SMANJENJE ZAKRIVLJENOSTI I UKLANJANJE SKOLIOZE

Iako je u nekim slučajevima skolioza povezana genetskim naslijeđem, okolina je vrlo važan faktor idiopatske skolioze. Okolina se ovdje ne odnosi na vodu i šume oko nas već na stres koji nas okružuje i koji obično uzrokuje razvoj ovog stanja.

Uzroci
Osnovni princip djelovanja ljudskog sustava je sljedeći:
⦁ Naš mozak kontrolira mišiće na temelju osjećaja koji iz tijela pristižu u mozak.
⦁ Mišići su pričvršćeni na kosti.
⦁ Kosti se kreću zbog rada mišića; kada se mišić skrati (zgrči) ili produži (istegne) pomiče se kost na koju je taj mišić pričvršćen (osim pri pojedinim procesima bolesti kao što je dječja paraliza gdje se kosti nikad ne pomiču neovisno o mišićnom radu).
⦁ Naš mozak na stres iz okoline reagira napinjanjem mišićnih skupina u pojedinačnim uzorcima.

Skoliozu obično uzrokuju fizičke ili emocionalne ozljede u razdoblju djetinjstva ili na prijelazu u tinejdžersko razdoblje života. U klijenata sa skoliozom često nailazim na jake emocionalne traume u djetinjstvu koje su morali zatvoriti u mišićni oklop unutar sebe, a koji je služio kao privremena karantena. Takav mišićni oklop istovremeno povećava otuđenje tijela i uma te negativno utječe na emocionalnu ravnotežu djeteta, što se kasnije na prijelazu u adolescenciju lako razvije u snažne asimetrične tonuse gornjeg dijela torza te povlači kosti i tijelo u tipičnu skoliotičnu zakrivljenost i držanje tijela.

Tjelesna ozljeda ili teški porod rjeđi su glavni uzroci skolioze. Takvi slučajevi zahtijevaju drugačiji pristup te ih bez poznavanja aktivne individualne terapije nije moguće učinkovito smanjiti dok pri postojanju određenih oblika skeletnih asimetrija uklanjanje na somatski način nije niti moguće. U takvim slučajevima znanje učitelja AEQ metode 2. ili višeg stupnja klijentu omogućuje smanjivanje nepotrebnih napetosti u mišićima, a time bolji odmor, lakše kretanje te smanjivanje pritiska na zglobove i ligamente. Na taj način klijentu je omogućeno djelomično poboljšanje stanja kao i razumijevanje principa zbog kojih mu je smanjena kvaliteta života.

Obrazovanje učitelja AEQ metode 2. ili višeg stupnja namijenjeno je dovoljno dobrom poznavanju upliva entropije i uloge kroničnih mišićnih kontrakcija te zadržavanja disanja. Razumijevanje štetnoga stvara model razmišljanja koji omogućuje primjereno razumijevanje skolioze, što dovodi do rješavanja stanja na način koji nije dio službene medicine. Stoga su moguće promjene držanja, osobnosti i karaktera neophodne za uklanjanje skolioze. AEQ vježbe i učenje AEQ metode umiruju skoliotičnu osobu te je postupno vraćaju u simetriju uma, mišića i skeleta.

U težim je oblicima skolioze te njenim jakim emocionalnim ili fizičkim uzrocima potrebno učenje dovoljno iskusnog učitelja AEQ metode 3. ili višeg stupnja. Razina znanja 2. stupnja neće biti dostatna za ozdravljenje, ali će ipak pridonijeti napretku u osjećaju i odnosu. Mogući su i kombinirani oblici učenja u kojima sudjeluju zajedno učitelj AEQ metode 3. ili višeg stupnja te učitelj AEQ , metode 2. stupnja za bolji napredak klijenta.

Kada pretrpimo ozljedu, kako emocionalnu tako i fizičku, naš mozak zateže mišiće struka i okretače torza da bi na taj način spriječio daljnje širenje boli i ozljede. Taj refleks stvara uzorak mišićne napetosti  u skladu s oblikom skoliotične krivulje, a koja može biti blaža ili teža. Mnogi se tinejdžeri suočeni s takvom dijagnozom odlučuju za operaciju umetanjem tzv. Harringtonovih šipki u kralježnicu, dok se drugi odlučuju za redovitu tjelovježbu i tehnike rastezanja.

Adolescentna idiopatska skolioza
Konflikti između roditelja i tinejdžera, kao što su npr. oni koji nastaju zbog nemarnog odnosa prema školskim obavezama, lako mogu dovesti do sukoba, kojeg tinejdžeri rješavaju ljutnjom, bijesom i otporom. Nerijetko ostaju neriješeni. Psiholozi znaju što takav gnjev može učiniti u središtu tijela; uzrokuje pritisak u trbušnoj šupljini i podiže ga u vis. Posljedice su vrlo snažno kronično napeti mišići, koji su podloga za nastanak skolioze. Stoga je vrlo važno da se roditelji trude ostvariti zdrave i uravnotežene odnose unutar obitelji. Promjene u odnosima pomažu smanjenju napetosti u tijelu i sprječavaju nastanak ozbiljnijih bolesti. Tinejdžer obično ima vrlo ograničene mogućnosti da na odgovarajući način smanji pritisak unutar tijela, što dovodi do izvana vidljive karakteristične deformacije tijela u obliku skoliotične krivine. Sport ima ograničen učinak na skoliozu jer se ne pazi na uravnoteženost gibanja tijela već se ono trenira, a što obično dodatno poveća asimetriju te je premješta sa ramena na zdjelicu i koljena.

Skolioza kod djece do 12 godina
S djecom do 12 godina uvijek se skolioza uklanja u prisustvu roditelja, jer djeca te dobi obično ne razumiju i ne znaju kako koristiti princip realnosti i sustavno djelovati u sadašnjosti da bi im bilo bolje u budućnosti. Princip realnosti je osnova AEQ metode i time bitan preduvjet za uklanjanje skolioze.

Stoga je pomoć djetetu moguća posredno kroz mijenjanje roditelja. Naime, dijete od roditelja preuzima fizičke navike, držanje tijela, način komunikacije i uređenje. Kroz poboljšanje odnosa, dijete se vrlo brzo regulira i uredi, često bez posebnog izvođenja AEQ vježbi. Ali ih moraju izvoditi jedan ili oba roditelja da bi ih dijete razumjelo u okviru značenja uređenosti i jasne komunikacije. Dijete i roditelji tako postupno preraspodijele ulaganje vremena, pozornosti i energije unutar obitelji.

 

 

 

 

 

 

 

Skolioza kod odraslih
Pristup uklanjanju skolioze kod odraslih je identičan dječjem, kao što su identični i razlozi (nered) uz izuzetak činjenice da su kod odraslih uzroci za nered u držanju majčinstvo ili njega osobe (invalidnost, cerebralna paraliza ili demencija člana obitelji) i teža dugotrajna razdoblja dubokih emocija (smrt, razvod, silovanje, psihičko zlostavljanje unutar obitelji i sl.), te pretjerano i nepravilno izvođenje pokreta na poslu ili sportskim aktivnostima (kako profesionalnim tako i amaterskim).

Dodatni problem u radu sa odraslom osobom sa skoliozom predstavlja liječenje skolioze u djetinjstvu medicinskom intervencijom ili treniranje i jačanje mišića trupa, koji je i najrašireniji pristup za uklanjanje skolioze. Obično se time poveća kronična zakočenost trupa i osobu čini još više ljutom i tvrdoglavom, što učitelju AEQ metode dodatno oteža rad i poduku. Takva osoba vježbe izvodi tvrdo i nasilno umjesto meko i tekuće. U odraslih je u ulozi roditelja sama osoba i treba se mnogo više baviti sobom i analizirati utjecaj prošlosti na svoje trenutno stanje. Morate je naučiti važnosti horizontalne povezanosti i načina razmišljanja  koji omogućuje smanjivanje zaključavanja u mrežu SMA-e i prepoznavanje misaonih obrazaca koji povećavaju napetost u centru tijela. Pristup učitelja prema rasporedu učenja i izvođenja vježbi jednak je kao i kod djeteta sa skoliozom.

Uklanjanje uzroka skolioze
Glavni problem kod skolioze je snažan gubitak osjeta stanja tijela te otuđenje uma od tijela. Klijent u takvom stanju uvijek na svoje tijelo gleda kao na neprijatelja i ograničenje. Tvrdoglav je i grub te ne zna pravilno usmjeriti svoje vrijeme, energiju i pažnju. Gotovo uvijek dolazi iz obitelji koja je proživjela snažne emocionalne traume i obično funkcionira sa velikim nedostatkom vremena i premalo jasne komunikacije.

Između roditelja i tinejdžera je mnogo neriješenih problema, komunikacija je loša, konfliktna ili je uopće nema. Ukoliko tinejdžer kao dijete kroz ohrabrujući zagrljaj nije mogao višak emocionalne energije prenijeti na majku, ona ostaje zaključana unutar njega što dovodi do potiskivanja i stvaranja pritiska u centru tijela. Istodobno, čest uzrok izostanka tog prijenosa energije na majku je njena  debela i nepropusna membrana (vanjski omotač tijela). To uzrokuje drugačije držanje tijela, kretanje i karakter majke, kojeg dijete kopira i dopunjuje u prvih 7 godina života. Kod tinejdžera dolazi do sličnih problema kakve ima majka, a koje pogrešno pripisujemo genetici i stoga ih niti ne pokušavamo razumjeti ili promijeniti.

Povećani pritisak um drži pod kontrolom kroz ukočenost mišića donjeg dijela trupa, dijafragme, prsnog koša i vrata. Sustav tako sprječava da energija koja stvara pritisak nekontrolirano ode u glavu (gubitak svjesnog nadzora, napad bijesa ili gubitak kontrole nad kemijskim i nekemijskim ovisnostima). Kada se zbog neriješenih problema pritisak poveća, u određenom trenutku dolazi do popuštanja mišićnog oklopa i gubitka simetrične ravne posture. Tada zamjećujemo skoliotično držanje (obično pri sistematskom zdravstvenom pregledu u 12-oj godini života).

Oslobađanje pritiska uobičajenim kanalima je otežano jer je pritisak zbog situacije u okolini i unutar tijela prevelik da bi ga još nepotpuno razvijen karakter mogao otpustiti iz tijela u okolinu. Budući da se energija unutar tijela ne može osloboditi ona ide prema gore i tada popušta »sigurnosni ventil«. To opažamo kroz verbalne ili fizičke ispade i u pretjeranoj agresivnosti prema drugima i sebi (vrijeđanje, samoozljeđivanje, opijanje…). Tinejdžer se sve više osjeća kao da ga nitko ne razumije i udaljava se od roditelja.

Upravo stoga što je glavni razlog pojave ovog tipa skolioze neprikladna regulacija vremena, energije i pažnje unutar obitelji, u proces uklanjanja skolioze je potrebno aktivno uključiti bar jednog roditelja, a drugog dovoljno dobro informirati o važnosti promjena i ulozi pokreta, te povećanja regulacije i jasne komunikacije unutar obitelji (čak i ako su roditelji razvedeni i tinejdžer dio vremena provodi sa drugim roditeljem, što je sasvim uobičajena situacija, jer je odvajanje od roditelja u predtinejdžerskom razdoblju prilično čest uzrok skolioze). U razgovoru sa svim uključenima primijetiti ćemo nejasnu komunikaciju i tako odrediti koje su promjene potrebne i kojim tempom ih trebaju uvoditi.

Učenje discipline i urednosti, te dozvoljavanje vremena za dosadu u svakodnevnom životu tinejdžera je ključno za uklanjanje skolioze. Vježbe koje klijent izvodi, biti će samo oruđe za učenje bolje usredotočenosti. Postupno će ukloniti i loše odnose i razmišljanje.

Pri učenju vježbi mora, također, biti prisutan i barem jedan od roditelja, jer će morati na sebe preuzeti odgovornost redovitog i vještog izvođenja vježbi. Prebacivanje te odgovornosti na tinejdžera je za njega prezahtjevan zadatak i u većini primjera stvara otpor i izbjegavanje, te osjećaj prepuštenosti samome sebi.

To bi trebalo biti jasno na samom početku tako da možete uzeti dovoljno vremena za razgovor, slušanje i poboljšanje komunikacije u oba smjera. Prije svega, potrebno je naglasiti da je nužno aktivno sudjelovanje pri izvođenju vježbi. Istovremeno je potrebno analizirati i svoj odnos spram partnera ili roditelja, jer je dijete svoj unutarnji zadobilo oponašajući roditelje, tko su i kako vide sebe i druge. Sve to utječe na uspjeh tretmana, a rad svih uključenih u uklanjanje skolioze je vrlo kompleksan. Međutim, daje izvanredne rezultate i omogućuje normalan i plodan život za tinejdžera u budućnosti. Ukoliko se ne potrudimo mijenjati stanje, riskiramo skoliozu i time rješavanje problema operacijom u odrasloj dobi, nepotrebne frustracije i asimetriju i nered some.

Skolioza – iskustvo
Godina dana je prošla od dana kada sam prvi put kontaktirala Aleša Ernsta. Čula sam da ga je netko prozvao „mađioničarem“. Složila bih se s tim nazivom.
Istina je da moraš sam aktivno sudjelovati, pod njegovim vodstvom ostati hrabar i ustrajati, što nije uvijek lako. Otkrivaš emocionalne uzroke fizičke boli, spoznaješ da svojim emocionalnim teretom značajno utječeš na svoju djecu i one najbliže. Teško je čuti istinu, a na nama samima je jesmo li je spremni prihvatiti, zakopati duboko u sebi i očistiti iz dubine ono što nas i posljedično naše najbliže vuče prema dolje, a što lako može dovesti do psihičkih ili fizičkih bolesti.
Želim podijeliti svoje iskustvo, jer je i mene privuklo iskustvo majke koja je opisala promjene na svojoj kćerkici koja je imala skoliozu i praktički je uklonila uz pomoć Aleša.
Zaražila sam pomoć kod Aleša Ernsta nakon što smo kod svog 13-godišnjeg sina primijetili skoliozu. Na internetu sam potražila moguća rješenja za skoliozu i naišla na web stranicu o AEQ metodi. Tražila sam vježbe koje bi sinu prvenstveno uklonile bolove u leđima i ispravile skoliozu. Nakon što sam mailom kontaktirala Aleša on mi je najprije predložio da posjetim radionicu, jer kao majka prvo moram urediti sebe, jer ja svojom pogrbljenošću utječem na pogrbljenost svoje djece. Aleluja! Otkriće! Odmah sam vidjela da razgovarm s nekim tko jasno zna nešto o dubokim uzrocima fizičkih nepravilnosti. Bila sam zahvalna što mi je na samom početku rekao da problemi mog sina proizlaze iz mojih problema. Uslijedio je osjećaj krivnje s kojim se trebalo pozabaviti, prihvatiti ga i aktivno ustrajati u promjeni. Tako jednostavno i teško u isto vrijeme.
Otišla sam na radionicu AEQ metode: Upliv čuvstava i stresa na kronične bolove, umor, depresiju, glavobolju te mišićnu zakočenost.
Da, taj je naslov bio pravi za mene.
Sinu je sa 16 mjeseci dijagnosticiran dijabetes tipa 1. Upravljanje bolešću kod tako malog djeteta zahtijeva potpunu kontrolu šećera u krvi svakog trenutka dana i noći, jer je, u protivnom, dijete u smrtnoj opasnosti. Uz sve ostale obaveze i posao kao izuzetno iscrpljujuć, ustrajala sam u gotovo nemogućoj situaciji gotovo desetljeće. Unatoč godinama kroničnog umora, strah za život moga sina držao me uspravno, a ja sam uvijek iznova zanemarivala umor i bol u cijelom tijelu i nastavljala pratiti kretanje šećera svake noći.
Zbog svih svojih briga i strahova skratila sam mićiće. Čak i nakon što je moj sin već sam upravljao bolešću ja se svejedno nisam opustila. Stalno sam bila umorna. Nisam se pozabavila svojim problemima. Bol je bila prisutna cijelo vrijeme, a ja sam pokušavala „odrezati“ svoje tijelo i ne čuti ga jer sam mislila da nemam drugog izbora. Moje stanje je, međutim, presudno loše utjecalo na moga sina.
Nakon radionice s Alešom sam dogovorila aktivnu terapiju. Činilo se čudnim, a istovremeno sam odmah povjerovala u ideju da sama moram proći terapiju da bi kasnije one pomogle mome sinu. Za dijete je uvijek presudno u kakvom je stanju njegova majka. Znala sam da sam u lošem stanju, ali nisam znala kako se izvući iz toga.
Sve što mi je Aleš rekao bilo mi je jasno na racionalnoj razini, ali kako emocionalno upravljati stvarima bila je potpuno druga priča. Nije mi bilo jasno kako mi to može pomoći, ali nakon radionice potpuno sam vjerovala da može.
Alešove terapije sadrže sveobuhvatni individualni tretman. Ne radi se samo o vježbama već nam pomaže da upoznamo sebe, svoje emocije, uzroke doživljavanja sebe i drugih, okoline i svijeta oko nas pomažući nam da razumijemo fizičke probleme zbog kojih moramo potražiti pomoć. Kroz razgovore s njime otkrivala sam stvari o sebi za koje sam mislila da nisu odveć važne za moj sadašnji život. Ustrajala sam u svakodnevnim vježbama i ubrzo sam više puta kroz dan opažala da su mi ramena bez potrebe napeta i svjesno opuštala mišiće.
Sa zadovoljstvom sam počela doživljavati trenutke ovdje i sada. Čak i kad sam na putu i stojim u koloni čekam potpuno mirna i ne skačem mislima s jednog problema na drugi. Kada hodam više pažnje posvećujem tijelu. Vidim ljude i događaje oko sebe i drugačije ih doživljavam. Primjećujem više smirenosti, osjećaj stabilnosti, strpljenja i više energije tijekom dana. Promijenila sam način komunikacije koje je prije bio prilično grub, a čega nisam ni bila svjesna. Nakon godine dana terapije kod Aleša i svakodnevnih svjesnih vježbi konačno ujutro ustajem bez teškoća. Prije godinu dana jutrima sam se osjećala kao da me pregazio kamion. Boljeli su me svi mišići i zglobovi. Danas je početak novog dana mnogo pozitivniji.
Sa sinom su rezultati odlični. Nakon samo pola godine učenja i izvođenja vježbi opaža se ispravljena skolioza, a bol u leđima je potpuno nestala. Kaže da se osjeća puno opuštenije , puno samouvjerenije komunicira s drugima i puno više razumije utjecaj emocija i odnosa na svoje držanje tijela i osjećanje. Tek je sada svjestan koliko su mu mišići bili kronično zakočeni.
Savjetovanje s Alešom preporučujem svakome tko je dovoljno odlučan za promjenu na bolje.
Mojca Orešnik Jelačič, Ljubljana

Skolioza
U lipnju 2016. Slučajno smo otkrili da naša 11-godišnja kći ima skoliozu. Rtg snimak je potvrdio odstupanje od 22 stupnja. Preporučeno nam je konzervativno liječenje skolioze – ortoza, za koju su nam također obrazložili da će u najboljem slučaju ukoliko je kći bude nosila najmanje 12 sati dnevno samo zaustaviti daljnje krivljenje kralježnice te da zapravo i ne postoji način na koji bi se skolioza lako uklonila. Iako sam već u početku bila vrlo skeptična glede takvog načina, ipak smo napravili ortozu, ali smo nastojali pronaći i druge načine rješavanja problema skolioze koje ne bi uključivale »srednjevjekovne sprave za mučenje«.

Za AEQ somatiku i Aleša doznala sam od prijateljice koja je uz njegovu pomoć rješila svoje zdravstvene probleme, a također se i sama obrazovala kliničkoj somatici. Na njen nagovor kontaktirala sam Aleša i spletom sretnih okolnosti dobila termin. Sam susret je bio ugodna mješavina razgovora i vježbi te smo zbunjeni, ali i ohrabreni s kćerkom krenuli u avanturu sa somatikom.

Iako vježbe zahtijevaju određen mentalni napor zbog usredotočavanja na pokret, mojoj kćeri to nije predstavljalo problem. Sljedeća je tri tjedna ustrajno izvodila vježbe svako jutro i navečer, nakon čega je uslijedio novi susret s Alešom. Nažalost, njenu skoliozu nismo slikali prije prvog tretmana tako da nemamo »dokaz« o nevjerojatnom poboljšanju  stanja, ali razlika je bila očita, vidljiva iz daleka, kako u načinu držanja tijela tako i u samoj zakrivljenosti kralježnice. Sljedeći su susreti bili isto isprepleteni novim informacijama, utvrđivanjem naučenog i dobrim raspoloženjem. Svakim novim susretom skolioza je bivala vidno manja te sad, nakon 4 i po mjeseca po prvom tretmanu gotovo neprimjetna. Kćer je pred nekoliko tjedana bila na školskom sistematskom pregledu, a liječnica je komentirala da joj je kralježnica »super«.

Somatika je imala veliki utjecaj na život naše kćeri, ne samo u smislu ravnanja njene kralježnice. Najočitija promjena vidi se na urednosti njene sobe. Inače je vrlo uredna osoba i pazila je da joj je soba uredna, ali je za to trebala puno vremena i truda. Nedugo nakon što je počela s vježbama sobu je uređivala s lakoćom i gotovo bez ikakvog napora. Primijetili smo i da joj je lakše organizirati školske obaveze.

Prije somatskog kretanja velika joj je količina obaveza predstavljala ogroman pritisak i nije se mogla organizirati tako da učini sve planirano. Sada je to neusporedivo lakše; dešava se i dalje da je pod stresom, ali se gotovo odmah i bez teškoća izvuče iz stresne situacije i obavi sve potrebno. Imam osjećaj da je općenito sretnija, zadovoljnija i organiziranija otkad radi somatske pokrete.
Mimi Konig Barušić, Zaprešić

Prije godinu dana suočili smo se sa vrlo neugodnom dijagnozom skolioze naše 13-ogodišnje kćeri. Nakon prvotnog šoka, kada nam je ortoped pojasnio da se radi o defektu kralježnice  koji se ne može ukloniti i sa kojim će naša kći morati živjeti, uslijedio je još veći. Specijalista ortoped na Klinici za ortopediju ponovno je pregledao kćer i izmjerio „zakrivljenost“ kralježnice, te nam rekao da joj je kralježnica zakrivljena pod kutem od 42 stupnja, a s 45 stupnjeva neminovna je kirurška intervencija.

Kći, koja je aktivna plesačica i sportašica, u posljednje se tri godine često suočavala s bolovima u leđima, a posljedično i problemima s koljenima. Pokušali smo joj ublažiti bolove, vozili je na masaže, preko interneta pokušavali naći način kako otkloniti problem. Međutim, bolovi su se intenzivirali iz treninga u trening. Unatoč svemu nismo se predavali i tražili smo načine i moguća rješenja kako bismo pomogli kćeri, čak i van okvira klasične medicinske pomoći. Sudbina je htjela da smo naišli na Aleša Ernsta i njegov razgovor o kliničkoj somatici.

Tema nam se odmah učinila zanimljivom i uskoro smo zakazali sastanak i doveli mu kćer. Pri prvom susretu Aleš nam je okvirno pojasnio da ima rješenja za njen problem. I tako smo krenuli sa aktivnom terapijom kliničke somatike pri čemu nam je Aleš objašnjavao zašto je došlo do problema i zakrivljenosti kralježnice te kako se nositi s time. Ubrzo smo, zajedno s kćeri, uvidjeli da je problem rješiv te da su vježbe kliničke somatike od pomoći ne samo u „ravnanju“ njene kralježnice, već i u borbi sa bolovima, što je velika pomoć u životu općenito.  Kći još uvijek aktivno pleše, bolovi u leđima i koljenima su praktično nestali, a kada se pojave pravilnim vježbama kliničke somatike ih brzo ukloni.

Kći je Alešu beskrajno zahvalna za sve savjete, njena kralježnica je već vidno ravna, bolovi su nestali, stav joj je uspravan, konačno se dobro osjeća u svom tijelu koje pomoću somatskih vježbi zna voditi. Osim praktičnih vježbi, Aleš joj je pomogao i mnogim životnim mudrostima i savjetima, što je vrlo korisno na njenom natjecateljskom putu u plesu, kao i svakodnevnim odlukama. Ostatak obitelji također s veseljem izvodi somatske vježbe, čitamo Alešovu knjigu „Lahkotno iz kroničnih bolečin“, a svakome tko je suočen sa sličnim poteškoćama preporučujemo savjetovanje s Alešom Ernstom, učiteljem kliničke somatike.

Obitelj Tabor, Brežice

Iako je u nekim slučajevima skolioza povezana genetskim naslijeđem, okolina je vrlo važan faktor idiopatske skolioze. Okolina se ovdje ne odnosi na vodu i šume oko nas već na stres koji nas okružuje i koji obično uzrokuje razvoj ovog stanja.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: