INTEGRITET I SVJESNOST

Čovjek bez svijesti bio bi poput robota: savršen u svom pokretu. Ne bi se kretao previše ili premalo u bezuvjetnoj ciljanoj orijentaciji.

Bio bi oslobođen osjećaja, razmišljanja, i zaštićen od boli. Obzirom da čovjek nije stroj, ispravno je da se pažljivo posveti svojoj svijesti. Samosvijest nam je urođena i omogućuje nam donošenje odluka i izbora. Slobodniji smo tijelom i duhom, lakše usmjeravamo svoj život, dok nas neznanje čini zatočenicima začaranog kruga problema i bolesti.

Naš je organizam složen sustav koji se mijenja, pa nas stalno prisiljava da njegujemo njegovu cjelovitost: da ga budemo potpuno svjesni i da pokušavamo napredovati na svim razinama postojanja. Ljudska svijest omogućuje svim dijelovima sustava da budu učinkoviti i kooperativni. Svijest o sebi je ono što nam omogućuje da osjetimo nedostatke u funkcioniranju našeg sustava i samo nam neprestano učenje omogućava da smanjimo probleme. Učenje AEQ metode® pristup je koji nam omogućuje da znamo što radimo i to nam daje neprocjenjivo iskustvo.

Međutim, svijest se ne može izjednačiti s razumom. Um se može shvatiti kao računalo koje radi samo ako je povezano s električnom strujom (sviješću). Svijest i razum idu ruku pod ruku, ali briga samo o razumu nije dovoljna, moramo trenirati i samosvijest. To će omogućiti smiren i prodoran um koji će osjetiti i oni oko vas. Svijest o sebi izražava našu unutarnju energiju, a to dalje odlučuje o kvaliteti našega života. Oslobađa naše osjećaje.

Biološki su se sustavi razvili prema načelima integracije i specijalizacije. Čovjek je sustav (organizam) koji se sastoji od gotovo četiri bilijuna stanica koje su povezane kao cjelina i visoko su specijalizirane. Slično tome, iz ekosustava, obitelji ili velikih korporacija nastaju i drugi prirodni i društveni sustavi. Bilo koji sustav može razviti pune performanse i učinkovitost samo kada je sveobuhvatan (somatski). Biološki sustavi koji nisu cjeloviti brže izumru. Sustavi koje je stvorio čovjek također mogu biti nepotpuni i još uvijek postižu željeni cilj, ali koriste znatno više energije, materijala i resursa. Takvi se sustavi razvijaju s vremenom i postaju međusobno povezani i cjeloviti ili propadaju zbog entropije.

Kada legnemo izvoditi AEQ pokret, mora nam biti jasno zašto to činimo. Naša je svrha svjesno kontrolirati određene mišiće i tako ih moći bolje napeti ili opustiti. Tako se osjećamo sve bolje i promatramo kako um vodi naš mišić u punoj svjesnosti. To je cjelovitost koja leži u nama samima kao potencijal za kretanje svojstven tjelesnim potrebama. Omogućuje nam cjelovito i lijepo kretanje vlastitim pažljivim promatranjem: jedna misao, jedan pokret, jedna misao …

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

Čovjek bez svijesti bio bi poput robota: savršen u svom pokretu. Ne bi se kretao previše ili premalo u bezuvjetnoj ciljanoj orijentaciji. Bio bi oslobođen osjećaja, razmišljanja, i zaštićen od boli. Obzirom da čovjek nije stroj, ispravno je da...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: