REFLEKS CRVENOG SVJETLA

Refleks crvenog svjetla suprotan je refleksu zelenog svjetla i svojstven je svim kralježnjacima.

Služi kao obrana od iznenadne promjene i opasnosti. Aktivira se pri iznenadnom glasnom prasku ili buci i izaziva grč fleksora odnosno mišića prednje strane tijela. Trbušni mišići se skrate, prsni mišići se napnu i potežu glavu naprijed, mišići unutarnje strane bedara se napnu i povećava se pritisak na mokraćni mjehur. Opetovanom aktivacijom refleksa crvenog svjetla postura postaje bremenitom, nagnuta naprijed sa grbom i tzv. „pilećim prsima“. To dovodi do plitkog disanja, srčanih aritmija, astme, hemeroida, spuštenih stopala i sl. Migrena, tinitus, poteškoće s probavom i metabolizmom. Bolovi u ramenima, kukovima, koljenima i stopalima mogu također biti izazvani ovim refleksom. Rađa se i povećava osjećaj letargije, tuge, depresije i napetosti.

Simptomi koje osobe sa aktiviranim refleksom crvenog svjetla imaju su: strah depresija, oprez, introvercija i skromnost. Kritični su, imaju nisko samopouzdanje i izraženu odbojnost prema donošenju odluka, osjećaju se zarobljenima, skloni su sjedilačkom načinu života i kroničnom umoru. Često preuveličavaju probleme, glava im je pomaknuta naprijed, stisnut prsni koš, disanje plitko i ubrzano. Osjećaju se tjeskobno i uplašeno, čak i kada za to nema razloga, blijedi su i bez energije. Preferiraju sjedilačke poslove sa manje odgovornosti. Traže stabilan i predvidljiv život. Hod je kratkog, umornog koraka, spor i oprezan. Vremenom im postura postaje savijena i pogrbljena.

Primjer:

Umor, bezvoljnost, kronični bolovi na prednjoj strani tijela

Potisnuta brada, glava, ramena, plitko disanje i kratak korak prvi su i najočitiji znakovi konstantno napetih trbušnih mišića koji osobu vuku naprijed, grče u fetalni položaj, te su uzrokom umora, pesimizma i zabrinutosti.

Danas, u vrijeme pametnih telefona i druženja s računalima vrlo je teško imati i održati zdravo, ponosno i uspravno držanje tijela, pogleda usmjerenog naprijed. Osjećamo umor i nedostatak energije uslijed čega često, iako nismo gladni, posežemo za hranom u potrazi za nadoknađivanjem energije neophodne za život u tom brzom tempu. Često se opravdavamo nedostatkom kondicije jer se brzo umaramo i uspušemo i pri manjim tjelesnim aktivnostima zbog čega nam i samo hodanje predstavlja napor, smatrajući to posljedicom godina ili genetike.

Suvremeni način života – dosta sjedenja, gledanja u monitor, malo ili ništa raznovrsnih pokreta tijela, užurbanost, stres, strah od sutrašnjice, gubitak dragih ljudi… u nas izaziva refleks crvenog svjetla. Taj je refleks neophodan za zaštitu od opasnosti, omogućuje nam uzmak i prisiljava nas na pamćenje neugodnih iskustava i bolova da ih ne ponavljamo. No, vremenom dovodi do sve pogrbljenijeg položaja tijela koji je, nekoć karakteristika ljudi starije životne dobi, sve učestaliji kod mladih današnjice. Uzrok je podsvjesna napetost prednje strane trupa koju teško opuštamo, čak i onda kada ona nije potrebna, te se tako vremenom mijenja osjećaj i držanje tijela.

Zbog refleksa koji je neophodan za preživljavanje, ali smo nad njime izgubili svjesni nadzor znatno je teže raditi i živjeti. Bol u prsnom košu, glavobolja, tegobe s probavom, metabolizmom, disanjem, srčanim ritmom, osjećaj punog mjehura, tegobe s kukovima i hemeroidi su samo neke od uobičajenih tegoba do kojih dovodi dugogodišnja kronična podsvjesna napetost prednje strane trupa.

Zašto je neophodno učinkovito gibanje

Učinkovito gibanje i kretanje tijela zahtijeva dobar osjećaj istog i nadzor živčanog sustava nad mišićima; kako njihovu napetost, tako i opuštanje. Refleks crvenog svjetla onemogućuje učinkovito i lako opuštanje mišića prednje strane trupa onda kada je to potrebno, te nam oteža mekoću pokreta i kretanja. Nedostatkom dobre suradnje u radu mišića koji se kontrakcijom skraćuju i onih koji se produžuju trošimo znatno veću količinu energije, što uzrokuje pojavu boli i upala mišića, tetiva i zglobova.

AEQ vježbama i aktivnom terapijom naučimo “isključiti” ovaj refleks onda kada nam nije potreban. Time mijenjamo držanje tijela, osjećaj i gubitak energije. Poboljšavamo korak, stabilnost i učinkovitost. To je posebno važno za ljude koji većinu vremena provode sjedeći

Refleks crvenog svjetla suprotan je refleksu zelenog svjetla i svojstven je svim kralježnjacima. Služi kao obrana od iznenadne promjene i opasnosti. Aktivira se pri iznenadnom glasnom prasku ili buci...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: