TRKAČI, SLUŠAJTE SVOJ POKRET I TIJELO!

Trkači bi trebali promatrati svoja kretanja i naučiti otkrivati ​​promjene koje im se događaju dok se kreću. To bi olakšalo utvrđivanje uzroka boli ili ozljede.

Svjesno provjeravamo držanje i način sjedenja, hodanja i trčanja. Neke pokrete koje neprestano izvodimo nesvjesno i automatski također bismo trebali osvijestiti kako bismo ih lakše ispravili. Opet, druge pokrete izvodimo aktivno – u sportu i rekreaciji ili na poslu (rad u proizvodnji, nekoliko sati sjedenja za računalom, duga vožnja …) – oni zahtijevaju više naše energije, a više energije znači više odgovornosti, a time i više pažnje. Međutim, više energije kod sportaša ne mora povećati pažnju na to kako tu energiju koristi.

Redovita svjesna provjera pokreta izuzetno je važna za održavanje učinkovitosti i nužna za njezino povećanje. Svijest o pokretu i njegova kontrola omogućuju eleganciju, lakoću, manje napora. Ako je manje napora, može biti i više pokreta – govorimo o racionalnosti ili pravilu manje za više. Ulazna energija je manja, a učinak veći. Sustavi koji rade po ovom principu rade bolje i manje se troše dok oni koji ne povećavaju učinkovitost imaju suprotnu sudbinu.

Međutim, ovo ponašanje moramo njegovati ustrajno i redovito. Učinci se postižu samo sporim, ali upornim učenjem – dugoročni rezultati ne mogu se očekivati ​​silom ili bolom. Zašto? Učenje je moguće samo ako ga internaliziramo (svjesno vježbanje); ono što smo naučili postaje neizostavni dio nas. Najbolje učenje pokreta je kad teoriju povežemo sa svjesnom praksom, pa ćemo i mi osjetiti i razumjeti značenje ispravnog pokreta. Učimo sebe, učitelj AEQ metode® samo nam pomaže i vodi nas.

Učenje svjesnosti nije dobro poznata metoda, zapravo samo nekolicina to stvarno zna. Znamo da možemo naučiti različite vještine, npr. igranje nogometa, postati frizer, mehaničar, sviranje gitare, treniranje ili oblikovanje mišića, svladavanje vještina. Navedene vještine poznate su svugdje, a upravljanje mišićima u središtu tijela kada ih ne vidimo i još ih nismo naučili osjećati gotovo je nepoznato područje. Tu imamo najviše problema. Stanja kao što su ukočenost i bol zbog istrošenosti obično se pripisuju starenju. To ostavlja učinke na koži i kosi, ali problemi s kretanjem zapravo proizlaze iz povećane podsvjesne napetosti mišića, a ubrzava ih senzorno-motorna amnezija. To inhibira učinkovitost tjelesnih sustava i zaustavlja iracionalni ego da uništi tijelo.

Imam priliku primijetiti koliko je aktivna terapija AEQ metode® korisna za dobrobit, kretanje i razmišljanje mojih klijenata. Nakon niza terapija, ciljevi, želje i navike su im različiti. Opet osjećaju lakoću i radost života; sve je to uzrokovano mekoćom tijela i bezbolnim pokretima. Redovito svjesno praćenje normalno automatiziranih radnji, navika, emocionalnih obrazaca i refleksa izuzetno je važno, ali nažalost prerijetko. Stoga je među odraslima previše umornih i bolesnih. Kod njih se zdravstveni problemi javljaju bez očitog razloga.

Isti problemi muče trkače: ekstremni napor i puno treninga ubrzavaju otuđenje uma od tijela, a time i gubitak osjećaja, nema poboljšanja kvalitete pokreta, a njihovo trčanje nije toliko učinkovito kao što biste očekivali. Produljena razdoblja takvog trčanja obično dovode do osjećaja slabije tjelesne spremnosti, čak i slabosti, depresije i jake boli, s kojima tijelo zaustavlja pretjerivanje uma. Sportaš stoga mijenja trening: dodaje vježbe snage, što je potpuno besmisleno, jer problem nije u nedostatku snage već u osjećaju i kontroli postojeće snage. S vremenom se, dakle, javljaju razne ozljede, ali uobičajene terapijske metode ne djeluju dulje vrijeme jer ne omogućuju trajno učenje o svemu potrebnom. Sportaš obično nije ni svjestan, da je to uzrok problema. Naime, sami bismo trebali primijetiti negativne promjene, razumjeti njihovo podrijetlo i biti u mogućnosti ukloniti nepravilnosti. To bi spriječilo velike ozljede, pad motivacije i rezultata.

Dodavanje AEQ metode® procesu treninga i životu mijenja trčanje i život. Trkač neće izgubiti radost trčanja, neće donositi pogrešne odluke na treninzima i natjecanjima, produžit će svoje aktivno trčanje. Većina trkača prije ili kasnije izgubi osjećaj previše napora, navikne se na bol i misli da je stalni umor znak dobrog treninga. Takvo stanje dovodi do smanjenja ili prekida trčanja, kao i do težih odnosa. Redoviti somatski pokreti, koje trkač uči u aktivnoj terapiji AEQ metode® povećavaju propriocepciju stečenu u aktivnoj terapiji AEQ metode®, olakšavaju razumijevanje i fokusiranje na kretanje tijekom trčanja i češće provjeravaju držanje i kretanje čak i izvan trčanja. Poboljšavanjem tih osjećaja trkač se lakše prilagođava promjenjivim uvjetima tijekom trčanja te je u stanju otkriti greške i ispraviti ih. Ovom vrstom treninga trener se polako pretvara u profesionalnog savjetnika, što je ujedno i njegov zadatak.

Sportaš koji ima dobro razvijen osjećaj i zna za svoje slabosti bit će od pomoći profesionalnom timu. Upravo zbog sve veće otuđenosti sportaša od sebe, određivanje trenutne situacije prepušteno je tehnologiji i osjećaju ili nagađanju trenera. Često primjećujem kako se rekreativci i vrhunski sportaši mijenjaju nakon nekoliko mjeseci predanosti AEQ metodi® i sve pažljivije promatram što i kako učiniti kako bi mogli ići najkraćim mogućim putem prema postavljenim ciljevima.

Trkači bi trebali promatrati svoja kretanja i naučiti otkrivati ​​promjene koje im se događaju dok se kreću. To bi olakšalo utvrđivanje uzroka boli ili ozljede. Svjesno provjeravamo držanje i način sjedenja, hodanja i trčanja.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: