To nije posao, to je igra pokreta

Kad sam prvi put pročitala Aleševu knjigu »Lahkotno iz kroničnih bolečin« samo sam djelomično razumjela značenje AEQ somatskih vježbi.

Godinama sam imala problema s kralježnicom, fizikalna terapija i povremeno vježbanje, uz akutnu bol, imale su tek kratkotrajan učinak. Terapije kod kiropraktičara također nisu imale dugoročnog efekta, bol je još uvijek ustrajala. Moje stanje se još i pogoršalo zbog sjedećeg posla i nedostatka tjelesne aktivnosti općenito. Godine loših navika, previše sjedenja, nedostatak vježbanja i brzog života doveli su do ukočenog i napetog tijela.

Pažljivo sam slušala Aleša na radionici, kako je predstavio vježbe i rekao nam da bi mogu ukloniti senzorno motornu amneziju. Također je objasnio važnost optimalne sinergije, svijesti i kontrole.

Razliku sam osjećala odmah nakon prvih vježbi. Međutim, trebalo je neko vrijeme i individualne terapije prije nego što sam razumjela značenje AEQ kliničke somatike. Mnogo sam odgovora dobila s redovitim vježbanjem u kombinaciji s Aleševim informacijama i razgovorima o prošlim događajima. Bol je znak, da nešto nije u redu; AEQ somatske vježbe pomažu vam razumjeti uzrok boli i ukloniti ga, što se postiže stjecanjem više znanja i osjećajem o tome što je ukočenost i kako je promijeniti.

Usredotočila sam se na pojedinačne pokrete tekom vježbanja i na početku sam namjerno radila vježbe do lagane boli, samo da osjećam mišiće. Um je potrebno spojiti s pokretom mišića kako bismo dobili učinak. Sada odmah otkrijem ako učinim nešto prebrzo ili s nedostatkom pažnje, sada sam svjesna svojih osjećaja. Tražila sam ugodne osjećaje, koje potiču blagi i svjesni pokreti tijela i koji nadilaze vježbanje u igri; nježna i opuštena igra sa svojim tijelom. Ove ogromne promjene, koje sve bolje razumijem i kontroliram, povećavaju kvalitetu života na mnogim područjima, kao i donose više ravnoteže u život. Što više prihvaćate sebe, to ste više spremni za promjene. Počnete tražiti nježniji i osjećajima pun način poboljšanja, kombinirate osjećaje koje dobivate iz svog tijela s jasnim osjećajem onoga što želite. Važna je svjesna, pažljiva komunikacija u svim područjima.

Već neko vrijeme radim na sebi – kako biti svjestan sadašnjeg trenutka, što i kako vidim i razumijem svoju okolinu, kako reagiram – no nakon što sam započela s AEQ kliničkom somatikom sve je intenzivnije i potkrijepljeno s jakim osjećajima u mom tijelu.

Prvo sam tu svijest promatrala s mojim umom, u glavi, ali sada mi se um sve više povezuje sa tijelom. Vježbe i različiti osjećaji također stvaraju promjene u fleksibilnosti moje zdjelice, moje tijelo je nježnije i opušteno. Veza između zdjelice i svjesnog rada uma vrlo je važna. Više pažnje dajem svom hodanju, koji je postao mekši, a pokret zdjelice usklađen s ramenima. Vježbe također izazivaju snažnije reakcije iznutra, strahovi, sjećanja, potisnuti osjećaji; već se bavim nekim od njih, neki su zaboravljeni ili ih nisam smatrala važnim.

Radim na tome, da sam u svom centru i usredotočena na sebe, na moje osjećaje, reakcije, komunikaciju i stav prema svemu. Mnogo je učenja, podizanja kvalitete na osnovi iskustva i mudrosti. Svi ti osjećaji u mom tijelu, protok dobre energije i sve promjene rezultat su povećane svijesti o mojim mišićima i tijelu te u skladu s veće sposobnosti istezanja ili skraćivanja mišića i opuštanja.

Kod vježbanja se krećem polako, zaigrano i na način koji čini ugodne vibracije u tijelu, usredotočujem se na pronalaženje ugodnih osjećaja. Zanimljivo je kada izvodite vježbu i osjećate sami sebe ali istodobno i osjećate osjećaj. Vrlo je važno raditi vježbe nježno i polako i unutar raspona bez boli. Aleš kaže, da je to pravi način za poboljšanje osjećaja i time promjena emocionalnih, bihevioralnih i fizičkih obrazaca. Otkad sam počela raditi AEQ vježbe moje reakcije u različitim situacijama su postale bolje, puno prije vidim jasnu sliku i brže tražim rješenja. Osjetim samu sebe i svoju reakciju te se zaustavim, pokušavam razumjeti, a i ne uključujem druge ako to nije bitno za mene.

Aleš nas uči, da što više osjećamo svoje tijelo i znamo kako ga povezati s umom, to više znamo tko smo i kako smo. To je jedini način, da shvatimo što želimo i kako da to postignemo. Našu energiju bolje usmjeravamo tako da lakše ispunimo naše ciljeve, želje i potrebe. Drugačije razumijemo različite situacije i u skladu s time reagiramo drugačije. AEQ metoda daje vam opcije za promjene gdje stvarno razumijete što se događa, a to je potkrijepljeno emocijama i zato je razumijevanje još jasnije. Razvija se osjećaj vlastitog tijela, što vas dovede do ravnoteže i više zdravlja.

Tijekom AEQ somatskih vježbi se oslobađaju i emocionalne blokade, a proces je još intenzivniji nakon što se aktivira psoas mišić, također nazvan i “mišić duše”, koji nam pomaže kod rješavanja naših fizičkih i emocionalnih trauma. Kad su mišići napeti, šalju tijelu signale o opasnosti, ali kad su opušteni također su ispuštene i naše traume. Aleš nama je predavao informacije na vrlo jednostavan i učinkovit način, kako bih mogli razumjeti što i zašto su se određene reakcije u tijelu događaju. Također mi je preporučio i neke knjige tijekom terapije, koje su mi dale još širu sliku i razumijevanje metode. Psoas mišići a time i potisnuti osjećaji i traume oslobađaju se kad promijenimo stav prema sebi; plač je jedan od oblika otpuštanja potisnutih emocija. Međutim, važno je razumjeti što se događa kako se ne biste vratili na stari put jer to ne bi imalo dugoročnog učinka. Sada sam svjesnija svog tijela, mišića, hodanja, pazim na svoje držanje, moje tijelo je nježnije i opušteno.  Još uvijek prolazim kroz promjene, ali sada imam puno informacija i sigurna sam, da je to prava stvar za mene, ali i bol je gotovo nestala. Hvala Aleš za sve što sam naučila i da si mi pomagao kroz sve moje fizičke i emocionalne promjene. Ja bih to nazvala pravom psihosomatskom terapijom. Još uvijek imam dosta posla, ali spori i svjesni pokreti će me dovesti daleko. To nije posao, to je igra pokreta, bez napora i s ugodnim osjećajima do zdravlja i laganih pokreta.

Dušica Gabrijel

Godinama sam imala problema s kralježnicom, fizikalna terapija i povremeno vježbanje, uz akutnu bol, imale su tek kratkotrajan učinak. Terapije kod kiropraktičara također nisu imale dugoročnog efekta, bol je još uvijek ustrajala. Moje stanje se još i pogoršalo...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: