Cjelovitnost i svjesnost

Čovjek bez svijesti bio bi poput robota: savršen u svom pokretu, ne čineći ni pokret previše ni premalo u bezuvjetnoj usmjerenosti ka cilju.

Bio bi lišen emocija i osjećaja, pažljivo zaštićen od boli. Ali budući da čovjek nije stroj, ispravno je da se pažljivo posveti svojoj svjesnosti. Samosvijest nam je urođena i omogućuje nam donošenje odluka i izbor. Slobodniji smo tijelom i duhom, lakše usmjeravamo svoj život, a neznanje nas čini zarobljenicima začaranog kruga problema i bolesti.

Naš organizam je složen i promjenjiv sustav, zbog čega nas neprestano tjera da njegujemo njegovu cjelovitost: da ga budemo potpuno svjesni i trudimo se napredovati na svim razinama ljudskog postojanja. Ljudska je svijest ta koja omogućuje da svi dijelovi sustava budu učinkoviti i kooperativni. Samosvijest je ono što omogućuje da osjetimo nedostatke u funkcioniranju ovog našeg sustava, a samo nas stalno učenje štiti da ne klonemo pred problemima. Učenje AEQ metode® je taj pristup koji nam omogućuje da znamo i učinimo. Što nam daje neprocjenjivo iskustvo.

Etimološko tumačenje riječi svijest (sl.zavest ) upućuje na izvorno značenje u složenici za i veda – što znači znam, tj. znati – koje dolazi od staroindijskog korijena veda. Praslavensko vede izvorno je značilo vidio sam, iz čega se značenje riječi svijest može objasniti kao nešto što postoji jer smo to vidjeli i stoga znamo da jest, da dakle postoji.

Međutim, svijest se ne može izjednačiti s razumom. Um se može shvatiti kao računalo koje radi samo ako je spojeno na električnu struju (svijest). Svijest i razum idu ruku pod ruku, ali samo briga o razumu nije dovoljna, moramo uvježbavati i samosvijest. To će omogućiti miran i prodoran razum koji će osjetiti i okolina. Samosvijest izražava našu unutarnju energiju koja dalje određuje kvalitetu našeg života. Oslobađa naše emocije.

Biološki sustavi razvijali su se prema načelima integracije i specijalizacije. Čovjek je sustav (organizam) koji se sastoji od gotovo četiri trilijuna stanica, koje su povezane u cjelinu i visoko specijalizirane. Na sličan način nastaju i drugi prirodni i društveni sustavi, od ekosustava, obitelji ili velikih korporacija. Svaki sustav može razviti puno funkcioniranje i učinkovitost samo kada je kompletan (somatski). Biološki sustavi koji nisu dovršeni brže izumiru. Sustavi, nastali pod utjecajem čovjeka, također mogu biti nedovršeni, a ipak postižu željeni cilj trošeći, međutim, pritom znatno više energije, materijala i sredstava. Takvi sustavi s vremenom evoluiraju i postaju povezaniji i integriraniji ili se urušavaju zbog entropije.

Kada legnemo kako bismo izveli AEQ pokret, mora nam biti jasno zašto to radimo. Naša je svrha svjesno kontrolirati određene mišiće i tako ih znati bolje napeti ili opustiti. Tako se sve više osjećamo, promatramo kako naš razum punom sviješću vodi naše mišiće. To je cjelovitost koja se nalazi u nama samima kao potencijal za kretanje svojstven tjelesnim potrebama. Omogućuje nam da se potpuno i lijepo krećemo uz vlastito pažljivo promatranje: jedna misao, jedan pokret, jedna misao…

AEQ radionice i 30-dnevni programi omogućuju razumijevanje ovih stanja i učenje o AEQ vježbama i AEQ disanju za smanjenje i postupno uklanjanje senzorno-motorne amnezije.

Upravo razumijevanje onoga što osjećamo ključ je uspješnog otklanjanja kronične boli, stoga se AEQ pristup temelji na preplitanju učenja kroz teoriju i praksu (AEQ vježbe®). Važna uloga učitelja je promatranje polaznikova stava i podnošenja stresa koji osjeća tijekom vježbi te pažnje koju ulaže u vježbu. Učitelj kroz izvođenje vježbe promatra odnos ega prema tijelu. Često vidim tvrdoglavost, mržnju, otpor i bijes koji je kod ovih vježbi nepotreban, a pritom podsvjesno utječe na pretjerani stres uzrokovan AEQ vježbama® kod vježbača. Takav odnos ega i tijela ujedno je i glavni uzrok kronične boli i nerealne dobrobiti, što dovodi većinu polaznika na AEQ radionicu. Ukoliko je količina stresa prevelika, a samim time i pozornost premala, posebnim pristupima savjetujem polaznika kako promijeniti odnos prema izvođenju vježbe, zašto se to događa te značenje i ulogu boli.

Aleš Ernst, autor AEQ metode in autor AEQ disanja

Čovjek bez svijesti bio bi poput robota: savršen u svom pokretu, ne čineći ni pokret previše ni premalo u bezuvjetnoj usmjerenosti ka cilju. Bio bi lišen emocija i osjećaja, pažljivo zaštićen od boli. Ali budući da...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: