Odvojenost

Iako čovjek ima istu osnovnu tjelesnu građu i funkciju kao ostali sisavci, on je jedini sisavac koji je savršeno uravnotežen u uspravnom držanju.

Osnova za to povećana uloga i snaga mišića stražnjice. Uspravno držanje izložilo je svijetu njegove ranjive dijelove tijela ( trbuh, vrat, međunožje). Tako izložen počeo je postajati svjesniji osjećaja i razvijati sposobnost njihovog izražavanja. Istovremeno, prednji su udovi dobili drugačije značenje i svrhu. Promatrate li violinistu kako svira, čini se kako njegove ruke imaju svoj život. Čovjek svojim rukama duguje visoko razvijenu funkciju dodira, koja je vrlo važna u percepciji stvarnosti i najviše utječe na razvoj i funkcioniranje uma.

Srećom, postali smo sve svjesniji koliko je tijelo važno i da ono samo nije entitet koji je daleko od duha i uma. Stari su Grci govorili: Zdrav duh u zdravom tijelu.

Istovremeno postoji činjenica da se misli i osjećaji ne podudaraju uvijek, a um i tijelo ne idu ruku pod ruku. Čovjek može razmišljati i bez pokretanja tijela. Upravo tako i čini nesvjesni pokret. Ali jesmo li dovoljno svjesni da stanje uma utječe na tijelo, a stanje tijela na um? Razumijevanje ova dva aspekta uma i tijela, njihovu površinsku polarnost i unutarnje jedinstvo približio nam je Reich svojim konceptom: um i tijelo trebaju i suprotnost i jednakost da bi funkcionirali, jer djeluju kroz zajedničku energiju.

Na površini um i tijelo djeluju jedan na drugog. Um utječe na tijelo, a tjelesni osjećaji i impulsi utječu na funkcioniranje uma. Međutim, na dubljoj razini, ispod membrane, ovo razdvajanje više ne postoji, već samo jedinstveni organizam koji u svojoj jezgri ima sakupljač životne energije (koji se sakuplja uglavnom u organima unutar trbušne šupljine), koji omogućuje funkcioniranje kako uma tako i tijela. Tijelo na tu energiju odgovara pokretom i djelovanjem, a um stvaranjem misli, želja i slika kojih jesmo ili nismo svjesni. Biološku energiju, međutim, mišići generiraju pretvorbom kemijske energije hrane i tekućina u prisustvu kisika.

Kronična mišićna kontrakcija uzrokuje blokade i izobličenja u protoku te energije, što dovodi do trajnih promjena u osjećajima i impulsima iz unutrašnjosti membrane prema površini tijela i uma. Taj zatvor sve više razdvaja um i tijelo i izbacuje ih iz ravnoteže. Svjesni smo i uvjereni da veza postoji, ali zbog zatvaranja ne djeluje dovoljno duboko te stoga i ne seže do našeg osnovnog jedinstva. Zatvor stvara podjelu između jedinstva osobnosti i karaktera, između ega i bitka. Ne samo da odvaja psihu od some, već razdvaja i svijest, koja je ograničena na površinu tijela. Čovjek u sebi, dakle, više ne opaža dječju spontanost, te nastaje jaz između sadašnjosti i prošlosti.

Iz udžbenika kognitivne radionice „Utjecaj emocija i pažnje na mišićnu napetost i ukočenost razmišljanja i gibanja“.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

 

Iako čovjek ima istu osnovnu tjelesnu građu i funkciju kao ostali sisavci, on je jedini sisavac koji je savršeno uravnotežen u uspravnom držanju. Osnova za to povećana uloga i snaga mišića stražnjice. Uspravno držanje izložilo je svijetu...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: