Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis jedna je od najčešćih tegoba u trkača. Definira ga probadajuća bol u dnu unutarnje strane pete koja se često širi preko luka stopala u nožni prst. Dolazi kao posljedica ozljeda plantarne fascije, vezivne strukture koja se proteže od pete prema prstima i podupire luk stopala. Uzroci upale su učestalo hodanje, trčanje i dugotrajno stajanje na tvrdoj podlozi, sport (odbojka, rukomet, nogomet, atletika), skraćen mišić koljena, nefleksibilna Ahilova tetiva, spušteno stopalo.

*na slici je crvenim strelicama označen put upale i bolova u stopalu i peti.

Tegoba se razvija postepeno i obično na samo jednoj nozi. Posebno su bolni prvi jutarnji koraci, a stanje se dodatno tijekom dana pogorša uslijed trčanja, dugotrajnog hodanja ili dugim stajanjem. Ozljede plantarne fascije dovode do upalnih procesa u susjednom tkivu i vremenom do pojave petnog trna i kalcifikacije. Ukoliko se ozljeda temeljito ne sanira, vremenom prerasta u kronično stanje. Zbog promjene u biomehanici gibanja i hodanja, bolovima u stopalu pridružuju se i problemi s koljenima, kukovima i kralježnicom.

Prema AEQ metodi™, nastanku plantarnog fasciitisa pogoduje pretjerani i stalno aktiviran refleks zelenog svjetla. Mišići stražnje strane tijela (ekstenzori) su uslijed senzorno-motorne amnezije napeti i zategnuti, što uzrokuje ukočenost Ahilove tetive i vezivnog tkiva stopala. Pri pomicanju stopala naprijed (hod) prednji se dio noge i prepona napinju više nego što je potrebno. Tijekom godina krutost nogu prilikom kretanja postaje većom, dužina koraka vidno kraćom, a time se mijenja biomehanika i sama učinkovitost kretanja. Kriva obuća, visoke potpetice i promjena težišta tijela tijekom trudnoće dodatno pogoršavaju postojeće stanje.

AEQ metodom™ petni trn se sanira uklanjanjem senzorno-motorne amnezije i kontrolom refleksa zelenog svjetla, odnosno s manje napora učinkovitije usklađujemo kontrakciju i opuštanje mišića. Važno se je opustiti i tijekom noćnog počinka što doprinosi povratku elastičnosti nogu i stopala. Terapijom utječemo na mekoću i duljinu koraka, te vraćamo pravilnu biomehaniku kretanja i slobodnu rotaciju zdjelice, čija je slaba pokretljivost gotovo uvijek prisutna pri bolovima u stopalima. Redovitim dnevnim izvođenjem vježbi vraćamo simetriju koraka, a bolovi nestaju u roku od nekoliko mjeseci. Petni trn ne treba tretirati kao tegobu protiv koje se moramo boriti raznim terapijskim pristupima i medicinskim tretmanima i uređajima, već kao posljedicu loše percepcije nas samih, slabe komunikacije i osjećanja svog tijela i potrebu da to poboljšamo.

Pomoću AEQ metode™ je od plantarnog fasciitisa ozdravio Matjaž Pregrat, trkač na 800 i 1500m iz AK Krka, Novo mesto. Plantarni fasciitis je imao na obje noge. On kaže: „Nakon nekoliko mjeseci liječenja fizioterapijom bol je bivala sve jača. Jednostavno sam odustao. Kad sam čuo za kliničku somatiku odmah sam krenuo s terapijom i već nakon dva tretmana u jednom mjesecu počeo sam lagano trčati, a u narednih mjesec dana i ozbiljno trenirati. Osjećaj je nevjerojatan, konačno sam lako kontrolirao svoje tijelo i trčao s određenom mjerom i osjećajem.“

Pismi ozdravljenih športnikov

Matjaž Pregrat AK KRKA Novo mesto

 S pomočjo AEQ metode® je plantarno fascijo ozdravil tekač na 800 in 1500 metrov, Matjaž Pregrat, iz AK Krka Novo Mesto. Fasciitis je imel na obeh stopalih. Takole pravi: »Po nekaj mesecih zdravljenja s fizioterapijo je bila bolečina samo še večja. Preprosto obupal sem. Ko sem izvedel za AEQ metodo®, sem nemudoma pričel s terapijo, po dveh terapijah in mesecu dni sem pričel lahkotno teči, v naslednjem mesecu pa že resno trenirati. Občutek je bil neverjeten, saj sem lahko končno nadzoroval svoje telo in tekel z določenim občutkom in mero.«

Stanje 18. septembra 2015

»Lahko rečem, da boljše, kot je, skoraj ne more biti. Brez AEQ metode® se res več ne da. Tudi karakterno sem se dosti spremenil, imam drugačen pogled na dogajanje v sebi in okolju. Če potegnem črto, po tako kratkih dveh mesecih somatskih vaj in štirih aktivnih terapijah ter 3 mesecev intenzivnega treniranja sem lahko zadovoljen.

Glede rezultatov imam še nekaj rezerve, jutri imam še zadnjo pomembno tekmo letošnje sezone. Čutim in opažam, da imam še veliko možnosti za izboljšavo tehnike teka. A tega, da sem se tako enostavno rešil plantarnega fasciitisa, še kar ne morem verjeti.«

Neža Sintič, Šentjernej

»Zdravo, Aleš,

Najprej naj se vam zahvalim za koristne nasvete in vero v pozitiven razplet, ko je sama nisem imela. Stanje se je nepopisno izboljšalo. Pred nekaj meseci, ko je že nekaj tekaških korakov pustilo zelo boleče posledice, si nisem mogla predstavljati, da bom lahko že kmalu tekla, ne sicer še zelo dolgih razdalj, ampak 20 minut pa vendarle. Nikoli si nisem mislila, da me bo nekaj tako preprostega kot je 20 do 30 minut teka tako osrečilo. Vem, da še nisem na cilju in me čaka še veliko dela, a sem nekako pomirjena in srečna, ker vidim, da se vse skupaj premika v pravo smer.

Danes sem pretekla “rekordno” dolžino (5 km), vmes sem se sicer enkrat ustavila, ker sem začutila zelo neprijeten občutek v predelu narastišča ahilove tetive. Zato sem naredila nekaj somatskih vaj in s tekom nadaljevala, bolečina pa je izzvenela. Po teku je leva ahilova tetiva še vedno nekoliko zadebeljena, vendar vem, da bo tudi to sčasoma in rednim zavestnim izvajanjem somatskih vaj minilo.

Veselim se dne, ko bom lahko končno rekla, da je ta mora, ki se je verjetno zgodila z razlogom, za mano.

Hvala!«

 

 

 

Plantarni fasciitis jedna je od najčešćih tegoba u trkača. Definira ga probadajuća bol u dnu unutarnje strane pete koja se često širi preko luka stopala u nožni prst. Dolazi kao posljedica ozljeda plantarne fascije, vezivne...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: