Fokus

Ako želimo postići željeni rezultat na najučinkovitiji način, mora biti ispunjeno sljedeće: Što god radi um, mora raditi i tijelo, i obrnuto. Svi smo imali takvo iskustvo u životu, fokus nam omogućuje da postignemo željeni rezultat svog rada, naravno u okviru našeg znanja i mogućnosti. Koncentracija je onaj važan dio djela (to zna svaki vrhunski sportaš) koji je ključan za najviša postignuća.

Na primjer, u većini fitness klubova puštaju preglasnu glazbu, mnoge sprave su postavljene ispred velikih ekrana koji privlače poglede i pažnju posjetioca tijekom vježbanja, ili pak oni imaju slušalice u ušima preko kojih razgovaraju, slušaju glazbu ili elektronsku knjigu. Njihov je um zaokupljen čitanjem vijesti, gledanjem televizije ili slušanjem glazbe, a tijelo zahtjevnom tjelesnom aktivnošću čija bi svrha trebala biti bolja koordinacija uma i tijela, povećanje sposobnosti i spremnosti! Usredotočenost na disanje je vrlo učinkovit način obraćanja pažnje na osjete i odgovarajuću kontrolu nad pokretima tijela i tjelesnim senzacijama.

Zlatno pravilo uspješnog holističkog rada kaže da duh i tijelo ne smiju biti odvojeni. Među nekim poznavateljima smatra se da su navedena pomagala, poput glazbe i TV-a, odlična za borbu protiv dosade tijekom treninga. No, vježbe su dosadne samo kada se ne izvode ispravno ili s pogrešnim namjerama. Ali ako ispravno vježbamo, povezujemo um i tijelo; u onom trenutku vježba postaje željeni čin, a ne nešto što osjećamo da moramo raditi. Postaje više od pukog uživanja – postaje uzbudljiv zadatak, a to ne može biti dosadno. No, za postizanje i održavanje takvog odnosa važno je da um poštuje signale iz tijela, čak i one koji egu nisu po volji.

Če pa ego uporablja vajo kot orodje za premagovanje telesnih šibkosti in hoče premagati telo, se gibanje hitro spremeni v trening in s tem namen izvajanja dejanj postane ločevanje uma od telesa, in ne povezovanje obeh v sintropično celoto. Takrat se mora um ločiti od telesnih občutkov ter omejiti zaznavanje realnega stanja, za kar pa potrebuje dodatne možnosti, kamor lahko preusmeri pozornost (glasba, TV, športne ure …), saj je noče usmerjati v telesne občutke.

Ali ako ego koristi tjelovježbu kao alat za prevladavanje fizičkih slabosti i želi nadvladati tijelo, pokret se brzo pretvara u trening, pa tako svrha izvođenja radnji postaje odvajanje uma od tijela, a ne integracija to dvoje u sintropsku cjelinu. Tada se um mora odvojiti od fizičkih senzacija i ograničiti percepciju realne situacije, za što su mu potrebne dodatne opcije gdje može preusmjeriti pozornost (glazba, TV, satovi sporta…), jer ne želi usmjeriti ga na fizičke osjete.

To dovodi do gubitka učinkovitosti djelovanja , a tijelo nas na to upozorava neugodnim osjećajima, koje um pokušava potisnuti iz svijesti i površine tijela. To zauzvrat dovodi do spirale odvajanja između tijela i uma te omogućuje i također zahtijeva od uma da se pomakne u iluziju. To pak povećava potrebu za distraktorima pažnje iz okoline jer takav pristup kratkoročno rezultira velikim napretkom i stvara želju za više ako živimo u okruženju obilja energije i nedostatka vremena. Dugoročno, takav odnos dovodi do sve jače aktivacije napetosti mišića u membrani i kronične hiperventilacije. Dakle, ne možemo izaći iz poricanja stvarnosti te ostajemo zarobljeni u egu i iluziji.

Bez obzira koji su vaši ciljevi tijekom vježbanja, zavoljet ćete ih kada postanu sekundarni u odnosu na sam proces postignuća. Tada ćete postati osoba usredotočena na svoje postupke. Trening koncentracije u vježbanje unosi zabavu, tjelesno obrazovanje te poboljšava izvođenje.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i autor AEQ disanja

Čovjek bez svijesti bio bi poput robota: savršen u svom pokretu, ne čineći ni pokret previše ni premalo u bezuvjetnoj usmjerenosti ka cilju. Bio bi lišen emocija i osjećaja, pažljivo zaštićen od boli. Ali budući da...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: