ŽELJA ZA RJEŠAVANJEM PROBLEMA

Ako želimo promijeniti naše stanje, moramo postati svjesni uzroka, koji je skriven duboko u nama. Možda ćemo to stanje početi spominjati, žaliti se na njega, ili ga prepoznati kod drugih ljudi. Nekako isplivava na površini naše pozornosti i s njim počnemo uspostavljati odnos.

Često potražimo učitelja, prijatelja, radionicu ili knjigu koja počinje u nama buditi novi pristup u rješavanju naših problema. U ovoj prvoj fazi često reagiramo na način tako da nam se pristup čini glup i da nema smisla. Možda nam se čini previše jednostavno ili neprihvatljivo za naš način razmišljanja, ne želimo to učiniti ili se opiremo svim silama. Možda nas pomisao, da bi to učinili, čak i naljuti. Ova reakcija je dobra ukoliko shvatimo da je to prvi korak u našem procesu ozdravljenja.

Ljudi kažu da je svaka reakcija koju ćete možda osjećati dobrodošla jer pokazuje da je proces promjene počeo, iako još uvijek nije završen. Proces počinje u trenutku kada počnemo razmišljati o tome da bi nešto mijenjali. Nestrpljenje je samo još jedan oblik otpora. To je opiranje učenju i mijenjanju. Zahtijevamo li da se stvar riješi u trenutku, ne dajemo si vremena da naučimo lekcije povezane s problemom koji je prisutan.

Ako želite otići u drugu sobu, morate ustati i hodati korak po korak u tom smjeru. Ukoliko samo sjedite u fotelji i zahtijevate od sebe da se preselite u drugu sobu, nikamo nećete otići. Isto je i sa našim stanjem. Svi bi rado da problemi nestanu, ali odbijamo raditi male stvari koje bi pomogle da se problem riješi.

Dođe trenutak kad shvatimo da smo sami odgovorni za to što je problem nastao. Ne govorim o tome da bi nas trebala peći savjest jer smo “slabi” što smo gdje jesmo. Govorim o tome da bi smo trebali postati svjesni “naše snage” koja svaka našu misao pretvara u radnju. Do sada smo tu snagu često nesvjesno koristili i stvarali događaje koje nismo htjeli. Nismo svjesni što nam je za činiti jer nismo ni osjetili niti otkrili, već samo osjećamo posljedice.

Kada osvijestimo naše odgovornosti počinjemo svjesno učiti upotrebljavati svijest na vrlo koristan način.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

Ako želimo promijeniti naše stanje, moramo postati svjesni uzroka, koji je skriven duboko u nama. Možda ćemo to stanje početi spominjati, žaliti se na njega, ili ga prepoznati kod drugih ljudi. Nekako isplivava na površini naše pozornosti...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: