JUČER I DANAS

Kako vrijeme mijenja stvari i život, promijenjeno ”ja” mora se povremeno uskladiti s prošlim ”ja”. Ponekad smo se morali baviti samo fizičkim aspektima života da bismo preživjeli. Međutim, u današnjem svijetu velik dio naše aktivnosti vrti se oko čekanja i puštanja informacija da nam dolaze, umjesto da ih sami tražimo i napredujemo. Više se ne moramo kretati okolinom da bismo komunicirali sa svijetom, jer moderna tehnologija omogućava svijetu da nas dosegne.

To je stvorilo pogrešan osjećaj samosvijesti i narušenu propriocepciju. U osnovi, ovo je uzrokovalo da se naš um previše odvaja od tijela. Iako smo nekada osjećali svijet oko sebe komunicirajući s njim, sada prvenstveno koristimo razmišljanje i asimiliranje novih informacija. AEQ metoda® prvenstveno je usmjerena na stjecanje kontrole nad našim pokretima na temelju svjesno motivirane prakse. To je način da steknemo kontrolu nad našim svakodnevnim navikama i oživimo ono što smo izgubili našim navikama i rutinom. Pomoću AEQ metode® možemo uspostaviti odnos između svojih osjećaja i toga kako naše tijelo doživljava svijet oko nas.

Današnji način stjecanja znanja prilično se razlikuje od razvoja prošlih generacija. Prethodne generacije učile su se igrajući se s drugima i razvijajući osjećaj sebe u odnosu na okolinu. Danas smo naučeni da trebamo mirno sjediti i dopustiti da nam informacije dođu umjesto da ih sami tražimo. To je promijenilo našu motivaciju i želju za komunikacijom ne samo s onima oko nas već i s nama samima. Dovelo je do nečega što se naziva senzorno-motorička amnezija. Budući da cijeli život različito asimiliramo znanje, ne njegujemo vezu između uma i tijela, kao što su ga nekada njegovali.

Zbog drugačije povezanosti sa svijetom izgubili smo sposobnost održavanja zdravlja. Osjećamo se kao da smo odvojeni od okoline koja nas okružuje i jedni od drugih. Naš senzorno-motorički sustav stoga ne sazrijeva i ne razvija se, što znači da neprestano osjećamo bol i stanje odvojenosti od dobrobiti. Više ne možemo prepoznati znakove vlastitog tijela ili živjeti učinkovito onako kako to odgovara našem fizičkom tijelu. To je dovelo do kroničnog gubitka kontrole nad našim pokretima i tijelom. Jednostavnije rečeno, stres u našem svakodnevnom životu, na primjer, tjera naša tijela da reagiraju napetošću mišića. To rezultira stalnom kontrakcijom mišića. Međutim, ako nismo svjesni takvih promjena u tijelu jer smo izgubili sposobnost osluškivanja tijela, nikada ne poduzimamo mjere za ublažavanje napetosti. Ne radimo za tijelo ono što mu je potrebno za ublažavanje posljedica svakodnevnog života.

Budući da ne znamo prepoznati znakove koje naše tijelo šalje u mozak, padamo u neprekidnu napetost koja na kraju uzrokuje slom i preopterećenje. Kao i kod bilo kojeg drugog stroja, to dovodi do trošenja i bolesti. Upravo taj gubitak sposobnosti prepoznavanja znakova koje nam tijelo šalje dovodi do kronične boli i bolesti. AEQ metodom® ponovno potičemo mozak i tijelo da počnu komunicirati onako kako su prvobitno dizajnirani. Opet, naučimo slušati znakove koje naše tijelo šalje u mozak kako bismo mogli učinkovito promijeniti odgovor našeg lokomotornog sustava, uklanjajući tako bolesti i poboljšavajući svoje zdravlje.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

Kako vrijeme mijenja stvari i život, promijenjeno ''ja'' mora se povremeno uskladiti s prošlim ''ja''. Ponekad smo se morali baviti samo fizičkim aspektima života da bismo preživjeli. Međutim, u današnjem svijetu velik dio naše aktivnosti...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: