POKRET JE TEMELJEN NA SINERGIJI

Pokret uvijek uključuje aktivnost više mišića. Kontroliran je senzorno-motornim sustavom koji je sinergistički sustav u kojem se mišići koordinirano pomiču.

Agonist, poznat i kao primarni pokretač, je mišić koji određene pokrete može učiniti samostalno, bez pomoći ostalih mišića.

Antagonist djeluje suprotno od agonista i obavlja suprotno kretanje. Normalno i učinkovito kretanje tijela zahtijeva koordinaciju između agonista u kontrakciji i antagonista u relaksaciji. Kada smo odlučni napraviti određeni pokret , obično kontroliramo mišiće koji ga pokreću, a kada kontrahiramo mišić dio mozga (cerebellum) zadužen za nadzor koordinacije, omogućuje relaksaciju antagonista. Od samog početka života učimo uskladiti motoričke uzorke na način koji nam omogućuje korištenje što manje napora za što više učinkovitosti.

Dobra koordinacija je neophodna u djeteta kako bi naučilo kretati se u prostoru i apsorbirati rastući broj novih pokreta, te tako širiti raspon svojih motoričkih sposobnosti. Obzirom na tjelesnu težinu i njenu raspodjelu, dijete na raspolaganju ima vrlo malu količinu snage i stoga nema drugog izbora nego istraživati pokrete kroz igru i na taj način spoznavati koordinaciju kontrakcije (produžavanja) agonista i relaksacije (produživanja) antagonista. Time se postavlja temelj za razvoj inteligencije, pamćenja, emocija i svijesti o vlastitom tijelu. Promatrajući dijete u pokretu možemo osjetiti njegovu lakoću i kretanje bez napora. Odrastajući, sve smo više prisiljeni usmjeravanju pozornosti ka okruženju. Tako sve više zanemarujemo svijest o funkcioniranju tijela i način na koji ga osjećamo, razumijemo i kontroliramo. Sve češće i sve duže kontrolu prepuštamo refleksima i navikama, propuštajući ispitivanje učinkovitosti te kontrole i koordinacije pokreta.

Navedeno se može opisati ilustracijom povlačenja konopa; predočite si dva muškarca koji između sebe drže krajeve konopa. Jedan predstavlja agonistu, drugi antagonistu, a uže pokret tijela. Ukoliko muškarci surađuju i koordiniraju pokret tada jedan vuče, dok drugi shodno tome popušta. Promatrač će uočiti pun pokret konopa bez napora u muškaraca. Takvo je i kretanje djeteta ili odrasle osobe bez utjecaja senzorno-motorne amnezije i dobrom osviještenosti tijela. Ukoliko se kontrola, potrebna za suradnju muškaraca, promijeni, jedan će vući, no drugi neće popuštati, što će dovesti do većeg napora i manje kontrole nad pokretom konopa. Promatrač će uočiti manji pokret konopa uz više uloženog napora. Takvo će kretanje podsjetiti i na kretanje osoba starije životne dobi.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

Pokret uvijek uključuje aktivnost više mišića. Kontroliran je senzorno-motornim sustavom koji je sinergistički sustav u kojem se mišići koordinirano pomiču. Agonist, poznat i kao primarni pokretač, je mišić koji određene...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: