KAKO PRONAĆI MENTALNU SNAGU POTREBNU ZA TRČANJE

Kada se traži razlog nedostatka motivacije za trčanje, potrebno je dobro razumjeti ulogu odnosa input-output, koji je usađen duboko u naš limbički sustav.

Odnos između ulaza i rezultata definira učinkovitost radnje ili odluke i određuje naš odnos prema ishodu. Dovoljno visoka učinkovitost za život bila je presudna za opstanak u prošlosti i razvoj ljudske vrste. Evolucija i entropija brišu neučinkovite sustave i podižu učinkovitije. Učinkovitost pokreta bila je ključna za preživljavanje. Stoga se još učinkovitije kretanje osjeća ugodno i dobro, a neučinkovito kao neugodno i bolno. Kako dijete odrasta, ono uči biti uredno i time poboljšava svoju učinkovitost. Kad je dovoljno učinkovit da se nosi s trenutnim zahtjevima i opterećenjima, znatiželja ga tjera naprijed.

Učinkovitost je osnova za život bez bolova i omogućuje nam učinkovito smanjenje entropije. Promatrajući i poboljšavajući učinkovitost, stvaramo uvjete za život, rast i radost.

Sve više ćete poštivati važnost učenja, što će imati utjecaja na veću urednost, složenost i učinkovitost, a istovremeno smanjiti ovisnost o nepotrebnim tehnologijama i marljivo i pažljivo trčati. Tako održavamo osobnu slobodu, želje, ciljeve i uvježbavamo sposobnost postizanja svega što želimo. Istodobno, svjesni smo prava i obveza koje iz toga proizlaze. Površno i neoprezno trčanje tako će brzo biti kažnjeno lošim rezultatom i neželjenom boli ili ozljedom. Isto kao i kod svakog djela.

Zbog toga u AEQ vježbama® toliko naglašavam na povećanju urednosti, složenosti i učinkovitosti pokreta i podizanju jasnoće komunikacije u nama. Kroz vježbe postupno vraćamo već izgubljene sposobnosti; poboljšavamo ih s manje napora, ali s više osjećaja, znanja i znatiželje. Pokušajmo taj mentalitet prenijeti i na druga područja našega života; tako ćemo s godinama postati bolji, mudriji i učinkovitiji te kontrolirati entropiju. Istodobno, vježbe nagrađuju savjesnost i odgovornost te kažnjavaju pretjerivanje i zanemarivanje stvarnog stanja tijela.

Trčeći pokreti i učinkovitost

Učinkovitost nas raduje i dovodi u dobro raspoloženje. Osjećamo dobar odnos između uloženog i onoga što je primljeno kao ugodno i uživamo u tome. Loša veza nas ljuti, razočara, izaziva strah i tjeskobu te napetost i bol. AEQ vježbe i praktično razumijevanje odnosa akcija / reakcija omogućuju poboljšanje odnosa između napora i pokreta, poboljšavaju pravilno skraćivanje i opuštanje mišića u pokretu i poboljšavaju ponašanje, osjećaj i razumijevanje onoga što radimo. Tek tada razumijemo dobrobit i možemo odlučiti što ćemo promijeniti kako bismo poboljšali odnos i svaki pokret pomaže nama da to osjetimo. Trčanje će biti lakše, voljenije, nakon njega ćemo se općenito osjećati bolje. Sve su to znakovi da smo poboljšali učinkovitost i smanjili napor. Sukladno tome, naša će želja za trčanjem rasti i trčanje više neće biti rezultat dovoljno jake volje ili odlučnosti. Ovisnost o snažnoj volji jasno ukazuje na neučinkovitost onoga što radimo, jer nadomještamo nedostatak unutarnje radosti i želje za životom stvorene učinkovitijim pokretom s jakom voljom.

Razumijevanje i praktična primjena ovih veza presudni su za stalan napredak u životu. AEQ metoda® povećava vještine razmišljanja, omogućavajući nam prilagodbu novih podataka za kućnu upotrebu, rad i trčanje. U želji za pozitivnim rezultatima te podatke moramo kreativno prilagoditi svom životu. Međutim, to je moguće samo uz dobru povezanost tijela i uma.

Kreativna prilagodljivost može izgledati poput igre i zapravo je zaigrana, no zahtijeva stil razmišljanja koji je istovremeno logičan i dosljedan, kao i intuitivan i duboko osoban – ukratko, to je holistički mozak-misaoni proces za uspješno rješavanje problema.

Kad nedostaje povezanosti, raspravlja se o problemima koji mogu biti negativni. Pitanja poput: “Što nije u redu?”, “Zašto je tako?”, “Zašto mi se to događa?”, “Tko je kriv?”, sva se bave time, što nije u redu. Oni sišu vašu snagu i kreativnost, a istodobno stvaraju osjećaj tjeskobe, što je prečesto motiv trčanja za opuštanje – od sebe, od unutarnje napetosti, praznine.

Međutim, razmišljanje o postizanju povoljnog ishoda je pozitivno. Suprotno je razmišljanju o problemu i češće vodi u pravom smjeru i ne dopušta gubljenje u labirintu negativnog razmišljanja. U razmišljanju o ciljevima pitamo se što imamo pod kontrolom, što možemo učiniti, što će nas pokrenuti, što nas motivira, kako možemo promijeniti situaciju. Ciljano razmišljanje pretvara usmjeravanje pažnje od problema prema rješenjima.

Razmislimo više o rješenju nego o problemu. Zamislimo kakav bi osjećaj bio živjeti u vlastitom rješenju. Ovakav način razmišljanja stvara napetost između problema i rješenja, koje se u prirodi nastoji riješiti u pozitivnom smjeru.

Ako imamo problem s motivom za trčanje, najbolje rješenje je provjeriti motive, osjećaje i dobrobit u vezi s trčanjem. Promijenimo svoj stav prema sebi i trčanju. Previše patnje i tvrdoglavosti, premalo zadovoljstva, lakoće i mekoće ukazuju na neučinkovitost. Naše tijelo kažnjava odustajanjem od poslušnosti i spremnosti da se pokorava naredbama glave.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

Kada se traži razlog nedostatka motivacije za trčanje, potrebno je dobro razumjeti ulogu odnosa input-output, koji je usađen duboko u naš limbički sustav. Odnos između ulaza i rezultata definira učinkovitost radnje ili...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: