AEQ METODIČKO OBRAZOVANJE

AEQ metodično® obrazovanje proces je koji proširuje raspon naše svijesti i slobodne volje.

Moshe Feldenkrais smatra se pionirom kliničke somatike, a svojim su ga metodama potkrijepili i koristili Elsa Gindler, F. Mathias Alexander, Gerda Alexander i Thomas Hanna. Kliničku somatiku koristi mnoštvo modernih terapeuta. AEQ metodološke® edukacijske tehnike koje podučavaju ovi terapeuti prikladne su za uklanjanje svih oblika senzorno-motoričke amnezije uključujući paralizu.

AEQ metodološka® edukacija može se provesti s ciljem uklanjanja senzorne motoričke amnezije, ali možemo se odlučiti nositi se s njom doživotno kako bismo spriječili da tijelo klizi u ponavljajuće uzorke uzrokovane stresom. Bez obzira na razlog, ovo obrazovanje povećava raspon aktivnosti za koje je naš soma sposobna i poboljšava našu sposobnost percepcije. Što više naučimo na taj način to se više povećava raspon mogućih namjernih svjesnih odgovora na svakodnevne izazove u okolini.

Somatska sloboda

Soma je optimalno slobodna kada se naše reakcije sastoje od što je više moguće namjerne kontrole, a što manje od uvjetovanih refleksa. Ovo autonomno stanje somatske slobode nudi čovjeku izuzetno raznolik repertoar mogućih odgovora na podražaje iz okoline.

S tjelesnog stajališta treće osobe (kako naše tijelo doživljavaju drugi) somatska sloboda je stanje maksimalne učinkovitosti i minimalne entropije. Sa somatske točke gledišta u prvom licu (kao što opažamo vlastito tijelo) somatska sloboda znači odgovarajuće stanje postupnog napretka bez pogrešaka i ograničenja.

“Prikladno” stanje ljudske some je stanje optimalne sinergije u kojem svako namjerno djelovanje pokreće spontanu koordinaciju duž cijelog somatskog lanca, bez nesvjesnih blokada perifernog živčanog sustava. Sa stajališta treće osobe, odgovarajuće stanje some opisalo bi se kao stanje optimalnog mentalnog i fizičkog zdravlja.

Tu povezanost i suovisnost možemo ilustrirati muškarcima koji pile: Zamislite da dvojica muškaraca drže pilu na svom kraju i pile drvo. Jedan predstavlja agonist, drugi antagonist, a pokret pile pokret tijela. Ako surađuju i kreću se s osjećajima, kontrolirano i koordinirano, tada jedan povuče, a drugi popusti u skladu s tim. Promatrač bi vidio puno pokreta i malo napora muškaraca. Djelovanje je slično kretanju djeteta ili odrasle osobe s malo senzorne motoričke amnezije i dobrim osjećajem.

Međutim, kad se promijene svjesni osjećaj i kontrola suradnje među muškarcima to znači da jedan od muškaraca povlači, a drugi ne popušta, a to dovodi do više napora i manje kontrole. Promatrač bi to vidio kao veći napor i manje kretanja tijekom piljenja. Pokret bi bio sve sličniji pokretu starije osobe.

Takvo je stanje posljedica senzorne motoričke amnezije i bez promjene svijesti i osjećaja nad nadzorom agonista i oslobađanjem antagonista, ova se pogreška povećava i sve više utječe na naše kretanje i ponašanje. Pokret osjećamo teže, napornije, ograničenije i tako se osjećamo. Obično imamo osjećaj da smo slabiji i da imamo manje kondicije, zbog čega se počinjemo još više truditi biti jači i brži, ali to samo povećava naše probleme i pogrešne osjećaje.

AEQ Klinička somatika * (od lat. Clinice znanost o ležanju i gr. Sôma tijelo) je proučavanje some gdje soma nije samo način na koji svoje tijelo doživljavamo u prvom licu, već i način na koji njime upravljamo. Soma je skup senzorno-motoričkih funkcija od kojih su neke svjesne i namjerne (djeluju pod utjecajem naše volje) i mi smo ih naučili, dok su druge one koje smo naučili kao djeca i na koje smo onda ‘zaboravili’.

Detaljno objašnjenje kliničke somatike objašnjeno je u knjizi Put iz kroničkih bolova, AEQ Klinička somatika. U njemu ćete pronaći i 22 somatska pokreta za veću slobodu.

Moshe Feldenkrais smatra se pionirom kliničke somatike, a svojim su ga metodama potkrijepili i koristili Elsa Gindler, F. Mathias Alexander, Gerda Alexander i Thomas Hanna

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: