Najčešći uzrok iscrpljenosti

Niska životna energija česta je kod osoba s neurotičnim odnosom prema radu ili kretanju (sport). Opuštanje mišića nije moguće jer osoba nije ni svjesna da su mišići napeti zbog slabe sposobnosti percepcije stanja u membrani. Niska životna energija također smanjuje snagu osjeta iz membrane, povećava razinu SMA, a smanjuje se i sposobnost promatranja ega. Što je logična posljedica potrebe za potiskivanjem osjećaja i emocija iz razdoblja kada smo bili bespomoćni, odnosno činjenice da ne smijemo popustiti niti si priznati da to ne možemo.

Ta je uzajamna ovisnost važan dio učenja AEQ metode i učitelj bi je trebao biti dobro svjestan u radu s klijentom. Jer ako je klijent često umoran i iscrpljen, ne može se opustiti radi li vježbe ili ne. Stoga mu je potrebno nekoliko puta objasniti da je za uspješno korištenje AEQ metode prijeko potrebno osigurati više vremena i energije kako bi se mogla učiti. Uostalom, metoda koja uči kako povećati opuštenost i smanjiti prosječni mišićni tonus ne može djelovati ako nije zajamčen osnovni uvjet za opuštanje mišića – viša razina životne energije i bolji balans između punjenja i pražnjenja.

Svatko može shvatiti da je mudro smanjiti svakodnevna opterećenja i pritiske ako se želi dobro pripremiti za važan ispit. Takvu situaciju teže mogu razumjeti oni s dugotrajnom SMA, oni ne mogu percipirati stvarno stanje mišićnog tonusa. Uostalom, na tome se temelje životne navike i odnos prema okolini, i obrnuto. To se ne može promijeniti preko noći. Čak ni povećanje svijesti o trenutnoj situaciji uz pomoć AEQ metode ne jamči da će čovjek promijeniti svoj život, često ne može.

Klijent se boji opustiti se i omekšati, jer samo napet može zadržati ili kontrolu ili odnos te ispuniti očekivanja okoline (koja osoba obično stvara egom). U takvim slučajevima posebno je važno da mu učitelj AEQ metode objasni fizikalne zakone i zašto ih nitko ne može unedogled kršiti. Ovdje je za pravilno učenje vježbi važno dobro razumijevanje sadržaja poglavlja Valovi vitalne energije i Važnost prepoznavanja stanja autonomnog živčanog sustava.

Kad je osoba premorena i nema energije, lako postaje razdražljiva, slično manično-depresivnoj osobi čija hiperekscitabilnost i hiperaktivnost predviđaju pojavu depresije. Najjasniji primjer tog stanja je nemir djeteta – iako je umorno, ne može zaspati. To roditelje dovodi u očaj, ako viču na njega ili ga čak protresu, ono reagira strahom i suzama, na što roditelji reagiraju utjehom. Ova promjena kod roditelja samo daje djetetu dovoljno energije da se smiri i zaspi. Nakon dubokog plača zaspi, ali plač utječe na produbljivanje disanja, energiju i opuštanje.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i autor AEQ disanja

Niska životna energija česta je kod osoba s neurotičnim odnosom prema radu ili kretanju (sport). Opuštanje mišića nije moguće jer osoba nije ni svjesna da su mišići napeti zbog slabe sposobnosti percepcije stanja u membrani.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: