Život bez bolova danas za mene je pravo čudo

Prošlo je godinu dana od mog prvog odlaska u Sloveniju kod Aleša Ernsta na aktivnu terapiju AEQ metodom. Još od ranog djetinjstva imam blagu skoliozu te vidljivu asimetriju ramena na što nikad nisam obraćao posebnu pozornost. Zadnjih nekoliko godina trpim sve jače bolove u leđima, ramenima i koljenima te se borim sa nesanicom, stalnim umorom, jakim probavnim tegobama i nizom sličnih stanja. Kvaliteta života naglo opada a rješenje za svoje stanje nisam uspio pronaći brojnim pristupima kroz razne grane medicine, uglednih stručnjaka za kralježnicu, fizioterapijom, akupunkturom, jogom i drugo.
Aktivna terapija započinje razgovorom o povezanosti uma, duha i tijela te način na koji taj odnos utječe na nastanak bolesti, utjecaj fizičkih i emocionalnih trauma na bolove i osjet te smanjenje svjesnog nadzora nad mišićima i pokretom. Uzrok nastanka skolioze vidi u potiskivanju ljutnje i bijesa te neučinkovito i krivo disanje kao prilagodba izražavanju emocija i njihovo potiskivanje još od ranog djetinjstva. U meni se već tada javljao otpor te sam bio jako skeptičan prema njegovom objašnjenju. Odmah sam pomislio da će i to biti još jedan od propalih pokušaja u otklanjanju mojih problema.
Nakon razgovora Aleš mi daje upute te me vodi kroz pokret dok ležim na stolu. Jasno mi je pokazao koliko slabu kvalitetu nadzora nad mišićima imam i kako ih zadržavam napetima protiv svoje volje. Istodobno me upoznaje sa pojmom senzorno motorne amnezije. Nastavljam sa svakodnevnim izvođenjem blagih pokreta te postupno uvodim vježbe AEQ disanja; što sve zajedno u meni izaziva strah, frustracije, bijes, očaj bespomoćnost i niz drugih senzacija koje me u početku preplavljuju. Prepoznavanje položaja vlastitog tijela u prostoru te razumijevanje nedjeljivosti uma i tijela, poboljšavaju se boljim fokusiranjem na detalje te sporijom i pažljivijom izvedbom vježbi. Sve jasnije vidim da je pravi uzrok problema skriven duboko u mojoj podsvijesti – smrznutom, tvrdom i napetom tijelu te da dovođenje nesvjesnog na površinu kroz pristup AEQ metode za mene nije ni ugodno ni lako ali je itekako nužno za suočavanje sa pravim uzrokom kroničnih psihofizičkih stanja te otklanjanje istih. Polako počinjem „otključavati“ tvrdo tijelo a jake senzacije bijesa i uspomene na davno zaboravljene događaje iz djetinjstva nastavljaju isplivavati, međutim, sve manje me preplavljuju te sve više uspijevam biti u ulozi svjedoka u sagledavanju bolne prošlosti i njenom utjecaju na ono što sam danas.
Od prvog susreta s Alešom prolazi nešto više od godinu dana a bolovi u koljenima, kralježnici i ramenima su nestali a učenje i vježbe postaju dio moje svakodnevnice. Povećava se kvaliteta sna, osjećam sve više energije a probavne tegobe također nestaju. Simetrija tijela očigledno se promijenila, ramena se izjednačuju te se skolioza znatno poboljšava. Život bez bolova danas za mene je pravo čudo te sam neizmjerno zahvalan Alešu Ernstu što me ohrabrio i potaknuo na istraživanje vlastitih osjećaja, te naučio gledati svoj duh, um i tijelo kao jednu nerazdvojnu cjelinu. Do nedavno sam inzistirao na nadmašivanju samog sebe i redovito odlazio u ekstreme, nestrpljivo čekajući rezultate. Danas sve više uspijevam usporiti, osluškivati svoje tijelo i um, bolje upravljati sobom; te polako ali sigurno radim na stvaranju kvalitetnijeg života i potpunije budućnosti.
Prošlo je godinu dana od mog prvog odlaska u Sloveniju kod Aleša Ernsta na aktivnu terapiju AEQ metodom. Još od ranog djetinjstva imam blagu skoliozu te vidljivu asimetriju ramena na što nikad nisam obraćao posebnu pozornost...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: