GLAVOBOLJA

Postoje tri glavne kategorije glavobolje: napetosna glavobolja, sinusna glavobolja i migrenska glavobolja. sve tri vrste glavobolje uzrokuju dvije vrste stanja koja utječu na mišićnu napetost: trauma i stres.

Trauma i stres mogu dovesti do napetosti mišića, koja je najveći uzrok glavobolja.

Sve tri vrste glavobolje se obično mogu otkloniti s učenjem AEQ metode™. Ostatak ovog članka bavi se mehanizmima napetosne, sinusne i migrenske glavobolje te utjecajem opuštenih mišića poslije terapije na jačinu i učestalost glavobolje.

Imajte na umu da glavobolje koje proizlaze iz drugih ozbiljnih stanja kao što su tumor mozga ili encefalitis ne spadaju ni u jednu od tri gore navedene kategorije, te se stoga sljedeći članak ne odnosi na takve situacije.

Napetosna glavobolja

Napetosna glavobolja nastaje kada mišići leđa i vrata, koji su najbliži kralježnici i donjem dijelu glave (tjeme) postaju previše napeti. Napetost mišića povlači vlasište, te pritišće unutrašnju ovojnicu lubanje (dura mater). Kao rezultat javlja se bol. Ako je napetost na jednoj strani jača nego na drugoj, onda je i glavobolja na jednoj strani jača nego na drugoj. Napetost u blizini spoja glave i kralježnice može uzrokovati bol čela ili očiju. U svim slučajevima osjećaj povećane napetosti mišića manifestira se kao glavobolja.

Glavni razlog za takvo stanje je preopterećenost rješavanja zahtjeva koje si sami postavljamo ako i onih koje nam nalaže na ramena okolina. To zahtjeva kontrakcije u tijelu i aktivaciju ljutnje koju trebamo da sve to odradimo i izdržimo a u isto vrijeme moramo zadržat hladnu glavu. To onda uzrokuje prejake napetosti u vratu u mišićima na lubanji što osjetimo kao glavobolju.

Što su ti mišići opušteniji kroz učenje AEQ metode™ to je napetost manja, pa se intenzitet glavobolje smanjuje, a potom i nestaje.

Sinusna Glavobolja

Sinusna glavobolja povezana je s mišićima na prednjoj strani vratne kralježnice (grlo). Ovaj mišić utječe na sluznicu grla, u pozadini nosne šupljine. Prevelika napetost tada sprječava normalnu drenažu sinusa. Kad se napetost mišića u vratu a osobito grla ukloni ili ublaži, drenaža sinusa se odmah poveća i normalizira. Bolovi lica i sinusa se smanje, te glavobolja prestaje.

Primarni razlog je sličan kao kod napetosne glavobolje s time da je tu povećan strah (refleks crvenog svjetla) od nemogućnosti ispunjenja svih zahtjeva što vodi u kontrakcije prednje strane tijela i povećanje pritiska i potezanja čela prema sramnoj kosti. Zategnut prednji dio vodi u mijenjanje disanja iz disanja kroz nos u disanje kroz usta što vodi u nepravilnu respiraciju i upalu sinusa i sinusnu glavobolju.

Kroz AEQ metodu™ osoba to sve bolje razumije i aktivno mijenja ono što nije dobro, a kroz AEQ vježbe otklanja kronične napetosti u tijelu i vratu što vodi u promjenu disanja i držanja i smanjuje razloge za bolove i postepeno ih otkloni.

Migrenska glavobolja

Migrenske glavobolje se javljaju kada su mišići na obje strane vrata previše zategnuti. Iako ne postoji uvjerljivo stručno objašnjenje zašto smanjenje napetosti vratnih mišića utječe na prekid migrenskih glavobolja, ipak je činjenica da se učinak vidi uvijek iznova u radu s klijentima. Jedno od mogućih objašnjenja za migrenske glavobolje je da se velike krvne žile koje idu u glavu i dolaze iz nje nalaze ispod velikih i jakih vratnih mišića. Unutar tih krvnih žila su senzori tlaka (baroreceptors) koji omogućuju mozgu da regulira krvni tlak u glavi. Ako su vratni mišići prenapeti dolazi do pritiska na krvne žile uzrokujući promjene u protoku krvi koja utječe na senzore tlaka, što dovodi do poremećaja krvnog tlaka u mozgu.

Generalno je migrena posljedica nerješavanja uzroka koji vode u napetosne glavobolje i time je tijelo prisiljeno da poduzme jače mjere da zaustavi neumjeren i nerealan odnos uma/ega do tijela.

Dok znanstvenici znaju ponešto o neposrednim preduvjetima za migrenske glavobolje, još uvijek nisu sigurni o uzrocima. Sa sigurnošću se, ipak, može reći da kada se napetost dubokih mišića vrata smanji migrenske glavobolje se javljaju rjeđe, manje intenzivno i često potpuno prestaju. No jasno je da ne možemo opustiti samo te mišice ako ne promijenimo napetosti u centru tijela i uzroke za te napetosti iz prošlosti i sadašnjeg načina života.

Ozljede kao što su trzajne ozljede u nesreći ili padu uzrokuju nesvjesno povećanje napetosti vratnih mišića i mišića leđa. Osoba koja već ima neku napetost u vratu uzrokovanu stresom, takav događaj može dovesti do dugoročnog povećanja napetosti u vratu. Glavobolje, vrtoglavice i drugi simptomi nisu očito povezani s ozljedom koja je uzrokuje. Čak i nakon što se oštećena tkiva zaliječe (ako je došlo do ozljede), napetost mišića i dalje ostane povećana što često sa sobom donosi glavobolju. Lijekovi i manipulativne terapije obično ne pomažu osobi sa stalnim ponavljanjem zaštitne reakcije na ozljede, napetost ostaje ili se vraća. Zato je olakšanje često privremeno (lijekovi), a trajanje liječenja tako dugo (manipulativna terapija).

AEQ metoda™

AEQ metoda™ rješava ove vrste glavobolja suočavanjem s uzrokom: Stalni porast i podsvjesno održavanje napetosti mišića vrata i glave. Jedna od glavnih funkcija mozga je kontrola napetosti mišića. AEQ metoda® mijenja funkcioniranje mozga poboljšavanjem propriocepcije, tako da mozak normalizira mišićnu napetost. Nema više pritiska na živce, nema više vaskularne neravnoteže, više nema boli. Napetosna glavobolja obično nestaje nakon jedne aktivne terapije dok sinusna i migrenska zahtijevaju 3-5 posjeta tijekom kojeg osoba uči sve što je potrebno da bi samostalno spriječila ili prekinula glavobolje u budućnosti i na taj način značajno podigla kvalitetu života. Naravno da i kod napetosne glavobolje treba više od jedne terapije da osoba nauči dovoljno da bez glavobolja i ostane.

Iskustvo

U moju svakodnevicu polako se uvukla glavobolja. Isprva tu i tamo, kasnije i po dva do tri puta tjedno što je znalo prijeći i u jaku migrenu koja je trajala i po par dana. Došla sam do točke kada sam morala nešto poduzeti. Potražila sam pomoć službene medicine, ali mi nitko nije znao reći što je uzrok bolova. Na upit kako to izliječiti dobila sam tri opcije ; antidepresivi, akupunktura ili pomiriti se s analgeticima do kraja svog života. Navedeni prijedlozi nisu mi bili prihvatljivi ( osim akupunkture, gdje je lista čekanja i do 9 mjeseci ). Stoga sam tražila dalje i došla u kontakt sa Alešom. Na prvoj terapiji mi je predstavio kliničku somatiku. Već sam nakon nekoliko vježbi u tijelu osjetila lakoću. Jednostavnost. Spoznala sam da s manje napora dobijem više. Naučila sam kako svjesnim izvođenjem vježbi pospješujem svjesno djelovanje u svemu. Na svim životnim područjima. Aleš mi je glavobolju pojasnio kao posljedicu nečega što nije kako treba. Redovitim vježbama počela sam podizati svijest o tom dijelu sebe. Glavobolje su nestale. I ne samo to, moj je život krenuo uzlazno. Učinila sam nove korake. Danas se, nakon 4 terapije osjećam odlično. Svjesnija sam sebe, svojih pokreta i radnji. Tijekom tog perioda doživjela sam i veliki uspjeh na nekoliko područja. Zahvalna sam Alešu za svu potporu i znanje koje je podijelio sa mnom.

Mihaela Kežman, mag. Zavod Prosum

 

“Nekoliko riječi o mom iskustvu na terapijama AEQ metode™ sa Alešom. Kao prvo moram napomenuti da sam prije samih aktivnih terapija kod Aleša već razgovarao s njim o suštini cijele priče, odnosno koliko je bitno svjesno raditi pokrete prilikom trčanja, na biciklu ili bilo kojem sportu te u svakodnevnom životu. Ja sam to već i prije nastojao provoditi u svakodnevnom životu čak i bez da sam ikad čuo za aktivnu kliničku terapiju. Radi se o procesu osvješćivanja samoga sebe i života oko nas te kako moje svjesne akcije utječu na moj život te život ljudi oko mene. Vjerujem da mi je to pomoglo lakše prihvatiti i prepustiti se ovom obliku terapije.

Za vrijeme jednog, recimo običnog, treninga pojavila mi se jaka bol i napetost u koljenu – točno na pateli (čašici koljena). Bol je bila neizdrživa dok sam na biciklu, a hodanje, trčanje i bilo kakve druge aktivnosti su bile nesputane. Par dana odmora i obloge nisu pomogle. Čim bi sjeo na bicikl bol se vrati. Užasno frustrirajući osjećaj s obzirom na to da sam morao prekinuti trening na par tjedna. Sjetim se ja Aleša i pošaljem mu mail sa opisom što me muči, čovjek odmah odgovori “quadriceps ti je previše napet”. Masaža i obloge kvadricepsa su pomogle ali nisu riješile problem, a problem je bio taj što mišići nikako da se opuste u potpunosti. Iako mozak tvrdi da su mišići opušteni, oni su 20-30% napeti i to se s vremenom nakuplja i postaje gore. Klasični primjer senzorno-motorne amnezije.

Dogovorili smo termin i krenulo je. Prvi tretman je bio fascinantan. Ustanovili smo da asimetrija u tijelu dolazi od ramena, leđa, bočnih trbušnih mišića i proteže se do koljena. Teško je opisati koliko sam bio fasciniran postignutim. Krenuli sm o od ramena. Za tri minute tretmana rame je bilo potpuno opušteno i ležalo na stolu kao komad sirovog mesa. Nakon tog tretmana sam bio u transu, opuštenost na takvoj razini da se nisam mogao ustati. Rezultat je bio takav da sam više osjetio sebe i svaki aspekt tijela.

Što se tiče dugoročnih posljedica, uz općenito veću opuštenost mišića, veću kontrolu i samosvijest pokreta, riješio sam dugogodišnje kronične glavobolje. Glavobolje su mi znale biti po dva puta tjedno toliko strašne da je to bilo strašno. Na svu sreću, to je sada prošlost.

Pozdrav,

Andreo Kordić, Zagreb

Postoje tri glavne kategorije glavobolje: napetosna glavobolja, sinusna glavobolja i migrenska glavobolja. sve tri vrste glavobolje uzrokuju dvije vrste stanja koja utječu na mišićnu napetost: trauma i stres. Trauma i stres mogu dovesti do napetosti...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: