Samorazumijevanje tijela nakon ozljede

Ozljeda je obično posljedica jakog i dugotrajnog preopterećenja koje dovodi do izgaranja i prekida preopterećenja. Ozljeda, pogotovo ako se ponavlja, nudi nam odgovor na ono što, unatoč jakoj volji i jasnom motivu, ne činimo dovoljno učinkovito ili to činimo s očito krivom namjerom.

Sve u životu funkcionira prema sustavu potreba i želja koje se pojavljuju, te njihove percepcije i zadovoljenja. Ako je potreba ili želja dovoljno jaka, naša je pozornost usmjerena na njezino ispunjenje ili ostvarenje. Na taj način usmjerena pažnja pokreće i stvara niz radnji koje na kraju omogućuju ispunjenje potrebe ili ostvarenje želje.

Problem nastaje ako zbog gubitka jasne veze između mišića i svijesti više ne primamo stvarne senzorne podatke u svijest, a uz to niti ne primjećujemo nedostatak svijesti o stvarnom stanju. Možda nam to neko vrijeme i odgovara jer na taj način tijelo predstavlja manju prepreku kad želimo postići željeni rezultat brže ili češće nego što je fizički moguće. Omogućuje nam da premašimo svoje fizičke sposobnosti čak i kada za to nema stvarne i smislene potrebe. Tako treniramo i kad smo umorni, jedemo i kad nismo gladni i sve više živimo kao ovisnik o iscrpljenosti i umoru koji ne može spavati ako se nije dovoljno iscrpio na ovaj ili onaj način.

Spoznaja da je moguće osjećati se nerealno čak i pri punoj svijesti omogućuje nam razmišljanje o tome kako na učinkovitost postizanja cilja i poboljšanja kvalitete života utječe stanje koje se u AEQ metodi naziva senzorna amnezija. To nam omogućuje da učenjem metode stvorimo potrebu i želju za osvještavanjem stanja kojeg prije nismo bili niti svjesni – bili smo svjesni samo neželjenih posljedica gubitka interne komunikacije. Urednost i učinkovitost, koje se poboljšavaju izvođenjem AEQ vježbi i logikom, omogućuju nam da bolje i realnije osjetimo potrebe i želje te ih odredimo.

Bolja definicija cilja olakšava njegovo postizanje. Omogućuje nam da budemo svjesniji svoje trenutne situacije, raspoloženja i sposobnosti. Bolje definiranje polazišta i cilja omogućuje trenutno najučinkovitiji i, ovisno o našem trenutnom znanju, najlakši put do cilja. Svijest o raspoloženju i sposobnostima omogućuje odabir najprikladnijeg načina za postizanje cilja, kao i točnije određivanje nedostajućih znanja i sposobnosti za ispunjenje trenutno neostvarivih želja.

Sve to, iako vam se na prvi pogled ne bi tako učinilo, omogućuje nam upoznavanje principa AEQ metode i razumijevanje logike AEQ vježbi. Učinkovitije i pametnije postizanje ciljeva mijenja naše kriterije, želje i strahove, omogućujući veću smjelost, širinu i uspjeh.

Isto vrijedi i za otklanjanje uzroka ozljede koja nas je spriječila u sportskoj aktivnosti. Bol ima sličnu funkciju kao i glad. Potreba za otklanjanjem boli prebacuje pozornost na sebe i dovodi do usklađivanja s namjerom da se otkloni. Budući da AEQ metoda povećava razumijevanje uzroka i sposobnost da osjetimo stanje boli, lakše je preciznije odrediti zašto nas boli, što treba promijeniti i kako, što rezultira dovoljno dobrom koordinacijom djelovanja i misli. Sve to povećava regulaciju mišićnog tonusa, čime se smanjuje entropija, a zatim eliminira uzrok boli kao i sama bol.

Stoga je poznavanje ovog redoslijeda važno za učenje AEQ vježbi jer utječe na smanjenje senzorne amnezije i omogućuje nam pravilno prepoznavanje informacijskog vakuuma kada je potrebno eliminirati bol. Također omogućuje odgovarajuću koordinaciju radnji za postizanje cilja za koji izvodimo pokrete.

Možemo primijetiti nedostatak koordinacije, pravovremenosti i sposobnosti da budemo opušteni, čak i kada nismo jako umorni. Možemo doći do spoznaje koji su pravi motivi za bavljenje određenim sportom na određeni način, jer pogrešan motiv ne dopušta postizanje željenog rezultata bez prečestih ozljeda i psihičkih problema.

Ozljeda se može shvatiti i kao oblik tjelesne depresije aktivnosti, koja je nastala kako bismo se vratili korak-dva unatrag i umjesto drveća vidjeli šumu, koja nam je prije ozljede bila nevidljiva  jer nas je zapravo podsvjesna potreba za izražavanjem akumuliranje energije vodila u neodgovarajuću sportsku aktivnost na način da ne izazove neželjenu reakciju okoline, protiv koje bismo se naučili biti bespomoćni. Strah od toga stvaramo posebno u djetinjstvu, pogotovo ako živimo u obitelji koja funkcionira na način i u odnosima koji kod djeteta stvaraju stanje toksičnog stresa s kojim se ne može nositi samo bez pomoći i razumijevanja odraslih, bez obzira na to koliko god autentično i jasno se izražava.

U toj bespomoćnosti ne preostaje nam ništa drugo nego ograničiti i iskriviti percepciju stvarnog stanja u sebi i okolini o kojoj smo bili ili još uvijek jesmo ovisni, te na taj način razviti i održati stanje senzorne amnezije koje zadržavamo dovoljno dugo da postaje kronično i prenosi se u podsvjesni dio velikog mozga gdje ostaje aktivno i nakon što se fizički razvijemo i osamostalimo. Dakle, zadržavamo naučenu bespomoćnost i otpor prema određenim oblicima samoizražavanja i potrebu da neizraženu energiju usmjeravamo u pod putem tenisica, pedala ili udaranja lopte jer nismo smjeli negodovati ili udarati nogom kako bismo pokazali mržnju prema onima koji su nas trebali  bezuvjetno voljeti, štititi i razumjeti . Ili udaramo o vodu dok plivamo i tako, bez negativnih reakcija okoline, izvodimo pokrete koje nam je djetinjstvu rečeno da ih izbjegavamo ili su nam čak bili zabranjeni, na primjer kada nismo smjeli zalupiti vratima ili udariti onoga tko nas je povrijedio, uvrijedio ili zlostavljao.

Lopta tako često zamjeni kamen koji bismo u ljutnji bacili nekome ili šamar kojim bismo s pravom udarili ocu ili majci, kada se prema nama ponašaju kao da nas nema, ili se ponašaju djetinjasto i nezrelo i očekuju od nas da uređujemo njihov odnos.

Jasno i istinoljubivo razmatranje naše stvarne unutarnje povezanosti može nam uvelike pomoći da nadopunimo i promijenimo svoj odnos prema kretanju i da smanjimo svoju zarobljenost u kroničnoj ukočenosti, neophodnoj za održavanje iluzije, o kojoj je ovisio naš opstanak u prošlosti, smanjujući time ili sprječavajući povratak ozljede ili ponovne ozljede i odbijanje tijela da dalje ispunjava naše nerealne potrebe za pretjerivanjem u sportu ili na poslu.

 

Aleš Ernst, autor AEQ metode i autor AEQ disanja

Ozljeda je obično posljedica jakog i dugotrajnog preopterećenja koje dovodi do izgaranja i prekida preopterećenja. Ozljeda, pogotovo ako se ponavlja, nudi nam odgovor na ono što, unatoč jakoj volji i jasnom motivu, ne...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: