Hernija diska

Što je hernija diska

Intervertebralni disk sastoji se od želatinozne jezgre i vezivnog obruča . Nakon puberteta se, uzimajući u obzir da je disk neoštećen i zbog toga slabije sposobnosti regeneracije, počinju događati degenerativne promjene. Ponajprije se očituju gubitkom vode, a kao posljedica toga smanjuje se visina intervertebralnih diskova, a mogu se pojaviti i pukotine vezivnog obruča. Kroz te pukotine u vezivnom obruču izlazi želatinozna jezgra koja vrši pritisak na pripadajući živac, što se naziva hernija diska.

Prema riječima dr. Vengusta hernija pogađa relativno mlade ljude, najčešće u dobi između 25 i 45 godina starosti. Do hernije dolazi najčešće ujutro kada je pločica (disk) bolje hidratizirana i zbog toga veći volumen. Tada već i jednostavno kihanje ili ustajanje iz kreveta može uzrokovati da želatinozna jezgra prodre kroz pukotinu. Stoga i mikroozljeda ili mikropritisak može uzrokovati pritisak jezgre na živac. Preopterećenje također utječe na povećanu učestalost pojave hernije diska, a osnovni uzrok je genetski čimbenik i slabost vezivnog tkiva.
Kolika je učestalost hernije diska? Od 3 do 4 posto javlja se u svim životnim dobima, čak i kod 12-godišnjaka, ali i u poodmakloj dobi ako osoba još uvijek ima održavane intervertebralne diskove. 90 posto hernija nastaje u području lumbalne kralježnice, 10 posto u području vratne, a mali postotak u području torakalne kralježnice. U lumbalnom području kralježnice je, naime, opterećenje intervertebralnih diskova najveće.

Više o medicinskom pogledu i razumjevanju hernije diska: https://www.adiva.hr/zdravlje/kosti-i-zglobovi/znate-li-sto-je-hernija-diska-i-kako-je-mozemo-lijeciti/

AEQ metoda kao preventiva

Kod hernije dolazi do strukturnih promjena kojima se bavi službena medicina. Razlog intenzivne boli i ograničenja kretanja nije u senzorno-motornoj amneziji, već u pritisku želatinozne jezgre na živac, pri čemu je AEQ metoda nemoćna. Njena uloga je prvenstveno preventivna. Smanjuje vjerojatnost pojave hernije, posebno ako postoji tendencija prijenosa na potomstvo ili vjerojatnost da se ponovi nakon kirurške operacije.

Za nastanak hernije diska odgovorna je nesposobnost regulacije tonusa mišića trupa, posebno trbušnih i leđnih mišića. U gotovo svim slučajevima hernije diska lumbalnog dijela kralježnice prosječni je tonus ovih mišićnih skupina previsok i trajan, što dovodi do gubitka normalnog pulsiranja tlaka unutar kralježnice (viši je pod opterećenjem i stresom, a niži tijekom odmora ili sna). Opterećenje intervertebralnih diskova stalno se povećava, oni gube fleksibilnost i optimalni sadržaj vode – veći pritisak na kralješke izbacuje vodu iz diska. Do toga dolazi zbog pojave senzorno-motorne amnezije i kroničnih podsvjesnih obrazaca koji održavaju mišiće napetim čak i kada nema stvarne potrebe za tim (npr. kada spavamo).

Učenje AEQ metode omogućuje razumijevanje zakonitosti odnosa tijela i svijesti. Razumijemo kako nastaje stanje kada izgubimo inače prirodno urođenu sposobnost svjesnog upravljanja tonusom skeletnih mišića. To razumijevanje omogućuje promjenu načina na koji razmišljamo o uzrocima hernije, a time i drugačiji pristup sprječavanju njenog nastanka ili ponavljanja.

AEQ vježbe su strukturirane tako da postupno povećavaju interes svijesti za senzacije iz tijela te time povećavaju i prijenos propriocepcije i introcepcije u svjesni dio moždane kore. To postupno smanjuje senzorno-motornu amneziju jer sada znamo kada je mišićni tonus torza prekomjeran. AEQ vježbe omogućuju svjesniju spoznaju o tome što i kako radimo. Tako možemo i bolje definirati jeli je ono što radimo ispravno ili pogrešno te tako pravilno djelovanje zadržavamo, a pogrešno mijenjamo. Tijekom vježbanja, okolnosti za realne osjećaje i protok informacija između svijesti i tijela su idealne. Percepcija lumbalnog dijela leđa i donjeg dijela trbuha je obično vrlo slaba. Jednako manjkava je i sposobnost razdvajanja mišića bedara i trupa.

Važno je razlikovati bol u leđima od hernije diska. Međutim, istina je da kronična bol u donjem dijelu leđa povećava vjerojatnost pojave hernije diska. Više o bolovima u leđima pročitajte ovdje:
https://aeqhrvatska.com/problemi/bolovi_u_ledima/

Jednake zakonitosti, ali različite okolnosti i reakcije na okolinu razlog su hernije diska u vratnoj kralježnici. Više o uobičajenim uzrocima tegoba u vratu pročitajte na:
https://aeqhrvatska.com/problemi/bolovi_u_vratu/

Učenjem AEQ metode uspostavlja se novi odnos tijela i svijesti koji omogućuje postupno smanjenje mišićnog tonusa i pritiska na intervertebralne diskove. Tako se uklanja uzrok za nastanak hernije diska ili recidiva u godinama nakon operacije.

Za razumijevanje pristupa AEQ metode potrebno je razlikovati jačanje mišićnog tonusa i poboljšanje kontrole nad mišićnim tonusom. Jačanje se preporučuje kod uklanjanja bolova u kralježnici ili tijekom rehabilitacije nakon operacije, jer se pretpostavlja da hernija diska posljedica slabih mišića, pogotovo mišića trbuha. Najčešće se, međutim, ispostavi da su ti mišići slabi zbog njihove konstantne napetosti te stoga osobi nisu potrebne vježbe za njihovo jačanje, već ponajprije pristup koji će omogućiti pravilnu kontrolu nad njima.

Ljudi s hernijom diska obično imaju i nepravilno disanje; pretjerano plitak udah, neučinkovito kruto disanje te krut prsni koš. Stoga pri disanju ne dolazi do adekvatnog širenja prsnog koša, a time i horizontalnog pomicanja rebara prema unutra – van, što onemogućuje vertikalno gibanje kralježaka gore – dolje u torakalnom dijelu kralježnice. To zauzvrat vodi do smanjene razmjene tekućine unutar kralježnice i povećava vjerojatnost hernije diska.

Ako je hernija diska posljedica tjelesne ozljede (pad, prometna nesreća…), tada je i pristup drugačiji. Tada se fokusiramo prvenstveno na uklanjanje trauma refleksa, koji je nastao kao zaštitni mehanizam za ozlijeđeni dio kralježnice. Uvjete za ovaj rad ispunjavaju učitelji 3., 4. i 5. stupnja AEQ metode.
 
Učitelj AEQ metode 1. stupnja će uspješno pomoći pri blažim i kratkotrajnijim stanjima kronične ukočenosti lumbalnog dijela leđa i zdjelice ili podučavanju vježbi za ublažavanje tegoba u leđima.

Učitelj AEQ disanja 1. stupnja pomaže kada je disanje snažnije poremećeno i osoba zakočenim i plitkim udahom kontrolira svoj bijes, ljutnju i slične neurotične reakcije na svoju okolinu. AEQ disanje vrlo dobro ublažava napetost u prsima i trbušnoj šupljini, te tako ima pozitivan učinak na blaža do umjerena stanja kronične ukočenosti. U kombinaciji sa znanjem učitelja 3. i 4. stupnja omogućuje brži napredak i trajnije rezultate. Pravilno disanje klijentu pruža razumijevanje pritiska pod koji se nalazi te sprječava pogoršanje primarnog stanja.

Učitelj AEQ metode 2. stupnja adekvatan je za srednje teška stanja, kod kojih bol u leđima traje dulje vrijeme, povuče se i ponovno javlja te nadalje, za srednje teška stanja išijasa, gdje se bol javlja po nekoliko dana, a zatim nestaje. Relevantan je i za učenje klijenata nakon operacije hernije diska i rehabilitacijske fizioterapije.

Učitelj AEQ metode 3. stupnja  uspješan je pri teškim oblicima ukočenosti, kada je bol uporna i dugotrajna, ali još uvijek nije došlo do prodora želatinoznog sadržaja iz diska u živčani kanal. Također uspješno sudjeluje u rehabilitaciji uz fizioterapiju ili nakon iste. To pomaže klijentu da stekne dublji osjećaj SMA te je stoga i lakše eliminira. Lakše razumijeva ulogu AEQ vježbi i potrebu promjene načina života potrebnu za uklanjanje uzroka hernije diska.

Učitelj AEQ metode 4. ili 5. stupnja može utvrditi razloge snažne ukočenosti tijela i rigidne membrane klijenta analizom njegovih odnosa u djetinjstvu i adolescenciji. Obrazac prekomjerne popustljivosti i impulzivnosti koji dovodi do hernije diska u odrasloj dobi često se prenosi s roditelja na dijete. Takvi klijenti obično imaju snažno potisnutu ljutnju i bijes te strah od izražavanja emocija. Posljedice su visoki tlak u trbušnoj šupljini, ukočenost i gubitak spiralne rotacije između zdjelice i prsnog koša. Takvo stanje i nesposobnost zrelog izražavanja ljutnje i bijesa dovodi do prekomjernog rada, ovisnosti o sportu i prisilne introvertiranosti. Sve to vrlo rano može dovesti do tegoba u lumbalnoj kralježnici.

Učitelj AEQ metode 4. ili 5. stupnja iskusan je u radu s fascijom po AEQ metodi, što olakšava sređivanje osobnosti, odnosa prema samom sebi i reakcija na okolinu. To klijentu pruža holistički pristup koji osobu s problemom postavlja u središte uzimajući u obzir njegovu osobnu povijest.

Popis učitelja AEQ metode možete pronaći ovdje: https://aeqhrvatska.com/hrvatska/

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

Intervertebralni disk sastoji se od želatinozne jezgre i vezivnog obruča . Nakon puberteta se, uzimajući u obzir da je disk neoštećen i zbog toga slabije sposobnosti regeneracije, počinju događati degenerativne promjene.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: