IZGARANJE, KRONIČNI UMOR

IZGARANJE

Ovo stanje emocionalne, kognitivne i fizičke iscrpljenosti razvija se zbog dugotrajnog stresa; osjećamo se zarobljeni u zahtjevima, osjećaj da ne možemo ispuniti te zahtjeve. Posljedice izgaranja osjećaju se na svim područjima, profesionalnom, obiteljskom, partnerskom, društvenom. Zbog pada imuniteta više smo izloženi fizičkim bolestima: prehladama, kardiovaskularnim bolestima, gastrointestinalnim bolestima, glavoboljama, nesanici itd. Javljaju se poremećaj pažnje, zaboravnost i depresija. Naše emocionalne reakcije postaju impulzivne. Sve to utječe na naš rad ili uspjeh u učenju te, u konačnici, na kvalitetu života.

KRONIČNI UMOR

Povećana aktivnost je iznenađujući rezultat smanjene vitalnosti, potisnutih emocija i test zaslužujemo li ljubav. Većina onih koji su u djetinjstvu iskusili nedostatak ljubavi žive sa sviješću, ili nesvjesno misle da je do tog gubitka došlo zbog grešaka koje su napravili, te da ih je stoga bilo teško voljeti. Sami roditelji pojačavali su taj osjećaj optužbama da je dijete prezahtjevno, neposlušno, nezadovoljno, preživahno. Dijete tako brzo shvaća da se mora prilagoditi zahtjevima roditelja ako želi biti voljeno. Uvjerenje da se ljubav mora zaslužiti često se prenosi i u odraslu dob, što se obično odražava u silnoj želji za vidljivim postignućima. To dovodi do autodestruktivnog ponašanja i nezdravog odnosa prema tijelu. Gore navedeno je razlog kronične ukočenosti mišića, jer pomaže u ograničavanju silnih osjećaja i emocija.

NESANICA

Odjednom  više ne znamo otpustiti napetost mišića i unutarnju napetost. San postaje nemiran, spavamo samo u komadima ili kada je umor toliki da ne možemo drugačije. Ujutro se probudimo s glavom punom misli i obaveza, u isto vrijeme osjećamo napetost i umor, kojih nakon sna ne bi trebalo biti. U dan ulazimo zabrinuti. Kako bismo se uspješno nosili sa stresom, moramo promijeniti svoj stav prema disanju; tako ćemo smanjiti nepotrebnu potrošnju energije.

Glavni uzrok izgaranja su maska ​​i oklop koji blokiraju vitalnost organizma. Osoba ne može podići svoju razinu energije jednostavnim povećanjem unosa hrane ili kisika. Povećanje bazične razine energije postiže se stvarnim izražavanjem osjećaja i emocija, pri čemu smo blokirani potisnutim emocijama i lošom percepcijom osjećaja, što ujedno uzrokuje da nismo pravovremeno svjesni činjenice da tonemo u izgaranje. Mnogi od njih ne mogu reći: “Ne mogu”, “Neću”, “Nemam vremena”, jer bi to značilo priznati poraz. I također da nismo vrijedni ljubavi.

Osobama s izgaranjem omažem tako što ih u programima učim zašto do izgaranja uopće može doći, kako mogu pomoću AEQ metode i vježbi sjetiti u kakvom su stanju i drugačije reagirati na okolinu nego prije. Kako podizanjem svoje emocionalne zrelosti i učinkovitosti otklanjaju podsvjesnu potrebu za dubokim umorom, jer jedino tako mogu ublažiti reakciju na neravnoteže u sebi, odnosima oko sebe i prema njima. Promjenama koje omogućuje razumijevanje sebe, utjecaj fizikalnih zakona i vremena na naše stanje te smanjenjem odvojenosti tijela od svijesti, stvaraju se uvjeti da podsvjesna potreba za izgaranjem postupno nestaje.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i autor AEQ disanja

vo stanje emocionalne, kognitivne i fizičke iscrpljenosti razvija se zbog dugotrajnog stresa; osjećamo se zarobljeni u zahtjevima, osjećaj da ne možemo ispuniti te zahtjeve. Posljedice izgaranja osjećaju se na svim područjima, profesionalnom...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: