AKTIVNO UČENJE

Ovdje metodu učite kroz osobni kontakt s učiteljem metode AEQ razine 5, koji je osposobljen za aktivan rad za stolom putem posebnih protokola tijekom kojih izvodite vođene pokrete i na taj način uklanjate senzornu amneziju i tako povećavate sposobnost svjesne percepcije stvarnog stanja tijela.

Aktivno učenje AEQ metode od Ernsta Aleša, autora AEQ metode, AEQ disanja i AEQ odnosa

Odlučite li se na ovaj način smanjiti kroničnu bol, najučinkovitija kombinacija je sudjelovanje u online programima koje provodim preko ZOOM-a i individualni tretman u centru AEQ metode u Brežicama.

Redovito sudjelovanje u barem jednom od 30-dnevnih programa uvjet je za individualno aktivno učenje, jer time sebi dokazujete ozbiljnost i odlučnost da koračate putem promjene. Put je sve samo ne lagan, ali samo tako možete utjecati na teška kronična stanja.

Učenje se tako prvo odvija kroz moje online programe. Tamo saznajete sve više i više o pozadini kronične boli i naučite ulagati vrijeme i pažnju u sebe onako kako ja podučavam u programima. Na taj način sve više shvaćate zašto imate kronične probleme i što trebate promijeniti kako biste ih otklonili. U programu također učite pravilno razumijevanje značenja i svrhe AEQ vježbi, a uz vođenje uživo dobivate dovoljno podrške i objašnjenja da ne odustanete kada osjetite poznate i neželjene osjećaje iz prošlosti, već možete otići razinu dublje u sebe i u povijest čije je potiskivanje i blokada glavni razlog zbog kojeg tijelo komunicira s vama kroz kroničnu bol.

Zašto je potreban posjet 30-dnevnog programa?

Takav pristup omogućuje postupno upoznavanje, a ujedno i bolje razumijevanje principa nužnih za smanjenje senzomotorne amnezije. Vježbat ćete pravilnost i urednost koji su neophodni za uspješno izvođenje vježbi. To je posebno važno za optimalno korištenje vremena i pravilnu orijentaciju prema svojem unutarnjem biću.

Objašnjenja i odgovori na vaša pitanja koja će vam se javiti tijekom provođenja programa dat će vam uvid u razloge kronične boli. Ako se to dogodi u privatnosti vlastitog doma, oporavak je učinkovitiji.

Koje su prednosti aktivnog učenja?

Aktivno učenje omogućuje klijentu da sam prepozna i odabere je li mu refleks potreban i prikladan u određenom trenutku ili se samo radi o starom obrascu koji je trenutno neprikladan. Samo aktivno učenje daje klijentu znatno jači osjećaj promjene. Pritom shvaća koliko moćan utjecaj um ima na naše blagostanje i sposobnost mijenjanja naizgled nepromjenjivih navika. Na taj način klijent može osjetiti i razumjeti uzroke i posljedice svog trenutnog stanja. Uči mijenjati okolnosti u kojima se nalazi daje si priliku za drugačiji rezultat i osjećaj, iako već dugi niz godina ima određeni problem. Ako je uzrok problema nepravilna mišićna napetost u sadašnjim okolnostima, aktivnim učenjem to možemo brzo promijeniti u pravilnu napetost, tim više što jasnije i razumljivije vidimo da je nešto normalno, nepotrebno i da je razlog kroničnih stanja.

Što se još učimo tijekom individualnog učenja?

Tijekom aktivnog učenja klijent nauči jednu ili dvije AEQ vježbe koje stvaraju novostečeno znanje i kontrolu, a zatim svakodnevnim svjesnim ponavljanjem i razvojem složenosti pokreta dublje utrljavaju to znanje i osiguravaju trajnu promjenu senzorno-motoričke veze između tijela i uma. Pritom učvršćuju nove obrasce kretanja i ponašanja. Sve se teže vraćamo starim navikama, ali isto tako odmah osjećamo jesmo li aktivirali stari obrazac koji nam daje svjestan izbor: ostati u njemu ili otići.

Kada se koristi rad na fasciji?

Mišiću samom nedostaje pamćenja i ustrajnosti, savršen je sluga, poslušno izvršava naredbe koje dolaze iz mozga i čak ne razlikuje jesu li naredbe dobre ili "loše". Međutim, na stanje mišića uvelike utječe prošlost u obliku promijenjenog ponašanja i izmijenjenih obrazaca kretanja koji drže određene mišićne skupine u stalnom kontrakciji od podsvijesti i fascije.

Što uključuje aktivno učenje?

Aktivno učenje uključuje i rad učitelja na fasciji prema AEQ metodi, gdje on otkriva područja fascije koja su stisnuta i suha s posebnim pristupima i razumijevanjem protoka impulsa, energije i osjeta. Ovaj postupak također može biti vrlo bolan i odvija se na goloj koži.

Pristup se koristi u težim slučajevima senzomotorne amnezije koja je posljedica snažnih promjena u ponašanju uslijed emocionalne traume, gdje fascija pomaže u održavanju određenih ponašanja, iako je u potpunoj suprotnosti s onim što osoba stvarno želi izraziti.

Zašto učimo AEQ vježbe?

To značajno povećava vezu između uma, tijela i tla, što omogućuje veću emocionalnu zrelost i sposobnost da se drugačije živi sadašnjost s istom prošlošću i tako se formira drugačija budućnost. Svi klijenti koji dolaze na aktivno učenje nezadovoljni su trenutnom situacijom i boje se budućnosti ako se nešto ne promijeni. Aktivno učenje AEQ metode omogućuje racionalnu i tijelom koordiniranu promjenu ponašanja, a time i promjenu radnji koje određuju i omogućuju promjene, povećavajući tako vjerojatnost da postižemo ono što želimo.

Prilikom svakog posjeta naučit ćete i naučiti odgovarajuće AEQ vježbe koje zatim izvodite kod kuće. Svakodnevna vježba od 30 do 40 minuta i istraživanje pokreta ojačat će nove uvide koje ćete steći tijekom aktivnog učenja. Ovo je recept za ublažavanje kronične boli i za obnavljanje stanja u kojem se bol više ne vraća.

Što će nas AEQ učitelj naučiti na individualnoj terapiji?

Individualno učenje omogućuje svijesti spoznaju da je tijelo saveznik, a ne protivnik, ako mu se pravilno pristupi, te da oboje u suradnji mogu postići mnogo više nego sama svijest.

Svrha učenja je zaustaviti vaše specifične obrasce kronične napetosti mišića. Najprije ćete ih shvatiti i osvijestiti, a zatim će vas učitelj naučiti kako prekvalificirati svoj mozak da mijenja naredbe i opušta bolne mišiće te da znate prilagoditi njihovu duljinu i pravilnije funkcioniranje.

Postat ćete sposobniji za samokontrolu, pravilno i samostalno prilagođavanje držanja, kretanja i odgovora na stres. Svaka sesija usredotočuje se na vaše specifično stanje, ponašanje, povijest bolova u mišićima i obrasce kretanja. Budući da aktivna terapija uključuje fizičko kretanje, potrebna je široka i udobna odjeća (traperice, poslovna odjeća i suknje nisu prikladne).

Zašto je potreban razgovor s AEQ učiteljem?

Učenje počinje razgovorom: učitelj traži najjače podsvjesne obrasce. Ujedno se dogovara AEQ protokol koji ovisi o trenutnom stanju klijenta, njegovom znanju stečenom u prethodnom učenju i blokadama koje detektira tijekom vježbi kod kuće.

Na koji način nas vodi AEQ učitelj?

 Učitelj mu pomaže – vodi ga rukama i kasnije kontrolira ispravnost pokreta. Pokreti su spori, uz pomoć učiteljeva dodira klijent sve više osjeća koliko je malo svjestan pokreta i motorike tijela. Naime, razlika između pokreta koji osoba izvodi i pokreta koji je htjela izvesti rezultat je utjecaja senzomotorne amnezije na tzv. senzorno motornu povratnu spregu. Osjećaj nepotpune kontrole koji klijent doživljava, kao i nelogično trzanje polagano opuštajućih napetih mišića, upozorava svjesni dio mozga da više pažnje usmjeri na tijelo i pokret te dobije više senzornih informacija, čime se povećava kontrola i time poboljšava kretanja. Učiteljev dodir olakšava i usmjerava pažnju na prava mjesta, a njegov glas omogućuje pravilno izvođenje pokreta i time preusmjerava senzomotornu kontrolu na pravi put.

Pokrete povezujemo u obrazac kretanja koji replicira jedan ili više somatskih refleksa. Klijent uči osjetiti, rekreirati i zatim napustiti reflekse kada više nisu potrebni, povećava kontrolu nad vlastitim pokretima te napušta nesvjesne obrasce kretanja. To je posebno važno jer kretanje definira ponašanje i jer je u djetinjstvu bilo potrebno prilagoditi ponašanje zahtjevima i očekivanjima okoline te snažno blokirati određeni pokret kako bi se postiglo drugačije ponašanje.

AEQ učitelj je vaš vodič i suputnik na ovom putovanju, a ne nosač!

Sudjelovanjem u online programima možete nastaviti rješavati kronične probleme uz dva do četiri posjeta meni.

Za vrlo teška zategnuća koja su povezana s dubokom emocionalnom traumom obično je potrebno 5 do 10 posjeta tijekom šest do osam mjeseci. U tim situacijama prvo je potrebno utvrditi je li i kada sudjelovanje u 30-dnevnim programima primjereno te dogovoriti moguću koordiniranu suradnju s psihoterapeutom.

Upozorenje: kod stanja skolioze odabir odgovarajuće metode učenja ovisi o uzroku zakrivljenosti kralježnice kao i o tome je li potrebno uključiti roditelje u proces. Zato su nužne uvodne konzultacije uživo ili online. Isto vrijedi i za stanje fibromialgije.

Prvi posjet učitelju 5. stupnja uključuje:

Svaki sljedeći posjet učitelju 5. stupnja uključuje:

Trenutno razdoblje čekanja za individualno učenje je dva do tri mjeseca od početka prvog programa na koji se prijavljujete. Termini individualnog učenja prilagođeni su spoznajama i promjenama u poimanju sebe i okoline koje se događaju u programima. Glavni napredak postižemo redovitim sudjelovanjem u programima, a na individualnim sastancima detaljnije obrađujemo pojedina područja vašeg života te aktivnim radom na stolu i AEQ fasciji smanjujemo SMA na dijelovima tijela gdje je najjači i tako povećavate napredak svjesnosti tijela i utjecaj tijela na vašu svijest i djelovanje.

 

Za dogovor o aktivnoj terapiji ili učenju AEQ metode na daljinu pišite na mail info@aeq.si 

 

Učenje AEQ metode® na daljinu

Učenje na daljinu moguće je putem Face time-a, FB video chat-a ili ZOOM aplikacije.

U slučajevima kada aktivna terapija ili osobni kontakt nisu potrebni da bi se i dalje napredovalo u razumijevanju AEQ metode®, prikladni su odnosi uma i tijela, učenje putem video veze ili telefonskog razgovora.

Na taj način razjasnite pitanja i nedoumice do kojih dolazite redovitim izvođenjem AEQ vježbi® i promjenom karaktera i obrazaca kretanja. To eliminira potrebu za vožnjom na terapiju u Brežice, što omogućuje smanjenje troškova i uštedu vremena s istim pozitivnim učinkom zajedničkog rada.

 

To vam omogućuje da znatno duže čekate rok učenja, što omogućuje brži napredak.

Nejasnoće često nisu toliko velike da zahtijevaju vrijeme cijele terapije (90 minuta), pa je i učenje na daljinu moguće u kraćim intervalima, što omogućuje veću učinkovitost vašeg vremena.

Rad putem video veze također je prikladan za razjašnjavanje i dopunjavanje nejasnoća ispravnog izvođenja AEQ vježbi® (u ovom slučaju, prilikom naručivanja sastanka, navedite da želite pregledati pravilno izvođenje vježbi kako biste dobili upute o pravilnom postavljanju kamere i okruženju za dobro izvršenje vježbe).

Video chat je također pogodan za pregled / konzultacije prije prvog aktivnog terapijskog posjeta u fazi pregovora i određivanje najprikladnijeg pristupa učenju AEQ metode®, kao i u složenijim slučajevima (skolioza, teške autoimune bolesti …) prilikom dogovora putem e-pošte ili telefona nije prikladno ili nije dovoljno precizno.

Što naši klijenti misle o AEQ metodi?

Moje iskustvo sa somatikom

Sjećam se da sam kod Aleša prvi put došao kako bih kupio nekoliko kettlebella. Praktički me je već s vrata “pročitao” i kasnije u razgovoru napomenuo nekliko detalja vezanih za moju posturu te koje bih probleme mogao imati u budućnosti ako ih već i nemam.

PROČITAJ VIŠE

Nema dana da te se ne sjetim.

Uvijek nešto eksperimentiram, vježbam, krećem se a sve završi sa tobom. Ti si mi na neki način mjerilo a i poticaj da idem dalje i dalje...Nekad mi postane teško, pogotovo u trenutcima kad stvari budu nejasne, komplicirane, naporne.

PROČITAJ VIŠE

Mišljenje o AEQ metodi® Mišo Maljkovič

Kao fizički vrlo aktivan liječnik uvijek sam naglašavao važnost prevencije ozljeda i načina na koji se suočavamo sa stresom. Bliski prijatelj mi je preporučio AEQ Kliničku somatiku za rješavanje nekih fizičkih problema, jer je i sam imao pozitivno iskustvo...

PROČITAJ VIŠE

Nevjerojatno!

Nakon jednomjesečnog izvođenja vježbi, odnosno igranja svojim tijelom osjetila sam nadgradnju svega čime sam se sretala do sada; od "dna" do početka rješavanja, kako na duhovnom području (meditacije, REIKI, thetahealing...), tako...

PROČITAJ VIŠE

Aleš, moj dubok naklon i veliko hvala.

Nakon godina tumaranja po svetu, već pomalo umorna od svega i ne jednom upitana da li je to i dalje moj Put, ono što zaista želim, odlučila sam da savladam jednu od najzahtevnijih ruta za cikloputnike – Pamir hajvej. Nije da se nisam zapitala o ispravnosti...

PROČITAJ VIŠE