SLIČNOSTI, RAZLIKE I SINERGIJA IZMEĐU AEQ METODE™ I OSTALIH SOMATSKIH TEHNIKA (YOGA, THAI CHI, AIKIDO, JUDO…)

AEQ metoda™, kao i ostale somatske tehnike, temelji na spoznavanju samoga sebe; njome razvijamo propriocepciju, sposobnost gibanja i svjesnog prepoznavanja položaja vlastitog tijela u prostoru. AEQ metoda™ nam, kao i ostale navedene tehnike, pomaže razumijevanju nedjeljivosti uma i tijela. Tehnike se ne razlikuju samo po sustavnim različitostima, već i unutar jednog sustava. Sve ovisi o učitelju i učeniku, te njihovom međuodnosu. Ključno je pojedine pokrete i sklopove pokreta ponavljati pažljivo i svakodnevno. Na taj način učimo kontrolirati pokrete, te naš senzorno-motorni sustav postaje učinkovitijim.Povećava se svjesna sposobnost odlučivanja na realnoj osnovi, lakša je procjena navika, te kontrola poroka.

Što je to što, dakle, AEQ metodu™ razlikuje od ostalih navedenih tehnika? Posveta senzorno-motornoj amneziji, te si pomoću nje brže vratimo zadovoljavajuću količinu propriocepcije – pod uvjetom da vježbe provodimo svjesno i u aktivno definiranom vremenu. Posebnost kliničke somatike jest obnova uslijed različitih uzroka smanjene propriocepcije i kontrole pokreta. Ostale somatske tehnike su se u prošlosti razvijale zbog čovjekove potrebe očuvanja učinkovitosti i sposobnosti kretanja i rada, te lakšeg preživljavanja. Čovjek si ne može dozvoliti mogućnost da ne opstane, zato je morao ostati zdrav, jer su pristup lijekovima i medicini imali samo rijetki. Budući da su dobra propriocepcija i kontrola bili prisutni kod većine, tehnike nisu razvijale način za uklanjanje izgubljene propriocepcije i svjesne kontrole. Ishodište im je u navikama čovjeka naučenima u djetinjstvu koje se odvijaju ritualno i u određenom slijedu i održavanju osjećaja kontrole nad psihofizičkim sposobnostima u starijoj životnoj dobi, te na taj način izbjeći većinu bolesti i gubitka učinkovitosti tjelesnih sposobnosti. Posljednjih pola stoljeća vladajući je trend industrijalizacije, moderne tehnologije i sve bržeg tempa života temeljito promijenio odnos čovjeka prema samome sebi. Djetinjstvo pruža okrnjenu sposobnost dobro razvijene senzorno-motorne funkcije i raznovrsnog gibanja tijela, jer se kao djeca sve manje igramo sa vršnjacima i sve manje sudjelujemo u zajedničkim fizičkim poslovima sa obitelji, što dovodi do sve većeg broja poremećaja u kretanju djece i mladih. Stoga ne čudi razvoj različitih metoda za razvoj motoričkih sposobnosti djece posljednjih pedeset godina.

Novim spoznajama, materijalima, bazenima, športskim terenima i cijelom paletom novonastalih sportova ponuđene su drugačije mogućnosti za razvoj senzorno-motornih funkcija. S druge strane roditelji djeci uskraćuju te iste mogućnosti ili je, pak, viđenje sportske aktivnosti previše usmjeren na natjecanje, a premalo na igru i spoznaju samoga sebe i svojih mogućnosti bez pretjerivanja i nepotrebne boli. Naučili smo se strpljenju, mirnoći i fokusu na vanjske informacije. Na taj način već u najranijoj dobi dolazi do jake senzorno-motorne amnezije koja potom sve više utječe na tjelesni osjet i tjelesnu strukturu. Dijete se prestane protezati, te se sve bolnije i neučinkovitije kreće što u nekoj kasnijoj fazi razvoja i osjeti, ali ne shvaća pravi uzrok. Zbog želje i potrebe za poboljšanjem trenutnog stanja – slabog osjećaja, boli – mnogi se krenu baviti s jednom ili više somatskih tehnika. Usavršavanjem vještine ne uspijevaju otkloniti prisutnu senzorno-motornu amneziju koja je glavni uzrok takvog trenutnog stanja. Pretjeruje se ponavljanjem pokreta, kreće se prebrzo i naglo ili pogrešno jer tijelo nije u mogućnosti izvesti pokrete na pravilan način. Čovjek se, tako, zatekne u začaranom krugu kojeg se pokušava osloboditi pretjerujući u treniranju zaboravljajući na opuštanje. Tako stekne nove poteškoće i boli. Svjedoci smo čestih ozljeda kralježnice, problema sa kukovima i koljenima i to u osoba sa dugogodišnjom praksom i iskustvom u, primjerice, borilačkim vještinama, yogi isl. Svakom sportašu i rekreativcu pored osnovnog sporta preporučujem bilo koju od somatskih tehnika, a ako uslijed utjecaja senzorno-motorne amnezije ne posjeduje optimalnu kontrolu nad samim sobom najpogodnija je klinička somatika. Njome će se brzo i bezbolno vratiti kontrola nad senzorno-motornim sustavom. Time će onda i ostale tehnike dobiti drugačiji smisao – vještine će učinkovitije nadopuniti uspjeh u osnovnom sportu. Meko, gipko tijelo i pravilni pokreti praćeni sviješću omogućuju napredak u vještini. Somatskih tehnika je više, nekome je pogodnija jedna, nekome druga. No, tehnika sama po sebi nije dovoljna da bi čovjek u cijelosti vratio prirođenu, rođenjem danu mekoću.

Psihički odgovor koji pokreće naš svakodnevni život se odražava na tonusu mišića. Mekoća, elastičnost, gipkost i učinkovitost nisu samovoljno stanje organizma, prije ili kasnije postanu cilj kome se nastojimo približiti različitim pristupima i svjesnim odlukama. Postizanje mekoće je, stoga, sveobuhvatan rad na sebi. AEQ metoda™ je primjer takvog djelovanja koji pomaže boljem razumijevanju sebe i lakšem osjećaju i razumijevanju zlatne sredine u našem životu.

Uspoređujući AEQ metodu™ sa ostalim tehnikama, koje potječu uglavnom iz Azije, vrijedi razumjeti da ispreplitanje tijela, uma i okoline tvori naš cjelokupni odgovor, kao što je to slučaj i sa različitim somatskim tehnikama. To je kombinacija neurofiziološke i simboličke mreže. Prva predstavlja fiziološke i neurološke procese u našem tijelu i mozgu koji određuju različite reakcije u ponašanju. Druga je simboličko imaginarna mreža u kojoj je pohranjeno sve akumulirano znanje u simboličkom obliku znanosti, religije, filozofije. Tu mrežu oblikuje naše kulturološko okruženje koje kroz život i učenje internaliziramo. Oblikovanju simboličko imaginarnog okruženja važnu ulogu igraju konkretna, apstraktna i metaforička jezikovna sredstva koja su u interakciji sa iskustvom. Naše iskustvo simboličkih značenja orijentalnih mudrosti i vještina je često nejasno, posebice ako nemamo učitelja koji bi nam ta značenja mogao „prevesti“ u naš simbolički sustav.
Upravo zato je AEQ metoda™ lakša i učinkovitija od ostalih tehnika, jer su njeni motorički zahtjevi povezani sa simbolima koji su nastali u našem poznatom kulturološkom okruženju.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

AEQ metoda™, kao i ostale somatske tehnike, temelji na spoznavanju samoga sebe; njome razvijamo propriocepciju, sposobnost gibanja i svjesnog prepoznavanja položaja vlastitog tijela u prostoru.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: