Keti Mastrović, učitelj AEQ metode 3. stupanj

Znamo li kuda idemo ili samo, svoje tijelo, ne osjećamo dovoljno dobro kako bi stvarno znali kamo idemo. Kako smo i zašto smo tako kako jesmo? Boli. Zašto boli, gdje boli i kako boli? Ma tako je kako je, bitno je da guram dalje? … Tako je to bilo, uvijek na teži i kompliciraniji način do ostvarenja zacrtanih ciljeva. Prebrza vožnja po zahtjevnoj cesti. U svakom radu uvijek s jakom težnjom i velikom samokritikom, kako biti što brža a pritom precizna, tehnički bolja, kako napraviti što više a da ne bude prosječno, … Previše zahtjeva, premalo vremena.

Spletom okolnosti, zbog ne poznavanja ili ne prepoznavanja fizikalnih zakona u životu, akcije su nerijetko rezultirale slučajnim ishodima, povredama, pauzom, nezadovoljstvom, ljutnjom. Permutacije, varijacije, kombinacije – elementi kombinatorike, koliko mogućih ishoda ima rezultat našeg djelovanja … realno samo jedno, za svakog posebno. Povoljan ili nepovoljan, dobar ili loš ishod uobičajen je za mene ili tebe. No, je li prirodan i normalan?!

Način na koji se krećemo kroz život, postižemo rezultate, reagiramo na stres, razvija se i oblikuje pod utjecajem epigenetike, okoline, naše osobnosti i karaktera. Uzročno posljedičnom vezom tj. prema zakonu akcije i reakcije, djelovanje je i suprotnog smjera odnosno svojim kretanjem i akcijama utječemo na okolinu i mijenjamo svoj karakter.

Obrasci ponašanja koje ponavljamo kroz dug vremenski period postaju duboko naučeni, podsvjesni. Tim repeticijama razvijamo rezidualnu, uobičajenu mišićnu napetost sa kojom djelujemo unutar sebe i na van. Na istu nadalje utječemo kroz cijeli život, sa sve većom odgovornosti i okusom prošlih, manje ili više, stresnih iskustva. …

Svaka osoba, kroz akcije-reakcije i odrastanje, postepeno razvije obrasce mišićne napetosti i način kretanja koji je jedinstveni samo za nju, zbog navedenog je proces izlaska iz napetosti i kroničnih bolova nepredvidljiv i vezan samo uz dotičnu osobu. Prečeste povrede u sportu ili radu, bolovi u svakodnevnom životu, neželjeni ishodi djelovanja ukazuju na loš osjećaj svog tijela i djelovanje sa prevelikom željom i voljom.

Vrijeme, rad, bolje razumijevanje – varijable su koje vode u promjenu akcije sa sve manjom mogućnosti slučajnih ishoda. Navedeno dalje omogućava ulazak u viši, novi krug spirale gdje s vremenom povećavamo dubinu shvaćanja i kompleksnost te podižemo svoju učinkovitost … Takvo kretanje spiralom, gdje sa većom zrelosti prelazimo na viši nivo, vodi u ispravno područje vrijednosti funkcije tj. u skup željenih ishoda dobivenih na osnovu boljeg i kreativnijeg djelovanja, a to je  život sa manjom boli ili bez boli.

Keti Mastrović, učitelj AEQ metode 3. stupanj

Znamo li kuda idemo ili samo, svoje tijelo, ne osjećamo dovoljno dobro kako bi stvarno znali kamo idemo. Kako smo i zašto smo tako kako jesmo? Boli. Zašto boli, gdje boli i kako boli? Ma tako je kako je, bitno je da guram dalje? ...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: