LIJEČENJE OZLJEDE I NJIHOVA PREVENCIJA

U liječenju i smanjenju vjerojatnosti ponavljanja ozljede u AEQ metodi vrijedi pravilo da se kretanje prvo mora normalizirati, zatim optimizirati i na kraju poboljšati. Sama ozljeda koja se dogodila u sportu ukazuje na nedostatak koordinacije, neprilagođenost i neučinkovitost pokreta, što bi bilo optimalno za određeni sport. Neću zaboraviti poznatog vrhunskog alpskog skijaša koji je zbog nesnosnih bolova u koljenu aktivno učiti AEQ metodu. Cipele je mogao vezati samo ako je kleknuo, nije mogao ustati iz klečećeg položaja bez pomoći ruku, ali to ga nije spriječilo da skija po najtežim terenima. Nažalost, imam mnogo takvih klijenata. Mogu podići 200 kilograma, ali ne mogu bezbolno obući čarape.

Kod takvih ozljeda, pogotovo ako se ponavljaju, uvijek postoji snažan nepravilan obrazac kretanja, a trup i udovi nisu povezani u pokretu. Učitelj AEQ metode prvo utvrđuje stvarna stanja motoričke inteligencije i integriteta. Određuje gdje je prisutna senzorno-motorička amnezija i kronička nesposobnost dovoljne promjene nivoa mišićnog tonusa. Možemo uočiti različitu lakoću rotacije nogu ili ruku, nejednaku sposobnost naginjanja zdjelice, različito držanje tijela i oblik tijela dok ležimo ili stojimo. Sve su to znakovi blokada kretanja i nepravilnog tonusa.

To je posebno vidljivo kada se promatra disanje koje je nekoordinirano i neučinkovito kod većine sportaša ili imaju predubok udah i potisnuti izdah ili obrnuto. U analizi disanja posebno se usredotočujemo na mišiće koje nemamo pod svjesnom kontrolom i koji svojim stezanjem otežavaju uravnoteženo i učinkovito disanje.

Važna je dobra analiza i razumljivo objašnjenje razloga za takve nedosljednosti kako bi sportaš mogao razumjeti značenje AEQ vježbi i protokole za koje želi da postanu dio njegovog trenažnog procesa. Osnovna je svrha postupno normalizirati kretanje i uspostaviti dovoljno dobru osnovu za sagledavanje vlastitih postupaka i reakcija na okolinu. Dakle, on može na odgovarajući način prosuditi jesu li njegovi postupci konstruktivni ili destruktivni. U vrhunskih sportaša posebno je česta neusklađenost između onoga što žele i onoga što je potisnulo razmišljanje i osjećaje u pozadini, čime se sprečava da postignu optimalne rezultate. To je posebno uočljivo kod sportaša, gdje je velika razlika između rezultata koje postižu na treninzima i onih koje postižu na natjecanjima.

AEQ učitelj 3. ili višeg stupnja zbog toga analizira kretanje, držanje i osobine ličnosti.

Sportaš uči mijenjati svoje obrasce kretanja.

Ozljeda uvijek utječe na ustaljene obrasce kretanja: kako bismo izbjegli bol, kretnje prilagođavamo jer ne želimo opteretiti zahvaćena područja tijela. Na engleskom to nazivamo favoring an injured area. To dovodi do lošeg držanja tijela što rezultira gubitkom slobode kretanja ili, drugim riječima, ubrzanim starenjem. U ovom trenutku možemo odabrati ustrajati u prilagođenom – pogrešnom – pokretu ili početi učiti AEQ metodu.

Općenito se smatra da kretanje pojačava postojeći obrazac kretanja. To znači da vježba nakon ozljede pojačava obrazac lošeg ponašanja koji se razvio kao posljedica ozljede. Ton oštećenih mišića postaje jači, a jača i kontrakcija preostalih mišića koji štite oštećenu površinu. Kad ojačamo mišiće nakon ozljede, jačamo i bol. Stoga, nakon vježbanja, ozlijeđeno područje može se ponovno povrijediti nakon razdoblja privremenog poboljšanja pa je potrebno prilagoditi vježbu ili je čak zaustaviti. To se događa s uobičajenim pristupom treningu.

Čak i ako se odmorimo nakon ozljede i bol s vremenom prođe, pokret se i dalje obično ne vraća u okvire prije ozljede. Zbog toga su loše držanje tijela i ograničeni pokreti toliko češći kod starijih osoba.

Ponekad se bol iznenada vrati. Nismo se ponovno ozlijedili, samo je kontrakcija mišića u ozlijeđenom dijelu postala jača što je rezultiralo grčevima i bolovima. Moguće je da smo se liječili fizioterapijom i ojačali obrazac pogrešnog kretanja nakon ozljede tijekom vježbanja što će dugoročno samo pojačati naše probleme. Napredak će vjerojatno biti spor i bolan.

Svjesno mijenjamo obrazac kretanja!

Pogledajmo trkače. Mnogi tijekom trčanja primjetno opterećuju noge. Za većinu se noge okreću svakim korakom, umjesto da se kreću lako i elegantno, ravno, naprijed-natrag. Obično toga nisu svjesni.

Kod ozljeda: bol popušta, a obrazac ostaje. Nakon ozljede nikada se nećemo pomicati i držati kao prije ozljede. Da biste spriječili pojačavanje pogrešnih obrazaca kretanja koji se javljaju zbog ozljeda, najbolje je ne kretati se rutinski; moramo promijeniti svoje pokrete.

Ali kako reaktivirati obrasce kretanja prije ozljede i povratiti slobodu kretanja? Odgovor je jednostavan: izbjegavanjem pogrešnih obrazaca kretanja i učenjem pravih.

Uz izbjegavanje pogrešnih obrazaca, možemo naučiti kako pravilnije djelovati uz pomoć AEQ metode®. To vodi u cjelovitu prekvalifikaciju našeg neuromuskularnog sustava, koja uključuje dva koraka:

1. Prvo obnavljamo i poboljšavamo svoje kretanje i vraćamo fleksibilnost, okretnost, lakoću i točnost; vraćamo osjećaj, znanje i kontrolu potrebnu za slobodno kretanje.
2. Zatim koristimo višu slobodu kretanja i spontanost za stjecanje novih obrazaca koordinacije, raznolikosti i fleksibilnosti što omogućava drugačije ponašanje i rezultate. Nije lako, ali to je jedini način.

Obrasci kretanja pohranjeni su u našem mozgu. Razmislite o tome kako smo naučili pisati, tipkati, voziti bicikl, skijati, otvarati vrata, provlačiti nit, voziti automobil. Uče se svi obrasci koordinacije pokreta. Mozak ih uči, zatim koordinira kontrakciju i produljenje mišića i održava odgovarajuću napetost mišića. Također moramo naučiti nove obrasce kretanja i koordinacije. Ovdje je presudna sposobnost našeg mozga da uči.

AEQ metoda® uči nas pažnji, svijesti o sebi, svom tijelu i svojim pokretima. Kroz svijest o jednostavnom mehanizmu kontrakcije i produljenja mišića, pokazuje nam kako povratiti kontrolu nad mišićima i pokretima. Naučimo razvijati sposobnost svjesnog opuštanja i produljenja mišića izravno povezanih s našom ozljedom što će eliminirati prekomjerno stezanje mišića i pomoći nam natrag u koordiniranom i laganom pokretu.

Kad budemo mogli svjesno se opustiti i produljiti mišiće, nestat će i rizik oporavka i pojačanja boli ili ozljeda.

U liječenju i smanjenju vjerojatnosti ponavljanja ozljede u AEQ metodi vrijedi pravilo da se kretanje prvo mora normalizirati, zatim optimizirati i na kraju poboljšati. Sama ozljeda koja se dogodila u sportu...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: