Meni osobno je KS donijela svjež vjetar u sportu i životu.

Borila sam se sa ozljedom koljena kada me kontaktirao gospodin Aleš i ponudio pomoć.

Tako sam saznala za kliničku somatiku. Prvi je cilj bio da vježbama kliničke somatike uklonimo bol u koljenu, ali sada nakon više od godinu dana mogu reći da mi je KS dala puno više.
KS su jednostavne vježbe koje može izvoditi svatko. Ležiš na tlu i naizmjence napinješ/kratiš i opuštaš različite mišićne skupine, posebno mišiće trupa.

Prije nego sam upoznala KS nakon treninga prakticirala sam stretching/istezanje, zatim sam neko vrijeme radila oboje, ali sada radim samo KS. Razlika je očigledna. KS su bezbolne vježbe, dok stretching obično boli. Dobra stvar stretchinga je da si mislima negdje drugdje, nema potrebe razmišljati o onome što radiš. Pri KS je važno upravo to, da su pokreti svjesni, što zna biti i teško. Nakon vježbi KS osjećam se drugačije, opušteno, riječima je teško opisati taj osjećaj. Iskreno, ponekad se teško natjerati raditi te vježbe, ali nakon što ih napravim nagrađena sam posebnim osjećajem, dobro se osjećam u svom tijelu.

Prvi vidljivi rezultat vježbi bilo je uspravnije i ljepše držanje. Redovitim vježbanjem i povremenim terapijama smanjila se bol u koljenu. Vježbama sam dobila bolji osjećaj da znam osluhnuti i čuti svoje tijelo. Shvatila sam da više ne znači nužno i bolje. Mi sportaši smo naučeni da sa više treniranja postižemo bolje rezultate. Spremni smo ići preko svojih granica čime riskiramo ozljede. A zapravo dobar rezultat donosi slušanje vlastitog tijela. Sportaš mora osjećati svoje tijelo, a ne trener, jer on ne može osjetiti tuđe tijelo.

Vježbe KS znaju u početku biti teške za sportaša, pogotovo stoga jer smo naučeni puno stvari raditi napamet, te da je za napredak potrebna bol i tvrdoglavost. Pri KS ležiš na tlu i izvodiš pokrete. Na početku se pitaš kako to može utjecati na bolji rezultat. Međutim, vrijeme, upornost i marljivost uvijek donose rezultate. Važna stvar koju sam spoznala kroz KS jest naprije popravi svoje tijelo, a zatim se osloni na sportski rekvizit.

Moj primjer: desno koljeno je otišlo van okvira. Rješenje br. 1: KS – klinička somatika ili nikakvo rješenje. Ili rješenje br. 2: druga pločica na biciklističkim cipelama! Odluka je stvar osobnog odabira. Meni osobno je KS donijela svjež vjetar u sportu i životu.

Hvala, Aleš!

Blaža Klemenčič

Tako sam saznala za kliničku somatiku. Prvi je cilj bio da vježbama kliničke somatike uklonimo bol u koljenu, ali sada nakon više od godinu dana mogu reći da mi je KS dala puno više. KS su jednostavne vježbe koje može izvoditi svatko. Ležiš na tlu i...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: