NAUČIMO MIJENJATI SVOJE OBRASCE KRETANJA

Razmislite o tome, kako bi šetali, da nas u lijevo stopalo ubode pčela. Bi li obje noge opteretili jednako, ili bi možda lijevu nogu “štedjeli” i pri tom više opteretili desnu.

Ozljede bitno utječu na ustaljene obrasce kretanja: da se izbjegne bol, pokrete prilagođavamo jer ne želimo opterećivati bolne dijelove tijela. Na engleskom se to kaže “favoring an injured area”. To dovodi do lošeg držanja, što rezultirala gubitkom slobode kretanja ili, drugim riječima, ubrzanog starenja. U tom se trenutku odlučimo zadržati u prilagođenom – krivom – stanju, ili početi vježbati i ustrajati unatoč boli. Ali svaka vježba neće donijeti olakšanje.

Općenito je prihvaćeno da kretanje jača postojeći uzorak kretanja. To znači da vježbanje nakon ozljede jača uzorak nepravilnog kretanja koji je nastao kao posljedica ozljede. Tonus oštećenih mišića postaje jači pa kontrakcije preostalih mišića koji štite ozlijeđeno područje postaju jače. Kad nakon ozljede jačamo mišiće, posljedično time povećavamo bol. Zato poslije vježbanja ozlijeđeno područje, nakon razdoblja privremenog poboljšanja, postaje ponovno bolno pa je vježbanje potrebno prilagoditi ili ga čak prekinuti. To se događa pri konvencionalnom pristup treningu.

Čak i ako zbog ozljede odmaramo i bol s vremenom prođe, kretanje se ipak najčešće ne vrati na stanje prije ozljede. Zato su loše držanje i ograničeno kretanje mnogo češći kod odraslih nego kod mladih.

Nakon što bol nestane, ponekad se iznenada vrati. Nismo se ponovno ozlijedili već je zategnutost mišića u ozlijeđenom dijelu postala jača, rezultat je grč i bol. Moguće je liječiti se fizikalnom terapijom, po principu jačanja i istezanja. Osim ako nas fizioterapeut nije pozorno promatrao, smo najvjerojatnije tijekom vježbanja pojačali obrazac krivog kretanja nakon ozljede, što će naše tegobe dugoročno samo intenzivirati. Napredak će vjerojatno biti spor i bolan.

Moramo svjesno promijeniti svoje obrasce kretanja

Pogledajte amatere trkače. Koliko se radi teže na jednoj, nego na drugoj nozi? Većina ih nogu okreće pri svakom koraku, umjesto da pomicanje bude lako i elegantno, ravno naprijed-natrag. Mislite li da su toga svjesni?

Slično je kod ozljeda: bol prođe, uzorak ostaje. Nakon ozljede se nikada više nećemo moći kretati i držati kao prije ozljede. Da bi se spriječilo jačanje pogrešnih obrazaca kretanja, koji se javljaju zbog ozljede, najbolje je da ne krećemo rutinski; pokrete trebamo promijeniti.

No, kako ponovno aktivirati obrasce kretanja od prije ozljede i vratiti slobodu pokreta? Odgovor je jednostavan: tako da izbjegnemo krive obrasce kretanja i naučimo i ojačamo pravilne obrasce.

Naučimo svoje mišiće ponovno pravilno kretati

Osim toga, da izbjegnemo krive obrasce kretanja, svoje mišiće uz pomoć AEQ metode učimo kako da rade ispravno. To je prekvalifikacija našeg mišićnog sustava, koji uključuje dva koraka:

1. Prvo obnovimo svoje mišiće i vratimo im fleksibilnost, pokretljivost; ponovno ostvarujemo pravo na slobodnu kretanja.
2. Poslije koristimo slobodu kretanja za stjecanje novih obrazaca koordinacije. To nije lako, ali to je jedini način do povratka slobodnog kretanja.

Obrasci kretanja pohranjeni su u našem mozgu. Razmislite, kako smo naučili piti mlijeko, trčati, pisati, tipkati, voziti bicikl, skijati, otvoriti vrata, provući nit kroz iglu, voziti auto. Svi uzorci koordinacije pokreta su naučeni. Mozak ih je naučio, dok pri tome koordinira kontrakcije i rastezanje mišića te održava određenu mišićnu napetost. Zbog toga se novi obrasci kretanja i koordinacije moraju naučiti. Sposobnost našeg mozga, da se uči, je od ključne važnosti.

AEQ metoda™

AEQ metoda nas uči svjesnosti, osvještavanja samog sebe, svog tijela i njegovih pokreta. Kroz proces osvještavanja jednostavnog mehanizma kontrakcije i rastezanja mišića, nam pokazuje kako povratiti kontrolu nad svojim mišićima, zglobovima i pokretima. Učitelj AEQ metode uči nas kako razviti sposobnost svjesnog opuštanja i stezanja mišića izravno povezanih s našom ozljedom, što će eliminirati prekomjerne mišićne kontrakcije i pomoći nam da se vratimo u usklađene i jednostavne pokrete.

Kad postanemo sposobni svjesno opustiti i produljiti naše mišiće nestat će i opasnost od pogoršavanja ozljede.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

Razmislite o tome, kako bi šetali, da nas u lijevo stopalo ubode pčela. Bi li obje noge opteretili jednako, ili bi možda lijevu nogu “štedjeli” i pri tom više opteretili desnu. Ozljede bitno utječu na ustaljene...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: