Tadeja Severkar, Luksemburg, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

AEQ je postao dio mog razmišljanja i života u posljednjih nekoliko mjeseci.

Znanje, koje sam stekla tekom godina, bilo bi teško podijeliti na pojedinačne jednodnevne radionice, aktivne terapije i seminar za učitelje 1. stupnja. Međutim, za seminar mogu reći, da sam tu stekla većinu novih iskustava i vještina te produbila postojeće znanje o AEQ kliničkoj somatici, tako da ga sada mogu prenijeti mojim studentima.

Na seminaru sam se odlučila prisustvovati jer više nisam trebala pomoć svog fizioterapeuta nakon posjeta moje prve AEQ radionice i nekoliko aktivnih terapija kod Aleša. Prvi učinci metode mogu se primijetiti već nakon prve radionice, ali stvarni, dugoročni efekti otkrivaju se tijekom vremena. Promjena načina razmišljanja je temelj toga. Naime, napor i prisila ne donose željene rezultate. Kao u dječjoj igri labirint – onaj tko nađe najkraći i najlakši put pobjeđuje; najbolji pristup je put s najmanje otpora. No istodobno se učenje metode može usporediti sa učenjem novog stranog jezika: vaše se znanje širi dok svaki dan učite kroz AEQ pokrete i istražujete. Kada odvojite vremena za učenje i istraživanje, postat ćete sve bolji u onome što radite.

Kako i zašto bismo trebali promijeniti naše živote? Promjene su neophodne, jer se čak i najzdravija, najpametnija i najsvjesnija osoba treba se mijenjati i usavršavati tekom vremena. Tako sam počela mijenjati svoje mišljenje, a također sam postajala svjesnija svoje entropije (nered) te počela povećavati sintropiju (red). To činim bez ikakve prisile, baš kao što je preporučljivo izvoditi vježbe AEQ somatike, koje su namijenjene za uspostavljanje svijesti o vlastitom tijelu i vraćanje i poboljšavanje jasnosti veze tijelo-um.

Seminar je bio izvrsno iskustvo, puno novih otkrića, nadogradnji i aha-trenutaka. Sve se je spojilo na najbolji mogući način. Naša grupa od deset sudionika seminara, naša šarena ekipa, pretvorila se u grupu prijatelja i kolega. Svi smo imali drugačija iskustva, život i prethodno znanje, na ovom seminaru učili smo jedni od drugih, razmijenili naša znanja i apsorbirali predavanja našeg učitelja Aleša Ernsta. Seminar je izvrsno pripremljen; ja i moji kolege željno smo slijedili objašnjenjima u učionici svih šest dana.

Mogla bih napisati knjigu o svim informacijama i zaključcima s seminara, ali za sada vam dajem samo dio svega:

Iako imam još mnogo toga da se naučim o AEQ metodi, već sada znam puno više od ljudi oko mene i mogu ovu složenu metodu na jednostavan način prenijeti mojim studentima.

Kako steći i zadržati pozornost učenika. Značenje objašnjenja, koje popunjava informacijski vakuum. Poučavamo ih kako bi si mogli sami pomoći.

Ne radim AEQ vježbe, igram se s njima. I zabavno je! 13 vježbi, koje smo naučili i razmotrili s gledišta polaznika seminara, učitelja i promatrača. Vrijeme leti kada se zabavljaš.

Važnost vremenskog rasporeda. Prava kombinacija savjesnosti, točnosti, vještine i osjećaja. Prošlost, sadašnjost, budućnost i skokovi između njih dok podučavamo vježbe.

Šukunin – svakodnevno svjesno poboljšavam male stvari u mom životu kad radim svoj omiljeni zadatak; poboljšavam se sa razigranom radošću.

I konačna misao, koju sam razvila iz Alešove izjave: Seminar sadi sjeme i zatim se čeka i radi, da izraste.

Ne možeš prirodu prisiliti da požuri sa bilo čime no možeš joj u tome pomoči. Sjeme je znanje, koje smo dobili na seminaru. Sastav zemljišta je moje, toliko minerala, toliko emocionalnih trauma i toliko zraka i kamenja. Potrebna je samo prava količina zalijevanja, ne previše i ne premalo. To je moja odgovornost. A onda ću jednog dana primijetiti koliko lijepo rastu!

Tadeja Severkar, Luksemburg, učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Znanje, koje sam stekla tekom godina, bilo bi teško podijeliti na pojedinačne jednodnevne radionice, aktivne terapije i seminar za učitelje 1. stupnja. Međutim, za seminar mogu reći, da sam tu stekla većinu novih iskustava i vještina...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: