanjem AEQ metode, što rezultira boljoj komunikaciji. To mi omogućuje, da bolje djelujem, intimno, u poslu i društveno. Klinička somatika u knjizi Thomasa Hanne nije se bavila ni jednom od ovih područja, pa je AEQ metoda po mom mišljenju njezina opsežna nadogradnja. AEQ je također i lakše vježbati i jer nam nudi mnogo više i osjećao bih se glupo ako to ne bi iskoristio.

Također sam osobni trener. AEQ metodu može se integrirati u svaki trening (snaga, izdržljivost, fleksibilnost) kao i dijetu. Naime, to može poboljšati regeneraciju: bolje razumijevanje i osjećaj tijela opušta mišićni tonus kad ga ne trebamo i time poboljšamo bitnu komponentu regeneracije – spavanje.

U prošlosti sam sudjelovao na mnogim obrazovanjima, ali ni jedan od njih nije imao takav trajan i učinkovit učinak (na svim područjima) na mene kao učenje AEQ metode. Želio sam samo agilnije tijelo, ali dobio sam nešto što nisam ni znao da postoji. Obrazovanje u AEQ metodi je organizirano iznimno dobro, ali i uvjeti su bili izvrsni za apsorpciju i obradu izvrsnog znanja gospodina Aleš Ernsta.

Miran i lijep ambijent za učenje, uravnotežena i izvrsna hrana. Moji jedini zadaci su bili dolazak na Brežice, razmišljati i obrađivati isporučene činjenice.

Žiga Brlek, Ljubljana, učitelj AEQ metode 1. stupnja 

Screenshot 2020-06-04 at 00.14.29

Mišljenje o AEQ metodi® 1. stupnja

Svakodnevna žurba, brige i mnogi događaji doveli su me do stanja, u kojem sam izgubila vezu sa svojim tijelom.

Tada nisam znala, ali imala sam osjećaj, da ne idem u pravom smjeru, jer su se posljedice počele kazati na mom tijelu. Međutim, za sve sam uspjela pronaći svoj izgovor. Ali u jednom trenutku sam osjećala, da ovako više ne ide, da situacija nije bila normalna i morala sam nešto učiniti. I tako je započela misija, koja me dovela do informoterapije (komunikacija s našim stanicama na jeziku, koje stanice razumiju), koja me preuzela kad sam na sebi vidjela rezultate.

I sama sam htjela raditi i zato sam se prijavila na tečaj i postala ovlašteni informoterapeut. Uvijek su me zanimali uzroci određenih bolesti, problema, koje su tek posljedice; koji su uzroci? Dakle, moje se učenje nastavilo sa školom Karmičke dijagnostike.

Na jednom predavanju nama je g. Ogorevc pričao o gospodinu Alešu Ernstu i njegovoj metodi, gdje je riječ o napetim, zakočenim mišićima, što je posljedica različitih životnih događaja. Mišići u takvom stanju su uzrok mnogih problema, koje bih se moglo ukloniti s produljenjem / skraćivanjem mišića. Istog bdana sam potražila Alešove člance na internetu i rezervirala individualnu terapiju.

Tad su počela nova saznanja i iznenađenja za mene. Nisam mogla vjerovati, da nisam bila u stanju napraviti jednostavan pokret – polako podizanje lakata … Svaka terapija bila je novo otkriće i novo istraživanje samoga sebe. Prijavila sam se na AEQ seminar 1. stupnja, jer sam željela naučiti još više. Seminar mi je dao još više novih informacija, otkrića i jako sam zahvalna za to. Svaki dan vježbam po AEQ metodi i sve što mogu reći je, da je AEQ metoda promijenila moj život i postala dio mog svakodnevnog života.

Sada sam svjesna, da sam sama odgovorna za svoje tijelo, ja sam ta, koja ga kontrolira i ja sam ta, koja ga može promijeniti s vlastitim osjećajem. Nije potrebno uložiti mnogo truda; dovoljno je učiti, razumjeti, istraživati i time sebe poboljšati. Zahvala Alešu, koji je prava riznica AEQ-a, za sva znanja, koja nam je prenio, drago mi je što sam imala priliku upoznati takvu djelotvornu metodu.

Lidija Jakljevič, Metlika, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.17.20

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja 

Imao sam stalne bolove u vratu i donjem dijelu leđa, konstantne probleme pri izlasku iz auta, kod bočnog okretanja tijela, i problema sa regeneracijom nakon tjelesne aktivnosti (trčanje ili bicikl). Moji mišići su bili napeti još danima nakon aktivnosti. Pokušavao sam riješiti svoje probleme sam, ili sam posjećivao različite fizioterapeute. To mi je mnogo pomoglo, međutim, problemi su se i dalje vraćali, ponekad i ubrzo nakon tretmana, a to je zavisilo na mojim fizičkim aktivnostima i psihološkim pritiscima. Htio sam neku metodu, sa kojom bih si mogao pomoći, osobito u vremenima kad ne bi bilo mogućnosti tražiti pomoć od drugih.

Počeo sam izvoditi AEQ vježbe i znatno sam poboljšao svoju regeneraciju; mišići su postali lagani i opušteni. Cijelo mi je tijelo postalo opušteno i lakše, a i osjećao sam se bolje. U početku su mi se vježbe činile čudne, jer nisam navikao raditi na tako nježan način. S druge strane sam otkrio, kako je teško napraviti jednostavan potez tečno, opušteno i kontrolirano. Također sam smirio misli fokusiranjem na kretanje.

Mnogo puta sam imao puno glavu misli. Kroz AEQ sam naučio, da ih mogu smiriti, usredotočiti te se opustiti. Moj proces razmišljanja je učinkovitiji i uspješniji, tako i riječi koje govorim. Sada prodiru dublje i lakše postižu svoju svrhu, iako su iste kao i prije, no poručene su s drugačijem ciljem, tonom i uvjerenjem.

Seminar mi je dao jasan uvid zašto su se svi problemi dogodili, otkrio sam uzroke mnogih problema i bolesti. Aleš je davao logična objašnjenja o mnogim pitanjima o fizičkim i psihološkim problemima u športu i životu općenito. Odnosi između problema i njihovih uzroka postali su jasniji. Kroz vježbe sam naučio o važnosti jasne komunikacije. Bez jasnih uputa vježbe su izvršene na pogrešan način i zato su pozornost i urednost misli neophodni za davanje informacija.

Bio je to sveobuhvatan seminar i ugodan u isto vrijeme jer su sve teme i materijali temeljili na praktičnim stvarima.
Najvažnija lekcija za mene bila je svijest o psihološkim i tjelesnim pritiscima i kako ih korigirati kako se pojavljuju; kad osjećam napetost u vratu, povežem ju s uzrokom.

Naravno, problemi se ponavljaju, ali sam ih svjestan te ih pokušavam s vježbama potpuno ukloniti. To je proces, kojeg treba stalno pratiti i poboljšavati. Baš kao i tehnika u svakom sportu, koja se nikad ne može naučiti u potpunosti, jer uvijek postoje otvorene opcije i potrebe za boljim i učinkovitijim kretanjem.

Matjaž Zupan, Kranj, učitelj AEQ metode® 1. stupnja 

Screenshot 2020-06-04 at 00.20.10

Mišlenje o  AEQ metodi® 1. stupnja

Sve u životu se događa s razlogom i tako se i meni dogodila AEQ klinička somatika. Izreka, da su najjednostavnije stvari u životu i najsloženije, i obrnuto, je još i te kako stvarna! Ja sam terapeut, koji se bavi ljudima sa akutnim i kroničnim problemima, mladima, starima, sportašima, rekreativcima i ostalima, uključujući i mene, došao sam do spoznaje, da se može puno dati ali ipak ne dobiti željeni učinak zauzvrat.
Sudjelovao sam na mnogim seminarima i radionicama, ali ni jedan od njih nije dao takav pozitivan rezultat kao i AEQ seminar 1. stupnja. Ali to ne znači, da sam prestao koristiti druga znanja, naprotiv, nadogradio sam prijašnje znanje s različitim perspektivama o problemima, s kojima se bavim svakodnevno u mojoj praksi.

Treba je istaknuti, da je AEQ metoda, koju je treba razumjeti kako bi se ispravno upotrijebila za postizanje željenog napredaka. To nije metoda u kojoj jednostavno dopustite drugima da rade za vas. Ova metoda je za ljude koji sami žele pomoći sebi da postignu svoj cilj. Ozlijedio sam rame i slomio lopaticu, što je bilo nezgodno za moj manualni rad, ali mi »priznata medicina« nije mogla dati ni teoretski savjet, a kamoli praktičnog, kako bih eliminirao posljedice ozljede, a uz to imam i ja 20-godišnje iskustvo i znanje o manualnim tehnikama i rehabilitaciji.

AEQ metoda mi je pružila širi pogled na rješavanje problema. Vježbe su mi pomogle, da bolje upoznam sebe i svoje nedostatke, redovitost kretanja dobila je svoje pravo značenje – osjećam bolju, veću kontrolu nad sobom i svojim djelima, ali i pozitivni rezultati kod ljudi, koji pouzdaju u mene da ih podučavam AEQ somatske pokrete. »Kad budete spremni pomoći sebi i imati potrebna znanja, to je ulaganje u sebe. Kad dopustite drugima, da to rade za vas i sami nemate znanja, to može biti najveći gubitak ulaganja, vremena i rezultata. «

Upoznavanje Aleša osobno i AEQ metode imalo je značajan utjecaj na moje razmišljanje i percepciju tijela, funkcije tijela, kretanje tijela i na život općenito. Seminar i individualne AEQ vježbe izvode se vrlo profesionalno. Proces učenja odvija se sistematično, bazira na jasnim i racionalnim objašnjenjima, koja potječu iz praktičkog rada. Seminar se također vrednuje na mnogim razinama prema mišljenjima sudionika i njihovim izvedbama vježbi.

Nikada si ne bih mogao zamisliti, da može netko, koji nije iz medicinske struke, prenijeti znanje na tako jednostavan, prirodan, logički, složen i učinkovit način različitim strukturama ljudi i biti iznimno uspješan učitelj u tome. Svojim opsežnim znanjem, jasnim ciljem i jasnom komunikacijom daje vam i više od samog jasnog odgovora na bilo koje pitanje.

Aleš, kompliment; mi, koji smo imali priliku biti među tvojim učenicima, se ti divimo.

Boštjan Ahačič, Ljubljana, učitelj  AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.21.14

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja 

Po mom mišljenju, učenje AEQ metode je učenje o životu. Život u pravom smislu te riječi. Opet. Ponovno učenje onoga što već znamo, o onome što smo nekada učili i u isto vrijeme naučili i prezirati, zanemarivati, osobito osjećaje i svjesnost samog sebe. 

Od prošle jeseni sam marljiva studentica AEQ metode, zahvaljujući prijatelju Janezu, koji je baš “morao otići” na jednu od AEQ radionica te me pozvao da idemo zajedno. Ali nije baš kako je bilo u osnovnoj školi ili na sveučilištu gdje sam tiho sjedila, slušala i pokušavala dobiti još jednu najbolju ocjenu s površnim znanjem. Sada se, kao studentica i svježa učiteljica AEQ somatskih pokreta 1. stupnja, učim učiti, učim osjećati i učim živjeti pod dosljednim i pravom mjerom kritičkim okom Aleša. 

Ne sjećam se, da sam ikada u svom34-godišnjem životu osjećala, da je moja SOMA toliko veličanstvena koliko je sada. Učenjem AEQ metode se učim o sebi, prisjećam se, iznova se otkrivam, u dvije riječi – radoznalo istražujem. Uživam u tome, svaki dan više, konačno si dopuštam, da osjećam svoje tijelo, a time imam i sve manje problema s iskrenim prihvaćanjem svojih osjećaja.

Iako neki ljudi možda neće razumjeti, ali jako sam zahvalna što sam prije tri godine svoje tijelo sa svojim nemilosrdnim, ogromnim i neustrašivim egom dovela do te točke, da se pobunilo. Odustalo je. Ne u potpunosti, ali dovoljno da sam stavila svoju nezamjenjivu sportsku opremu i svoje zavidne rezultate na stranu, tako da oni nisu više kreirali moju sreću i zadovoljstvo (i nikada je nisu, kao što vidim sada). Ne trebam mnogo novca, skladište raznih sportskih rekvizita i hrpu ljudi koji bi se mi srdačno željeli pridružiti u mojim adrenalinskim pothvatima, da bih osjećala udobnost u životu, bila dobro raspoložena, imala autentične odnose i uživala u životu. Moja SOMA je preuzela njihove uloge; sposobnost da osjetim svoje tijelo i okolinu. Konačno si dopuštam priznati, da sam žena, da cijenim sebe kao ženu, da se brinem za sebe i da se poštujem. Dopuštam si da budem ono što jesam i da me moja okolina upoznaje na drugom, istinskom svjetlu. Osjećaj, da se mogu učiti i stvarati uspješne, iskrene i srdačne odnose s svojom okolinom, me oslobađa. Sve sam hrabrija i sve češće si dopuštam pokazati drugima tko sam ja.

Sve to zahvaljujući AEQ i Alešu Ernstu, čovjeku kojeg cijenim i poštujem. 

Sve više sam ponosna na sposobnosti ove veličanstvene strukture prirode – čovjeka.

Svaki dan sam zadivljena i sretna što osjećam rezultate AEQ u svom životu. Što smo mi ljudi sposobni kada poboljšamo vezu između našeg uma i tijela – sa sve većom samosvjesnošću. Teško je opisati fizičke i emocionalne promjene riječima, no osjećaji koji preplavljuju osobu kad se promjene događaju jesu blagodatne i veličanstvene. Želim da ih svi dožive i rado ću naučiti AEQ somatike svakoga, tko ih želi upoznati – kao učiteljica AEQ somatskog kretanja 1. stupnja od ovog ljeta.

Seminar, na kojem sam bila u lipnju i srpnju u Brežicama, bio je moj najbolji odmor ikada. Aleš mi je to rekao već kad sam se prijavljivala, s osmijehom, ali on je to stvarno mislio. Ukupno šest dana profesionalnog vođenja seminara, izvanrednog društva i kulinarskih specijaliteta bili su tek početak moje intenzivne AEQ studije. Moji horizonti se od prvog dana seminara šire još brže, otkako smo počeli upoznavati nove dimenzije učenja, ali ne prebrzo, dovoljno da se stvari, koje dolaze dubokog iznutra, mogu usput analizirati, razumjeti i smjestiti gdje su potrebne. Razvijaju se sposobnosti percipiranja, učenja, pamćenja i osjećanja. Razvija se ljudsko biće s osjećajima i osjetilima, znanjima i iskustvima, sposobno da s pravim i emocionalnim pristupom donese u živote drugih ljudi mogućnost povećanja broja sretnih i zadovoljnih ljudi.

Puno hvala Alešu i svima, s kojima se zajedno učimo…

Teja Logar, Ljubljana, učitelj  AEQ metode® 1. stupnja 

Screenshot 2020-06-04 at 00.22.23

Mišljenje o AEQ seminaru 1. stupnja

Seminar koji je unio jednu novu dimenziju u moj rad sa mojim pacijentima ali i odnos prema samome sebi. Svojim pacijentima godinama pomažem na principu hand on ali i tražim načine, kako da uvedu reda u svoj život da budu sami svoji fizioterapeuti. 

Pogotovo sam istraživao kako da pomognem ljudima koji su kronični pacijenti.
Nije me zadovoljavalo, da im ja pomognem na principu hand on, a on mi nakon mjesec dana ponovno mi dodje na terapiju. Jer kod takvih pacijenata problem više nije samo nociceptivni, već postaje zapisan i u mozgu.

Isto tako i moj život je paralelno vukao previše posla i pritisaka i jednostavno je nešto trebalo promijeniti. Treba povezati hardver sa softverom, da dobiješ maksimalni učinak da traješ.

Jedan post koji sam pročitao o načinu rada Aleša i njegovo razmišljanje me je potaklo, da dodjem u kontakt sa njim.

Ovo je prvi seminar koji pohadjam a da je van zdravstvenih okvira i mogu reći da nisam falio. To je bilo ono nešto što mi je falilo, da zaokružim svoj rad kao cjelinu, da bude baš holistički pristup pacijentu i sa emotivne i sa manualne strane.

Isto tako mogu naučeno primjenjivati i na sebi i vidim, kako me mijenja u pozitivnom smislu i vrlo ju rado preporučujem svojim klijentima.
Kako dolazim iz mišićno koštane struke ,iznenadila me i količina znanja Aleša o tome koji to odlično povezuje sa zakonima fizike, psihologije i drugih sfera zanimanja i prenosi izuzetno dobro na svoje učenike. 

Jednostavno se ništa ne prepušta slučaju, pa čak i odličan ketering i na svako pitanje se dobije izuzetan odgovor i rješenje.

Jurica Skelin, Kaštel Gomilica, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.23.42

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

U svom radu sa sportašima ali i sa rekreativcima, vrlo često susretao sam se sa problemima u mišićno-koštanom sustavu koji su se u većini slučajeva očitovali kroz bolove ili limitacije, a koji bi ih u konačnici udaljili sa sportskih terena, poslova, rekreacijskog vježbanja, a u najgorim slučajevima i svakodnevno funkcioniranje i obavljanje naizgled jednostavnih aktivnosti preraslo bi u ogroman problem. U većini slučajeva, bol je okarakterizirana kao nešto nužno i najčešće pripisana godinama, intezitetu treninga, „potrošenosti“ i sličnom.

Primjenom poznatih tehnika opuštanja, miofascijalne masaže, aktivacijskih tehnika, raznih vrsta istezanja i sličnoga, problemi su u većini slučajeva nestajali ali bi se po principu yo-yo efekta, prije ili kasnije vratili. Isto tako, kroz vlastiti rad, primjetio sam da univerzalni obrazac rada za određeni problem ne postoji jer upravo ono što je nekom pomoglo, drugom ne pomaže niti u najmanjem obujmu. S druge strane, u radu sa djecom, primjetio sam sve učestalije razvijanje bolova sličnih kao kod odraslih pa u toj jednadžbi pripisivanja bolova zubu vremena i istrošenosti, nešto nije štimalo.

Povezivajući iskustvo sa teoreskim znanjima, zaključio sam da stvarni uzrok bolova, i kod jednih i kod drugih uvijek proizlazi iz posutralnih problema, što se vrlo dobro uklapa sa tri refleksa o kojima smo učili u AEQ metodi, te tu kreće moj put do Aleša.

U razgovoru sa kolegom, prvi put čujem za AEQ metodu te počinjem samostalno istraživati polje somatike kroz knjige Thomasa Hanne te se upoznajem sa osnovnim principima na kojima se temelji somatika kao metoda. Ubrzo nakon toga odlazim na radionicu AEQ somatike, koju je vodio Aleksandar Miketa, gdje uz prethodno znanje o somatici, dobivam još jednu potvrdu vrijednosti AEQ metode te se odlučujem otići kod Aleša, na prvi stupanj obrazovanja za učitelja AEQ kliničke somatike.

U 6 dana seminara, kroz teorijsko i praktično učenje, uvelike se šire horizonti. Usvajaju se neki potpuno novi principi djelovanja gravitacije, emocija, vježbanja i svakodnevnih životnih situacija na ljudsko tijelo ali i potpuno novi, mogu reći i ispravniji pogled na bolove i ozljede te njihove stvarne uzroke. Nadalje, svi principi rada koje sam dosada usvojio i u svom radu koristio dobivaju jednu potpuno novu dimenziju, a AEQ metoda dolazi kao zadnji komadić slagalice da bi slika bila potpuna.

Počinjem shvaćati zašto neke stvari nisu dale rezultate u danom trenutku i zašto su se bolovi iznova vraćali. Kroz „premotavanje“ filma unatrag i vezanjem stvari koje sam na seminaru naučio i stvarnih probema s kojim su mi se ljudi obraćali, shvaćam način na koji su određeni bolovi nastajali kod određenih osoba, zašto su nastajali upravo na tim mjestima, kako su oni povezani sa određenim životnim situacijama i kako te iste bolove otkloniti učenjem somatskih pokreta.

Na vlastitom primjeru, iako bez kroničnih bolova ali sa nekim limitacijama u rasponu pokreta u određenim zglobovima, kroz izvođenje pokreta osjećam efekt koji pokreti imaju na mobilnost, naročito u kukovima i ramenima te sveukupno gledajući puno bolje se osjećam nakon izvođenja pokreta. Kroz komunikaciju sa klijentima i kroz njihovo učenje somatskih pokreta nailazim samo na pozitivne reakcije i pozitivno začuđavanje kako jedna edukativna i blaga metoda daje izvanredne rezultate za razliku od svih dosadašnjih koje su prakticirali.

Ključ je u riječi edukativna, jer osoba povećava razinu znanja o uzrocima bola a samim tim ih bolje i razumije, a kada ih razumije, onda zna kako kroz somatske pokrete djelovati na sam uzrok problema. Smanjenjem i nestakom bolova, osobi se vraća dio životne slobode koju je zbog bolova izgubila, a povratkom slobode osoba živi sretnijim i ispunjenijim životom, sada sa usvojenim „alatom“ koji će joj pomoći smanjiti i otkloniti negativne efekte koji današnji užurbani i pretežno sedetarni način života nosi.

Za kraj spomenuo bih Alešovu rečenicu: „Umu je granica mašta i volja, a tijelu je granica fizika i fizika na kraju uvjek pobjedi. “. Oni koji su sudjelovali na seminarima znaju o čemu govorim, a za sve ostale koji se na bilo koji način bave ljudskim tijelom i pokretom preporuka za odlazak na seminar i učenje cijelokupnog pristupa koji iza ove rečenice stoji.

Zvonimir Brnas Fudo, Zagreb, učitelj AEQ metode® 1. stupnja 

Screenshot 2020-06-04 at 00.24.45

Mišljenje o AEQ metodi® 1.stupnja

I ja sam se pitao, kao i mnogi drugi, zašto imam toliko tjelesnih, emocionalnih i mentalnih problema. Odgovora nisam dobio sve dok nisam upoznao AEQ somatski način podučavanja. Moj prvi susret sa somatskim vježbama bio je 2013. godine tijekom još jedne potrage za metodom, koja bi mi pomogla riješiti moj kronični umor i ukloniti različite oblike boli, koje su me pratile već više od 20 godina. Nepodnošljiva bol se razvila na području vrata i ramena. Bio je to pekući osjećaj na mojim ramenima, koji je bio stalno prisutan, ali se čak i pojačao tijekom neaktivnosti. Također je bio jedan od razloga zašto sam bio preaktivan u sportu. Stvarno sam pretjerivao u svakoj aktivnosti.

Prekomjeran angažman u sportu bila je moja nova droga, moj antidepresiv kad sam dosegao moj zen moment preko potpunog iscrpljenja, trenutak bez depresivnih misli i dosadne boli. Nisam bio svjestan činjenice, da su sve moje trenutne pobjede navodile do dugoročnog poraza, koji se pokazivao kao sve veći umor, opća iscrpljenost, ozljede i istrošenost.

Nisam baš razumio somatski pristup eliminiranju boli, iako sam ga smatrao kao razumnog i logičnog. Nerazumijevanje je postalo još očitije kod somatskih vježbi, koje sam – kao što se ispostavilo – vježbao bez ikakvog osjećaja i sa previše sile. Vježbao sam na isti način na koji sam živio. Shvatio sam da ne bih naučio ono što sam htio samo čitajući knjige pa sam u kolovozu 2016 kontaktirao Aleša i odlučio, da u listopadu sudjelujem u AEQ radionici, gdje bih upoznao njegov rad. Odabrao sam pravo vrijeme, kao što se ispostavilo. Naime, ozlijedio sam desni lakat tijekom šetnje krajem kolovoza. Pokušao sam skočiti preko jedan metar visoke žičane ograde i srušio se na rub pločnika. Dugotrajno oporavak, koji je slijedio operaciji, još uvijek nije potpun.

Odmah nakon moje prve radionice sam znao, da je AEQ prava stvar. Shvatio sam, da trebam drugačiji pristup, da moram napraviti promjene u svom životu kako bih poboljšao situaciju u kojoj sam bio u to vrijeme. Tako sam u prosincu sudjelovao u još jednoj AEQ radionici i dobio sam potvrdu, da sam na pravom putu. Međutim, još uvijek nisam razumio bit AEQ metode usprkos činjenici da sam sudjelovao na već dvjema radionicama. Moja uvjerenja i postupci bili su tako cementirani, da mi je trebalo više vremena i dublji pristup, prije nego se dogodio stvarni skok u mojim mislima. Nakon dužeg razmatranja odlučio sam se upisati na seminar za učitelje AEQ somatskog kretanja 1. stupnja.

Bila je to nesumnjivo moja najbolja investicija i najkvalitetnije obrazovanje koje sam ikada pohađao. Među ostalima, završio sam školu kineske tui-na terapije i tečaj NLP treninga. AEQ obrazovanje bilo je intenzivno i ugodno u isto vrijeme, uz pravu količinu teorije i prakse. Želio sam prave informacije i odgovore na moja pitanja i dobio sam ih. Dovoljno i još previše. Vjerujem, da je svatko, tko je prisustvovao ovom seminaru, otkrio nešto novo o sebi – ili je ponovno otkrilo nešto što je već zaboravio. Nakon seminara imao sam osjećaj, da imam više nego dovoljno znanja i informacija, da nastavim s samostalnim učenjem i istraživanjem, što bi mi omogućilo bolje razumijevanje mene samog, ali i bolje upravljanje radionicama AEQ somatskog kretanja 1. stupnja na još višoj razini kvalitete.

Primijetio sam kako postajem sve svjesniji kako sam, kako se osjećam … Ne udaram glavom u zid koliko sam prije. Općenito sam puno smireniji, mogu se bolje usredotočiti. I znam, da sam odgovoran za svoje raspoloženje i osjećaje i da nitko nije kriv za moje probleme. Puno bolje osjećam svoje tijelo istražujući i radeći somatske vježbe redovito, ranije i jasnije prepoznajem znakove, kad mi moje tijelo poručuje, da radim nešto što mi šteti i nije dobro za mene. Ovaj pristup mi pomaže u oporavku nakon frakture lakta te i općenito. Svakako je istina, da svijet postaje drugačiji, kad ga jednom počinjete gledati kroz AEQ naočale.

Matjaž Iglič, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.25.55

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

U svijet kliničke somatike ušao sam »šepajući«. Već predugo sam imao problema sa koljenom, na poslu, u sportu, čak i kad sam išao u šetnju … Uglavnom, uvijek sam imao nekih problema sa ozljedama i bolovima u prošlosti, koja sam pokušavao riješiti na svaki mogući način, samo ne na djetinji jednostavan način ne… 

Naravno, u početku nisam znao u što se upuštam; no imao sam velika očekivanja. Nakon moje prve individualne aktivne terapije imao sam miješane osjećaje. Sumnja, strah, nezadovoljstvo, ljutnja… Činilo mi se nevjerojatno, da Aleš nije ni pogledao moje koljeno, a kamoli izvodio bilo koju manualnu metodu na mom koljenu.

S vremenom mi je postalo jasno, da AEQ metoda stvarno utječe na uzrok problema, i da se ne bavi samo sa simptomom, čak i ako simptom već polako nestaje. Na terapijama sam shvatio, da se promjene događaju i na mentalnoj razini jer sam se bolje osjećao, shvatio tko sam zapravo ja, što želim i slično.

U onom trenutku, pogotovo kad sam na biciklu, gdje moje koljeno ne boli više, postalo mi je jasno, da sam htio proučiti AEQ metodu i koristiti nova znanja kako bih pomogao drugima riješiti njihove situacije.

Tako sam nakon određenog razdoblja, nakon vježbanja kod kuće i pohađanja radionica, dobio priliku, da postanem učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja.

Završio sam dosta obrazovanja u prošlosti, ali ni jedna metoda nije imala takav utjecaj na mene. Razmjer između uloženog rada i učinka se povećava (u korist učinka) čak i sada.

Tijekom seminara imao sam slične mješovite osjećaje kao kod mojih aktivnih pojedinih terapija; emocije koje su odraz trenutnog stanja uma, razmišljanja, a time i mojih postupka. Određene vježbe su mi bile vrlo poznate i bile su mi lake, ili mi se to samo činilo ili sam to ipak samo zamišljao. Dakle, nije mi preostalo ništa drugo nego da (opet) dodirnem tlo, čak i uz pomoć gravitacije, a informacija je bila tako nova, da mi se počela sviđati.

Vježbe, koje nisam bio u mogućnosti obaviti s lakoćom, izazvale su neugodne emocije, događaje skrivene duboko u meni. AEQ somatske vježbe i druga dosadašnja iskustva pomažu mi, da se pogledam u ogledalo, da uzmem vrijeme samo za sebe, da mogu iz nereda napraviti red i živjeti dalje učinkovitije. Kako to može biti tako jednostavno, pitamo se, da sa jednostavnim dodavanjem nekoliko poteza ili usporenjem napravimo vježbu lakšu, da se naše tijelo, um i duša osjećaju bolje, da zamijenimo neugodne emocije s ugodnima, koje nam daju poticaj, optimizam i…?

I to je svrha AEQ metode somatskih pokreta, između ostalog. Nikada završeno učenje, razmišljanje o rješenju, osobnu rast. Sve to kroz kretanje. Kao kad smo bili djeca. A zašto ne?

Benjamin Trontelj, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.28.26

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

AEQ je postao dio mog razmišljanja i života u posljednjih nekoliko mjeseci.

Znanje, koje sam stekla tekom godina, bilo bi teško podijeliti na pojedinačne jednodnevne radionice, aktivne terapije i seminar za učitelje 1. stupnja. Međutim, za seminar mogu reći, da sam tu stekla većinu novih iskustava i vještina te produbila postojeće znanje o AEQ kliničkoj somatici, tako da ga sada mogu prenijeti mojim studentima.

Na seminaru sam se odlučila prisustvovati jer više nisam trebala pomoć svog fizioterapeuta nakon posjeta moje prve AEQ radionice i nekoliko aktivnih terapija kod Aleša. Prvi učinci metode mogu se primijetiti već nakon prve radionice, ali stvarni, dugoročni efekti otkrivaju se tijekom vremena. Promjena načina razmišljanja je temelj toga. Naime, napor i prisila ne donose željene rezultate. Kao u dječjoj igri labirint – onaj tko nađe najkraći i najlakši put pobjeđuje; najbolji pristup je put s najmanje otpora. No istodobno se učenje metode može usporediti sa učenjem novog stranog jezika: vaše se znanje širi dok svaki dan učite kroz AEQ pokrete i istražujete. Kada odvojite vremena za učenje i istraživanje, postat ćete sve bolji u onome što radite.

Kako i zašto bismo trebali promijeniti naše živote? Promjene su neophodne, jer se čak i najzdravija, najpametnija i najsvjesnija osoba treba se mijenjati i usavršavati tekom vremena. Tako sam počela mijenjati svoje mišljenje, a također sam postajala svjesnija svoje entropije (nered) te počela povećavati sintropiju (red). To činim bez ikakve prisile, baš kao što je preporučljivo izvoditi vježbe AEQ somatike, koje su namijenjene za uspostavljanje svijesti o vlastitom tijelu i vraćanje i poboljšavanje jasnosti veze tijelo-um.

Seminar je bio izvrsno iskustvo, puno novih otkrića, nadogradnji i aha-trenutaka. Sve se je spojilo na najbolji mogući način. Naša grupa od deset sudionika seminara, naša šarena ekipa, pretvorila se u grupu prijatelja i kolega. Svi smo imali drugačija iskustva, život i prethodno znanje, na ovom seminaru učili smo jedni od drugih, razmijenili naša znanja i apsorbirali predavanja našeg učitelja Aleša Ernsta. Seminar je izvrsno pripremljen; ja i moji kolege željno smo slijedili objašnjenjima u učionici svih šest dana.

Mogla bih napisati knjigu o svim informacijama i zaključcima s seminara, ali za sada vam dajem samo dio svega:

Iako imam još mnogo toga da se naučim o AEQ metodi, već sada znam puno više od ljudi oko mene i mogu ovu složenu metodu na jednostavan način prenijeti mojim studentima.

Kako steći i zadržati pozornost učenika. Značenje objašnjenja, koje popunjava informacijski vakuum. Poučavamo ih kako bi si mogli sami pomoći.

Ne radim AEQ vježbe, igram se s njima. I zabavno je! 13 vježbi, koje smo naučili i razmotrili s gledišta polaznika seminara, učitelja i promatrača. Vrijeme leti kada se zabavljaš.

Važnost vremenskog rasporeda. Prava kombinacija savjesnosti, točnosti, vještine i osjećaja. Prošlost, sadašnjost, budućnost i skokovi između njih dok podučavamo vježbe.

Šukunin – svakodnevno svjesno poboljšavam male stvari u mom životu kad radim svoj omiljeni zadatak; poboljšavam se sa razigranom radošću.

I konačna misao, koju sam razvila iz Alešove izjave: Seminar sadi sjeme i zatim se čeka i radi, da izraste.

Ne možeš prirodu prisiliti da požuri sa bilo čime no možeš joj u tome pomoči. Sjeme je znanje, koje smo dobili na seminaru. Sastav zemljišta je moje, toliko minerala, toliko emocionalnih trauma i toliko zraka i kamenja. Potrebna je samo prava količina zalijevanja, ne previše i ne premalo. To je moja odgovornost. A onda ću jednog dana primijetiti koliko lijepo rastu!

Tadeja Severkar, Luksemburg, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.29.19

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja 

Već dulje vrijeme svakodnevno susrećem ljude s raznim zdravstvenim problemima; uglavnom imaju kroničnu bol s poznatim podrijetlom, ali ima i puno ljudi, koji ne znaju razloge njihove boli. Već dugo znam, da su bol i bolest samo posljedice i da pravi razlozi leže dublje u nama. Svoje klijente tretiram kao potpune entitete, koristim različite tehnike ublažavanja njihove boli, za njihovo bolje raspoloženje i naravno za uspješne rezultate.

Odlučila sam proširiti i nadograditi svoje znanje s AEQ kliničkom somatikom, jer sam primijetila drastično pogoršanje situacije iz godine u godinu – prave epidemije zdravstvenih problema i boli. Prisustvovala sam radionici koja me oduševila, pa sam se kasnije odlučila i za seminar za učitelje AEQ somatskih pokreta 1. stupnja.

Oduševila me filozofija AEQ kliničke somatike i njezin jednostavan i istovremeno složen pogledu na čovjeka kao cjeline. Njezina svrha je puna dublja nego tek ublažavanje mišićnih napetosti i boli. Naše traume i potisnute osjećaje sakrivamo, zaboravljamo na njih ali oni odjednom dobiju svoju snagu te nas podsjećaju, da se nisu “sami razriješili”. To nam omogućuje, da postanemo svjesni toga, prihvatimo situaciju, mijenjamo svoje živote i počnemo živjeti prema svojim očekivanjima, baš onako kako mi svi to stvarno želimo.

AEQ klinička somatika nudi i uči nas mnogo više nego što smo isprva očekivali od nje. Iz mog vlastitog iskustva mogu reći, da se kontrola nad tijelom poboljša u vrlo kratkom vremenu s redovitim i pažljivim izvođenjem pokreta (skraćivanje i produljenje mišića), jer time smanjujemo utjecaj senzorno motorne osjetilne amnezije. To je metoda, koja nas uči, kako se riješiti (kronične) boli, kako se smiriti, kako vratiti red u svoje tijelo i život. Redovitim provođenjem somatskih pokreta naše kretanje postaje lakše, tijelo fleksibilnije, poboljšava se naše držanje tijela, stječemo kontrolu nad pokretima i kretanjem našeg tijela, isto tako i nad našim mislima i umom, a bol nestaje, bez obzira na to, koliko je jaka i kronična. Jednako se dogodi i s našima emocijama, komunikaciju, svakodnevnima aktivnostima ali i odnosi se poboljšaju te ih bolje razumijemo. Na nama je koliko to brzo dostižemo i u kojoj mjeri, mi smo oni koji svjesno mijenjamo sebe i svoje živote.

Svoje znanje stalno nadograđujem i usavršavam jer uživam u tome i jer uvijek želim nešto više. Bio sam oduševljena seminarom AEQ kliničke somatike 1. stupnja. Aleš je prava riznica znanja. Seminar je organiziran profesionalno, dobila sam mnogo novih znanja, iskustava, novih perspektiva o svijetu, ljudima, ljudskom tijelu i umu. Priznajem, da je to znanje promijenilo moj pogled na svijet i čovjeka, proširilo moje horizonte, postavilo nove prekretnice i nove ciljeve u mom osobnom i profesionalnom životu. 

Aleš, puno ti hvala za tvoju pomoć i znanje, koje nesebično dijeliš s nama, i za neprocjenjivo iskustvo!

Tina Smolej, Škofja Loka, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.30.17

Mišljenje o AEQ metodi® 1. stupnja

Svaki od nas ima dovoljno svega u svom životu. Neki imaju više iskustava, drugi malo manje. Svatko ima znanje na različitim područjima, bilo to od učenja iz knjiga ili iz iskustva. Moja iskustva su me ispunila sa puno informacija i veoma sam zahvalna tome što su me dovela na put, na kojem se ljudi zaustavljaju i pitaju o životu.

Svaki posao zahtijeva gotovo savršenu osobu, što je razumljivo. Ali možemo li biti savršeni? Savršena osoba? Savršena struktura? Savršena država?

Na mom poslu, gdje bih trebala biti u formi, me je nešto ukliještilo u kuku. Srećom nije bilo tako loše, ali bilo je dovoljno da shvatim, da nešto nije u redu. Dok sam se ja pitala što nije u redu s mojim tijelom, nisam bila motivirana nastaviti s sportom. Ni sa rolanjem, ni plesom, kojeg sam obožavala, a da ne spominjem i druga područja mog života.

Gdje sam pogriješila? 

Imala sam upravo dovoljno volje za život da sam postupno naišla na put istraživanja, ušla u svoju dubinu i došla do Karmičke dijagnostike (Marjan Ogorevc), što mi je dalo dodatnu motivaciju, da ostanem na pravom putu. Aspekti ljudskog bića i njihova značenja dali su mi još jasniju sliku o tome, gdje sam i zašto. Na taj način proširila sam svoje znanje o mogućim uzrocima za probleme na fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom području čovjeka, te dobila korisne holističke reference o tome, kako se suočiti s problemima, kako ih prihvatiti i sve uskladiti. Nije bilo lako pratiti taj put, ponekad je bilo iscrpljujuće. Ali bilo je vrijedno.

I što sad? 

Upisala sam se i u školu za učitelje kliničke somatike jer je pritisak pobijedio; pritisak moje okoline, mog posla, mojih misli, da moram brže postići svoj cilj, da budem »savršena, uspješna«. Ovdje sam dobila drugačiju sliku i stajalište do ljudskog bića i njegovog funkcioniranja. Naš učitelj Aleš Ernst pokazao mi je put, kako na sintropičan način dobiti rezultate na svim područjima, usprkos svemu što već imate u svom životu. Možemo promijeniti memoriju mišića s jednostavnim pokretima. Tako sam saznala, koji su dijelovi mog tijela imali senzornu motornu amneziju. Sada kombiniram različite aspekte mog znanja i vještina, nastavljam sa učenjem, a i više se ne trudim biti savršena i uspješna pod svaku cijenu. Živim tako, da sam svjesna sama sebe. 
RED se uspostavlja posvuda.

Moj um se odupirao, i još se opire, jer je moj fokus uvijek bio negdje drugdje, daleko od mene, ali rezultati su trenutačni unatoč otporu. Pitam se što će se dogoditi kad strah od puta nestane, kada um i volja postanu koordiniraniji, da zaslužim ono što se još nalazi ispred mene na tom putu. Znanje, koje sam na konstruktivan način dobila od učitelja AEQ somatike, kupuje mi vrijeme i potencijal za bržu rehabilitaciju mog tijela, emocija, uma i osjećaja ženske biti, da sam aktivna bilo gdje.

Hvala svim mojim učiteljima i pristašama tijekom obrazovanja da postanem učitelj AEQ somatskog kretanja i drugih programa. Sada je na meni, da počinjem ponovno istraživati, s lakoćom i puno osjećaja, kao dijete, ali ovaj put u većem igralištu. Tko bih pomislio, da ču ja biti tako željna učiti i biti tako odgovorno prema sebi ali i prema drugima. Prije je to bilo obrnuto, a to je rupa bez dna.

Istraživanje sebe i moje okoline poput djeteta jača me. Ne treba živjeti poput robota i umrijeti bez iskustava. Upoznajmo sebe do posljednje stanice, biti svjesni tko jesmo i kako djelujemo. Svatko od nas može imati vlastiti početak; za mene je početak stanica. Strukturi dodajemo naše najjače stanice i time izliječimo cijeli sustav. Najljepša i zanimljiva stvar je da istraživanje nikad ne završava usprkos trajnim promjenama. Napredujemo sa ZNAČAJNOM sviješću, unatoč velikim tehnološkim, svjetskim promjenama. 

To se događa sa ili bez nas. Budimo dio ove igre svi i sada te s radošću.

Simona Lesar, Brežice, učitelj  AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.31.18

Mišljenje o AEQ metodi® 1. stupnja

Za AEQ kliničku somatiku saznala sam od sportski aktivnog poznanika koji je s vremena na vrijeme odlazio na aktivnu terapiju kod g. Aleša Ernsta. 

Njegovo oduševljenje učincima AEQ somatike, ne samo zbog otklanjanja boli, već i zbog poimanja uzroka boli kao i promjene našeg fokusa razmišljanja u smjeru svrsishodnog učinkovitog i kontinuiranog korištenja vlastite energije, pobudilo je u meni veliki interes za AEQ somatiku – osobito iz razloga što sam i sama suočena s boli koja je posljedica intenzivnih treninga i povećanja volumena.

Netom nakon našeg razgovora organizirana je radionica i u Zagrebu, a meni se pružila prilika da iz prve ruke saznam o čemu se točno radi.
Na cjelodnevnoj, edukativnoj i inspirativnoj radionici Aleš nas je vodio kroz AEQ somatske vježbe, uz puno pojašnjenja zašto i kako izvodimo somatske pokrete. Na svaki upit u svezi problematike neučinkovitosti kretnji i boli kao njene izravne posljedice, dobili smo jasan i racionalan odgovor. 

Toliko «puno» priče, a puno manje pokreta, napočetku je bivalo i pomalo zbunjujuće, no uskoro je sve bilo matematički jasno. Tada sam shvatila koliko sam nepotrebne energije trošila u treninzima vođenim žarkom željom za sudjelovanje na natjecanjima, prilikom čega sam nerijetko posezala i za instant rješenjima, a samo da se ponovno vratim u trening… 

Nakon što sam počela svakodnevno prakticirati AEQ somatske pokrete, moj fokus se počeo mijenjati jer sam počela odvajati vrijeme za učenje i proučavanje pokreta. 

Moji pokreti su postajali kvalitetniji, pa ni rezultati nisu izostali. Sada se puno više veselim i svojim natjecanjima. 
Kroz seminar za učitelja AEQ somatskih pokreta I. stupnja stekla sam dublju spoznaju. 

Danas, AEQ somatske vježbe prakticiram, na obostrano zadovoljstvo, i u radu sa svojim sportašima i rekreativcima.
Nema stajanja, potrebno je cjeloživotno učenje. Stalno!

Keti Mastrović, Zagreb, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.32.36

Mišljenje o AEQ metodi® 1.stupnja

Oduševljen sam seminarom o AEQ kliničkoj somatiki.

Također sam dobio puno nove motivacije za učenje, kao i dijeljenje znanja! 

Moja je početna namjera bila je proširiti znanje o metodi, koja mi je već puno pomogla na mom sportskom putu. Upravo sam završio svoju fizikalnu terapiju, ili trening baziran na fizioterapeutskom pristupu, nakon operacije ramena.
Rekli su mi, da je moje rame ozdravljeno i da moram nastaviti s vježbama, koje sam već tada radio, ali unatoč tome ja sam osjećao, da mogu učiniti više. AEQ klinička somatika mi je dala najlogičnija objašnjenja pa sam odlučio, da se naučim još više i da si tim znanjem pomognem, da vratim svoje tijelo u optimalno stanje, u kojem bih to osjetio i razumio.

Na tom seminaru sam dobio mnogo korisnih informacija, koje su nadopunile i nadogradile moje tadašnje razumijevanje i znanje, kao i informacije, koje su mi proširile horizont do točke, koju nisam mogao ni zamisliti prije seminara.

Naime, seminar nam doista daje opsežno razumijevanje našeg djelovanja na svim razinama našeg života. Otvorio mi je sasvim novi pogled na moj cijeli život!

Aleš je prava enciklopedija znanja, ali ne samo to, on zna i razumije kako prenijeti to znanje, što je najvažnija komponenta!

Naučio sam o značenju i procesu učenja, što je neophodno za napredak pojedinca – kako s učenjem i razumijevanjem promijeniti način razmišljanja, a time i navike i funkcioniranje, ako bismo željeli poboljšati postojeće stanje i eliminirati probleme.

Ukratko, dobio sam informacije, kako poboljšati svoj život i funkcioniranje na svim razinama, a ne samo kada je riječ o otklanjanju ozljeda!

Mnogo sam naučio o procesima u našim tijelima, kao i o važnosti osjećaja i njihovom razumijevanju. Sada puno više osjećam svoje tijelo nego prije, ali osim toga dobio sam i alati za daljnji razvoj u tom smjeru.

Da ne spominjem organizaciju i tijek seminara! Sve je na vrlo visokoj razini. Dobro planiran i strukturiran kako bih sudionici mogli što više naučiti, upoznati se s metodom, podići svoju svijest, proširiti svoje horizonte i motivirati se za budući rad.
Meni osobno se čini, da je bio ovaj seminar prekretnica u mom životu. 

Drago mi je što sam započeo ovo putovanje; nakon ovog iskustva tek shvaćam, koliko rada i učenja mene još čeka. Međutim, vrlo sam uzbuđen i motiviran te se veselim toga i zbog Alešovog pristupa i svih informacija i alata koje sam dobio.

Tako sam se nakon tri tjedna seminara odlučio, da želim podijeliti to znanje s drugim ljudima i stoga učiti i nadograditi sebe; omogućiti i drugima ovo korisno iskustvo, s kojim će si moći poboljšati zdravlje, zadovoljstvo i kvalitetu života općenito!

Hvala Aleš za dijeljenje tvog znanja, bilo mi je u čast učiti se od tebe.

Osobno vjerujem, da je ovo bilo neprocjenjivo iskustvo!Lijepi pozdrav,

Aljoša Krivec, Maribor, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.33.41

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

Radeći sa klijentima, sve više sam se susretala sa bolovima kojima se ne zna uzrok. Pedagoški pristup mi nije dozvoljavao da u grupe primam klijente sa bolom. Kako sam po struci trener, u radu sa ljudima me oduvek zanimala celovitost, ne sama vežba, došla sam do tačke kada mi je falilo znanje za put ka kojem želim da se usmeravam.

Čitajući pisanja jednog od kondicionih trenera, čiji rad se poštuje zbog znanja i kvaliteta, susrela sam se sa pojmom senzorno-motorna amnezija. Krenula sam u istraživanje, i preko interneta pronašla AEQ metodu. Pisala sam Alešu u vezi svojih nedoumica u radu, i dobila odgovore bez nametanja da je AEQ baš ono sto meni treba. To me dodatno motivisalo jer mi se po prirodi javljao otpor za sve sto se nameće, pod parolom- to je najbolje rešenje.

Nakon seminara i aktivne terapije sve kreće na bolje. Strah od novih puteva je sve više popuštao, postajala sam sve sigurnija u svom radu. Počela sam da učim (velika je razlika kada sam mislila da učim, provodiči sate i sate ispred stručne literature, lutajući i pokušavajući da shvatim nedoumice. To zna da umori i iscrpi) sa lakoćom i imala sam sve vise vremena za druženje sa porodicom. Počinjem da primenjujem AEQ metodu, kako individualno tako i u radu sa grupama. Novi temelji su doneli rezultate, klijenti su postajali zadovoljniji, novi su stizali, a ja postajala sve veselija i rasterećenija.

Aleš je primer pravog učitelja. Zašto je to vazno u mom radu i razvijanju? Učitelj prenosi znanje, bodri i aktivno učestvuje u našem razvoju. Učitelj nas usmerava i za njega ne postoje glupa pitanja. Na obuci sam upoznala divne ljude. Različiti karakteri, a u jednom isti. Isti u nameri da uče, da se razvijaju i da sa svakim novim danom budu bolji ljudi.

Dragana Djurić, Podgorica, učitelj AEQ metode® 1.stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.34.35

Mišljenje o AEQ metodi® 1. stupnja

U našem užurbanom svijetu , previše očekujemo prerano.

Za somatski način rada bio sam upoznat kao fizoterapeut kroz čitanje literature o Feldenkrais i Alexander metodi. Daljnje zanimanje za tu vrstu terapije me dovodi do knjiga Tomas Hanne, Marthe Peterson te na kraju do Aleša Ernsta.

Kroz aktivnu terapiju kod Aleša saznajem puno toga na jako logičan način a kroz učenje pokreta shvaćam svoja ograničenja ali i mogućnosti. Učim bolje slušati tijelo i signale koje mi šalje. Uz svoje treninge i dnevne obveze primjećujem promjenu u kvalitetnijem oporavku, koncentraciji, snazi ali i promjeni karaktera te raspoloženja na dnevnoj razini sve bolje i bolje. Tijelo se ne umara kao prije i može više uživati u životu.

U svojoj fizioterapeutskoj praksi vidimnevjerovatnu učinkovitost ove terapije kod klijenata sa kojima radim, pa završavam edukaciju kod Marthe Peterson za učitelja somatskih pokreta. Zadovoljan sam dobivenom edukacijom koju primjenjujem u radu sa klijentima. Povratne informacije od klijenata su bile i više nego dobre ali sam imao osjećaj kao da fali nešto. Alešov rad i njegovo jednostavno objašnjenje kompleksnih stvari te rješavanje istih je vodilo, da dođem na AEQ edukaciju.

Tih šest dana je bila velika prekretnica u mom budućem radu sa klijentima ali sa sobom. Mislim i djelujem drugačije i na cijelu problematiku gledam sa AEQ naočalama. Logika sistema je nevjerovatna i multiprimjenjiva na sve aspekte života i djelovanja. Priručnik je jako dobar putokaz kako dalje i ako pažljivo slušate možete puno toga zapisati što će vam olakšati daljnji rad. Osim toga Alešova supruga se fantastično pobrinula da svi budemo siti i da osjećamo ugodno svih 6 dana. 

U fizikalnoj terapiji ovo će definitivno biti prekretnica jer se ovdje bavimo dubljim uzrokom problema a ne samo mehaničkom posljedicom. Učimo klijenta da iskustveno bude uključen u rješavanje svoje problematike kroz ugodne i naizgled jednostavne pokrete. Nestaju patološke tenzije te sam klijent osjeća olakšanje i živost kakvu sigurno nije osjetio jako dugo.

Također, ovo je tehnika koju mi terapeuti možemo prakticirati na sebi i na taj način podići kvalitetu svog djelovanja i življenja.

Učenje je najveći dar koji smo dobili a znanje uvijek pobjeđuje trud i rad. Nije dovoljno samo raditi nego treba znati što raditi, jer ako nema znanja sav trud je uzaludan. Znam da svatko tko je spreman učiti može imati benefita od AEQ somatskih pokreta i naučiti kako živjeti bez boli. Učenje je iskustvo, sve drugo je samo informacija.

Aleksandar Miketa, učitelj AEQ metode® 1.stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.40.01

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

Lipnja 2016 sam prvi put sudjelovala u radionici AEQ somatskih pokreta. Za seminar sam se odlučila jer je moje tijelo postajalo sve ukočenije iako sam se bavila sa sportom. Počelo me boljeti u donjem dijelu leđa i ramenima. Nakon seminara vježbala sam i kod kuće. Budući da se vježbe rade vrlo sporo, ja sam počela dobro osjećati svoje tijelo, koje je postajalo sve fleksibilnije. 

Osjetila sam, da tijelo nosi u sebi duboka uvjerenja i obrasce, što također utječe na osjećaj tijela. Posebno ili je tijelo ukočeno, dali visi na jednu stranu ili je nagnuto prema naprijed ili nazad. U

različitim člancima sam često primijetila, da se na tijelu pokazuju naša uvjerenja i obrasci, koje sam s vježbama još više osvijestila. Sve ove lekcije su me vodile do odluke za obrazovanje – učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja.

Obrazovanje se održavalo dva vikenda. Prvi vikend smo naučili mnogo teorije, koja mi je dala nekoliko аhа trenutaka. Pogotovo usporedba s malom djecom. Kako stanu na noge. Kako s istraživanjem stvaraju iskustva koji pokreti su ugodni, laki te im donose zadovoljstvo. Naime, sa istraživanjem preko malih uspjeha napreduje do velikog uspjeha – hodanja. Također sam postala svjesna, da je za učenje potrebno vrijeme, da ne ide preko noći. Za sebe sam otkrila, da sam često previše brza ili radim stvari na silu.

Važno je, da uživam u tome što radim, ali i što mi je ugodnije te više toga i želim. Što me dovodi do ustrajnosti, jer s manje truda učinim sve više i više i želim više. Drugi vikend smo pobliže pogledali svaku vježbu i također isprobali, kako je biti u ulozi učitelja.

AEQ somatske vježbe nas dovedu u tijelo, da smo prisutni ovdje i sada, do istraživanje samog sebe i do dobrog osjećanja kao posljedicu tog istraživanja. Možemo početi lakše živjeti jer se emocionalne, energetske blokade opuste.

Lea Veider, Kamnik, učitelj  AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.47.14

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

Svi započnemo i svršimo život u tijelu, koje je svaki trenutak naš vjeran i neizbježan pratilac. Ali kako se u njemu osjećamo i kako se brinemo o njemu, to je prvenstveno naša vlastita odgovornost.

Entuzijazam o čovjekovom tijelu kao jedinom sredstvom transporta na putu od rođenja do smrti me je dovelo do studija fizioterapije. Širok spektar znanja s ovog područja mi je omogućio uvid u aktivnosti u tijelu na fizičkoj razini. Godine rada sa klijentima su donijele mnogo znanja, ali i više neodgovorenih pitanja. Nedostatak u mom obrazovanju je bilo razumijevanje kretanja i posljedica za tijelo i osobnost, koje su rezultat lošeg i neispravnog kretanja. Sve to vrijeme sam tražila metodu, s kojom bih popunila te nedostatke.

Sljedeći istraživački korak je bila škola karmičke dijagnostike, koja mi otkriva beskrajno događanje na nefizičkom području i dodaje informacije o tome što još jesmo osim fizičkog tijela.

Sve što doživljavamo u našim mislima i emocijama je i fizičko iskustvo. Osobno iskustvo i upoznavanje te savladavanje vlastitih prepreka pomoću aktivne AEQ somatske terapije, bili su oni zadnji čimbenici, zbog kojih sam se odlučila obrazovati u tom prekrasnom području.

AEQ klinička somatika je napokon otkrila i osmislila most između pokreta tijela i doživljavanjem misli i emocija. AEQ klinička somatika je za mene metoda uz koju se bol ne pomete pod tepih, nego zapravo uklanjanje razloge za nju.

Metoda je složena i temelji na osnovnim uzorcima čovjekovog kretanja, koji su nadalje osnova za izgradnju najzahtjevnijeg kretanja, kojeg može naše tijelo izvesti.

Na seminaru za učitelje AEQ somatskih vježbi 1. stupnja, koje provodi Aleš Ernst, uz teoriju sam također dobila i praktično iskustvo jer smo izvodili pokrete, te promatrali i učili druge. Neprocjenjivo iskustvo bilo je i asistiranje na AEQ somatskim radionicama, koje mi uvijek potvrde vjeru i povjerenje u učinkovitost metode.

Kako se krećemo, tako se i osjećamo. Nekretanje, neaktivnost dovodi do nesvjesnosti, koja s vremenom napravi čovjeka apatičnog i otupjelog, napravi ga gluhog i slijepog za sebe i druge. Takav život nije prijatan.

S AEQ somatskima vježbama možemo uspješno sprovesti cijeli proces promjena, koje počinju kada sa svjesnom pozornošću dobijemo informacije iz različitih dijelova tijela. Pomoću vježbi informacije povežemo i dobijemo kontrolu nad onim, što smo u prošlosti zbog različitih razloga izgubili. Samokontrola nam omogućuju uspješno organizirati pokrete, koji postanu uređeni i, dakle, opušteni.

Ugodne i oslobađajuće somatske vježbe donesle su mi i dugo traženi odgovor na pitanje, kako je moguće uspješno ukloniti dugotrajne i ponekad neobjašnjive bolove ili bolesti. AEQ somatske vježbe te usmjeravaju od osnovnih pokreta prema složenijim, tako da kretanje ponovo postaje prijatno.

Živjeti u tijelu, koje se lagano i opušteno kreče na putu od rođenja do smrti, jest jedan od najboljih poklona, kojeg možete dati sebi.

Oslobađanje pokreta i čovjeka je slatki izazov, kojem se sa zadovoljstvom i odanošću bavim na individualnima i kolektivnima AEQ somatskima radionicama te na predavanjima, koje održavam u različitim radnim organizacijama, školama, vrtićima i tako dalje.

Nataša Beršnak, Sevnica, učitelj  AEQ metode® 1. stupnja 

Screenshot 2020-06-04 at 00.48.22

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

Uvijek ima dovoljno izlika za nerad, primjerice nedostatak vremena, ali kad pronađemo nešto vremena za sebe, tada radije odgodimo poslove i sjednemo na kauč. 

Slično je bilo i u mojoj situaciji kad sam ignorirao bol u lijevom ramenu i na lijevoj strani prsnog koša. Mislio sam, da bol još nije tako jaka, da bih potražio pomoć. Ali kao i uvijek u životu, u nekom trenutku naiđeš na “zid”, i tada je potrebno poduzeti nešto. Ja sam se prvo obratio za pomoć ka različitim fizioterapeutima, manualnim terapeutima, kiropraktičarima …manipulacija je pomogla, ali se je bol nakon određenog vremena ponovno vratila.

Kao što pišeš u svojoj knjizi, kontrole mišića nije moguće poboljšati sa masažom i lijekovima ili uz pomoć vanjske manipulacije, jer napetost mišića kontrolira naš mozak, a ne terapeut.  Sasvim slučajno, što na kraju svega to i nije, informacije o AEQ kliničkoj somatici sam dobio od g. Marjana Ogorevca.

Od tada mi ide samo na bolje. S kratkim prekidima, ja se opet i opet vračam vježbama, koje si mi tekom mojih aktivnih terapija pokazao i koji su također razlog, što sam prisustvovao na seminaru za učitelje AEQ somatskih pokreta 1. stupnja.

AEQ metoda je područje, koje želim još više istražiti, učiti druge o njoj te ju uključiti u svoj rad sa sportašima. Somatske vježbe su mi na neki način otvorile novi svijet u načinu razmišljanja i u mom profesionalnom radu trenera vrhunskih sportaša. Sve više mi se sviđa propozicija, da je manje često više.

Treneri često odrede još više treninga, vježbanja kad stvari ne krenu kako bih trebali, ali to sportaše dovede u akutnu i kasnije, ako nismo pažljivi, u kroničnu pretreniranost te u bolesti – i završimo u začaranom krugu.

Vježbe AEQ kliničke somatike™ su me iznenadile jer jednostavni, spori i savjesni pokreti brzo utječu na promijene u tijelu – na fizičkoj i na mentalnoj razini.

Ja bih to imenovao kao dinamička meditacija jer smo tekom vježbanja pokreta povezani samo sa sobom, inače zapadnemo u neku rutinsko izvođenje pokreta, a to ne daje zadovoljavajuće rezultate.

Naime, savjest i kontrola kretanja znače lakoću i manje napora kod samog izvođenja pokreta, koje zahtijeva specifikum pojedinog sporta ili obavljanje svakodnevnih i kućnih poslova.  Ako je napora manje, tada može biti više kretanja – možemo govoriti o racionalnosti, uštedi energije i vremena, t. zv. pravilo manje je više.

Vježbe AEQ kliničke somatike™ sportašu ili sasvim običnom čovjeku olakšaju trening, sprječavaju ozljede i poboljšaju kvalitetu života, kao i “performans” – fizičkog i posljedično mentalnog – ili kao govori stara latinska poslovica: mens sano in corpore sano.  In za kraj … zahvaljujem se ti, Aleš, za odličan seminar, i moje sasvim osobno mišljenje, da je AEQ klinička somatika™ više od samog kretanja.

Jani Gril, Novo mesto, Učitelj AEQ metode® 1.stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 01.02.04

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja 

Sa kliničkom somatikom sam se susrela kad sam bila u potrazi za rješenjem mojih problema s hodanjem, bolovima u petama i cijelim nizom drugih problema s nogama. Posjetila sam nekoliko poznatih stručnjaka, osteopata, ortopeda, kirurga, savjetovali su mi uloške za cipele po mjeri, ali to je samo pomaknulo bol od noga do kukova i koljena. Drugi mi nisu ponudili ništa što bih mi pomoglo razumjeti što je uzrokovalo moje bolove i zašto se stalno vraćaju. Savjetovali su mi invazivne i bolne postupke, koji mi se nisu činili smisleni, jer se nisu bavili s uzrocima boli. Homeopatija je bila jedina stvar koja je davala rezultate, i tako sam bila bez bolova čak i šest mjeseci odjednom, ali bolovi su se ustrajno vraćali.

Na radionici AEQ somatike sam prvi put dobila stvarno i logično objašnjenje, zašto me bole pete. Veliko otkriće je bila informacija, da uzrok bolnih peta nije u nogama, nego na drugom mjestu, u središtu tijela koje je takvo zbog naredbi iz mozga. Kada sam tekom vježbanja savjesno opustila leđa i trbušne mišiće, doživjela sam nevjerojatan osjećaj olakšanja u nogama. Doslovno prohodala sam, sjedila sam s manje truda čak i ležala na tvrdom podu. Od tada mi ide samo na bolje.

Moje iskustvo donijelo mi je razumijevanje i nova gledišta, koja sam odlučila uključiti u svoj rad. Unatoč činjenici, da se kod energetskim tehnika ističe, da su cjelovite i da djeluju na svim razinama, ali se zaboravlja, da mora cjelovit pristup također uključivati i fizičko tijelo. Traumatična iskustva, koja smo akumulirati tijekom cijelog života, ne zaustave samo protok energije, nego i važne mišiće u tijelu, gubimo svjesnu kontrolu nad njima. Sada shvaćam, da možemo te mišiće ponovno oživljavati samo kroz svjesno kretanje.

Obrazovanje za nastavnike AEQ somatskih vježbi 1. stupnja ispunilo je sva moja očekivanja. Nastava na visokoj razini, u maloj grupi, dublje razumijevanje AEQ somatskih vježbi, učenje kroz rad na sebi i promatranje kolega u usmjeravanje i izvođenju vježbi.  Prije ovog obrazovanja nisam dovoljno dobro razumjela, što znači AEQ pristup i u čemu je razlika s drugim somatskim vježbama i metodama. Ali upravo ova razlika me je privukla, da počnem učiti somatske vježbe kao što ih poučava Aleš Ernst, jer ja nisam sportski tip, čak nisam bio sigurna sve do radionice dali je to uopće za mene. Njegov AEQ pristup dopunio je te se i savršeno uklopio u moj dosadašnji rad i učenje.

Obrazovanje za učitelja mi je donijelo bolje razumijevanje sebe i znanje o tome, kako naučiti klijente somatskih vježbi te prijatnog i mekanog pristupa za rad na sebi, s kojim mogu moji klijenti preuzeti još više odgovornosti za svoju dobrobit, svoje zdravlje, naučiti kako efikasnije koristiti energiju, podići razinu svijesti i promijeniti svoj stav prema svijetu i sebi.

Tina Ogorevc Pavlin, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 01.03.13

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja 

Prvi susret sa somatikom imao sam prije tri godine. Pa čak i tada su mi somatske vježbe otvorile cijeli novi svijet i pomogle mi ukloniti bol u mojim mišićima. Bilo je nekoliko kratkih pauza, ali uvijek sam se vratio u tim vježbama koje mi Aleš pokazao tijekom mojih aktivnih terapija. Uvijek kada sam redovito vježbao sam se osjećao vrlo dobro a i uspio eliminirati mnoge moje probleme, međutim, kao što je to tipično za mnoge ljude, vježbe sam izvodio tek kad sam ih trebao, kad se nisam osječao dobro, kad sam bio općenito umoran, kad sam imao neugodne dugotrajne bolove … 

Najzanimljivije je, da sam svaki put, kad sam ponovno počeo prakticirati somatske vježbe, dosegao novu, višu razinu svijesti i samosvijesti, a time i okolice. Nadalje, Aleš je također poveo ovu metodu na novu razinu u tim godinama, dodajući elemente, koji su je možda činili malo više kompliciraniju. Ali kad sam počeo shvaćati ova inače osnovna načela, koja Aleš uključuje u nastavu i obrazovanje svojih klijenta, studenata, i koja se može aplicirati na gotovo svaki aspekt života, ja sam shvatio, da je AEQ metoda područje, koje stvarno želim istraživati dalje i podučavati druge, kako bih ga upoznalo što više ljudi.

Da bi postigao ovaj cilj prisustvovao sam na seminaru za učitelje AEQ somatskih pokreta 1. stupnja. Iako sam očekivao kvalitetan seminar, bio sam iznenađen opsegom područja somatike i novim otkrićima, koje sam upoznao. Prvi dio seminara bio je mješavina razgovora i predavanja gdje smo se upoznali dubinu i primjenu načela, koja čine metoda AEQ tako posebnom, a onda smo kroz vođene vježbe naučili kako podučavati naše buduće klijente. Tri tjedna kasnije bili smo suočeni s novim izazovom: kako učiti druge ljude. U međuvremenu smo imali zadatak istražiti i proučiti novo stečeno znanje kroz igru ​​koliko god je to moguće. Dakle, u drugom dijelu seminara testirali smo se kao nastavnici, kao studenti i kao promatrači, sve do trenutka, kada nam je bilo povjerjeno, da možemo ovu zanimljivu, jedinstvenu i razigranu metodu kao učitelji AEQ somatskih pokreta 1. stupnja predstaviti našim prijateljima, poznanicima, klijentima i pokazati im kako je malo potrebno za poboljšanje kvalitete života. Sve što je potrebno je vrijeme, spremnost na istraživanje i razigranost, da otkrijete vaše unutarnje dijete, njegovu nepokolebljivu volju i želju po otkrivanju i istraživanju, lakoću kretanja i nevjerojatno uigranost uma i tijela.

AEQ metoda je više nego samo još jedan oblik vježbanja. Uči nas kako postati bolji iznutra, živjeti puniji život, život s više urednost i kontrole time što smo više svjesni naših pokreta, osjećaja, namjera, želja, …

Jedino što mogu reći je, da je bilo vrijedno pohađati ovaj seminar, čak i ako ne bih imao namjeru podučavati i ako bih sve znanje koristio samo za proširenje svojih vlastitih horizonta. Ali prije nekoliko vremena čuo sam jedno pomisao, da učenici mogu naučiti svog učitelja puno više nego što on može naučiti njih.  I tako sam ponovno na početku …

Aleš Terpinc,Krško, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 01.04.17

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

Čovjek je složeno biće koje zahtijeva sveobuhvatan terapijski pristup i kojeg ja formiram pomoću različitih metoda i tehnika. Samo ovaj princip mi također daje mogućnost, da dodirnem i unutarnje dubine pojedinca, a ne samo njegovo / njezino tijelo.  U mom životu me stvari obično nalaze same. Uvijek u pravo vrijeme. Isto vrijedi i za AEQ kliničku somatiku.

Njezina jednostavnost, lakoća i učinkovitost su faktori, koji su me uvjerili. Somatika mi omogućuje, da pokrete obavljam svjesno i sa lakoćom, moja pažnja je usmjerena na moje tijelo. Osjetiti tijelo tijekom vježbi, prepoznavanje mišića koji se produžuju dok se drugi skraćuju otvara cijeli novi horizont za prepoznavanje obrazaca ponašanja i osjećanja sebe.

AEQ klinička somatika mi omogućava, da sam tijekom vježbanja prisutna u momentu, fokusirajući se samo na pokrete. To je način, da se doživi sadašnji trenutak. Također je i aktivna meditacija, koja mi pomaže pronaći uzroke za čvorove mišića i nedostatka protoka u mom tijelu.

Srdačno preporučujem učenje AEQ somatskih vježbi svakomu tko je u potrazi za rješenjem svoje fizičke boli te i onima koji žele kao terapeuti pomoći drugima. Metoda obećava transformaciju pojedinca u svjesno biće koji sam stvara svoj životni put, odabire prave odluke za sebe i traži rješenja za poboljšanje kvalitete života.

Hvala i pohvale Alešu za profesionalan, ugodan i razigran seminar.

Petra Šmid Seljak, Vrhnika, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 01.05.29

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja 

Privlačne mi se čine neagresivne, jednostavne tehnike i metode, koje nam pomažu, da se osjećate bolje i zadovoljno. Jedno vodi drugome i tako sam upoznala AEQ kliničku somatiku. Trebalo mi je samo jednodnevna radionica, da sam primijetila razliku u mom disanju i držanju. Bila sam iznenađena koliko tjelesnih promjena se može napraviti odmah kroz jednostavne, spore i uglavnom svjesne pokrete. Za ovaj seminar sam se prijavila, jer sam željela znati više i uključiti ovo znanje u moj rad. Također sam prisustvovala u radionici za učitelje AEQ KS. Ali nikada nisam ni pomislila, da će to biti korak u mom načinu razmišljanja i u mom znanju o meni i svijetu.

Alešev način prikazivanja somatskih vježbi i njegova teoretska potpora pomogli su mi, da osjećam i još mnogo jasnije razumijem vježbe. Shvatila sam, kolikošću važne vježbe, ali i da su klijent ovo razumijevanje i široko znanje nastavnika još važniji. Točno sam osjećala gdje su moji mišići napeti, gdje mi je nedostajala kontrola, štoviše, korak po korak, osjetila sam, kako su se moji mišići i ligamenti počeli opuštati. A i nakon završetka seminara moje zataškane emocije također su se počele manifestirati. Bila sam jako umorna, jer se je sve procesiralo i tražilo svoje mjesto u mom životu. Moj način razmišljanja se je također počeo mijenjati. Sada sam puno mirnija i više svjesna sadašnjosti, što je sjajan osjećaj. Dakle, tek sada sve više shvaćam kompleksnost i širinu AEQ metode.

Naučio si nas kako voditi skupinu na drugačiji način, tada ljudi osjećaju, razumiju i znaju zašto se osjećaju onako kako se i da mogu tražiti još bolji način, mijenjaju se i mogu biti i vlastiti iscjelitelji. Nastavnici moraju biti jasni u onome što kažu, a, s druge strane, studenti trebaju jasno razumjeti to što učitelji kažu. Praktični rad i analiza su ocijenili i konsolidirali moje znanje; seminar mi je također dao precizniju sliku o meni kao nastavniku, ili kao promatraču, ili kao sudioniku u vježbanju vježbi.  AEQ vježbe ili tek njihovi dijelovi su postale nezaobilazan dodatak u svakodnevnom individualnom radu. Ljudi su ih vrlo dobro prihvatili. Osim toga, ja također stvaram svoja prva iskustva u vođenju manjih skupina.

Drago mi je, da sam bila tvoj učenik i da sam imala tvoju podršku, kao i podršku grupe. To je odličan seminar, koji daje nove i nove odgovore, čak i nakon zaključka.

Fizioterapija Marinka Zgonc, Učitelj  AEQ metode® 1. stopnje

Screenshot 2020-06-04 at 01.07.01

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

AEQ klinička somatika je metoda koja je po mom mišljenju spasila moju sportsku karijeru. Znanje AEQ KS mi je omogućilo, da imam više kontrole nad svojim tijelom, pomoglo mi je također promijeniti svoj način razmišljanja, a ja sam sada u stanju riješavati probleme mnogo lakše i uz manje stresa nego prije; sada mogu riješiti probleme, za koje se prije činilo, da ču ih teško riješiti. Osjećam se super, jer mogu sam rješavati problem bolova te eliminirati uzroke boli; sada mnogo bolje razumijem što se događa u mom tijelu.

AEQ metodu sam proučavao na tri načina: pojedinačno, u radionicama i na seminaru za učitelje AEQ KS stupanj 1. Sva tri načina bila su vrlo pozitivna za mene. Individualna terapija bila je prvi korak u kojem sam počeo učiti vježbe, a kroz terapiju i razgovor s Alešem počeo sam primjećivati prve promjene u mom razmišljanju, osjećajima i posebice u uklanjanju boli. AEQ metoda mi se činila vrlo zanimljiva pa sam odlučio proširiti svoje znanje u četirisatnoj radionici. Isprva sam mislio da sve znam, ali sam stekao nove spoznaje o lakoći pokreta i kontroli mišića, što je još više olakšalo moj svakodnevni život.

Na seminaru za učitelje AEQ KS stupanj 1 nadogradio sam svoje znanje s još boljim razumijevanjem o tome kako naučiti AEQ vježbe te kako treba kroz maštu tražiti najjednostavniji način za izvršenje pokreta. Osim toga sam naučio i kako prenijeti znanje mojim klijentima, što je moje najveće zadovoljstvo.

Seminar je trajao 5 dana. Prva tri dana učili smo teoriju; to je bio vrlo kvalitetan, jasan i koristan dio seminara, po mom mišljenju. Drugi dio bio je praktični dio seminara. Testirali smo naše znanje na drugima, a i istovremeno dobivali povratne informacije o kvaliteti naših nastavnih sposobnosti. Vjerujem, da je praktični dio smisao cijelog seminara, gdje sam ja postao svestan, koliko je važna komunikacija te izbor riječi učitelja. Također sam shvatio, koliko je važna pravilna i uredna komunikacija i istovremeno podcijenjena u svakodnevnom životu. Cijela AEQ metoda ima po mom mišljenju omjer 1 do beskonačnosti u smislu uložak/dobitak jer s njom steknete znanje za cijeli život, bez obzira na to, da li je u pitanju individualna terapija, 4 ili 8-satna radionica ili seminar.

Znanje o AEQ metodi je najkorisnije i najkvalitetnije znanje koje sam stekao u svom životu.

Žiga Božič Žagar, Brežice, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja 

Screenshot 2020-06-04 at 01.08.07

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

Uvijek sam voljela fizičku aktivnost; to je vjerojatno unutarnji osjećaj koji me vodi, jer vježbanje mi pomaže uravnotežiti moje tijelo i um. A znatiželja me je također dovela do kliničke somatike. 

U početku sam otkrivala kliničku somatiku preko mog sina, a kasnije sam je počela i sama aktivno studirati. Samostalan rad na sebi, pohađanje AEQ radionice … počeli su se otvarati novi horizonti. Oni trenuci kada nakon nekoliko mjeseci rada ponovno osjećam dijelove tijela, koje sam već zaboravila, kada osjećate vibraciju vlakna koji je svezan u mozgu… to me uistinu motivira za još više istraživanja i proučavanja.

Tražim i čitam literaturu, Thomas Hanna, Feldenkreis tehnika,…

Odluka je bila poznata već od samog početka; želim živjeti i učiti somatiku. Zapravo nikada nije bilo stvarne sumnje o mom daljnjem obrazovanju.

Seminar za nastavnike AEQ kliničke somatike stupanj 1 je iza mene. Samo aktivan rad daje mi više iskustva. Što više sjednica držim (pojedine nastave, kao i grupne radionice AEQ somatskog kretanja) te više znanja o vođenju nastave dobijem. Potpuno druga priča je rad na sebi ili poučavati druge. Znanje me čini boljom u mom poslu.

Drago mi je što imam sada u mogućnost, da podučavam druge.

Irena Jugovic, Kranj, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja 

Untitled design - 2020-06-02T003954.964

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stopnja

Već nekoliko godina primiječujem, da moje tijelo ne radi onako kako treba. I unatoč kratkim učincima raznih terapija entropija uzima svoj danak. Osjećam nered u mom tijelu te da mi je potrebno više vremena da obavim zadatke i na svom poslu i kod kuće. Na seminaru sam čula objašnjenje entropije i drugih tema i to mi je dalo novi, drugačiji uvid u ljudsko tijelo ali i široku paletu mogućnosti kako pomoći sebi i drugima.

Obrazovanje ima vrlo dobru strukturu. Prvi dio je kombinacija teorije i AEQ somatskih vježbi – super iskustvo, da ponovno osjećaš dijelove svog tijela, koje si već zaboravio. A i način, na koji je seminar je proveden, je također vrlo različit od onoga što sam do sada iskusila.  U drugom dijelu seminara naučili smo kako samostalno voditi AEQ somatske vježbe, promatrali smo druge studente i komentirali, raspravljali o njihovim greškama ili nedostacima, no konačnu ocjenu naših sposobnosti dao je naš učitelj.

Već nakon prva tri dana sam se osjećala puno bolje, moj donji dio leđa je opušteniji, a i bol koji se obično proširio na noge bio je znatno slabiji. Aktivnost nije bila ograničena samo na fizičko razinu, nemir je bio prisutan čak i za vrijeme spavanja. Ovo potvrđuje ono što smo također naučili u drugim seminarima – napeti mišići su čvrsto povezani sa psihom, i obrnuto.

Moji klijenti su AEQ vježbe vrlo dobro prihvatili, učim jih u pojedinim terapijama, kao i na skupnim sjednicama.

Jako sam zahvalna što sam bila dio prve skupine studenata i sada u potpunosti koristim moje novo stečeno znanje.  Također sam vrlo zadovoljna sa ovim seminarom te ga srdačno preporučujem.

Dajana Frank, fizioterapeut , Učitelj AEQ metode® 1. stupnja 

Untitled design - 2020-06-02T003743.382

Mišlenje o AEQ metodi® 1. stupnja

Od prvog dijela seminara (3 dana) do danas sam “slab”. Balgo bole mišići koji su se nakon dugo vremena opustili – produžili. Energetski sam na oko 65%. Pojavila se i neuobičajena dijareja, snovi ozbiljne tematike – nesređene situacije iz prošlosti, a potreba za snom se povećala.  Ukratko, AEQ klinička somatika djeluje sustavno. Dugoročno gledano vrlo je moćna u kratkom roku pa pomalo i uznemiruje, poput svih drugih oblika rada na samome sebi.

Zanimljivo je to da većinu “uzoraka” iz podsvijesti uhvaćenih u međuprostoru, terapijom AEQ kliničke somatike obrađujemo nesvjesno. Sam ću AEQ kliničku somatiku upotrijebiti kao koristan alat za ljude koji imaju skeptičan pogled na ezoteriku i energetsko ozdravljenje.

AEQ klinička somatika jest realan most između racionalnog i energetskog pristupa u rješavanju zdravstvenih problema. Također može biti i superiorno samostalno oruđe ili dopuna drugim aktivnostima.

Slika o ispravnom izvođenju vježbi se bistri, te istovremeno povećava svijest o kompleksnosti i višeslojnosti AEQ kliničke somatike. Svakoga dana naučim novu vježbu, kao zaključak vježbi naših klijenata, ali i kao samostalne terapije i u 95% slučajeva nailazim na iznimno pozitivan odgovor i učinak. Iznimka su “teške osobe” koje uslijed psihološkog profila teško vjeruju u učinkovitost ovakve aktivnosti ili, pak, nemaju strpljenja za učenje.

Seminarom sam u potpunosti zadovoljan i od srca ga preporučujem.Dodao bih jedino da je metoda učinkovitija ukoliko je izvodi učitelj s više znanja na području funkcionalne anatomije, osnovama sportskog treninga, fizioterapije i psihologije. Takav učitelj s “kapacitetom” će AEQ kliničkom somatikom usrećiti ljude na svim razinama postojanja; ne samo ukloniti SMA na razini mišića, iako je već i to ogroman napredak.

Uroš Petan, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja 

Untitled design - 2020-06-02T003349.569

Mnenje o AEQ metodi® 2. stopnje

Mišljenje o AEQ metodi® 2. stupnja

AEQ metoda® 2. stupanj

Temelj AEQ metode® je činjenica da su telo i um integrisani u celini. Ono sto se dogadja u umu je odraz dogadjaja u telu i obrnuto. Soma je nedeljiva veza izmedju dva dela-tela i uma.

Po završetku drugog stepena usledio je realan susret sa sobom. Ko sam zaista, a ne šta mi se cini ili bih volela da jesam. Uticaj entropije na život kao i entropija okoline u kojoj živim. Pitanja i nedoumice, ali i radost zbog saznanja da je promena moguća. I ne samo saznanje ili slovo na papiru već i način na koji se iz entropije postiže sintropija.

U vremenu kada je sve brzo, kada se pomeranje sopstvenih granica ohrabruje i nagradjuje, cini se da čovek sve vise luta. Previse informacija, internet, nemanje vremena da se sa površine zadje u dubinu sopstvenog i drugog bića. Da bi se nešto shvatilo i primenilo potrebno je vreme.

AEQ metoda® mi je omogućila da čoveka sve jasnije posmatram kao celinu. Različite some, različita shvatanja.

Radost,strah,bes,ljutnja,zanos,ponos,ohrabrenje,suze,smeh,gordost,takmicenje ili povlačenje. Svako je nosio svoje breme i tu nema mesta osudjivanju i upiranju prsta. Svako od nas je imao svoje razloge zbog čega se u ovom trenutku nalazi tu gde jeste.

Moje su postepene promene išle u smeru poboljšanja kvaliteta života a odatle se poboljšao i kvalitet rada. Fokus je bio sve bolji, mislil lutalice i misli pretresaće su se polako menjale. Sve sam vise bivala ovde i sada. Shodno tome imala sam i vise energije koju sam racionalnije koristila i usmeravala u prioritete. Nezadovoljstva je sve manje a radosti sve vise.

Biti učitelj danas sve manje ima smisla. Na moj život učiteljica kao i osnovno obrazovanje imali su dubok uticaj. Bila je stroga i pravična, negujuća i kritična po potrebi. Podsticala je disciplinu i poštovanje unutar odeljenja. Govorila je, tada, nama mališanima želim da vas usmerim da jednog dana postanete ”ljudi’ ‘Moja prijateljstva se neguju i održavaju iz tog perioda. Kasnije sam kroz učenje i posao imala trenere, predavaće, prezentere, one koji su sebe nazivali i duhovnim učiteljima.

Učitelj nije guru i ne zahteva sledbenike i obožavaoce. Učitelj podstiče rast i razvoj, kao i mogućnost da čovek koristi sopstvene kapacitete koji će ga voditi ka promeni na bolje. Zahvalna sam na mogućnosti da istog imam u svom razvoju i radu, kao i kolegama sa kojima mogu razmeniti utiske i mišljenja. Više glava je produktivnije a kobne greške u radu sa ljudima time svedene na minimum.

Dragana Djuric, Podgorica, učitelj AEQ metode® 2. stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 00.34.35

Mišljenje o AEQ metodi® 2. stupnja

Zdravo Aleš!


Evo nekoliko mojih utiska i spoznaja iz seminara za učitelje AEQ metode 2. stupnja

Preživjeli smo 5 dana »reality showa« pod dirigiranjem Aleša Ernsta

Seminar je bio vrlo dinamičan i informativan zbog odabira sudionika s različitim razmišljanjem (različitih osobnosti i karaktera). Učio si nas vježbe i teoriju kroz AEQ metodu i to na način, koji je pokrenuo naše dugo potisnute emocije, osjetila, sjećanja. Vješto si prepoznao događaje pojedinca, kao i ono što se događalo u grupi. Našao si prave riječi i primjere i nastavio s podukom, što nam je omogućilo učenje novih perspektiva i kako promijeniti naše modele razmišljanja.

Sa svojim fokusom uspio si održavati i naš fokus svih 5 dana na vrlo visokom nivou, a time su se pokrenuli procesi unutar i izvan svakoga od nas na svim razinama (energetski, mentalni, emocionalni i fizički). Kada je bila potrebna dubina, koristio si AEQ metodu kako bih aktivirao naredne procese, koji su nam omogućili, da osjetimo i razumijemo što se događa, kako bismo to mogli komunicirati te se osloboditi.

Upoznali smo se sa sljedećom razinom AEQ metode, ali da bih je razumjeli moramo povezati sve što smo čuli, osjetili, vidjeli, čitali i naravno, napisali .
Upoznali smo i snažan utjecaj AEQ metode na nas kao i ostale pojedince, što nas je natjeralo da razmišljamo, kako i u kolikoj mjeri ćemo koristiti novo »oružje«.
Vjerujem, da smo svi dobili, uključujući tebe, nove uvide u AEQ metodu.

Znam i osjećam, da će AEQ promijeniti moj život i time život moje obitelji ali i živote ljudi, koje podučavam AEQ metodu.
Bilo je zanimljivo i obrazovno svjedočiti undulaciji AŽS-a pojedinca i njegovi svijesti, kako si ti to sa svojom svjesnošću i osjetilima shvatio i predočio dodatna pitanja i primjere u pravom trenutku, najprije cijeloj skupini, a kasnije izravno pojedincu – i kabum.

Prijelaz s simpatičkog ŽS na parasimpatički ŽS bio je jasno vidljiv – i akcija je započela – rezultat – »čudo« se dogodilo, kojeg sada razumijemo.
Posljednji dan si lijepo smirio radionicu i sudionike, ali istodobno si nas učio o važnosti svijesti, razmišljanja i dodira.

Dobio sam odgovore na događaje u meni i promijenio sam prioritete.

Nove vježbe AEQ su fenomenalne. Osjećam se sjajno, kao uvijek nakon tvojih radionica ili seminara. Moja »zdjelica je plesala«, ali još uvijek ima puno mjesta za poboljšanje.
Uhvatio sam val i nastavljam s AEQ-om.

Samo Šinik, učitelj AEQ metode 2. stupnja

Screenshot 2020-07-09 at 22.52.48

Mišljenje o AEQ metodi® 2. stupnja 

Kažu, da se učitelj pojavljuje kada je učenik spreman; bili su u pravu.

Na AEQ seminar 2. stupnja sam se upisala bez posebnog očekivanja. Htjela sam nadograditi svoje znanje, ali nisam očekivala takve turbulencije u glavi i time tako veliki korak naprijed.

Otvorila sam novu kutiju na tom seminaru – dotaknula sam nove podsvjesne teme, koje su bile još dublje ukopane i nisam ni znala da postoje, ali su i te kako utjecale na mene i na moj svakodnevni život. Moji mišići su bili ukočeni i zbog toga je bio i komunikacijski put mozak-fascia prekinut, iako se razlog za to dogodilo već mnogo prije i bio je “beznačajan”. I da, otvorila sam poklopac kutije. Iz nje je izašlo mnogo potisnutih, neprerađenih emocija, ljutnje, zamjerki, osjećaja bespomoćnosti, tjeskobe, optuživanja, tuge … Ukratko, bilo je zahtjevno, neugodno, nepoznato, novo, … Mnoštvo neobičnih emocija, sa kojima se nisam znala nositi.

Moj put sazrijevanja počeo je s AEQ metodom: »energija omogućuje pažnju, pažnja omogućuje učenje, učenje omogućuje razumijevanje, razumijevanje omogućuje prihvaćanje sadašnjeg stanja, prihvaćanje stanja omogućuje učinkovitije korištenje višak energije i usmjeravanje pažnje, koji su uvjeti za promjene, a promjene omogućuju napredak«. Dosta vremena, energije i pažnje sam potrošila za učenje, razumijevanje, prihvaćanje, analiziranje, mijenjanje, ali bilo je vrijedno.

Impresionirana sam Aleševim smislom za pružanje informacija i njegovom širokom razmišljanju; zna, kako i koliko nas treba voditi, da ne bismo zalutali, baš prava količina usmjeravanja, koja nam omogućuje, da rastemo, istražujemo, analiziramo i mijenjamo naše dubine, koje nam više nisu korisne.

AEQ metoda omogućava mi da razumijem uzroke uvjeta koje susrećem. Sada imam drugačije razumijevanje ključnih čimbenika: vrijeme, pažnja, energija i njihova (ne)usklađenost. Sada imam bolju kontrolu nad svojim životom, sebe upoznajem na drugačiji način, puno bolje osjećam i razumijem svoje osjećaje jer je moja membrana postala više selektivno propusna, vertikalna i horizontalna veza se poboljšala i moj način razmišljanja se proširio. Tako puno bolje razumijem sebe i ljude oko mene.

Zahvalna sam što sam imala priliku upoznati AEQ metodu, jer me naučila, da sada napredujem sa lakšim ali složenijim koracima i da sada mogu prenijeti to znanje drugim ljudima, koji su se spremni učiti.

Lidija Jakljevič, učiteljica AEQ metode® 2. stupnja

Screenshot 2020-07-09 at 23.10.20

Mišljenje o AEQ metodi® 2.stupnja

Ovisimo o uspjehu, ali uspjeha nema ili ne ostaje dugo. Vrtimo se na kotačima nemoći, zamrzavanja, bijesa, boli, žrtvi, …

Godine i godine takvih odnosa, sa sobom i sa drugima, nagomilale su mnoge navike i odnose, koji više nisu potrebni, pogotovo ne za ovo vrijeme i prostor. Po mom mišljenju, AEQ metoda je najbolja i najdugotrajnija metoda koja nam pomaže, da se riješimo krutosti i napetosti, to je metoda, koja nam pomaže napredovati i ostaviti sve nepotrebno iza sebe i promijeniti se.

Za to nam je potrebna promjena, a promjena se događa nakon završetka AEQ vježbe, koja se može izvesti u bilo kojoj situaciji, u kojoj je potrebno promijeniti razumijevanje sadašnjeg vremena. U takvim situacijama opuštamo svoje tijelo i time povećavamo osjećaj percepcije boli. Bol je pokazatelj pretjeranosti. Vježbe nam pomažu u usklađivanju svega od iznutra, čvršće stojimo, bolje razumijemo i vjerujemo, da nam daje energijski višak, kako bismo stvorili bolje danas i bolje sutra.

Iznenađujuće sam osjetila senzorno motornu amneziju u sebi (na fizičkoj razini) nakon završetka 1. stupnja AEQ metode. I sve jasnije mi je bilo, da je uzrok amnezije u činjenici, da je bilo svega previše u mom životu. Međutim, tada nisam znala živjeti s manje.

Drugi stupanj AEQ metode intenzivirao je osjećaj i logiku pa sam počela shvaćati, kako strm bi mogao biti pad u bol i bolest, pogotovo što se tiče mojih kukova, da nisam pošla na ovaj put učenja i počela otkrivati uzroke te mijenjati svoj način razmišljanja.

Oduvijek sam imala želju da budem srdačna i elegantna žena, ali ta želja mi se nekako uvijek izmaknula. Kao da moram proći kroz sve ovo i naučiti iz pogrešaka, kao da moram vidjeti i osjetiti sve što nisam htjela biti. AEQ mi je pomogla, da prihvatim stvarnu situaciju; odlučila sam, da ne želim biti stroj, koji može podnijeti sve, nego žena, koja može grliti, poljubiti, podržavati, voditi, razumjeti, ŽIVJETI…

Često osjetim žmarce na cijelome tijelu, koje sada tumačim kao moje signale radosti i užitka tijela. Uvijek sam osjećala nemir kada sam bila u svojoj zoni komfora i nije bilo žmaraca, ali sada je drugačije. Sad nema osjećaja krivnje, nema gnjeva i ukočenosti. Kao da sam tada osjećala kao da ništa ne učim i da me to vodi u propast. Moje je rješenje bio turbo bijeg iz zone udobnosti, »učenje« kroz bol, napor i tvrdoglavost. Trudila sam se i učila, ali nisam živjela. Sada oboje bolje usklađujem.

Tijekom školovanja za 2. stupanj AEQ metode sam shvatila, da sam još uvijek ukočena, zarobljena, žudjela sam za zrakom i slobodom usprkos uvjerenju, da sam (moje tijelo) u redu; htjela sam se osloboditi tog gnjeva, bijesa, ukočenosti, osjećaja zamrzavanja… Sve manje sam bila raspoložena za plesanje ili skakanje na trampolinu … Koliko igara s mojom djecom sam propustila i koliko puta nisam preuzela odgovornosti za svoje osjećaje… i situacija se samo pogoršavala… Sada se radujem osjećaju žmaraca u mom tijelu i umu, sada razumijem i vjerujem u samo-ozdravljenje i napredak.

Negativni osjećaji, koji su mi tada omogućavali da preživim, postupno nestaju.

Odakle su uopće došli i zašto?

Tada je moje tijelo bilo pod kontrolom nepoznate sile, koja mi nije dala disati, ponekad čak i ne da živim. Kad razmišljate i vjerujete, da ste sretni i da ćete uvijek biti sretni, iako znate, da to nije moguće jer se sreća ne može postići sa naporom ili predajom zbog umora.

Shvatila sam, da mogu s AEQ vježbama doći do svojih najmračnijih dijelova, skrivenih duboko u sebi, jer se ne može živjeti neodređeno s takvim skrivenim i potisnutim osjećajima unutar sebe i da istodobno izvana iskazuješ fleksibilnost. AEQ vam pomaže da postanete svjesni toga, da to razumijete, prihvatite i konačno promijenite. Ako ne uspije nama, onda našoj djeci.

Seminar za 2. stupanj omogućio mi je, da uđem u taj prethodno podsvjesni dio i da ga pod kontrolom spojim sa svjesnim dijelom.

Kao učitelj AEQ metode 2. Stupnja divim se i razumijem koliko i kakav način učenja stoji za time. Zahvalna sam za to, da sam si dopustila ići ovim putem, i da sam srećom to učinila prije nego što bi se moj sistem raspao. Toga sam bila svjesna ali sam se borila protiv te misli i polako sam tonula.

Zbog moje poboljšane sposobnosti, da pravilnije usmjerim energiju, pažnju i vrijeme, sada mogu kontrolirati i usporiti entropiju. Pravilnije za mene i sve oko mene, tako da ne izgubim kontrolu i zamrznem i ne dopuštam, da se dogode stvari koje ne želim da se dogode. I tako bijeg postaje jedini izlaz iz stvarnosti u ovisnost i daleko od tijela.

AEQ vježbe su mi dale mogućnost, da postanem svjesna svojih osjećaja, a time i učinim najviše za moju membranu, tako da me podsvjesni uzorci i pokreti više ne vode kao tada, kad su me doveli do entropije, boli. Nemam potrebe više za Put Svetog Jakova, sada mogu raditi na sebi ovdje kod kuće, s ljudima i materijalom koji me okružuje, koristeći jasnu komunikaciju sa svima i povezujući moje tijelo i um. Više ne bježim od sebe i svijeta kojeg sam stvorila.

Mogu utjecati na energiju i pažnju, promatranje i promjene kroz pogreške, koje sada razumijem. Odlučila sam posvetiti svoje vrijeme i pažnju AEQ životu i ponosna sam što mijenjam svijet iznutra na van. Neuromuskularni sustav, membrana i sve oko mene je tome vrlo zahvalno.

Hvala Aleš, što si spreman podijeliti ovo znanje. Hvala svima mojim kolegama, jer ste voljni učiti i povezati se.

Simona Lesar, Brežice, učitelj AEQ metode® 2. stupnja

Screenshot 2020-07-09 at 22.50.50

Mišljenje o AEQ metodi® 2. stupnja

Čuo sam da tamo negdje iza neke ograde postoji dvorište u koje ako uđete, dobijete sreću, dobijete ono za čim tragate. Krenuo sam i ja put tog dvorišta. Blještavi putokazi do tog, mjesta, pokazivali su na smjer. Došao sam na deset kilometara od ulaza i vidio dugu kolonu ljudi. Stajali su u deset redova, jedni pored drugih. Stao sam i ja te čekao. Prolazile su minute, sati. Dan je bio na izmaku. Pitao sam one ispred mene. Oprostite koliko se čeka na ulaz u dvorište? Odgovorili su kako čekaju već dva dana. Još uvijek stojimo na istom mjestu. Dva dana bez pomaka? , pitao sam. Ta pomisao bila mi je tjeskobna. Znate li nekoga tko je ušao unutra, jeste li čuli da je netko u dvorištu?

Pognuli su glave i nastavili mrmljati i čekati. Pitao sam se zašto nitko nije ušao, što je to na ulazu? Postoje li neki stražari, dali su vrata zaključana, a nitko ne posjeduje ključ? 

Okrenuo sam se iza sebe i vidio već dobrih 30-ak metara novog reda, raspoređenog u novih deset redova. Svi su stajali i čekali. Pomislio sam ponovno, nemam vremena za ovo, zašto se nitko ne pomjera, postoji li neki prečac, kakva li je to ograda i zaštita na ulazu. Upravo u tom trenutku iz drugog smjera ograde, vraćao se jedan čovjek. Pognute glave, teškog koraka, sjede kose, bremenitog stava. Nitko ga ništa nije ispitivao, samo su ga odmjeravali. Nitko nije izlazio iz svog reda, da ga nešto upita, ne bi li slučajno izgubio svoje mjesto u redu.

Odvažio sam se, izišao, ionako nemam strpljenja stajati ovdje u vječnosti. Zaustavio sam ga i upitao. Zašto se vračaš? Nisam znao odgovore na pitanja koje sam dobio na ogradi, odgovorio je. Za mene nije bilo ulaza unutra. Čekao sam cijelu mladost. Uložio sav trud i znanje na ulaz unutra. Sada se vračam nazad, na kraj reda. Moje vrijeme je prošlo. Kada opet dođe,možda ću biti mudriji. Nastavio je svoj hod dalje. Drugi koji su čuvši to, nastavili stajati u redu. Komentirali su kako oni znaju ta pitanja, i ući će sigurno, to je jedini put i moraju stajati ovdje. Tako im je rečeno. 

Zamislio sam se još jednom, osvrnuo oko sebe i ništa mi nije bilo jasno. Pogledavši malo bolje, vidio sam mali šumarak, pored uređenog puta u kojem se ljudi čekali. Bio je gust i isprepleten krošnjama. Prišao sam bliže i pogledao u daljinu, ne bi li vidio do kud taj put seže. Ionako sam izišao iz reda za čekanje. Radoznalost me vukla da se odvažim na korak u šumarak.

Nitko od onih koji su stajali i čekali, nije se obazirao na mene. Niti gledao kuda sam to krenuo. Ušao sam i svakim novim korakom, osjećao sam lakoću, prelazio sam vješto svaku prepreku, korijen, granu, trnje koji su se nalazili na putu. Svakim novim korakom sve sam se manje trudio. Osjećao sam kuda trebam stati i kako vješto ići svaki korak naprijed. Sve je rjeđi postajao taj šumarak, sve sam više vidio kuda vodi put. Bio je paralelan i usporedan sa onim u kojim su svi stajali i čekali. Ne bi li se pomaknuli. Mogao sam još uvijek ćuti njihov žamor i gunđanje. Viknuo sam, Hej, čuje li me netko?!!!! Mislim da je put isti, vodi do te iste ograde pred dvorištem. Nitko mi nije čuo glasa, odgovora nije bilo. Osvrnuo sam se iza sebe, ne bih li vidio koliki sam put prevalio, kako je bilo na početku terena i koliko je gusta šuma i prepreke iza. Osjećao sam se sigurno, iako sam na nepoznatom terenu i nitko ne ide ovim putem.

Osmjehnuo sam se i krenuo dalje, sve je bilo bistrije, pogled je sezao dalje. Ali nisam mogao misliti o onima u redu niti koliko još moram hodati, kakva pitanja me čekaju. Teren je i dalje bio takav da sam se lako mogao pokliznuti i spotaknuti. Fokus mi je morao biti na svaki novi korak na šumovitom terenu. Koji je i dalje postajao sve bistriji. Trošio sam sve manje energije. Sve manje sam bio uplašen i tvrd u hodu, sve sam više osjećao okolinu. Kroz um su mi se provlačile brojne misli, kako i zašto. Sve više je bilo i odgovora na ta pitanja. I nisu odgovori uvijek bili onakvi kakvi bih htio.

Ali sam ih sve više prihvaćao i vidio da nemaju uporišta u sadašnjosti, jer preda mnom je još dosta puta, novih pitanja. A energija mi je ograničena i mora biti usmjerena na put koji vodi do te ograde. Korak po korak došao sam do samog ulaza. Ograda ovdje koja nije niti postojala!!!!!!, iz perspektive reda i onih koji tamo čekaju, izgledala je jako visoko, bedem od 5 m debelog kamena. Koji se jedino na silu može probiti. Ovdje pored tog reda, na prirodnom putu koji se čini trnovitim i ne vodi nikuda, ali je jedini ispravan i vodi do ulaza, ograde nema. Nema pitanja na koja nećemo znati odgovor. Nećemo pognuti glave i vratiti se natrag.

Zakoračio sam u dvorište. Pogled unutra, seže u nedogled, sve je mirišljavo, puno šarenog cvijeća, drveća svakakve vrste, ptice lete bezbrižno,od grane do grane. Sunce nekako ljepše sja. Skroz je vedro. Osjećaj ovdje na samom ulazu, je osjećaj u kojem nema straha. Mogućnosti su velike, ako poštujemo princip ravnoteže, želja i trenutnih mogućnosti. Usmjerimo pozornost na svaki novi korak i odmjerimo ga. Dva, tri puta prije no što zakoračimo.

Slušamo govor okoline, kako ga tijelo prihvaća i što misli. Ne znam do kud seže to dvorište, kao niti kakve prepreke me unutra čekaju. U daljini ovdje sa ulaza vidim obrise, planine iznad koje to sunce sja. Neću žuriti prema njoj. Neću žuriti da je svladam, okoliš ovdje unutra je suviše lijep i prijateljski da razmišljam o nečemu što je još u obrisima i daleko. Uživam i slušam. Obzor mi se sviđa i neću ga kvariti. Put natrag iz dvorišta i šumarka poznam, kao i koji je osjećaj stajanja u redu.

Sada znam da prečaca nema, nema žurbe i čangrizavosti. Nema slušanja glasina da postoji mogući put, znam gdje je. Nema želja, bez poštivanja principa koji ostvaruje te želje. Sve više vidim kakav je obzor, pogled u dvorište. I idemo ruku pod ruku. Svakim novim korakom puta. Želje, ja, moje tijelo, misli i osjećaji.

Ušao sam na put u kojem se dijeli sreća.

Stjepan Ostroški, mag.cin., Feričanci, učitelj AEQ metode® 2.stupnja

Screenshot 2020-06-04 at 01.16.09

Mišljenje o AEQ metodi® 2. stupnja 

Seminar 2. stupnja nije samo nadogradnja 1. stupnja. Osim logičke/očekivane nadogradnje fizikalno-motornog dijela metode – učenja novih vježbi za uklanjanje određenih bolova/bolesti – upoznaje sudionike i s najvažnijom vezom između svjesnog i nesvjesnog dijela uma, membrane, emocijama … Ove veze su ključni nedostajući elementi konvencionalne medicine kod tretmana mnogih pacijenta. Psihijatrija se bavi samo glavom, ortopedijom i fizikalna terapija samo s tijelom, ali AEQ liječi oboje i zato uspješno poboljšava kronične bolesti, koje su obično nerješive zagonetke za psihijatriju, ortopediju i fizioterapiju.

AEQ metoda koristi znanja iz mnogih znanstvenih područja, potvrđuje ih i povezuje ih u logičko / korisno cjelinu.

Seminar za 2. stupanj daje jasna i logična objašnjenja uzroka određenih bolova / bolesti / fizičkih ograničenja, kao i upute kako ih ukloniti ili barem ublažiti. Postoji gotovo beskrajna dubina znanja i razumijevanja odnosa između sposobnosti osjetiti mišiće i dobre intermuskularne koordinacije, koja se također prenosi na mnoga druga područja života u slučaju poboljšanja (redovito i kvalitetno izvođenje vježbi). Sudionici seminara upoznaju važnost vlastitog angažmana, što je neophodno za dobro razumijevanje metode, kao i za njihov rad kao učitelja AEQ metode.

Seminar je izvrsno organiziran. Sve se nalazilo na najvišoj razini, poput same metode – gostoljubivost, hrana i atmosfera općenito.

Za mene je sve vrijeme, energija, pažnja i novac, koji sam uložio u AEQ obrazovanje, vrlo dobra investicija. Moj osobni život se poboljšao (osjećaj, zdravlje, veze, učinkovitost, tjelesne sposobnosti …), a ja sam također uspješniji i na mom poslu.

Uroš Petan, učitelj AEQ metode® 2. stupnja

Untitled design - 2020-06-02T003349.569