Više napora i manje emocija ne znači bolje

Česti razlozi za probleme sa zglobovima kod sportaša su senzomotorna amnezija (SMA) i pretjerani mišićni tonus koji sprječava pravilno kretanje zdjelice i tijela.

Od rođenja nadalje učimo usklađivati rad mišića tijekom kretanja. Ova je usklađenost evolucijski uvjetovana. Pri rođenju je svakome pripisan određeni potencijal, a krećući se dijete uči stalno kontrolirati svoje mišiće i tako napreduje u okviru svojih mogućnosti. Ali njegova mišićna snaga još se razvija, pa taku snagom volje i trudom ne može postići više nego što bi želio.

Povećanje koordinacije omogućuje veću učinkovitost, što je ugodan osjećaj. S druge strane, manje učinkovito kretanje, koje je posljedica slabije koordinacije, izaziva neugodan osjećaj, a ako traje dulje, postaje bolno. Čak se i dijete pri učenju ponaša po principu ugodnosti, pogotovo ako mu to okolina govori. Ako mu je kretanje neugodno, želi ili promijeniti ili prekinuti aktivnost. No, budući da održavanje ugodnog osjećaja relativno brzo povećava učinkovitost, dijete usvaja mišićnu koordinaciju za određeni pokret. Zato su dječji pokreti lagani, razigrani i na prvi pogled ugodni.

Budući da ovakve pokrete rjeđe viđamo kod odraslih, dijete ima manje mogućnosti oponašanje lakog kretanja. Ono oponaša odnos roditelja prema kretanju koje obično nije lako, već prečesto kruto, naglo, neučinkovito i bolno. Dijete prihvati uvjerenje da kretanje obično uzrokuje nelagodu, ljutnju i bol.

Utjecaj okoline i vremenski pritisak svakodnevnog ritma života odrasle su doveli do neprirodnog kretanja. To svakodnevno možemo primijetiti svako na ulicama, gdje je gotovo nemoguće pronaći osobu koja se elegantno kreće. Faktor, koji također uvelike utječe na gubitak lakoće kretanja, je prikrivanje jakih emocija ili njihovo izražavanje vanjsko izražavanje. Kada smo pod utjecajem jake emocije, vrijeme teče sporije i time uvelike utječe na naše planove. Zamislite da osjetite uznemirenost u glasu vašeg djeteta ili partnera kada odlazite na posao. Nećete moći dopustiti da vaša reakcija na njihovu nevolju promijeni vaše planove i oteža put do vaših ciljeva – jer bi vam to izazvalo još dodatnu nelagodu.

Jake emocije negativno utječu na našu sposobnost da odgovorimo na pretjerane zahtjeve potrošačkog društva. Sve to usađujemo djetetu, uostalom, bojimo se da se sa svim tim neće moći nositi kad odraste. Zato ga učimo da potisne izražavanje jakih emocija.

Sve navedeno utječe na naše tijelo i kretanje. Također utječe na rezultate sportaša. Vodi u razumijevanje uzroka sportskih ozljeda. Učinkovito izražavanje emocija uključuje osjećaje cijelog tijela. Vratimo li se djetetu, loša reakcija okoline na njegovo izražavanje emocija uzrokuje da je ono ukočeno, dok se istovremeno povećava napetost mišića. Taj proces ga štiti od njega samog, ali rezultat je iskrivljena percepcija stvarnosti. Razvija se SMA.

Gdje nastaju najjače emocije

Najjači mišići s polugama koje povezuju prsa i noge nalaze se na sredini trupa. Tu se javljaju najjače emocije koje se sudaraju sa zabranom. To dovodi do sve slabije koordinacije i smanjenja koordinacije mišića. Kretanje postaje neugodno, krećemo se sve silovitije, ljutnja doslovno tinja u nama, kako mi to volimo reći, jer je ne možemo izraziti na zadovoljavajući način. Odnos prema okolini razvija se u duhu poslovice “psi laju, a karavane prolaze”. Ali ljutnju moramo izraziti na ovaj ili onaj način; postajemo radoholičari, sportski fanatici, narkomani… Tako trošimo energiju stvorenu neizraženom ljutnjom.

Razvijamo osjećaj nedostatka snage i izdržljivosti, ali nismo svjesni skrivenih razloga i potreba zašto se više ne krećemo učinkovito. Iako nam je kretanje neugodno, pa čak i bolno, ulažemo sve više truda u njega, jer drugog izbora nemamo. Ako stanemo bez da pokušamo razumjeti svoju situaciju, to nas stavlja u nevolju, tjeskobu ili čak paniku (često kod vrhunskih sportaša).

Ali sve to možemo promijeniti. Senzorno-motorna amnezija imobilizira zdjelicu i trup, skraćuje korak i doseg ruku, hodanje i trčanje čini lelujavim. Zglobovi i kralježnica su opterećeni 24 sata na dan, pa želimo više odmora nego što ga imamo jer smo prvenstveno stvoreni za lagano, učinkovito i neusiljeno kretanje. Stoga je sastavni dio procesa učenja sportaša s kojima radim uvijek utvrđivanje razloga nepravilnog stanja. To je osnova za razumno objašnjenje uzroka kroničnih problema. AEQ metoda na 5. razini omogućuje učinkovito mijenjanje ovih stanja koja se obično pripisuju godinama, nedovoljnoj mišićnoj snazi ​​i izdržljivosti te manjku sportske sreće.

Vježbe, koje su sastavni dio učenja, omogućuju upoznavanje pravog odnosa prema sebi i otkrivanje razine odvojenosti tijela od svijesti. Manje straha povećava lakoću kretanja. Učinkoviti trening kretanja također mora uključivati ​​vježbanje i učenje učinkovitog izražavanja emocija.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i autor AEQ disanja

Ozljeda je obično posljedica jakog i dugotrajnog preopterećenja koje dovodi do izgaranja i prekida preopterećenja. Ozljeda, pogotovo ako se ponavlja, nudi nam odgovor na ono što, unatoč jakoj volji i jasnom motivu, ne...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: