Strah

Ne smijemo zaboraviti da smo se svi u ranom djetinjstvu susreli s razdobljima bespomoćnosti. Ali da nemoć nije bila zloupotrijebljena od strane okoline, do odvajanja od izvora energije uopće ne bi došlo. Na taj način ne bi nedostajalo nade i vjere, ne bi se razvila dominacija uma nad membranom (tijelom) koja sprječava osjećaje iz dubine da izađu na površinu. Površinski život odvojen od suštine postaje sve besmisleniji, a posljedica je pritisak energije u trbušnoj šupljini. Prije ili kasnije to će pronaći put do svijesti i izazvati izljev emocija. To će također povećati osjećaj da nam nešto nedostaje, da nam nešto fali. Počet ćemo tražiti ono nešto, sagledavati potrebe tijela. Osoba koja ne pronađe pravi put do tog kontakta može skrenuti putem ovisnosti o drogama, alkoholu, seksu ili adrenalinu.

Osim straha od nemoći, postoje i drugi strahovi koji stvaraju ili povećavaju taj jaz. Osoba se boji osjetiti svoju unutarnju tugu, koja često graniči s očajem. Boji se potisnutog bijesa i panike i straha od smrti. Ove potisnute emocije sakrivaju se poput demona koji vrebaju iza respiratorne barijere prije sukoba. Većinu smo ih potisnuli kad smo bili manji, a demoni su tada bili veći nego sada kad smo odrasli. Podsvjesni strah od njih ostaje isti, jer zbog razdvojenosti nemamo pravi osjećaj. Svjesni smo da smo sada mudriji, jači i iskusniji, ali ta svijest nema nikakvog utjecaja na te obrasce, na razmišljanje. Učeći AEQ metodu tu vezu sve više razumijemo, strah je sve manji. Shvaćamo da se bojimo prošlosti, iako smo u sadašnjosti. Vježbama i razumijevanjem osvještavamo nesvjesno u sebi. Suočavanje sa svojim strahovima donosi spoznaju da oni nisu tako strašni kao što su se isprva činili.

Istodobno, mozak ima sposobnost proizvodnje tvari i hormona koji u glavi stvaraju osjećaje zadovoljstva kako bi nadjačao očaj, umor, depresiju i stvorio iluziju (kardio junkie). Pomažu si i omamljivanjem (čokolada, alkohol, droga…) dok tijelo to ne može učiniti, ako se svijest s tim ne slaže. To kod osobe stvara uvjerenje da je tijelo izvor svega zla i nevolja te da ga je pametnije izolirati.

 

Aleš Ernst, autor AEQ metode i autor AEQ disanja

Ne smijemo zaboraviti da smo se svi u ranom djetinjstvu susreli s razdobljima bespomoćnosti. Ali da nemoć nije bila zloupotrijebljena od strane okoline, do odvajanja od izvora energije uopće ne bi došlo. Na taj način ne bi nedostajalo...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: