Učinkovitost / neučinkovitost

Veća sređenost rezultira većom učinkovitošću. Veća nesređenost rezultira većom neučinkovitošću. Prvo osjećamo kao ugodnu emociju, ugodu i zadovoljstvo. Druga je neugodan osjećaj, emocija koja odbija, ljutnja i nezadovoljstvo. Svi to jako dobro znamo, samo zbog žurbe i sve manje važnosti promatranja i razmišljanja više ne primjećujemo te veze i utjecaj na naše kretanje, rad i život. Nakon rođenja smo izrazito neuredni i samim time izrazito neučinkoviti. Stoga smo u potpunosti ovisni o svojim roditeljima i njihovom znanju i sposobnosti organiziranja svega potrebnog za naš uredno i učinkovito odrastanje. Naime, odrastanje je razdoblje u kojem se dijete kroz učenje i istraživanje regulira i postaje sve učinkovitije. Zna sve više i postaje sve samostalniji. Time se sve više postavljaju pitanja: “Mama, mogu li…” sve više o postupcima koji su sve složeniji i odrasliji.

Ako vas bude npr. dijete od 3 godine pitalo može li sam u dućan po bombone, nećete se složiti jer ćete procijeniti da mu nije lako, nego preteško i samim time opasno. Kada će vas to isto pitati s  10 godina, vi ćete se s time složiti jer ćete procijeniti da on to može jer je to već dovoljno naučio i posložio i može to bez opasnosti i poteškoća srediti. Ali da vas je to pitalo sa 16 godina, debelo bi ga pogledali i upitali se što je s mojim djetetom.

Ako se zapitate što se moralo promijeniti kod djeteta da ste vi promijenili svoj stav o tome može li ići po bombone ili ne, shvatit ćete da to nije bila snaga ili izdržljivost, već njegov osjećaj, kontrola, koordinacija, učinkovitost i urednost. Učinkovitost je osnova za život bez boli i omogućuje nam da učinkovito smanjimo i zaustavimo entropiju. Promatranjem i poboljšanjem učinkovitosti stvaramo uvjete za život, rast i radost.

I sve više ćete poznavati  i poštovati važnost učenja reda, složenosti i učinkovitosti,  bolje ćete moći smanjiti ovisnost o tome da tehnologija preuzima brigu  o učinkovitom savjesnom radu. Tako čuvamo osobnu slobodu, želje, ciljeve i sposobnosti te vještine za njihovo ispunjenje i postizanje. Sa svim pravima i dužnostima koje iz toga proizlaze.

Zato u AEQ vježbama® stavljam toliki naglasak na povećanje uređenosti kompleksnosti i učinkovitosti pokreta. Preko njih postupno upoznajemo i usavršavamo sposobnost poučavanja učinkovitosti pokreta uz manje napora, a više osjećaja, znanja i znatiželje. To pokušavamo prenijeti u svoje živote i s godinama postati bolji, mudriji i učinkovitiji, držeći entropiju pod kontrolom.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Veća sređenost rezultira većom učinkovitošću. Veća nesređenost rezultira većom neučinkovitošću. Prvo osjećamo kao ugodnu emociju, ugodu i zadovoljstvo. Druga je neugodan osjećaj, emocija koja odbija, ljutnja i nezadovoljstvo.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: