V promjene kroz samopraćenje

Prvi korak ka promjeni je samosvijest. Promatrajte se: svoje misli, strahove, uvjerenja, navike, postupke, ali i svoje nečinjenje. Stavite se pod mikroskop. Većina nas vjeruje da svojim životima upravljamo samo mi sami, svojim odlukama. Je li stvarno tako? Rekao bih da bez obzira na to koliko smo duhovno razvijeni, teško da svakodnevno donosimo odluke koje bi u potpunosti izražavale da smo jasno svjesni svog puta i sebe u sadašnjem trenutku. Uglavnom se ponašamo kao roboti, samodostatni, automatski programirani, pod paskom starih navika. Izvođenjem vježbi AEQ metode® učimo djelovati svjesno. Utiremo svijest kao promatrača vlastitih misli što našim odlukama i ponašanjima omogućuje da se ostvare na načine koji podržavaju našu misiju.

Od iznimnog je značenja razviti sposobnost osjećanja vlastitog tijela. To možemo održati takozvanim somatskim pokretima. Biti samosvjestan iznimno je ugodno, čak i narcisoidno; obraćaš pažnju na sebe, svjesnim umom pratiš funkcioniranje svog tijela. Tko sam ja da sam tako važna, važan? Važni smo koliko i ljudi oko nas koje bismo trebali poštovati ili voljeti kao sebe. Stoga, razmišljajmo o sebi te se pokušajmo dublje upoznati i odgajati duhovnog istraživača u sebi.

Ali tu je uvijek naše tijelo koje nas prvo dovodi na put istraživača. Nešto nas boli ili jednostavno nismo dovoljno opušteni u vlastitom tijelu i osjećamo se kao da smo zategnuti pri određenim pokretima. Odavno se više ne znamo kretati s punom sviješću, osluškujući pokrete i promatrajući ih, kretanje je za nas nešto podrazumijevajuće, aktivnost koja ne zahtijeva pretjeranu pažnju i kontrolu. Možemo kontrolirati ono čega smo svjesni; ako treniramo svjesnost, možemo puno bolje kontrolirati svoje misli, riječi i postupke. I pokret! Somatskim istraživanjem ne samo da koordiniramo svoje pokrete, već i programiramo svoje djelovanje.

Kada uvježbavamo samosvijest, počnemo živjeti punije jer ćemo najvjerojatnije prekinuti s nekorisnim i/ili štetnim navikama – psihičkim i fizičkim. Naša psihofizička reakcija će biti primjerenija, uz korištenje naših novootkrivenih potencijala. Čovjeka oblikuje nasljedni materijal, primarna obitelj i društvo. Uvjerenja, navike, obrasci ponašanja i razmišljanja kao i informacije trebaju nas usmjeravati u našoj budnosti: budno pazimo na svoja unutarnja zbivanja i ponašanja! Tako ćemo lako saznati koji nam nasljedni materijal u obliku opterećujućih obrazaca, koje tako vjerno nosimo sa sobom, uopće ne treba. Kada postanemo svjesni posljedica loših navika, možemo ih odlučiti promijeniti. Uvjerenja i postupci koji odgovaraju našim željama i namjerama podržat će nas u postizanju bolje kontrole nad svojim tijelom i umom. Postajemo snimatelj, a ne snimak, sadržaj čaše, a ne čaša. Ne želimo biti softver, već računalo koje može ocijeniti i promijeniti softver na sebi kako bi kao cjelina radio sve bolje.

Istina, naslijeđe može igrati ulogu i duhovni aspekti također mogu igrati ulogu, ali većina onoga što vas je oblikovalo dolazi iz tuđih uvjerenja, navika i informacija. Kao što je ranije spomenuto, uvjerenja nisu nužno ispravna ili pogrešna, istinita ili lažna, ali bez obzira na njihovu vrijednost, uvjerenja kruže i putuju s jedne generacije na drugu dok ne dođu do vas. Kad ste toga svjesni i osjetite posljedice pogrešnih navika, možete donijeti svjesnu odluku da sva uvjerenja i ponašanja koja ne idu u prilog vašim željama  zamijenite uvjerenjima koja će vas podržati u postizanju bolje kontrole nad svojim tijelom i um. Pokušajte shvatiti da vaša uvjerenja nisu ono što jeste i da nisu nužno vezana za vas. Iako možda vjerujete da su dragocjena, ona nisu od većeg značenja od onoga što im pripisujete. Ništa nema značenje samo po sebi, osim značenja koje sami nečemu dajete. Ako ste poput većine ljudi, vjerovat ćete u nešto, pa je najbolje prigrliti uvjerenja koja vas podržavaju, slobodna uvjerenja.

ZAPAMTITE DA MISLI VODE DO OSJEĆAJA, OVI DO DJELA, A DJELA DO REZULTATA.

AEQ metodom® nastojimo otkloniti kroničnu bol na siguran, nježan, racionalan i dugotrajan način. To je edukativni proces, kojim ‘prekvalificiramo’ mišić i svjesno mijenjamo svoje kretanje. Riječ je o aktivnoj, a ne pasivnoj terapiji, radi se dakle o uspješnoj metodi senzomotoričkog treninga koja nas uči otkloniti uzroke većine kroničnih bolova u mišićima.

AEQ* metodo® je proučavanje some, gdje soma nije samo način na koji percipiramo svoje tijelo u prvom licu, već i način na koji ga kontroliramo. Soma je skup senzorno-motoričkih funkcija od kojih su neke svjesne i namjerne (djeluju pod utjecajem naše volje) te naučene, a druge su one koje smo naučili kao djeca, a potom ‘zaboravili’.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i autor AEQ disanja

Prvi korak ka promjeni je samosvijest. Promatrajte se: svoje misli, strahove, uvjerenja, navike, postupke, ali i svoje nečinjenje. Stavite se pod mikroskop. Većina nas vjeruje da svojim životima upravljamo samo mi sami, svojim...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: