Uloga emocionalne zrelosti

Prema AEQ metodi, emocionalna zrelost određuje koliko snažnu i složenu emociju osoba može prihvatiti ili izraziti zadržavajući pritom odgovarajuću svijest i svjesnu kontrolu kako bi energiju emocije koristila na način koji omogućuje bolje rezultate nego u prošlosti.

Proces učenja AEQ metode prvenstveno je namijenjen sve većem razumijevanju sebe, prijenosu energije u sebi i između sebe i okoline, kao uvjet za život. Što više razumijemo te procese, to ih više možemo promatrati i osjećati u sebi, a time i ispravnije utjecati na njih i  tako učiti gdje smo primjereno, a gdje neprimjereno razvijeni za učinkovito funkcioniranje u sadašnjosti i bolje reguliranje odnosa u okruženju u kojem živimo i radimo. Na taj način postupno upoznajemo vlastitu razinu emocionalne zrelosti u određenom području života i formiramo „katalog“ sposobnosti i nedostataka vlastite some. Proces učenja neprestano usmjerava, potiče, nagrađuje i kažnjava na putu podizanja razine prosječne emocionalne zrelosti i podizanja razine emocionalne zrelosti u područjima gdje je ona u prošlosti bila nedovoljno ili neprimjereno razvijena.

Na taj način postupno i primjereno povećavamo učinkovitost i točnost percepcije stvarnog stanja, poboljšavamo sposobnost predviđanja kako će određeno ponašanje u sadašnjosti utjecati na njegovu budućnost i budućnost onih s kojima dijeli iste interese te kako može iskoristiti poznatu prošlost da promijeni budućnost. Istodobno, uvijek možemo bolje odrediti nelogične reakcije za koje još ne znamo ili ne možemo otkriti događaje iz prošlosti koji su stvorili određene fiksne obrasce ponašanja kojih se poslužujemo, unatoč tome što nismo zadovoljni rezultatima i njihovim utjecajem na budućnost. Promjene na području osjećaja i korištenje onoga što osjećamo za sustavnu promjenu određenih obrazaca ponašanja u prikladnije i učinkovitije nam omogućavaju postizanje veće učinkovitosti i ispravnosti odlučivanja i ponašanja te time poboljšavaju rezultate. To dovodi do većeg samopouzdanja i smanjenja straha od posljedica promjena ponašanja, kao i smanjenja straha od opuštanja.

Prema AEQ metodi, emocionalna zrelost određuje koliko snažnu i složenu emociju osoba može prihvatiti ili izraziti zadržavajući pritom odgovarajuću svijest i svjesnu kontrolu kako bi energiju emocije koristila na način...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: