HALLUX VALGUS

HALLUX VALGUS

AEQ metodom pristupili smo ovom problemu šire i dublje, gledajući u utjecaj podsvjesti na kretanje i držanje. Vjerujemo da je deformacija palca na nozi rezultat dugogodišnjih promjena u obrascima kretanja i stavovima prema okolišu. Savjetujemo promjene kretanja i promišljanje o stavovima prema životu i okolišu.

Definicija valgus deformacije: bolna izbočina koja otežava hodanje. Palac se pomiče prema malim prstima, zglob se zadeblja i nabubri. Početne promjene mogu biti uznemirujuće, ali s vremenom se stanje pogoršava. Na pojavu deformacije utječe nekoliko čimbenika – uključujući nasljednu predispoziciju, jer se češće javlja u nekim obiteljima.

Izvor: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/04/ultrazvok-61/

Gravitacijski pritisci

Preduvjet za pojavu valgusne deformacije vidim u pretjeranom opterećenju koje traje duže, vrlo je vjerojatno češće emocionalno nego tjelesno. Osoba suzbija tjelesnu instinktivnu reakciju i želi se povući iz prekomjernog tereta i pronaći druga rješenja za vezu koja negativno utječe na psihofizičku dobrobit. Ovaj pogled na uzrok valgusne deformacije postaje jasniji ako pažljivije pogledamo gravitacijski tlak. Znamo što će se dogoditi ako se onesvijestimo: uslijed gravitacije nađemo se na zemlji, a da ne odlučujemo o sebi, nemoćni i bespomoćni. Kad stojimo, naravno, prkosimo gravitaciji. Ali zato što nas vuče na zemlju, zapravo nismo slobodni pomisliti da smo pod njezinim vječnim pritiskom. Dijete već u dobi od nekoliko mjeseci ima želju krenuti prema cilju, prema nečemu što je privuklo njegovu pažnju. Da bi prevladao pritisak gravitacije, mora naučiti napinjati mišiće i stvoriti odgovarajući unutarnji pritisak za prevladavanje gravitacije kako ne bi pao u ležeći položaj. Ako osoba mora dugo stajati / izdržati pritisak gravitacije, taj stres može postati prevelik. Postavlja se pitanje koliko dugo nas noge mogu držati uspravno. Prije ili kasnije moraju se predati, ali upravo ta predaja sprječava preopterećenje cjeline. Opasnost od preopterećenja i utrnulosti (za razliku od svijesti i osjećaja) nastaje kad noge zbog ega odbiju odustati. Ako ne odustanemo u nogama moramo kasnije odustati u leđima, što ujedno vodi u probleme u kičmi.

Koljena kao osigurači

Zaštitna uloga nogu i koljena može se ilustrirati električnim ožičenjem. Da bi mogao dovoljno pravilno obavljati svoju zadaću u zgradi, treba je pravilno planirati. Da bi se spriječila preopterećenja, osigurani su osigurači i prejaki potrošači ne mogu se spojiti na krug. Kod ljudi funkciju osigurača vrše koljena. Baš kao što možemo preopteretiti električni uređaj unatoč osiguračima, možemo preopteretiti i koljena. To se događa kada imamo kronično napete mišiće bedara; tada je oštećena zaštitna funkcija koljena. To je već stvorilo osnovu za deformaciju stopala. Tijelo se počinje boriti, tražeći promjene – u kretanju, vezama, daleko od bilo kakvog pritiska. Tu se um opire, uostalom, upravo on je razvio određene obrasce u djetinjstvu. Uvjet prekomjernog opterećenja rješava zaključavanjem koljena i podizanjem tonusa mišića bedara. Stvara se iluzija da tijelo može dugo podnijeti nepodnošljiva opterećenja. Stoga zaključujem da valgusna deformacija nije genetski uvjetovana, već utjecajem okoline i okoliša tijekom adolescencije. Dijete oponaša majčin ili očev stav prema rješavanju problema, njihovu fizičku reakciju na preopterećenost i strategije kako se povući iz ovog preopterećenja i promijeniti odnose kako ne bi došlo do preopterećenja. Neprikladnost ovih reakcija, poput prekomjernog rada i nemogućnosti pronalaska pravog odmora ili reguliranja odnosa, uzrokuje da dijete ne razvije odgovarajuće obrasce koji bi mu omogućili pravi pristup rješavanju problema.

Tijelo reagira na povećanje opterećenja skupljanjem i stvrdnjavanjem. U preopterećenoj osobi djeluju i stvaraju pritisak dvije suprotstavljene sile: gravitacija, koja zajedno sa svim pritiscima djeluje na osobu: zahtjevi nadređenih, obiteljske obveze, osjećaj krivnje, tjelesni i mentalni teret; i sila tla prema principu djelovanja / reakcije, što čovjeku omogućuje uspravno stajanje u svakom smislu. Obje se sile susreću u lumbosakralnom području. To zahtijeva reakcije tijela s povećanjem tonusa mišića.

Nadalje, stvaranje valgusne deformacije pokreće još teže pokrete s povećanjem vanjskog opterećenja. Recimo da promatrate gradilište s troje radnika. Prvi nosi vreću s 50 kilograma cementa, drugi vreću s 25 kilograma ljepila i treći mapu planova za izvođenje radova. Logično je da prvi hoda najsporije, treći najbrže. Razlog je veća krutost konstrukcije, koja se mora dogoditi ako konstrukcija podnosi veće opterećenje. Isto se događa kada je teret nevidljiv očima, ali i dalje vrši pritisak na osobu; ako ne da sve od sebe, popustit će pod pritiskom. U ovom stanju dolazi do povećanog tonusa unutarnjih mišića bedara i medijalne (unutarnje) rotacije jedne ili obje noge. Femur se okreće prema unutra i prenosi težinu na unutarnju stranu stopala, povećavajući stabilnost cjeline kako bi spriječio urušavanje oslonca stopala. To otežava pomicanje nogu (hodanje, trčanje). Povećava se potrošnja energije za kretanje i time se opterećenje u cjelini, tjelesna težina preraspodjeljuje na stopala – odmiče se od pete prema metakarpofalangealnom zglobu (MCP), koji se zbog toga mora prilagoditi većem opterećenju i promijeniti oblik i funkciju. Istodobno, to pomiče palac iz ispravnog položaja, što otežava pomicanje tijela prema naprijed iz trenutne situacije i odnosa, jer je za korak naprijed važna točna udaljenost od palca.

Valgusova deformacija stoga ukazuje na nedostatak suptilnog osjećaja naprezanja koji bi nam rekao kako postupiti kako se stanje ne bi pogoršalo. Međutim, kad smo toga svjesni, moramo se usredotočiti na promjenu tonusa mišića nogu i donjeg dijela trupa. Viša svijest o tjelesnim reakcijama omogućuje potrebne promjene u određivanju koliko težine trenutno možete nositi. Učinkovitijim kretanjem opterećenje će biti manje ili još bolje, našim pravodobnim postupanjem spriječit ćemo da se uopće dogodi valgusna deformacija.

Razumijevanje zakona fizike i utjecaja sputanih emocija na tjelesno kretanje omogućuje promjenu uzroka valgusne deformacije. Ublažava nelagodu i usporava propadanje.

 

Pronađite zadovoljavajuću pomoć

 

Ovisno o situaciji, možete odabrati odgovarajuću razinu obuke za učitelja AEQ metode.

Učitelj AEQ metode 1. stupnja bit će uspješan u blažim uvjetima kronične oduzetosti osjećaja nogu i zdjelice; uz njegovu pomoć ublažit ćete bolove u nogama i stopalima.

Učitelj AEQ metode 2. stupnja pogodan je za umjerene uvjete kada je ukočenost nogu i zdjelice prisutna dulje vrijeme, a valgusna deformacija umjereno uznemirujuća. Sudjeluje u postoperativnoj rehabilitaciji i nadopunjuje fizioterapijski tretman. Može objasniti utjecaj potisnutih emocija na stanje mišićnog tonusa u zdjelici i nogama.

Učitelj AEQ metode 3. stupnja uspješan je u težim dugoročnim oblicima oduzetosti utjecaja nogu na um. Dopunjuje fizioterapijski tretman nakon operacije. Pomaže klijentu da postigne dublji osjećaj SMA i shvati ulogu AEQ vježbi koje imaju koristi u promjeni načina života.

Učitelj AEQ metode 4. ili 5. stupnja može koristiti analizu odnosa s klijentima u djetinjstvu i adolescenciji kako bi pronašao uzroke teških grčeva u tijelu i krutih membrana. Obrazac prekomjernog preuzimanja tereta i podrške drugima koji dovodi do valgus deformacije u odrasloj dobi obično se prenosi s roditelja na dijete. Učitelj također savlada rad s fascijom, što olakšava i omogućuje regulaciju osobnosti i njezinih reakcija na okoliš, čak i u slučajevima teške traume. Na taj način, klijentu može pružiti holistički pristup koji osobu s problemom stavlja u središte i uzima u obzir njezinu osobnu povijest kada se s njom suočava.

Obično klijenti s ovim problemom imaju blokadu u izražavanju određenih osjećaja; uklanjanje ovog put je do promjene odnosa u manje opterećujuće. Posljedice loše emocionalne komunikacije su: velik pritisak u trbušnoj šupljini i ukočenost zdjelice i nogu, gubitak spiralne rotacije između zdjelice i prsnog koša, pretjerana aktivnost, ovisnost o osjećaju korisnosti, kompulzivna briga, osjećaj beznačajnosti. To može rano dovesti do problema u koljenima i stopalima.

 

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

AEQ metodom pristupili smo ovom problemu šire i dublje, gledajući u utjecaj podsvjesti na kretanje i držanje. Vjerujemo da je deformacija palca na nozi rezultat dugogodišnjih promjena u obrascima kretanja i stavovima prema okolišu.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: