PROMJENA UMA, A NE “POPRAVAK” MIŠIĆA I STRUKTURE TIJELA

Konvencionalni pristupi za uklanjanje tjelesnih poremećaja koje osjećamo u vidu kroničnih bolova, ograničenja pokretljivosti tijela ili neučinkovitog gibanja, proizlaze iz strukturalnosti tijela i spoznaja o funkcionalnosti mišića i tjelesnih procesa.
Kemijske supstance, kao dio medicinske struke, i jačanje mišićnih skupina, te često dugotrajni rehabilitacijski postupci vrlo su invazivni po tijelo. Najčešće donose samo kratkotrajnu promjenu na bolje uz dugoročno pogoršanje zdravlja. Često kažemo da je tome kriva genetika i da su promjene na gore „normalne i neizbježne“.

Svemu navedenome zajedničko je upravo to što proces rehabilitacije obično ne uključuje promjenu svjesnog truda da bismo osjetili vlastito tijelo i razumjeli kako, kada i zašto je došlo do nepravilnoga kretanja. Posjedujemo svoje tijelo i raspolažemo njime od rođenja do smrti, no nažalost, lakše izmijenimo postavke našeg mobilnog telefona nego što smo sposobni mijenjati pokrete svog tijela – kao, primjerice, način hodanja pri kojem više nećemo osjećati bol u koljenu koja nas već dugo prati. Prekomjernim fokusom na tehnologiju i velikom ovisnošću o istoj, čovjek je sve lošiji u razumijevanju samoga sebe i postaje sve ovisnijim o stručnjacima, od kojih se očekuje da ustanove što to sa nama nije u redu.

I doista, ne postoji način niti uređaj kojim bismo mogli izmjeriti ili pokazati kako ćutimo sami sebe u unutrašnjosti svoga tijela. AEQ metoda™ nam pomaže vratiti sposobnost samo osjećanja, samo korekcije, samoregulacije, samo ozdravljenja, samokontrole, što i jest temeljno djelovanje svake some u vremenu i prostoru. Upravo su te sposobnosti naše some omogućile opstanak i razvoj tijekom evolucije. To su principi na kojima se temelji razvoj djeteta. Dijete kroz odrastanje mijenja um i prilagođava upotrebu mišića, čemu pridružuje motoričke sposobnosti kojima si omogućuje nove spoznaje, znanja i razvoj inteligencije i emocija.

Svatko od nas zna kako se brzo, učinkovito, bezbolno, trajno i na zadovoljavajući način razvija čovjek u periodu djetinjstva. Nažalost, mnogo nas ne zna da sve to starenjem ne moramo nužno izgubiti. AEQ metodom možemo održavati mladenačke sposobnosti još godinama po završetku njihovog najizraženijeg perioda.

Kosti stoje onako kako ih vuku mišići, a mišići vuku onako kako im naredi mozak!

Ukoliko smo svjesni navedenog slijeda biti će nam više nego očigledno zašto je za većinu „problema“ promjena uma kroz učenje i osvješćivanje naših akcija i pokreta bolji, učinkovitiji i trajniji pristup od mijenjanja tijela bez promjene unutar uma.

Kao metafora za bolje razumijevanje odlična je stara tibetska priča. Vizualizirajte si svoje želje i potrebe kao putnike u kočiji. Konje koji vuku kočiju kao mišiće tijela, samu kočiju kao tijelo, a kočijaš neka bude naša svijest i pažnja. Ukoliko kočijaš spava, a putnici, koji žele pristići svaki na svoje odredište, vuku konje svatko na svoju stranu i vrlo teško i sporo stižu na nj, ukoliko uopće i pristignu. No, ako se kočijaš probudi uzeti će uzde i držati konje pod kontrolom, voditi ih učinkovito, čime će i putnici lako stići na odredište. AEQ metoda™ i AEQ vježbe znatno pridonose budnosti i kompetenciji kočijaša, kao i pouzdanosti kočije, te skrbi da konji budu siti i odmorni, a putnici pravovremeno i sigurno na odredištu.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

Konvencionalni pristupi za uklanjanje tjelesnih poremećaja koje osjećamo u vidu kroničnih bolova, ograničenja pokretljivosti tijela ili neučinkovitog gibanja, proizlaze iz strukturalnosti tijela i spoznaja o funkcionalnosti...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: