DIJAGNOZA: SUMNJA NA ANKILOZANTNI SPONDILITIS

Već duže vrijeme patim od bolova u leđima. Danas postajem svjestan da sam ih uspijevao utišati, iako to ne znači da nisu bile prisutne.  Kroz učenje AEQ metode® spoznajem da kada sam pokušao osluhnuti bol i leđima uspio sam osluhnuti samog sebe.

Bol je tijekom života dolazila u različitim intervalima, a zatim bi nestala. Puno sam se bavio sportom i tijelo mi je bilo snažno, ali su mišići koji su najvažniji bili vrlo slabi jer sam sportu pristupao na pogrešan način.

Prije dvije godine bolovi su bili toliko nepodnošljivi da ih nije bilo moguće ušutkati. Javljali su se uglavnom noću (u lumbalnom dijelu i križima), a preko dana se još i moglo izdržati. Osobni me liječnik uputio Pojavljale su se na rentgen, pregled krvi i MRI. Pregled krvi je pokazao pozitivan HLA-B27, a MRI potvrdio sumnju na ankilozantni spondilitis. Izraz koji teško možete zapamtiti, a još teže izgovoriti. Najprije sam išao o tome istraživati po internetu, ali bilo je puno toga za pročitati, a manje kako tomu uspješno pristupiti. Klasična medicina tome trenutno  pristupa antiupalnim tabletama i tabletama protiv bolova. Kako bismo po domaći rekli Naklofen – 2x dnevno. A kada otkaže želudac promijeniti ćemo ga. Kolegica me je potajno (jer nisam član farmakološkog društva) odvela na predavanje o spondilitisu, gdje se samo se potvrdilo isto što sam pročitao na internetu. Ukratko, počinje s ukočenim donjim dijelom leđa ili križa i nastavlja s okoštavanjem kralježnice. Bolest koju klasična medicina trenutno ne zna izliječiti, ali tabletama se može usporiti napredovanje i ublažiti simptome. Naklofen sam uzimao godinu dana, a onda mi je želudac poručio da je bilo dosta pa sam ga poslušao. Razgovarao sam dosta sa liječnikom o tome i hvala Bogu da je bila voljna da pokušamo s nekom „alternativnom“ metodom (mada ne znam koliko dugo ćemo još za takve metode koristiti  izraz alternativna). Rekla mi je da ih baš i ne poznaje dovoljno, ali me podržava u tome da pokušam iako joj je bilo žao jer ću terapije morati plaćati iz svog džepa.

S AEQ metodom® sam se po prvi puta susreo pred dvije godine. Na prvom posjetu Aleš mi nije puno govorio o tome što je moguće, a što ne.  Na neki način mi se to dopalo, jer vjerujem da sve može kada se hoće, a na takav način klijentu je dozvoljeno odabrati da to odabere ako to stvarno i želi. I tako smo počeli s vježbama koje smo kasnije nazvali učenjem, što je, uzgred, pravilan izraz. Kroz dvije godine učenja dogodilo se mnogo toga. Postoje periodi kada napreduješ i misliš si da se isplatilo i periodi kada se ne pomičeš s mjesta. Uz rad na tijelu učiš se strpljenju, disciplini, ustrajnosti i spoznaješ da je tako i u životu.  Što se mene tiče, primijetio sam da je glavni problem  području zdjelice. Mišići tog područja bili su blokirani. Pokretljivost zdjeličnog predjela kompenzirao sam drugim dijelovima tijela, što objašnjava bol u ostalim dijelovima kralježnice. Mogao bih reći da su mi se u određenom trenutku ili periodu mišići trgnuli i prisjetili se kako je pravilno i bolje raditi. Kroz svjesno učenje se učiš drugačije. Osvješćuješ situaciju i malim pokretima  postavljaš novi kriterij pravilnosti. Osvješćujući dio tijela istovremeno osvješćuješ i svoj duhovni dio tako da se je tijekom učenja, koje još traje, svašta promijenilo.

Danas mogu reći da učim novi hod, novo skijanje, novo planinarenje… Snage i energije je više, jer su mišići pravilno iskorišteni, opušteniji i optimalnije funkcioniraju.  Učenjem AEQ metode® upoznaješ se sa svojim tijelom, a preko njega i samim sobom. Postaje ti jasnije kako mišići trebaju raditi i zašto se pri pokretu određeni mišić mora produžiti, a drugi skratiti, tako da sve bolje istražuješ i popravljaš samog sebe. Kroz to postaješ svjestan sebe i na drugim područjima. Danas je bol znatno manja ili ponekad u potpunosti izostane. Drugi MRI značajno se poboljšao. Osim toga, fraza akilozantnog spondilitisa se više ne javlja u nalazima.

Ne tvrdim da je AEQ metoda® jedina metoda za liječenje spondilitisa, ali ako samo jedna osoba s ovom vrstom problema pročita ovaj članak, a zatim se odluči za kliničku somatiku i liječenje, biti ću jednako sretan kao što sam to za sebe.

Andrej Udovč, Kranj

Već duže vrijeme patim od bolova u leđima. Danas postajem svjestan da sam ih uspijevao utišati, iako to ne znači da nisu bile prisutne.  Kroz učenje AEQ metode® spoznajem da kada sam pokušao osluhnuti bol i leđima uspio sam osluhnuti samog sebe.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: