BOL U VRATU I POVIŠE NJE

Za razumijevanje boli i ukočenosti vrata potrebno je znati da osobama s ukočenim vratom nije ukočen vrat već tijelo.
Vratni kralješci su dio kralježnice, na što prilikom razmišljanja o izvoru bolova u vratu često zaboravljamo. Ukoliko ne možete ili ne znate pravilno pomicati preostali dio kralježnice tada se i vrat čini ograničenim i napetim. Kada isto naučite i kada vam tijelo u pokret s lakoćom uključi cijelu kralježnicu moći ćete konstatirati; „hmm, moj vrat postaje mekši“. To znači svjesnu upotrebu znatno većeg dijela tijela. Javlja se osjećaj veće inteligencije vlastitog tijela što sa sobom nosi bistroumnost. Tako je i vaša kontrola nad pokretima i cjelokupnim kretanjem sve veća, svjesnija, pokreti postaju prirodnijima, no primjećujete da biste mogli učiniti još i više.

Pokret vrata nije neovisan od kretnje cijelog tijela. Pokret tijela nije neovisan od moždanih impulsa. Reakcija mozga istovjetna je reakciji pojedinca kao osobe. Kretanje je tijelo je mozak i električni impulsi su ja – sve istovremeno. Osobe sa ukočenim vratom obično prati misao: „Ne mogu okretati glavu ni lijevo ni desno niti je podići, boli kada izvijem vrat; ne mogu ni pogledati iza sebe, a da istovremeno ne okrenem cijelo tijelo“. Brine ih da to stanje ne postane svakidašnjica ili se pogorša. Uslijed bolnog vrata slabi njihovo opće stanje, vidno su zabrinuti, depresivni, revoltirani, osjećaju se bolesnima i radno onesposobljenima.

Kralježaka u vratu je samo 7 od ukupno 24, ali je njegov začetak zapravo u zdjelici. To znači da pri pomicanju vrata sudjeluje cijelo tijelo, odnosno ukoliko je kruto tijelo krut je i vrat. Kada iznova naučimo osjećati donji dio leđa i pravilno se kretati, te kontrolirati pokrete tog dijela tijela i time izbjegavati pretjeranu kontrakciju mišića, leđa postaju opuštena, a istovremeno se opušteno i mekše pomiče i vrat.

Zategnuti i napeti mišići lumbalnog dijela leđa jedna su od najčešćih tegoba suvremenog svijeta prepunog brzog ritma života, nedostatka vremena i stresa. Konstantna aktivacija refleksa zelenog svjetla mijenja funkciju kralježnice, a time i funkciju njenog vratnog dijela. Povećana krivina lumbalnog dijela leđa (lordoza) posljedično dovodi do promjene položaja i težišta lubanje, brada se pomiče naprijed, uslijed čega mišići vrata i ramena nose veći teret glave, što vremenom dovodi do njihove kronične napetosti i smanjene mobilnosti glave, te bolova u vratu, glavobolje i migrene. AEQ metodom™ relativno brzo, bezbolno i trajno pomažemo klijentima iznova steći kontrolu nad mišićima leđa i promijeniti fleksibilnost kralježnice. Time se ispravlja držanje tijela i rasterećuju mišići, a sve to jest uvjet da oslabi bol u vratu.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

Za razumijevanje boli i ukočenosti vrata potrebno je znati da osobama s ukočenim vratom nije ukočen vrat već tijelo. Vratni kralješci su dio kralježnice, na što prilikom razmišljanja o izvoru bolova u vratu često zaboravljamo. Ukoliko ne...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: