BOLOVI I REHABILITACIJA KOLJENA

Bolovi u koljenima, trošenje hrskavice, ozljede meniskusa su vrlo uobičajene.

Među klijentima veliki je broj onih kojima je rješavanje navedenih problema glavni razlog odluke učenja AEQ metode™. Pri većini njih opažam isti uzrok ponavljajućih problema i bolova u koljenima; jaka zategnutost sredine trupa, eng. „core“, jezgra. Taj dio tijela koji povezuje rebra i noge je vrlo jak i rigidan, mišići kao da nisu sposobni za opuštanje. Osnovna funkcija jezgre (corea) je pomicanje prsnog koša i zdjelice u svim smjerovima približno jednako učinkovito.  Mišići, stoga, moraju sposobni za oboje, kontrakciju i relaksaciju, jer jedino na taj način imaju sposobnost usklađenog i učinkovitog pomicanja trupa. Osnovni nedostatak modernog načina života, suvremenog treninga i rehabilitacije jest usredotočenost na jačanje mišića i postignuća temeljena na radu i snazi. U pogledu na čovjeka kao na stroj takav je pristup logičan i pruža dobre kratkoročne rezultate. Dugoročno, međutim, dovodi do progresivne i sve veće zategnutosti tijela i osjećaja sve težeg i ograničenog kretanja.

Ne smijemo zaboraviti da je čovjekova osnovna potreba, koja mu je i omogućila preživljavanje, konstantna potraga za većom učinkovitosti u kretanju. Evolucija je temeljito iskorijenila organizme koji nisu dovoljno učinkoviti da prežive. Evolucija ljudske vrste bila je stalna borba za opstanak u kojoj su u prednosti bili oni koji sa manje snage postignu više.  Gledajući na oblik i kretanje ljudskog tijela kroz ovakvu perspektivu, brzo upada u oči njegova nestabilnost. Visoka ravna struktura, koja se nalazi na dva razmjerno mala stopala je vrlo nestabilna u odnosu na primjere višenožnih životinja oko nas. I ukoliko se pitamo zašto bi se uopće naša vrsta odlučila za takav oblik tijela i način kretanja, dobijemo vrlo jasan odgovor: nestabilna struktura se pomakne s manje energije nego stabilna. Međutim, za opstanak je iznimno potrebno i to da nad nestabilnom strukturom imamo i dovoljno dobar nadzor.

Dobar nadzor zahtijeva puno podataka (osjećaj – propriocepcija), dobru sposobnost obrade tih podataka (mozak) i dovoljno pomičnih struktura koje dobro nadziremo (mišići) da bismo lako i dobro nadzirali nestabilnu strukturu (tijelo) za provedbu pokreta koji nam omogućuju preživljavanje. Zato je, dakle, u borbi za preživljavanje bilo neophodno da sa što manje utrošene energije izvedemo sve potrebno kretanje. To je zahtijevalo učenje kompleksnog kretanja i mnogo vremena za postizanje neovisnosti. Iz toga su vidljiva dva osnovna obilježja čovjeka, prema kojima prednjači pred ostalim životinjskim vrstama: učenje i prilagodljivost, koja dolaze iz njegove sposobnosti učenja.  Nije logično da moramo jačati mišiće trupa samo zato da možemo stajati uspravno i disati normalno. Nepotrebna i pretjerana kontrakcija rezultira prevelikom i neučinkovitom potrošnjom energije.

Evolucijska je logika da tijelo osnovne funkcije obavlja što je moguće učinkovitije, te da je podloga za svladavanje gravitacije tvrda osnova (skelet) koja za to ne troši energiju i mišići, koji su glavni energetski potrošači, za učinkovito pomicanje skeleta. Učinkovita uporaba zahtijeva, pak, dobru koordinaciju, a ona jednako dobru sposobnost opuštanja dijela mišića u pokretu (antagonisti) kao i njihovu kontrakciju (agonisti).

Newtonov zakon jasno govori da kada se nešto skraćuje, nešto se mora produžiti, da bi se održala ravnoteža i učinkovitost kretanja. Kada se nagnemo naprijed, zadnja se strana tijela mora produžiti, a prednja skratiti i obrnuto. Ključ stabilnosti leži u u dobro nadzorovanoj nestabilnosti. Ta je posebno izražena u središtu tijela, koja je dizajnirana za najveću fleksibilnost i jedini je dio tijela koji nema potporu i nije ojačan fiksnim kostima. Kod svih klijenata koji imaju bolove i probleme s koljenima primjećujem vrlo jak core i izuzetno malu sposobnost njegovog opuštanja. To dovodi do smanjene lakoće kretanja i otežane rotacije u središtu tijela, zdjelici, nogama i kukovima.
Budući da središte tijela ne obavlja svoju osnovnu funkciju, moraju je preuzeti koljena, koja za rotaciju nisu dizajnirana. Njihova je struktura namijenjena fleksiji i ekstenziji. I stoga jer ih zbog napetog i nepovezanog corea pomičemo u sukobu sa njihovom strukturom, dolazi do jakih, vrlo često opetovanih problema, koje klasičan pristup jačanja nožnih stabilizatora i trupa dugoročno još pojača.

Učenjem AEQ metode™ i uklanjanjem senzorno-motorne amnezije učinkovito povećamo osjećaj za mišiće corea, što nam omogućuje više kontrole nad njima, a time posljedično i bolju koordinaciju pri kretanju. Time se povećava učinkovitost i vraća pravilna upotreba strukture i pomicanja zglobova. Omogućena je opuštenost u trenutcima kada se ne krećemo (san) i povećana je regeneracija i rehabilitacija preopterećenih i pogrešno korištenih zglobova. Već nakon nekoliko mjeseci stranke uviđaju značajne promjene; lakše se gibaju, bolovi su sve manji ili u potpunosti prestanu, a problemi s koljenima nestaju.

 

Stoga je AEQ metoda™ učinkovit i neophodan dio terapije pri bolovima i nefunkcionalnosti u koljenima. Njome lako spriječimo ponavljanje ozljede i po uspješno izvedenom kirurškom zahvatu i fizioterapeutskoj rehabilitaciji.

Jaka bol koja obično prati i uzrokuje ozljede koljena, napne mišiće i zategne nas. Posebice tamo gdje je dugoročno najštetnije, u coreu. Stoga je od iznimne važnosti nakon standardne rehabilitacije vratimo osjećaj, nadzor, usklađenost i korištenje tijela onako kako se je evolucijom razvilo u potpunosti za najučinkovitije kretanje pod gravitacijom.

Kroz AEQ metodu™ postižemo osjećaj kao da je utjecaj gravitacije smanjen, a to je za dugoročnu obnovu i očuvanje zdravlja, zadovoljstva i smisla života najvažnije.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

 

 

Među klijentima veliki je broj onih kojima je rješavanje navedenih problema glavni razlog odluke učenja AEQ metode™. Pri većini njih opažam isti uzrok ponavljajućih problema i bolova u koljenima; jaka zategnutost...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: